Dog.bg Форуми : Проектонаредба за домашните животни - 2 част

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проектонаредба за домашните животни - 2 част Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 May 2010 - 11:36 AM

Здравейте , колеги!

Радвам се, че ставаме все повече клубовете , които заемат активна позиция по темата. Преди половин час проведох разговор с хора от работната група на СО, натоварени да изготвят въпросната проектонаредба.

Беше ми казано, че много биха се радвали, да излезем с едно общо становище по темата, което да внесем в СО най-късно в понеделник. Затова нека в тази тема да направим КОНКРЕТНИ предложения, които бихме могли да представим като наш ОБЩ продукт в името на доброто съжителство "човек - куче".

От всички нас се очакват конкретни предложения по темите, които предложения уверих, че ще внесем до края на работното време на общината в понеделник:

- "РАЗГРАНИЧАВАНЕ НА КУЧЕТАТА" (на какъв принцип, без да споменаваме ПОРОДА)
- "КОНТРОЛ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАРЕДБАТА"
- "САНКЦИИ ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ"
- "НАШИЙНИК И ПОВОД"

Отправям апел към по-нетърпеливите да не се опитват да изпреварват събитията с индивидуални КЛУБНИ обаждания и искания, както вече се е случило. Това води единствено до объркване и съмнение в нашето единомислие. Който не иска да се присъедини, нека поне не пречи на общите ни усилия да решим проблема!

НЕЩАТА КЛОНЯТ КЪМ СРЕЩА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КЛУБОВЕТЕ В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА КЪМ 20:00 !!!

User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#2 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 May 2010 - 11:52 AM

Личното ми мнение е, че трябва да настояваме за:
- ефективен контрол и многократно по-високи санкции за нарушенията
- наказателна отговорност за стопани, чието куче е наранило човек
- да предложим съдействие от страна на кинолозите за определяне на дадени кучета за агресивни (напр. такива, срещу които е подадена жалба, НЕ по размер/порода) - за пример можем да дадем държави, в които има курсове и изпити
- включване в Наредбата на сериозна такса за нерегламентирано и неконтролирано развъждане
- изискване за осигуряване на регламентирани места за свободно извеждане на кучета, за да може да се осигури база за ефективно спазване на наредбата
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   missi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:02 PM

Здравейте,
Не съм видяла първа част на тази тема, но отдавна си мислех за такова нещо.
В момента аз отглеждам 3 кучета, едното е "марково" и съм си го купила преди много години, когато не знаех за тези форуми, другите 2 обаче съм ги прибрала от кофите за боклук като бебета. Та едното ми предложение е следното: След като има хора като нас, готови да отглеждат куче от улицата да не са длъжни да плащат какъвто и да било данък. Да, като е кастрирано не се плаща, обаче аз в момента съм точно в такова положение - пари за кастрация нямам, възможност да ги закарам до немския кастрационен център също нямам, с намерение съм да ги кастрирам, но незнам кога ще смогна. Не е ли достатъчно, че живеят добре, хранят се добре, имат всички ваксини и обезпаразитявания и не са на улицата, та ще плащам и данък на държавата, защо?
Второ: Да се организират и да си съберат нещата на едно място, т.е. - взех си цял ден отпуск и работодателят ми не ме разбра, защото на едно място се плаща данъка, на друго се регистрират и всички работят до 17.00 часа.
Трето: Защо съм длъжна да си разхождам кучето с цяла торба документация? Ами като я загубя какво ще стане? Защо не се потрудиха да измислят някакво картонче - като булстатите например, което да се дава и да е достатъчно за проверка. Ако им трябва по-обстойна проверка - да дойдат у дома.

#4 Потребителят е офлайн   missi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:06 PM

Не ми стигна мястото и продължавам пак аз:
Четвърто: Да осигурят места в кварталите, където спокойно да си разхождаме кучетата, а не да ни крещят всякакви хора и да ни глобяват защото съм минала през градинката - от къде да мина и къде да си разхождам животното?
Последно: ЗА това съм в населените места кучетата да се разхождат само на повод! Против намордника съм - той трябва да е само за определени породи. Наистина да има ефективен контрол и санкции за недобросъвестни стопани, защото ми писна от животни, които се разхождат сами, а стопаните им ги гледат от балконите и представете си това са - ротвайлер, питбул и доберман.

#5 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:07 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 May 2010 - 10:09 AM, написа:

Веднага имам предложение. В ЗЗЖ има такса за нерегламентирано развъждане, за която отрудените общинари дори не знаят. Как да отворят закона, не смогват! Да отворят един вестник и два сайта, да съберат няколко такси по 1000 лв., да си назначат нови хора специално да глобяват кучкари.

Хайде, напиши го за да го включим в общото писмо! :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#6 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 12:09 PM

Относно точка едно не съм съгласна с вас,защото все пак няма как да знем що за човек седи отсреща.Ами ако хипотетично си изхвърлите кучетата на улицата?По добре да отделите пари за кастрация един път,отколкото да плащате данък всяка година.А ако нямате пари незнам...всеки се грижи за толкова животни за колкото му позволяват финансите.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 12:09 PM

Показване на мнениетоrage1, в 12 May 2010 - 12:14 PM, написа:

Относно точка едно не съм съгласна с вас,защото все пак няма как да знем що за човек седи отсреща.Ами ако хипотетично си изхвърлите кучетата на улицата?По добре да отделите пари за кастрация един път,отколкото да плащате данък всяка година.А ако нямате пари незнам...всеки се грижи за толкова животни за колкото му позволяват финансите.

това е към миси
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 12:10 PM

Точно това исках да добавя към изброените теми - пропуснатата общинска такса за нерегламентирано развъждане.
Ще пусна формулировка, имам форлаге, но довечера или утре сутрин.

#9 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:11 PM

Показване на мнениетоmissi, в 12 May 2010 - 12:11 PM, написа:

Против намордника съм - той трябва да е само за определени породи. Наистина да има ефективен контрол и санкции за недобросъвестни стопани, защото ми писна от животни, които се разхождат сами, а стопаните им ги гледат от балконите и представете си това са - ротвайлер, питбул и доберман.

Струва ми се, че с това ти писане се изчерпа разумността на присъствието ти тук. Разбрахме ТИ какво искаш , а също и КАКВО НЕ ИСКАШ. Благодарим ти за включването.

Всъщност темата тук е за КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ИЗКЛЮЧВАЩИ СПОМЕНАВАНЕТО НА ПОНЯТИЕТО "ПОРОДА"

User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#10 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:27 PM

Моята лична, лична молба. Ако някой успее да оправи този Параграф 22 не е го черпя, а на ръце ще го нося:

Живея на тиха уличка с три къщи. Точно. За тези, които не знаят в момента гледам 2 големи кучета от "черния списък". Срещу мен живее овчар. Гледа овце и кози. Овен тях гледа глутница кучета, които охраняват стадото му. "Гледането" му представлява - те живеят на улицата пред нас и той им хвърля по филия хляб сутрин. Кучетата са "микс", бият се, заплодяват се, раждат, умират, серат и крадат всичко. Целогодишно.

Освен това организирано и неистово нападат моите кучета. Нормално - война за територия. Ние живеем тяхната или те в нашата и аз не знам. Причината да са още живи е, че аз зорко бдя и тормозя моите да не отвръщат. Но понякога просто се налага, особено когато налетят вкупом. Тогава сценката е достойна за репортаж по БТВ. При една от тези "веселби" и аз си отнесох зъбите.

Къде е проблема? Аз пиша до общината, защото искам тези кучета да бъдат прибрани вътре в двора му. Да се ваксинират и т.н. Общинарите идват и той им казва, че кучетата не са негови. Не ги познава и няма нищо общо. Айде чао!

Общинарите звънят в Екоравновесие, те идват да ги вземат за кастрация и пр. и той им казва, че кучетата са негови, прибира ги в двора и айде чао!

И така версията се върти всеки път според който дойде. Този човек е недосегаем. Никой нищо не може да му направи, да му каже, да го принуди. Той се хили на неистовите ми опити да използвам правилата, а на заплахите ми, че някой ден ще ми прикипи и ще пусна кучетата си отговаря "Да ги трепят, аз ще си намеря нови!". Ама то си е точно така!

Това е един български селянин, живеещ в града. Той се ползва от благините на цивилизацията, но съвършено не смята да изпълнява задълженията си на гражданин. И нищо не е в състояние да го принуди. Засега. Това трябва да се промени.

Помогнете ми да сваля обсадата и да накарам този човек да поеме отговорност за тези животни. Ако се отказва от кучетата, нека да е в писмен вид и този отказ да отиде в Екоравновесие. Тогава ако откаже да предаде кучетата на тях, да се намеси Полицията, която в момента изобщо е абдикирала от каквато и да е грижа. Крайно време е Ветеринарите, Общинарите и Ченгетата да се съберат с кучкарите и да се разберат кой и как ще контролира кучешкия въпрос, какви юридически обосновани документи са необходими и по какъв ред ще се предават, защото така не става и всеки селянин прави системата на та*ак.

Благодаря!
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   sweetfun Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 12:30 PM

Показване на мнениетоNickey, в 12 May 2010 - 11:57 AM, написа:

Личното ми мнение е, че трябва да настояваме за:
- ефективен контрол и многократно по-високи санкции за нарушенията
- наказателна отговорност за стопани, чието куче е наранило човек
- да предложим съдействие от страна на кинолозите за определяне на дадени кучета за агресивни (напр. такива, срещу които е подадена жалба, НЕ по размер/порода) - за пример можем да дадем държави, в които има курсове и изпити
- включване в Наредбата на сериозна такса за нерегламентирано и неконтролирано развъждане

- изискване за осигуряване на регламентирани места за свободно извеждане на кучета, за да може да се осигури база за ефективно спазване на наредбата

изключително много ми харесаха тези предложения. Развъждането на някакви кучета с претенции да са от еди каква си порода или пък просто защото са "най-'убавите в наше село" носи само негативи както по отношение на самите животни, така и на бъдещите им собственици. Няма да коментирам пък какво се случва с кутретата, които не успеят да продадат.

#12 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 12:35 PM

Показване на мнениетоГрахче, в 12 May 2010 - 12:32 PM, написа:

Общинарите звънят в Екоравновесие, те идват да ги вземат за кастрация и пр. и той им казва, че кучетата са негови, прибира ги в двора и айде чао!

Грахче, но това е решимо нормативно. Щом твърди, че са негови, трябва да го докаже. Идентификация с микрочип. Записва се от служителите на Екоравновесие. При проверка от РВМС кучетата, които са се оказали вече не-негови, се проверяват за идентификация и се сравнява.
Т.е. това е още една тема: връзката между двата контролни органа. Факт е, че при деклариране на куче в общината не вписват идентификацията на кучето. Това трябва да се промени.

#13 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 May 2010 - 12:50 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 May 2010 - 10:15 AM, написа:

Точно това исках да добавя към изброените теми - пропуснатата общинска такса за нерегламентирано развъждане.
Ще пусна формулировка, имам форлаге, но довечера или утре сутрин.

В този ред на мен лично ми се струва , че ще е добре да се изисква при регистрацията и документ за придобиване на кучето (посочени са видовете възможни документи в сега действащата Наредба ).
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#14 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 01:13 PM

да, но той като ги прибере вътре Екоравновесие нищо не могат да направят без полицията. Те нямат право да прекрачват границите на личния му имот. Тук отново опираме до същата липса на взаимодействие между институциите. Защото общинаря, ченгето и екото трябва да дойдат заедно. Поотделно нито един от тях /при сегашната нормативна уредба/ не върши работа.

И той го знае. Научил е всички пробоини в системата до съвършенство, защото води тази война от 20 години с всичките си съседи. Ние просто сме най-новите и най-нахъсаните. Старите вече са се отказали отдавна.
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   benyb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 01:24 PM

Mоето предложение-куче,което е издържало BH към киноложки или спортен клуб да има "по-висок статут"-да има право да бъде разхождано без задължителен намордник например.Документацията,която трябва да се носи да се сведе до някакво картонче или медальон (в Пловдив дават такова медальонче с номер при регистрация и въпреки това искат да се носи една папка документи,което е нереално,при положение,че излизаш по няколко пъти на ден на кратка разходка например).Също така би могло да бъде освободено от данък-за стимул на стопаните да се погрижат да имат контролируемо куче в градски условия.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 01:28 PM

Възможно ли е вместо да се забраняват дадени породи,да се забранява на дадени хора да отглеждат кучето,които не са им по силите?Или при злоупотреба на стопанин с пит например,който е карал да се бие да следва освен другото наказание и да му се забрани повече(или за определен период)да не гледа животни.Същото да важи и за други породи посегнали на човек или животно.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 12 May 2010 - 01:30 PM

Тези предложения съм пуснала за обсъждане при нас, притежателите на Източноевропейски овчарки. Нямаме си клуб, но имам подкрепа да излезем с единно становище:

Цитат

1. Засилен контрол по отношение на притежаването на домашни любимци и съгласуваност на работата на община и НВМС по изпълнение на ЗВМД и ЗЗЖ. Всяко куче на територията на страната (и в частност - на СО) би трябвало да е еднозначно идентифицируемо по поставен микрочип, както и да е записано в единен регистър, заедно с името на стопанина си.
2. Наказателна отговорност за стопанин, допуснал кучето му да нападне човек (освен в случаите, когато кучето защитава живота на стопанина си, или нападнатият е в имота на стопанина неправомерно);
3. Многократно по-високи глоби при следните случаи:
- липсваща регистрация и/или непоставен микрочип на кучето;
- нерегламентирано развъждане;
- пуснато да се разхожда куче без надзор или изоставено от стопанина;
- насърчаване на агресивно поведение от страна на стопанина;
- допускане кучето да нахапе чужд домашен любимец, с което сериозно да застраши живота му;
4. По-високи глоби за:
- непочистване след домашния любимец;
- пускане на кучето да се разхожда свободно не на определени за целта места;

Също така предлагаме:
5. Създаване на специализирано звено към СО, което да осъществява контрол по новата наредба и ЗЗЖ. Най-ефикасно би било въпросното звено да се финансира с процент от събраните глоби - така инспекторите ще бъдат по-мотивирани да работят.
6. Опредвляне (и оформяне) на достатъчно места, където стопаните могат да пуснат кучетата си да поиграят свободно.
7. А защо да не помислим и за организиране на училища за послушание и изпити за социализация, каквито има в редица европейски държави?

Някои неща се припокриват с предложенията на другите, но беше по-лесно да го копна цялото. Последно - пращаме ли в СО поотделно, или няма смисъл?
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#18 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 02:06 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 12 May 2010 - 09:41 AM, написа:

Здравейте , колеги!
Радвам се, че ставаме все повече клубовете , които заемат активна позиция по темата....

Моля, не разделяите собствениците на кучета на клубни и безклубни, породни и безпородни, родословни и неродословни и пр. Това разводнява усилията.
Има само един признак , по които можем да се делим - отговорност.
Отговорни или безотговорни собственици.
Безклубни, безродословни и безпордни кучета са точно толкова ценни и обичани за собствениците си, колкото и най-специалните шампиони от дадена порода.
Разделянето на клубни и безклубни отблъсква собствениците на безпородни. Същевременно безпородните не са защитени ,защото могат физически да приличат на някоя порода, а когато се забраняват породи , обикновенои се включват и техните мелези и приличащите на тях, така че спокоитвието на никого не е гарантирано.

Конкретните ми предложения:

1. Киноложките организации, или организации за защита не животните да създадат и поддържат база данни с информацията от чиповете ( нали е задължително да са чипирани) , която да включва адрес и телефон на собственика , както и дали кучето е минало тест за неагресивност. (В момента, доколкото знам, кучетата имат чи, но при сканиране той не дава никаква информация , освен собствения си номер. ) А тестът може да се провежда при ветеринарня лекар или в някои местен клуб или от треньор - важното е който го издава да е лицензиран за това.

2. Чипът не се губи, но не е видим. Задължително носене на врата на медалйонче ( не мога да намеря ер-малък на клавиатурата), показващо дали е минало тест за неагресивност( може би годишно?) Медалйончето се вижда отдалече. И дали е ваксинирано. ( Да речем жълто само за ваксина и се заменя с червено когато мине и тест? ) Самото медалйонче едва ли ще струва повече от 1-2 лв.

3. Освен въпросното медалйонче , собственикът да получава стикер, които да залепва да речем на пощенската си кутия. Cтикерът да удостоверява пред съседите , че кучето е имунизирано и минало тест за неагресивност. Че е регистрирано, с платена такса и т.н. Така , ако съседите знаят , че има куче , но не виждат стикер, могат да уведомят властите, т.е. да упражнят контрол. Тaка няма да има спекулации и подозрения от страна на другите живеещи в блока или квартала. Както шофьорите на таксита са длъжни да сложат цените и лицензите си на видно място и ние ще слагаме документите ни за "изрядност" на видно място.
По този начин се дава възможност за обществен конттрол върху "неизрядните", т.е. безотговорни собственици.

4. Уличните кучета да имат същите медалйончета. (Щеше да бъде хубаво, ако уличните имаха "настойници". Да речем организация или човек от квартала , които ги обгрижва и чипът им да показва че са улични, но кой им е настойник. Само че това сигурно ще е много скъпо.)

5. Киноложки организации и дружества за защита на животните да могат да проверяват легитимността на развъдници, обявени по медиите и животни за продажба, обявени в медиите. Т.е. да имат някакви права по контрола. Ако трябва и функции на зоополиция.

6. За щети нанесени от кучето , собственикът трябва да носи отговорност все едно че ги е причинил лично. Т.е. ако кучето нарани детето на съседа, собственикът да бъде cъдeн, все едно че той лично е наранил детето на съседа. Ако кучето разкъса кучето на съседа, все едно че собственикът лично е убил кучето на съседа. ( Аз бих въвела същото за родителите на малолетни и непълнолетни, когато децата им извършат престъпление но...)

7. Разбира се , ако инцидентът се случи, когато малко дете без надзор влезе в чужд дом или двор, родителите също трябва да носят отговорност. По света е така. За престъпна небрежност. Не може 5-6 годишно дете да се шляе само , независимо дали е по улицата, между колите, между кучтата, в двора на непознати и т.н. Даже май за това също си има закон в момента- деца без надзор.

8. Кучета , които не са минали тест , т.е. още нямат медалйонче, ще трябва да носят намордник. И в двата случая нещо външно, което се вижда и найкак си дава спокойcтвие на другите.

#19 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2010 - 02:13 PM

Ето и моето предложение:
1.Задължителни чипове за животните(било то гледани в двор,апартамент или строеж)
2.Задължителна регистрация на любимците като отново няма значение къде и как се гледа кучето.
3.Задължителна кастрация на безпородните животни
4.Забрана за продаването на кученца в зоомагазините(понеже в тези магазини кучетата нямат родословие и доста често се оказва,че са минали доста далече от породата,много хора разочаровани от този факт ги изхвърлят на улицата.Ако се забрани продаването им по зоомагазините,хората ще могат да купуват само лицензирани развъднизи,а там цените са високи и стопаните се подбират внимателно.
5.При подадено оплакване за агресивно куче(без значение порода,пол,какво е нападнало)да се реагира веднага,Кучето трябва да мине тест и ако се окаже агресивно да бъде или отнето от стопанина или по смекчаващи вината обстоятелства да бъде гледано в специален режим,а именно да бъде извеждано със намордник,каишка и задължително в късните часове,за да се намалее риска за околните)
6.При нападение от агресивно куче при положение,че стопанина си знае стоката:
1.Възможно най-голямата глоба
2.Отнемане на кучето.
3.Затвор и обществено полезен труд
4.Забрана за отглеждане на други любимци.
7.Най-важната точка.Трябва да има кой да следи дали се спазват законите!В противен случай нищо не става.
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2010 - 02:14 PM

Показване на мнениетоgreeneyed, в 12 May 2010 - 02:11 PM, написа:

Моля, не разделяите собствениците на кучета на клубни и безклубни, породни и безпородни, родословни и неродословни и пр. Това разводнява усилията.
Има само един признак , по които можем да се делим - отговорност.

Здравейте, уважаема @greeneyed!

Въпросното разделение е само в свръхчувствителното Ви съзнание! Всеки опит да ми бъде приписвано подобно желание ще постигне неуспех, поради това, че желая крайно спешно да се решат проблемите на всички хора, загрижени по темата ... и то на всички хора НАКУП. Къде за съжаление, къде за радост, СО предпочита да контактува с ОРГАНИЗИРАНИ МАСИ човеци, каквито са клубовете...

И така: при всичкото ми уважение към Вас: не създавайте допълнителна интрига и не търсете "разделяне"

Поздрави
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

• (25 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема