Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#281 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 April 2010 - 03:51 PM

Деси,
Все едно себе си слушам, само че вместо БРФК слагам друга дума - обществото:-))))

Дори и да спорим с теб относно това коя точно дума трябва да е там, общо взето нито едното нито другото за сега няма как да решат проблема. Поне за сега.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#282 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 April 2010 - 04:03 PM

Ама обществото няма проблем със зооборсите, аз и такива като мен имаме, а ние си имаме организация, която уж трябва да се грижи за членовете си. Аз не очаквам когато тази организация изкаже подкрепата си и становището си, проблема с борсите да се реши тутакси. Само, че затова съществува едно нещо, наречено политика и PR, което проведено правилно задейства правилните обществени механизми. Аз и ти, собствено, няма как да убедим обществото, че проблема с бездомните не го създаваме ние, а "те". Ние можем само да си плямпаме по форуми и седянки. За да се създаде обществена нагласа в полза на нашата позиция се използват професионални, непрофесионални, неправителствени или организации в обществена полза (каквато е нашата). Те задвижват пустите му механизми. Те не променят нещата самостоятелно, никой не твърди това, но обединени около една кауза и провеждащи активни кампании и политика водят до промяна на обществената нагласа за решение на проблема и до законова промяна. Същите тези организации могат много успешно да оказват натиск, свързан с контрола по изпълнение на наредба, закон и прочее. Ако аз и ти подадем нашите жалби срещу някого, проблема си остава личен, но когато жалбата, апела, призива или гражданския натиск се осъществява от организация/и проблема е вече обществен и никоя институция не може да го пренебрегва.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#283 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 April 2010 - 04:29 PM

Деси,
Цитат
Ама обществото няма проблем със зооборсите

Как да няма?! Внасят ги на килограм, те умират на следващия ден, хората купуват/поръчват от там породоподобни, които после ги плодят "веднъж за здраве", издават им се фалшиви родословия, та точно те са проблем в нашето общество и то какъв. Че и на изложби идват някои, купили кучета си от зоомагазин (а те откъде се появяват? същите зооборси ги доставят), та питат после как да си извадят родословие и умуват с коя женска ще ги плодят "за да оставят едно за себе си".

Какво говориш! Не били проблем. та те са основните доставчици на породоподобни у нас.
User's Signature

#284 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 April 2010 - 05:45 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 21 2010, 04:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Деси,
Цитат
Ама обществото няма проблем със зооборсите

Как да няма?! Внасят ги на килограм, те умират на следващия ден, хората купуват/поръчват от там породоподобни, които после ги плодят "веднъж за здраве", издават им се фалшиви родословия, та точно те са проблем в нашето общество и то какъв. Че и на изложби идват някои, купили кучета си от зоомагазин (а те откъде се появяват? същите зооборси ги доставят), та питат после как да си извадят родословие и умуват с коя женска ще ги плодят "за да оставят едно за себе си".

Какво говориш! Не били проблем. та те са основните доставчици на породоподобни у нас.

Много правилно само като описание, не и по същество. Точно "внасят ги на килограм" - от там и следващите действия - продават се на килограм, печели се на килограм, данъците са за килограм и обществото не губи, разбираш ли? Обществото НЯМА проблем със зооборсите защото не знае, че това акумулира проблема с бездомните. Няма КОЙ да му обясни това, обществото не чете ФОРУМИ и не слуша Фурия, ДесиД или Мил какво знаят и пишат за това. Държавата не може да му го обясни, защото самата държава не знае кого да попита или кого да ползва като експерт по проблема. То задоволява своите прищевки. Това,че еди-кой си може да си купи някакво куче от зооборса НЕ Е проблем на обществото, напротив, това много устройва обществото. То не знае, че това е един от корените на проблема му с бездомните. Според него аз и ти сме проблем, защото ние ги "плодим", а в зооборсата "му ги внасят от чужбина". Разбираш ли сега за какво ти говоря?
Нашето "общество" гледа да не настине и да не се мине, защото ако настине - лошо, но ако се мине - олеле, майко!! За нашето общество аз и ти сме търгаши, а зооборсите са "безнесмени", което не знам защо звучи гордо и положително за случая. Защото аз и ти имаме условия, освен че искаме пари, а те просто ти доставят кучето. Просто супер от гледна точка на потреблението и икономиката! Точно като китайските ерзаци. Евтини и нискокачествени, ама нали ни устройва цената. А това, че ще се изпотровим - няма значение, то може и да ни се размине! Хората, които си поръчват кученцата в зооборсата не знаят откъде идват те, за тях е достатъчно, че чичко Бизнесмен им е казал, че ще е от развъдник и това е достатъчно, защото според простата логика на пазара той печели с време, печели с доставката и печели заради липсата на обществена нагласа против такъв тип търговия с животни, защото НИКОЙ не им обяснява, че това не е правилно или не е хуманно. Липсва точно тази брънка от веригата, където е мястото на такива организации и тяхната ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ, а именно да убеди обществото посредством разяснение и собствена обществена легитимация защо нейният принцип на действие е по-правилният.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#285 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 09:27 AM

Аууу, знаех си аз, че не бива да задълбавам в кинологията!

Мисля, че докато тази структура/организация не е в състояние да оправи/регулира първо себе си, не може да регулира нищо отвън.

Показване на мнениетоbushkata, в 13 March 2008 - 06:23 PM, написа:

<!--coloro:red--><span style="color:red"><!--/coloro--><b>МОД: Темата е отделена от <a href="http://dog.bg/forum/index.php/topic,14442.0.html" target="_blank">"Чухте ли за този инцидент?"</a> в Новини и коментар.</b><!--colorc--></span><!--/colorc-->

<!--quoteo--><div class='quotetop'>Цитат</div><div class='quotemain'><!--quotec-->Какъв е смисълът да подписваме петиция, след като БРФК, например и членове на управителния й съвет участват в подобни "изяви" - кучешки боеве. След като Председатели на клубове по породи към БРФК са част от организацията на тези боеве.

мнение на човек от този форум  :huh:<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

И след като в Закона бяха предвидени много по-серизони мерки (особено за боевете) но не бяха приети. Какво се е променило сега?

Показване на мнениетоinsult, в 13 March 2008 - 06:53 PM, написа:

Нали не живеем в паралелна действителност???
Влез в съседните теми за САО и за БОК и почети. Дали тези "срещи" и "специалки", на които се събират стават без знанието на ръководителите на клубовете им? Дали "Стефан Попов - председател НКБОК" не е писал за "доказали се" на тези "тестове" кучета??? Писачите там даже не се притесняват да си пишат тези гадости. Пък да не говорим за снимките на биещите се кучета, които пускаха в захлас, докато не се научиха, че получават БАН за това. Не бъди наивна.

User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#286 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2010 - 09:31 AM

Ха добро ви утро и честит нов дизайн:-))
Деси,
Сега, относно позиции и дейността на БРФК с проблема на свръхпопуляцията - те могат само да подкрепят дейността на градоначалниците и държавата по въпроса, но и да заемат официално становище то ще е същата капка в морето, като с апела на РКФ в Москва.
Нито БРФК нито РКФ няма как да водят активна пропагандна дейност относно обяснения и образования на кварталните защото няма как да ги накарат да бъдат чути.

Ще ти го обясня на примера на дейността на ДОСААФ в Русия преди разпадането си 91-ва, става дума за 70-80-тте, тогава още нямаше РКФ, клубовете са били под егида на ДОСААФ (доброволно общество за съдействие на армията, авиацията и флотата) което пък бе най-вече държавна политика. О там нататък хората са се записвали, нареждайки се на опашка за да се сдобият с породисто куче, кучета имаха документи и практически задължително бе да минат курс обща дресура. На когото не му се чакаше и не му се занимаваше, си взимаше отвън поредно тротоарно превъзходно. Имаше бездомни, но не се събираха на глутници защото твърдо действаше системата за отлавянето им. За това хората трепериха на своите любимци и през ум не им е минавало да го пускат ей така от двора да ходят нагоре-надолу без надзор. Ако някоя гаражна женска имаше кучило - малките веднага са ги раздавали в къща с двор или затворени обекти.
След разпадането на съюза и липса на държавен подход към този въпрос се започна този бардак с междусъседските скачки и бездомните глутници, който е и при нас. Нима РКФ няма позиция по въпроса? Или не организират страхотни изложби, които са рекламирани добре - такива като Евразия, например? Правят го, но пак не могат да допринесат за решението на проблема, защото няма държавно становище по въпроса, което те могат само да ПОДКРЕПЯТ, но не и да свършат работа вместо градоначалниците.

Още повече че това е доброволна организация, хората с кучета без родословия никога няма да се интересуват от становищата на РКФ, СКОР и другите съкращения.
Същото е и при нас.
Дори да си представим че са изградени приютите и всички кучета от улицата са настанени там, тези приюти няма как да обхванат огромния наплив, защото те ще прииждат и прииждат все нови: строежните, гаражните, сервизните, изхвърлени, резултати на комшийските скачки.
Има шанс това да намалее драстично само ако общинарите ги ударят такива "стопани" в джоба със сериозни глоби. Парите - това е езика който хората къде-къде по-добре и по-бързо ще разберат, отколкото становището на БРФК по въпроса. На такова становище ще се изсмеят най-много :"Какво ме интересуват някакви там с изложби, моето куче няма документи дори, не му и трябват".
Инак на официален представител на общината който го глобява по закон няма как да му се смеят:"Здравейте, кучето ви чипирано/регистрирано ли е? Да? Не? Хайде сега да съставим едно симпатично актче, заповядайте, всичко добро".

Ето това имаме впредвид с Дог, че държавата трябва да се включи. Плюс, щом има закон и той не е лош, просто чиновниците трябва да си свършат работа. Нашата районна еколожка я върши, ако във всеки район ще са такива като нея - има светлина в края на тунела, иначе не виждам как да стане.

А че имаш претенции/искания/желания и знаеш вътре кухнята как е - същото важи и за РКФ, там даже нещата са по-напечени, неизбежно е като че ли за всяка една организация.
User's Signature

#287 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 09:56 AM

wind,първо това НЕ Е КИНОЛОГИЯ и после, това с боевете няма пряка връзка с бездомните. Тези кучета "за боеве" си имат собственици. Друг е въпроса, че това има пряка връзка с друго нещо, за което говорех - почтенността и принципността, но те касаят морални и етични проблеми в кинологията. Също както морален и етичен проблем е да не оставаш безучастен към жалби за нередности от едни членове към други и да се стараеш да регулираш отношенията спрямо нормите за хуманност и етика. Няма област от живота и човешката дейност, в която да няма злоупотребяващи индивиди. Това не е еталон за смисъла или необходимостта от такива дейности. Това, че двама католически пастори са злоупотребявали не значи, че цялата католическа църква е някаква сбирщина от такива тъпанари. Същото е и с кинологията - навсякъде по света има мърша, въпросът е да я намаляме в нашия двор. Колкото по-успешно я намаляме, толкова повече ще се увеличава авторитета ни като общност. Когато реагираме и се ангажираме с позиция при определен локален проблем също ще увеличаваме авторитета си като организирана общност.

п.п. - Furia_S активната позиция на БРФК в конкретня случай, в конкретната ситуация, ще помогне за това, обществото да не ни слага в кюпа със зооборсите, кварталните развъждачи и разплождащите. На първо време това ще е супердостатъчно и с дълготраен ефект. Това, че няма да ме/ни бъркат с "онзи с двора и многото псета" ми е достатъчно като начало. Защото докато ни поставят под един знаменател винаги ще убеждаваме по един като wind, че еди-какво си не е така.
User's Signature

#288 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 09:58 AM

Копирам си нарочно горното мнение.

По въпроса и темата. Вие твърдите, че кинологията, дори и слаба, е регулатор на популацията на бездомни.

Аз твърдя, че кинологията като структура, когато е слаба, не може да регулира нещата вътре в себе си, които са недопустими, камо ли да регулира по-мащабен проблем.

Отново факти - не аз съм насочила цитираната тема, не аз съм посочила фактите, изложени в тая тема.

Показване на мнениетоwind, в 23 April 2010 - 09:32 AM, написа:

Аууу, знаех си аз, че не бива да задълбавам в кинологията!

Мисля, че докато тази структура/организация не е в състояние да оправи/регулира първо себе си, не може да регулира нищо отвън.

Показване на мнениетоbushkata, в 13 March 2008 - 06:23 PM, написа:

<!--coloro:red--><span style="color:red"><!--/coloro--><b>МОД: Темата е отделена от <a href="http://dog.bg/forum/index.php/topic,14442.0.html" target="_blank">"Чухте ли за този инцидент?"</a> в Новини и коментар.</b><!--colorc--></span><!--/colorc-->

<!--quoteo--><div class='quotetop'>Цитат</div><div class='quotemain'><!--quotec-->Какъв е смисълът да подписваме петиция, след като БРФК, например и членове на управителния й съвет участват в подобни "изяви" - кучешки боеве. След като Председатели на клубове по породи към БРФК са част от организацията на тези боеве.

мнение на човек от този форум  :huh:<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

И след като в Закона бяха предвидени много по-серизони мерки (особено за боевете) но не бяха приети. Какво се е променило сега?

Показване на мнениетоinsult, в 13 March 2008 - 06:53 PM, написа:

Нали не живеем в паралелна действителност???
Влез в съседните теми за САО и за БОК и почети. Дали тези "срещи" и "специалки", на които се събират стават без знанието на ръководителите на клубовете им? Дали "Стефан Попов - председател НКБОК" не е писал за "доказали се" на тези "тестове" кучета??? Писачите там даже не се притесняват да си пишат тези гадости. Пък да не говорим за снимките на биещите се кучета, които пускаха в захлас, докато не се научиха, че получават БАН за това. Не бъди наивна.

User's Signature

#289 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 10:09 AM

А аз пак ти отговарям, че това НЕ Е КИНОЛОГИЯ. Това са хора, които се представят за кинолози и това е проблема с идентификацията на тази група, за което пък говоря аз и което е моята претенция към собствената ми организация. Но това, пак казвам, няма пряка връзка с бездомните, защото тези кучета си имат собственици, но имат един кошмарен живот. По същия начин има хора, които имат същите претенции да са кинолози и отглеждат кучетата си в кочини барабар с прасето. Но тези животни не са на улицата. Проблемът е, че хората са склонни да си купуват кучета от такива хора, вместо да задейсват ценностната си система.
User's Signature

#290 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 10:15 AM

И аз това казвам, ама не се разбира.

Ако КИНОЛОГИЯТА като структура ИМА ЖЕЛАНИЕ да НАПРАВИ НЕЩО, може да го направи.

ЗАЩО НЕ ГО ПРАВИ?

Не опираме ли до някакви лични интереси или незаинтересованост? Не опираме ли до онова, за което говоря отначало, още преди темата да се раздели и да се получи тази с това заглавие?

Не е ли всичко поради егоизъм (най-общо казано и не само ограничено до онова, което обикновено се разбира под "егоизъм")?

Аз ли да изисквам от тази структура да се вземе в ръце и да решава проблеми? Аз, която изобщо не се интересувам от кинологията?

Вие веднага скочихте, че не може някой да говори дори за това, че според него в такива условия в България, когато има такъв проблем, е по-добре да не се развъжда,(ОТ ВСИЧКИ, никой да не развъжда, абсолютно никой), излагайки своята позиция,

а в същото време смятате, че хора като онези, които уж не са кинолози/развъдчици, но в сайтовете им пише, че са такива, ей така ще спрат да се занимават с онова, с което се занимават, само защото някой им го посочва директно пред екрана.

Няма да стане. И едните, и другите, ще продължават да си мислят, че те са прави, че тяхното не е егоизъм, че те имат възвишени цели и в никакъв случай НЕ ТРЯБВА да спират заниманията си.

Ами че този "не истински" развъдчик, който целенасочено селектира, смята, че тази порода е селектирана с такава цел и че с това трябва да се занимават кучетата - да се бият.

И затова твърдя, че знам, че онова, което искам, е невъзможно.

И за мен компромисен вариант, напълно реален, е поне КИНОЛОГИЯТА да вземе да се засили, задейства, та да може да се овладяват малко по малко поне проблемите, ПРЕДИЗВИКАНИ от нея, или в пряка връзка с нея.

Но как да се задейства?

Показване на мнениетоbushkata, в 17 March 2008 - 09:39 AM, написа:

<!--quoteo--><div class='quotetop'>Цитат</div><div class='quotemain'><!--quotec-->То хубаво, ма ти каква реакция очакваш? "Лош човек, безобразие, отвратително!" Ще напишем това, което мислим, и? Какво от това?
Ако някой е възмутен от каквото и да е и има доказателства, публичното възмущение във форумите няма да му донесе кой знае каква промяна.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Еми да се уточня, щото явно не ме разбират.
Никой няма да се задейства, заради писания по форуми. Ако някокй иска промяна - пише съответните писма до съответните органи, прилагайки доказателствата.
Иначе е като с мамите. Цяла тема с нахапани от кучета и нито една от тях не си е направила труда да напише жалба, оплакване. Ма едната била ухапана от съседското куче и как сега ще си разваляме отношенията по съседски, а кучето продължава да ходи без повод и да се звери на всеки. На другата, която много се разстроила от това, че я ухапало куче - стопанката на кучето била приятелка на приятелка - как да се оплаче... И това куче сиходи по улицата и си хапе все още, докато не стане някоя яка беля.
Та идеята ми е - това, че някой изнася кякакви факти във форум - не води до никакви действия.
Никой  няма да се "самосезира" ( ;D) - трябва да се поиска.

Това мнение е редактирано от wind: 23 April 2010 - 10:29 AM

User's Signature

#291 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 10:30 AM

wind, аз затова написах моята позиция по темата, защото считам, че темата е свързана с породното развъждане, а не с това откъде идват бездомните. Твоята позиция насочи темата към това, да спорим дали има породоподобни на улицата и се уляхме по въпроса. Така или иначе даваш примери, които не касаят безпородните, но са свързани с вътрешните проблеми на подобни организации. Аз мисля, че това не е само до лични проблеми, а и в голяма степен е свързано и с нагласа на самата общност (на кинолозите, имам предвид). Докъде сме склонни да правим "компромиси" и каква ценностна система изповядваме.
User's Signature

#292 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 23 April 2010 - 10:36 AM

Деси,

съгласна съм, че е така, но докато кинолозите се начудят докъде са склонни да правят компромиси с това или онова,

за мен проблемът стои - в изолатора Сеславци не се появяват само кучета от улиците, безпородни, дори породни, дори клубни,

там се ОСТАВЯТ от СТОПАНИТЕ им кучета, РАНЕНИ до безпомощност, ОЧЕВИДНО участвали в боеве. Не ми се рови в момента за темите в Без дом, има поне няколко такива.

Това за мен също е проблем. И този проблем е породен според мен от ПРИСЪЩИЯ ЗА ЧОВЕКА ЕГОИЗЪМ и нежеланието да ОГРАНИЧИМ/НАСОЧИМ този наш егоизъм.

Какво друго ми остава да правя (освен, че съвсем сериозно съм се заела с помагането на бездомни)? Но според мен само с помагане доникъде няма да я докараме. Ще си се въртим в кръг - едните ще развъждат и съответно част от развъдените ще отиват на улицата, другите ще ги прибират и задомяват, едните ще развъждат и част от развъдените ще отиват на улицата, другите ще ги прибират и задомяват ...

ДО КОГА ТАКА? КОЙ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА?

ДЪРЖАВАТА или ВСЕКИ ЧОВЕК да направи нещо според възможностите си, за да се спре този ПОРОЧЕН КРЪГ?

Държавата нищо не прави, защото и тя, поради човешкия егоизъм, се замесва в разни схеми за облагодетелстване. Кастрационните центрове се гушат с пари, вместо да изпълняват съвестно задачата си, общинарите, или РВМС, които могат да ги натиснат, не го правят, вероятно защото и те някакси са замесени в разните схеми, организациите, които защитават правата на животните, също се замесват в разни схеми кой е по-по-най, борят се за някаква чест, или също се замесват в разни схеми и

ВСИЧКО ПОРАДИ ЕГОИЗЪМ, най-общата думичка за всякакви облагодетелствания, за всякакви ЛИЧНИ интереси, каузи, идеи.

И какво да правя аз, която не съм съгласна с това? (Въпреки, че за мен това ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ).

Мога единствено да си ИЗКАЖА МНЕНИЕТО и да си го ЗАЩИТАВАМ, с надеждата, че поне някои хора ще се осъзнаят и съответно ще правят нещо, за което не са се сещали, че могат да правят.
User's Signature

#293 Потребителят е офлайн   martinis Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 May 2011 - 03:50 PM

Докато в България се продават уж родословни кучета за по една трета от реалната за породата цена .... ТАКА ЩЕ Е!
Защото, не може да не се съгласите, че ако веднъж дадете 2000 лева за родословно куче, ще сте в пъти по-отговорни и бдителни за него... и съответно шанса по една или друга причина да свърши на улицата ще е нищожно малък.
:beer:
User's Signature

Une légende Chukchi dit que lorsque nos chiens nous ont quittés ils attendent leurs maîtres pour leur montrer le chemin du paradis, certains d'entre eux nous y attendent déjà.

• (15 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни