Dog.bg Форуми : Храни и цени - търся съвет

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Храни и цени - търся съвет Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 April 2006 - 12:29 PM

По принцип термините "заводска" цена, "цена от вносител" и "продажна цена" са три доста различни неща... По принцип в заводската цена е калкулирана отстъпка от около 5% (за повечето продукти, не само за храните). Цената на вносителя е "заводска плюс разходите" - транспорт, мита и т.н.; а продажната е цената на производител, с калкулирана печалба.
Магазините купуват на продажни цени и си слагат допълнителна надценка. В повечето случаи развъдчиците получават цена на вносител за ВСИЧКИ храни, ако са на договор с дадената фирма (т.е. без процентът печалба ОТГОРЕ) и отделно получават цена на вносител ПЛЮС допълнителна отстъпка от производителя за специфичните развъдникови линии. ЕСТЕСТВЕНО вносителите печелят от продажбата на развъдникови линии - от процента отстъпка спрямо заводската цена. Иначе просто не биха се занимавали с вноса на дадената разновидност. Некоректен вносител би си сътворил някаква продажна цена (т.е. би си калкулирал и печалба отгоре). Коректният би трябвало да осъзнае, че както производителят, така и той чрез продажбата на развъдникови линии си създава по-голям пазар, т.е. лишава се от някакъв процент печалба в името на по-големите продажби след известно време. Излишно е да се казва, че НЯМА НАЧИН някой да продава нещо на загуба... в най-добрия случай супер-коректният и добронамерен вносител ще се откаже от част от печалбата си от отстъпката на производителя (ще си вземе примерно 2%, а не 5%).
Това в случая са принципи на пазарната икономика и важат не само за храни. Чисто принципиално, добро сравнение би се получило със спортните екипи. Отборът Х, т.е. спонсорът му, закупува да речем 100 спортни екипа. Цената, на която тези екипи се продават на спонсора, е цена на вносител, без калкулирана допълнителна печалба; фирмата-продавач печели от отстъпката върху заводската цена и залага на бъдещи печалби от рекламата, която отборът прави на марката спортно облекло.
--
Всъщност развъдните и пазарните линии на храните подсказват на масовия потребител каква е реалната печалба на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ им от пазарните храни. Ако, да речем, марката А струва 10 лв. за килограм в магазина, реалната продажна цена е 7 лв. (30% надценка), цената на вносител е примерно 6; заводската цена (без мито, транспорт и прочие) - 4 лв., а самият вносител плаща храната на производителя на 3 лв. (това са чисто фиктивни цифри!!!). Марката Б - развъдникова линия - коства на развъдника 4 лв. на килограм, което принципиално следва да е цена на вносител (включено мито, транспорт и прочие върху заводската цена), а самият вносител плаща храната на производителя на 2 лв. Приемаме, че самият производител пък си начислява печалба от 50 ст. на килограм и има 20 ст. допълнителни разходи за пазарните си линии (овкусители, чувал и т.н.). Значи производството на развъдниовата храна струва реално 1.5 лв. на килограм, а на пазарната - 1.7 лв. ОБАЧЕ печалбата върху пазарната линия не е 50 ст., а 1.30 лв. РЕАЛНО. За производителя.
Така че ето как върви ПЕЧАЛБАТА и какъв е смисълът:
Производителят продава на ЕДИН развъдник с 20 кучета 4 тона храна годишно, развъдна линия. В този развъдник има 8 кучила годишно, с по 5 кученца средно - 40 малки кученца тръгват по белия свят. На тях развъдчикът, естествено, препоръчва съответната марка храна. 25 от собствениците продължават да хранят кученцата именно с тази марка, само че не са развъдчици и купуват пазарна линия. Всяко кученце изяжда 120 кг. храна годишно, т.е. производителят си осигурява 5 тона годишни продажби. Ако приемем, че средната продължителност на живот на всяко кученце от развъдника е да речем 5-6 години (50% от кучетата доживяват старост, някои ги блъска кола, други умират от болест и тъй нататък...), то реално годишно производителят храни примерно 150 кучета (родените през последните 5 години и хранещи се с тази марка, но пазарна линия) и прави оборот от 25 ТОНА ХРАНА само от този един развъдник, на когото продава 4 тона годишно.
Сметнато грубо, за производството на развъдниковата линия производителят "влага" чистата си печалба от 1.3 лв. на килограм (но не остава на загуба) и влага годишно (за горните цифри) 5200 лв., срещу които обаче получава 32500 печалба, т.е. всъщност от общия оборот на 30 тона храна, осъществяван благодарение на дадения развъдник производителят е на печалба 27000 лв. ЕТО ГО смисълът от развъдниковите линии...
От цялата тази работа коректният вносител също не е на загуба, защото:
1) той "губи" 1 лв. печалба на килограм - това, което си начислява върху цената на вносител за пазарните линии.
2) само че от горната сметка личи, че на всеки 4 тона развъдникова храна ще продаде 25 тона пазарна линия, т.е. ще осъществи 25000 лв. печалба и от тях 21000 ще са чиста печалба
Некоректният вносител просто ще си начисли онзи 1 лв. печалба върху цената на вносител за развъдниковата линия и ще изкара чисти 25000 лв.
В тази цялата сметка не включваме и факта, че някои от въпросните 150 кучета годишно, които потребляват дадената храна благодарение на 20-те в конкретния развъдник, на свой ред ще се сдобият с поколение и от него на свой ред примерно 60% ще се хранят със същата марка храна, и тъй нататък...
СМИСЪЛЪТ от развъдниковата линия за самия развъдник е, че в магазина дадената храна струва 10 лв., а той купува същата на 1/3 от цената й или, другояче казано, на 1/2 от цената на дадената храна на едро, с минимален компромис откъм качеството й. Дали чувалът ще е лъскав и шарен или пък ще е бял и дали в храната ще има жълти, зелени и червени топчета или пък хапки с форма на кокалче - развъдчикът не се вълнува от това... а кучетата: още по-малко.
В идеалния случай крайният потребител с 1 куче изобщо НЕ УЗНАВА за факта, че храната, с която храни кучето си, всъщност купува с 60% "загуба" за себе си и пътем изкарва хляба на магазина, вносителя и производителя. Той обаче МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ от гледна точка на тези три елемента на пазарната верига, защото храни само 1 куче и този разход не му е в тежест.
Естествено, у нас нещата не стоят ТОЧНО ТАКА по причина, че съотношението цена на храната - заплата на собственика е доста по-различно от това в Европа. Тук 10-те килограма месечно, които кучето изяжда, струват на собственика му средностатистически 1/4 от месечната му заплата; в западноевропейските страни - 1/20... Т.е. със същата саможертва западнякът ще изхрани ПЕТ кучета, а за своето едничко ще е готов да купи възможно най-доброто, независимо от цената му. Същият стремеж принуждава българите да търсят всякакви начини да се сдобият с нужната храна на по-ниска цена - да прескочи магазина например и да вземе чувал пряко от борсата или още по-пряко от вносителя, да се вреди по някакъв начин да купува развъдникова храна и т.н.
Тук би могло да се отплеснем и в разни генерални пресмятания, водещи до извода, че там, където за българина развъдник с 20 кучета би означавал потресаваща яма за пари и би било чудо ДА СЕ САМОИЗДЪРЖА (не говорим за печалба), за западняка същият развъдник е един приличен източник на печалби, който може да плаща на собственика му ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО, че и да държи 1-2 работника на заплата... Само че темата е за храните и цените им, не за разликите между българските и западните развъдници.
Пак ще се повторя, че горните цифри са съвсем фиктивни, реалните цени и печалбите от тях са ПРИБЛИЗИТЕЛНО подобни, а не точно такива.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#82 Потребителят е офлайн   DIAN72 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 April 2006 - 10:19 PM

Цитат

В идеалния случай крайният потребител с 1 куче изобщо НЕ УЗНАВА за факта, че храната, с която храни кучето си, всъщност купува с 60% "загуба" за себе си и пътем изкарва хляба на магазина, вносителя и производителя.

Абе според мен в БГ в повечето случаи, да не казвам във всички ако имаш възможност да купуваш на чувал много бързо се намира кой да ти даде телефона на фирма вносител и почваш да си взимаш оттам (аз от магазин съм си купил само първия чувал, след това само от вносителя) така че това дето го пишеш е много хубаво но не може да се случи в България.
Между другото, просто ми е интересно, да не си вносител на храни или работиш в такава фирма? доста добре си запознат с ценообразуването и как работят такива фирми

#83 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 12:10 AM

Много мислих относно каква да е храната на кучето ми,четох какво ли не по въпроса ,принципно съм против гранулите ,но реших че може и да не съм права...и се оказа че моето куче има непоносимост кум гранули и ги повръща -не понася никакви гранули...
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#84 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 08:02 AM

DIAN72: Не се занимавам с храни, но като дребен потребител на едро от 15-ина години няма как да не съм се понаучила едно-друго...
---
Monka: Това е леко невъзможно... нещо не е както трябва. Куче, което никога не е яло гранула е нормално да реагира странно... добре е гранулите първо да започнат да се смесват по малко в обичайната му храна... Все пак животното не знае три факта за тях: първо, че малкото количество силно се раздува в стомаха и не трябва да ги лапа на един дъх (и много); второ, че трябва да пие вода след изяждането им... пък и самата храносмилателна система не е свикнала с такова "поведение" на храната.
Изобщо, въвеждайки такъв коренно нов фактор, разумно е да се дадат няколко гранулки, не една чиния, леко навлажнени; на следващия ден малко повече и т.н., докато постепенно обичайната храна се замени с гранула.
И, разбира се, да се дава смислена марка гранула, не "турски соев извлек".
Иначе, ако кучето изгълта една чаша гранули, съвсем нормално е да ги повръща след малко - именно защото попиват активно влагата в стомаха и подпухват... а стомахът му не е приспособен за такова нещо и усещането е некомфортно.
Впрочем, ТОВА е една от причините да се препоръчва да не се "менкат" храните безконтролно - организмът тъкмо привикне към готвеното и му "плясват" гранула; тъкмо се приспособи към особеностите на гранулите и хопала - готвенко в чинията...
А ИНАЧЕ всичко е въпрос на мнение: дали да се готви или да се дава суха храна. Аз лично съм "за" сухата по много причини, не на последно място - защото се предполага, че знам какво съдържа порцията на кучето и защото е лесно и удобно.
User's Signature

#85 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 10:13 AM

Vabank

Имам въпрос. Моя кутрьо е на 4 м и половина. Давам му 2 пъти на ден DogChow за малки две шепи. Никога не изяжда всичко ( така прави и с другата храна - варен ориз със зеленчуци, месо , извара с хляб). Хапне малко , пие вода играе или спи ...после пак. Мисля, че не е правилно така, но съм на работа и мога да му давам 2 пъти на ден , а в същото време трябва да яде защото расте. Та въпроса ми е да му махам ли храната като излизам при положение, че е хапнал съвсем малко?!

благодаря ти предварително! r)
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#86 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 12:31 PM

Ъъъ... а колко грама са две шепи? bl) На опаковката си има грамаж за деня... който не се измерва в шепи май. r)
Иначе за храненето, ако кажа това, което мисля, сума народ ще ме пребие с камъни.
Аз по принцип съм привърженик на свободното хранене, т.е. стои чиния с гранули и когато кучето се почувства гладно, отива да хрупне няколко. За 10-ина години такава практика не съм забелязала нещо да им ставана животните, така че можеш да опиташ и да видиш ще има ли резултат, т.е. ще яде ли повече и по-често.
Иначе по принцип е "по-добре" кучо да се придържа към определен режим, за да знае, че каквото не изяде, му го прибират и да яде усърдно...
Но между едното и другото зло бих ти препоръчала да му оставяш чиния с гранули, тъй като все още е малко кученце и не бива да стои по 12-14 часа гладно.
User's Signature

#87 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 12:48 PM

Цитат

Ъъъ... а колко грама са две шепи? bl) На опаковката си има грамаж за деня... който не се измерва в шепи май. r)
Иначе за храненето, ако кажа това, което мисля, сума народ ще ме пребие с камъни.
Аз по принцип съм привърженик на свободното хранене, т.е. стои чиния с гранули и когато кучето се почувства гладно, отива да хрупне няколко. За 10-ина години такава практика не съм забелязала нещо да им ставана животните, така че можеш да опиташ и да видиш ще има ли резултат, т.е. ще яде ли повече и по-често.
Иначе по принцип е "по-добре" кучо да се придържа към определен режим, за да знае, че каквото не изяде, му го прибират и да яде усърдно...
Но между едното и другото зло бих ти препоръчала да му оставяш чиния с гранули, тъй като все още е малко кученце и не бива да стои по 12-14 часа гладно.

l) две шепи - 150 гр...забравих да кажа мерила съм:))))

точно за това ставаше въпрос ! той най си харесва " свободно хранене" r) ;) ...никога не преяжда лакомо, никога не е и гладен...въпроса е да го оставя ли така... s)
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#88 Потребителят е офлайн   Bager Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 01:34 PM

В сайта http://bg-pet.com/Do...gFood/index.htm
Bg-Pet.com - Dog food index
пише следното нещо:

Цитат

Производителите на храни за кучета обикновено поставят указание за препоръчителното количество на хранене върху опаковката им. Внимание - няма да е зле да намалите с 20% препоръчваните от тях дневни дажби.

Мисля, че са прави. При моето куче е точно така. Някой има ли друго мнение?

#89 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 01:56 PM

Цитат

Да r) има странични фактори с които е хубаво да се съобразяваш ,например сезона -зимата е хубаво да се завиши малко дажбата ,енергично ли е кучето или не - едно куче което на рзходка тича по 5-7км яде повече от куче което се разхожда само пред блока и т.н. и т.н.
User's Signature

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!

#90 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 April 2006 - 02:18 PM

Цитат

В сайта  http://bg-pet.com/Do...gFood/index.htm
Bg-Pet.com - Dog food index
пише следното нещо:

Цитат

Производителите на храни за кучета обикновено поставят указание за препоръчителното количество на хранене върху опаковката им. Внимание - няма да е зле да намалите с 20% препоръчваните от тях дневни дажби.

Моите кучета - 2 - са старци, на 10 г. и на 17 г. Ядат храна за стари кучета, в началото изяждаха грамажа, който пишеше и постепенно започнаха да си оставят. Сега двамата изяждат 250 гр, т.е. по около 125 г. на куче. И двамата са около 15 кг. и по цял ден се движат - сега е топло и са цял ден на двора, но рядко почиват, защото всеки шум ги кара да тичат до оградата. Отслабнаха, което беше целта, защото 17-годишния има ужасни шипове и артрит и килограмите отгоре ще го обездвижат. В перфектна форма са.
Искам да кажа, че те сами си намалиха дажбата, т.е. може би наистина има нещо вярно в казаното.
Друг е въпроса, че има лакоми кучета (по една или друга причина) - там вече се изисква мислене и намеса от страна на човека, за да не стане кучето слон.

п.п. Друго важно е, че според мен , кучетата никога не преяждат със суха храна. Може би трябва контрол само докато разберат, че е различна от другата и организма им свикне с нея. После дори най-лакомото куче не преяжда с нея.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#91 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 April 2006 - 04:30 PM

Ами да де да!Естествено спазвам всички оказания -кучето ми винаги има прясна вода по всяко време.Говорим за Роял Канин ????И му давам според килограмите,смесено с храна ,отначало съвсем малко после увеличих до дозата на ден.Ще опитам пак след време...ама ми е странно .Същите гранули използвах и да храня едно куче на почти същата възраст което гледах няколко дни и то не повърна??? Той моя си е изнежен по принцип ,може би затова...
User's Signature

#92 Потребителят е офлайн   DIAN72 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 April 2006 - 02:09 PM

Monka: Пробвай и други марки, някои кучета не понасят храните от дадена марка, като я смениш проблема се решава. И аз имах проблем с едното куче - не повръщаше но получаваше силно разстройство от Роял канин, нашия доктор ме посъветва да и сменим храната и действително проблема се реши. За нея съм установил че същото го получава и от чикопе и диамонд, но това си е индивидуално - така че най-добре е да се консултираш с твоя ветеринар.

#93 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 April 2006 - 03:23 PM

Така е, трябва да си направиш труда да опиташ различни. Аз пробвах 4-5 варианта преди да открия това, което му харесва, почти се бях отчаяла вече.
Категорично отказа Роял Канин, Пурина Про План - с голяма мъка изяждаше 10 гранули. Накрая му допадна Нутра Нагетс. По-късно прие добре Белкандо, напоследък добре му се отразява Бош. Но и досега му овкусявам гранулите с малко топло варено прилешко и бульон, чисти не ги яде.
За всяко куче е индивидуално.

#94 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 April 2006 - 04:31 PM

Благодаря ви за съветите ,да и разтройство има.Ще опитам след време като му мине коремчето... r)
User's Signature

#95 Потребителят е офлайн   DIAN72 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 April 2006 - 10:07 PM

аз все още храня с еукануба ама нашия ветеринар ми препоръча адванс, купих за проба 7 кила за стафордширката и наистина и се отрази по-добре от еукануба (изпражненията и се стегнаха, и я яде с много апетит), сега като свърша чувала май ще минем на адванс. така че може да я пробваш, малко трудно се намира обаче - аз доколкото разбрах във варна само нашия вет и още на две места я продават, за другите градове не знам.

#96 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 07:29 AM

Действително - пробвай пак, с различни марки.
И по-бавно, особено ако кучето е с чувствителен стомах. Гранулите - накиснати, поне в течение на 1 седмица в количество около 1/4 от дневната дажба...
Появата на разстройство е "нормална" при смяна на храната и по идея с този метод на постепенно прехвърляне се "избягва", но всичко зависи от това как реагира стомахът. Чисто теоретично, кучето би трябвало да се "настрои" към новите съставки максимум за 4-5 дни... повече от това подсказва, че храната определено не му понася.
В крайна сметка, просто експериментирай с различни видове храни (не "куча марка пълна неизвестност"), докато не откриеш онази, която кучето понася и харесва.
Друг вариант е гранулки да се дават отделно от храната, под формата на наградки през деня, пак около 1/4 от дневната дажба максимум. Убедена съм, че му даваш на кучо бисквитки от време на време и разни други лакомства.. и от тях не повръща. Тук вече си играем на "психологическа реакция", т.е. организмът е свикнал малко или много с "лакомства" и реагира различно на тях. Знам, че звучи малко глупаво, но фактът си е факт...
User's Signature

#97 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2006 - 11:23 AM

Да и аз си мислех като лакомство да опитам да му ги давам ,защото бисквитките му понасят ,благодаря!
User's Signature

#98 Потребителят е офлайн   joda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 12:24 PM

Цитат

Ами да де да!Естествено спазвам всички оказания -кучето ми винаги има прясна вода по всяко време.Говорим за Роял Канин ????И му давам според килограмите,смесено с храна ,отначало съвсем малко после увеличих до дозата на ден.Ще опитам пак след време...ама ми е странно .Същите гранули използвах и да храня едно куче на почти същата възраст което гледах няколко дни и то не повърна??? Той моя си е изнежен по принцип ,може би затова...

кУЧЕТО повръща ако е преяло .... няма страшно, пробвай като разкиснеш гранулите първо в хладка вода около 5-10 мин преди хранене

#99 Потребителят е офлайн   stomo Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 29 July 2008 - 01:29 PM

Една фирма от Благоевград вече внася чешка храни - супер премиум Puffins и премиум - Agil. Едно приятелче работи там и ми даде за моя далматинец Puffins - уникална джоб-гранула. После купих и за овчарката на баща ми, само че Agil. Тя е много капризна, но учудващо добре я яде. Ако ви попадне - пробвайте я, има най-различни формули, съдържа според описанието и естествени съставки, без соя е. Доколкото знам имат национална дистрибуция. Вече около месец я даваме и кучетата изглеждат добре. Но най-хубавото е, че не я отказват.

#100 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 29 July 2008 - 01:31 PM

Цитат

Една фирма от Благоевград вече внася чешка храни - супер премиум Puffins и премиум - Agil. Едно приятелче работи там и ми даде за моя далматинец Puffins - уникална джоб-гранула. После купих и за овчарката на баща ми, само че Agil. Тя е много капризна, но учудващо добре я яде. Ако ви попадне - пробвайте я, има най-различни формули, съдържа според описанието и естествени съставки, без соя е. Доколкото знам имат национална дистрибуция. Вече около месец я даваме и кучетата изглеждат добре. Но най-хубавото е, че не я отказват.
Ще ми е интересно дали ще станете "редови" потребител - човек, който се е регистрирал, за да си говорим за кучета. Ако си останете само с този пост - ще е ясно, че сте се регистрирали само за да рекламирате храната. Т.е. ако е така - мнението ви не може да се приеме като обективно и полезно, защото то не е от стопанин, който споделя, а от човек, който рекламира.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни