Моето наблюдение над моето куче е, че след 4-тия месец ученето на команди става с много по-малко усилия и повторения...Въпреки свръх лакомията на кучето ми когато му кажа да отиде в ъгъла на клетката и да не пипа яденето докато не му кажа... то го прави ...
Обаче имаме друг проблем който мисля е невъзможно да решим докато Джеси не порасне на поне 7-8 месеца... когато я пусна на стадиона... и тя няма занимавка (да играе с някой себеподобен или с някое човешко същество) тя ходи да помирише и опита всичко което и се стори вкусно ...
Ще разкажа една доста нелепа и кофти ситуация... Бяхме на стадиона... тя беше пусната.. имаше 2 деца които си биеха дуспички на вратата... бяха си оставили найлоновата чанта на земята, а в нея имаше сладолед, кексчета и нещо друго ... в началото децата не-съобразиха кучето и то хвана избяга и си разопакова едно кексче... след малко децата пак си оставиха торбата там ... и моята пакостница пак се намърда там ... този път обаче реши, че трябва да вземе цялата торба... изяде и другото кексче (сладоледа им го спасих)... обаче тя беше много добре наясно, че това не трябва да го прави и като ме видя да отивам към нея (без да бягам) глътна цялата торба само и само да не и я взема... същия този ден тя не акаше... предположих, че стомаха има затруднения с торбата... на втория ден до обяд беше акала 1 път.. торба обаче не виждах ... започна да си мисля дали стомашните сокове не са разградили и разтворили торбата... на 3тия ден на обед към 12 часа... отивахме към едно село на 20-30 км от Пловдив (пътя е хубав, но има завой), аз карах малко бързо по завойте и тя повърна в скута на баща ми ... торбата си беше цяла целеничка ... и няма такъв филм като разградена/разтворена ...
Така, че внимавайте много с това какво попада в устата на вашия любимец ... нашите фаворити са изсъхнали вече мокри кърпички ... и опаковки от чипс... за сега не е поглъща нищо от това... успявам да и отворя устата и извадя боклуците... обаче където и да я пусна все ми носи боклуци ..., а като ви вземе боклук ... тя чувства, че си е го е спечелила и завоювала и много трудно мога да и го взема... командите тогава НЕ помагат... само лакомство и то когато реши, че е много гладна..., а понякога прави опит докато бяга до мен да го изяде и пак да яде лакомство... за сега опитите и са неуспешни .. обаче където и да я пусна.. боклуците са факт...