Dog.bg Форуми : Очаква се нова наредба за домашните любимци в София

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Очаква се нова наредба за домашните любимци в София Оцени темата: ***-- 2 Гласове

#61 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 May 2010 - 10:04 AM

Започвам доста да се дразня вече, какво е това желание за изява точно по толкова сериозен въпрос в такъв детински стил?
На общинарите не им било възможно да контролират спазването на наредбата?! А как, моля, се предполага, че биха контролирали спазване на бъдеща евентуална забрана на породи? Не е ли абсурд да мотивираш създаването на нови рестрикции с оправданието, че не можеш да контролираш сегашните?!
Веднага имам предложение. В ЗЗЖ има такса за нерегламентирано развъждане, за която отрудените общинари дори не знаят. Как да отворят закона, не смогват! Да отворят един вестник и два сайта, да съберат няколко такси по 1000 лв., да си назначат нови хора специално да глобяват кучкари.
А знаеш ли как работят претоварените инспектори по чистотата? То не е голяма тайна. Един човек обикаля района на петима (дето трябва да броят кофи за боклук) и после им праща данните на СМС да си напишат докладите. Така всеки от тях работи веднъж седмично, трудят се, няма спор.
Еле па на биткаджиите една забрана ще им дойде екстра. Те истински мечтаят за такава, защото тогава някои нещастни породи ще си останат техен монопол. Ще им паднат добри пари!

#62 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 12 May 2010 - 10:20 AM

Показване на мнениетоssiberia, в 12 May 2010 - 09:57 AM, написа:

Хубаво! Но не прочетох нито едно предложение за справяне със собствениците, които не могат, не знаят или не желаят да възпитават или ограничават кучето си. Независимо от неговата порода или големина. А такива хора има на всяка крачка. Какво да се прави с тях?
В действащата наредба е записано, че в гр.София кучетата се водят навсякъде само на повод. Кучетата въобще, а не от определена порода. Общинарите казват, че не им е възможно непрекъснато да обикалят и да бъдат навсякъде. Вярно е! Колко от притежателите на кучета спазват дори това малко ограничение?
Хайде, Коко, застреляй ме сега!

Или не четеш, или не вникваш в прочетеното ssiberia. Отговорът е в една проста думичка - КОНТРОЛ. Контрол, при това доста строг от страна на държавата налаган на отглеждащите и развъждащите кучета. Вече за десети път сигурно в тази тема ще повторя колегите, че в доста страни е въведен като задължителен изпит за собственика, че е "годен" да притежава куче от сериозна порода, както и изпит на кучето за да се докаже че не е опасно да живее в града сред хората. Всички преминали през тези изпити получават документ, който носят заедно с паспорт на кучето и т.н. и показват при евентуална проверка. И да, в София, а и не само кучетата трябва да се водят на повод, факт. Но повярвай ми, ако платиш няколко пъти солена глоба за това, че си имал неблагоразумието да пуснеш кучето си без повод, много бързо ще си промениш мнението и ще започнеш да използваш повода по предназначение!
User's Signature

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 May 2010 - 10:24 AM

ще се опитам за обясня.

мисля, че на всички ни е ясно, че забраната на породи е практически невъзможна за изпълнение в България. Поради липсана на капацитет и механизми за контрол. Не е това проблемът, това е резултатът от него.

Проблемът е в начина по който нашите управници решават съществените за обществото въпроси , а то е по стария сталиновски принцип "Има куче - има проблем, няма куче - няма проблем".

Забраната на породи е типичен пример на властово безсилие и приткоумие. На липса на компетентност и буквално първосигнален подход към решаването на дадена задача. Затова е особено важно подобни опити да бъдат ясно, категорично и недвусмислено пресичани от Гражданското общество, част от което сме ние. Ние не трябва да позволяваме властите да ни третират като идиоти, чрез популиски, но съвършено неработещи решения. Точно наобратното, трябва да се стремим да накараме местната и централната власт да СЛУША компетентните хора и да внимава какво прави т.е. да има отговорност към решенията и делата си.

Когато властта стане отговорна и стопаните ще станат отговорни, защото ние сме скачени съдове - две страни на една и съща монета. Те са създали правила, които:
- не познават
- не спазват
- не могат да променят адекватно според ситуацията

В самите документи, които регламентират "кучешкия въпрос" е заложено противоречие, което се изразява в липса на комуникации и съдействие между 2-те институции, ангажирани с това - общината и Ветеринарната служба. Това им позволява не само да бъдат безхаберни, но и да си прехвърлят ловко и безнаказано отговорността за контрола или липсата му.

В крайна сметка, съвсем ясно е видно, че именно от хората ангажирани с кучетата, които са компетентни и заинтересовани от окончателното и качеството решение на този проблем трябва да дойде инициативата за това. В България има такава организация и нека тя се заеме със задачата със силата на лигитимността, която има като официална организация, и която получава от своите членове.

Всички ние, останалите съвестни собственици на кучета, трябва да подкрепим с подпис, присъствие, или както се намери за добре за да се чуе и нашия глас.
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 10:50 AM

Най-после!
Написаното от mil_, paloma_blanka, Грахче, според мен е това, за което трябва да се борим.
Прости и ясни правила за всички и ефективен контрол. Без крайни залитания за определени породи. Или над еди-колко си килограма. Тогава ще е излишно клубовете да защитават съответната порода от обвиненията в агресивност. Или греша?
Проблемът е кой и как да осъществи контрола. Грахче много точно е обрисувала ситуацията. Общинските власти не познават собствените си наредби и не осъществят контрол. Бюрокрация, некомпетентност или ...? А да се разчита на самосъзнанието на собствениците, на практика означава нещата да се влошават.

#65 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 11:08 AM

Показване на мнениетоssiberia, в 12 May 2010 - 10:55 AM, написа:

Тогава ще е излишно клубовете да защитават съответната порода от обвиненията в агресивност.

:ud_009:
Хора, моля, игнорирайте форумния трол, че вече се разми достатъчно темата.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 11:27 AM

Показване на мнениетоshadow, в 12 May 2010 - 09:13 AM, написа:

Хора, моля, игнорирайте форумния трол, че вече се разми достатъчно темата.

Благодаря! :ab_041:
Да си продължаваме както досега. :re_037:

#67 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 11:32 AM

От името на "Град за отговорни хора" още миналата седмица изпратихме до Фандъкова молба за включване на наши представители в работната група по промените на тази Наредба, като сме писали, че сред нас има кинолози, вет. лекари, представители на НПО и отговорни граждани.
Благодарение на бюрокрацията, днес някъде е стигнала до когото трябва.

ОБАЧЕ
Раб. група била сформирана още в края на април месец, участващите са по заповед на кметицата. В нея са включени представители на НВМС, Екоравновесие, Столична община и юристи. Нямало как да се включват други вече. Председател е Мария Бояджийска, зам. кмет на "Селени системи, екология и земеползване". Един от участниците е и Славка Иванова, нач. отдел "Околна среда", с която разговарях по телефона. Конкретни имена на останалите участници не можах да получа. Настоявах за среща поне с някаква част от тази раб. група, Иванова не можела да се ангажира за останалите.

Според нея, евентуалните промени щели да бъдат само актуализиране на Наредбата на база на ЗЗЖ и ЗВМД, но като ми даде пример с намордници за едрите породи, аз й отговорих че няма такова нещо в закона и че подобна рестрикция реално не е ефективна. Макар че реално не ме остави да обясна нещо повече, уж била съгласна с мен. Споменах и че сме против забрана на определени породи, тъй като такава реално няма по никакъв начин да реши проблема с агресивните кучета, не ми даде шанс да обясня също - да сме пишели какво предлагаме.

Като цяло това, което може да се направи е да се изпратят ПИСМЕНО предложения и евентуални притеснения до М. Бояджийска и кметицата.
Според Иванова работата по промените тепърва започвала.

Може ли инфо кога и къде ще има утре среща на клубовете?
Искам да се включа като представител на БКК Китайски Шар-Пей, а и предполагам, че ще осигуря подрепата на клуба като цяло.
User's Signature

Качена снимка

#68 Потребителят е офлайн   Di-Do Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 11:33 AM

Показване на мнениетоssiberia, в 12 May 2010 - 10:55 AM, написа:

Най-после!
Написаното от mil_, paloma_blanka, Грахче, според мен е това, за което трябва да се борим.
Прости и ясни правила за всички и ефективен контрол. Без крайни залитания за определени породи. Или над еди-колко си килограма. Тогава ще е излишно клубовете да защитават съответната порода от обвиненията в агресивност. Или греша?
Проблемът е кой и как да осъществи контрола. Грахче много точно е обрисувала ситуацията. Общинските власти не познават собствените си наредби и не осъществят контрол. Бюрокрация, некомпетентност или ...? А да се разчита на самосъзнанието на собствениците, на практика означава нещата да се влошават.

За какво трябва да говорим за контрол ... не е в контрола проблема .. ако е толкова зор контрола - ще отворят 1000 работни места за контрольори, които да щъкат из цяла София и да следят ... това е най-лесното, като контрольорите си взимат процент от глобите, те нямат интерес да не си вършат работата!!!

Проблема не е в контрола, а в ОТГОВОРНОСТТА - виновниците да си носят отговорност за действията на кучетата си, като съответно да се наказват със затвор и солидни глоби, а не да слагаме намордници (за каишките съм съгласен), да забраняваме породи, да стресираме народа с ужасяващи снимки и статий по вестниците или да пускат репортажи в централни новинарски емисий с кадри, които са като за филми на ужасите.
siberia, знаете ли каква е разликата между социализиран ротвайлер с намордник и социализиран ротвайлер без такъв - намордника ... самото съществуване на този атрибут на главата на кучето предразполага хората да си мислят "Това куче е злобно и агресивно, явно хапе много и безразборно - ЗАЩОТО Е С НАМОРДНИК"
Поредната простотия стресираща хората и водеща до негласно подтвърждаване на топ идиотизмите за "най-агресивни кучета", защото видиш ли КУЧЕТО Е С НАМОРДНИК!!!
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#69 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 11:35 AM

Показване на мнениетоNickey, в 12 May 2010 - 11:37 AM, написа:

Може ли инфо кога и къде ще има утре среща на клубовете?
Искам да се включа като представител на БКК Китайски Шар-Пей, а и предполагам, че ще осигуря подрепата на клуба като цяло.

+ от мен същата молба, за Родезийски Риджбек, който има ОС вдругиден и искам да представя информацията на членовете и ръководството.

#70 Потребителят е офлайн   stassi Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 May 2010 - 11:41 PM

в общината, по идея на г-жа Бояджийска, бегло витае идея за формиране на постоянен консултативен съвет от представители на НПО, работещи в областта на защита на животните, който да дава конструктивни предложения по въпросите, свързани с безстопанствените кучета. (това не касае домашните. там са кинолозите.) опасенията са, доколко този съвет ще бъде конструктивен и доколко няма да е говорилня с нападки. плашат се и им е втръснало от разнопосочни сигнали. тук с наредбата за домашните сигурно е същото.
от нас ще зависи везните да наклонят в посока регулярните консултации да се случат и... да не приключат твърде бързо.

#71 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2010 - 02:12 AM

Малко офф - ако Аксиния се включи (а това е почти сигурно - тя се бута навсякъде за медийна слава) в подобен съвет, жална им майка на кучетата и котките по улиците.
Край на офф-а.

Аз не съм член на нито един клуб, но подкрепям с две ръце кинолозите да създадат така нужната наредба. А не ония касапи от екоравновесие (тия па какво разбират от това кои кучета са агресивни?!?!?!) Ела па юристите - нужни са в някаква степен, ама не им е в компетенцията да обясняват кои породи били "агресивни". Егати и държавата, в която живеем - да се гръмна ли или да се обеся?!?!?!
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 May 2010 - 09:26 PM

И аз,ще се включа,с малко офф.Имам идеи,но няма начин да станат на този етап. Всеки стопанин придобиващ куче,да минава курс по начално обучение и социализация на любимеца.При агресивно поведение на куче да се отнема за проверка на социализация /на него и стопанина/.Стопани взимащи куче от приют,да бъдат проверявани за пригодност /условия,фин.възможности,социален статус/преди и 1 месец след приемането на кучето.Приютите да извършват и социализиране на взетите животни,т.е.възпитание и изкореняване на агресивни реакции. Създаване на Обшинска зоо полиция,обучена на правилно поведение в ситуации с дом.любимци/а,не чиновници крещящи на детето ми,с гипс до рамото,че не носи паспорти на кучетата.Благодаря на полицая,който е прдружавал общинарите за думите"Ако,кучето ви ухапе,Вие сте си виновен,то защитава детето."
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#73 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 15 May 2010 - 09:55 PM

Ето до какво води подобно безумие.

Клипчето.

Историята.

#74 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2010 - 10:12 AM

Някой може ли да ми даде линк към новата наредба , трябва ми да я видя?
User's Signature

Качена снимка

#75 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 July 2010 - 08:15 PM

Показване на мнениетоblueocean, в 13 May 2010 - 02:17 AM, написа:

Малко офф - ако Аксиния се включи (а това е почти сигурно - тя се бута навсякъде за медийна слава) в подобен съвет, жална им майка на кучетата и котките по улиците.

Най-накрая някой да го каже на глас.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#76 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 July 2010 - 02:46 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 July 2010 - 08:20 PM, написа:

Че какво неказано имаше дотук? За Аксиния всички всичко отдавна знаем ... :dh_188:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#77 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 19 July 2010 - 02:56 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 19 July 2010 - 02:51 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 July 2010 - 08:20 PM, написа:

Че какво неказано имаше дотук? За Аксиния всички всичко отдавна знаем ... :dh_188:

Остава и пострадали от нейната активна дейност мирни минувачи да разберат на кого да "благодарят" и какво да правят. На тях никой нищо не им казва и те много малко неща знаят (практически нищо), в следствие на което всички защитници на бездомни (а от там и хората с домашни кучета) ги слагат под един знаменател. Включително сравнявайки ги с господина, от който пропищяха Бъкстон-Манастирски Ливади-Борово задето разхвърля от години месища за бездомните глутници и пречи на кастрирането им.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#78 Потребителят е офлайн   Shadow1 Икона

Публикувано: 30 January 2012 - 05:17 PM

Имам въпрос, относно закона за домашните любимци. Имам ли право да отглеждам екзотично животно, и по-точно се интересувам от големите котки. Е не чак най-големите а леопард, гепард, оцелот абе 20-90кг. макар че едва ли има значение. И ако нямам право какви са алтернативите, дори и да не са много законни. Понеже това ми е мечта от дете, и не че съм много пораснал сега, но искам един ден да реализирам тази мечта. А и ако някой може да разясни как може да се вземе такова животно също ще е добре. И да, наясно съм, че без солидни доходи няма как да стане работата, и се опитвам да работя по този въпрос сега. :ab_041:

#79 Потребителят е офлайн   netware5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2012 - 05:22 PM

Цитат

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
.....................................
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) Забранява се внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на екземпляри от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове.

................
5. "Диви котки" са представители на семейство Котки (Felidae) с изключение на домашни котки с техните породи и разновидности.

Мисля, че работата е ясна - НЕ МОЖЕ!
User's Signature

Качена снимка

#80 Потребителят е офлайн   Shadow1 Икона

Публикувано: 30 January 2012 - 05:30 PM

Показване на мнениетоnetware5, в 30 January 2012 - 05:22 PM, написа:

Цитат

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
.....................................
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) Забранява се внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на екземпляри от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове.

................
5. "Диви котки" са представители на семейство Котки (Felidae) с изключение на домашни котки с техните породи и разновидности.

Мисля, че работата е ясна - НЕ МОЖЕ!

Е много кратко ми отговори. А разрешение не може ли да се вземе от някаде ?

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни