Dog.bg Форуми : Напада ни куче - как да реагираме?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Напада ни куче - как да реагираме? по време и след

#221 Потребителят е офлайн   vikito40491 Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 June 2010 - 01:50 AM

По първоначалната тема: Наистина бездомниците са страхливи и е изключително лесно да се справиш с тях. При мен в 90% от случаите ми помога просто да се наведа, за да взема камък. Бягат още докато се навеждам и после не се налага да ги замервам с нищо. Един път бях наистина много уморена и разбира се 1 самотен бездомник реши да се разлае по посока на моята Лиза и едно презрително "Ти ли бе?!" беше достатъчно, за да млъкне и да се обърне и продължи в другата посока. Кучетата със стопани са по-сложни вече... По принцип когато излизам с някое от момичетата ми си нося вода (както и цяла чанта с кучешки принадлежности :ab_041: ), едно опръскване в лицето обикновено ги стряска. Сега не се сещам за сериозни побоища между моите кучета и някое друго... Предполагам, че щом не си и спомням, значи няма такива, защото иначе определено би ми се отпечатало в мозъка :ab_041: Веднъж обаче ми се случки доста странна случка.. на която още се ядосвам. Значи това беше още преди да кастрираме Лиза и излязохме на разходка. Естествено, не я водих към паркове и т.н., но пък това, че е разгонена не значи, че трябва да стои в нас 24/7 нали така? Та, излязохме да подишаме малко чист въздух и най-неочаквано се появи едно хъски със стопанина му (мислех, че познавам повечето кучета в града/по-скоро селото/ и съм виждала 2-3 хъскита, но далеч от нашия квартал). Въздъхнах облекчено като видях, че е на каишка, но за мое най-голямо недоумение, след като стопанина му ни видя го пусна от повода :ud_009: Та хъскито беше мъжко и доста любовно настроен, но пък моята Лиза се уплаши и взе да се дърпа от него и аз с извинителна усмивка казах на стопанина (отстъпвайки назад): "Разгонена е!" и той: "Ми то на моя време му е вече да става мъж!" :ud_009: И се хили едно такова мазно, направо ми кипна. Изпепелих мъжа с поглед, тропнах силно с крак и избутах хъскито по-силно от нормалното за мен :ab_041: (е то си беше още младеж де - доста дребничко) и след 4-5 крачки вече си бях у дома. Знам че тази случка не е много по темата, ама пак си е един вид нападение, нали? :ab_041: Както и да е, вече откакто е кастрирана, с нея и с всякакви пътечки от превъзбудени мъжкари нямам проблеми :smile: .
User's Signature

Why am I fighting to live, if I'm just living to fight? Why am I trying to see, when there aint nothing in sight? Why am I trying to give, when no one gives me a try? Why am I dying to live, if I'm just living to die?
(2pac ft. Biggie Smalls - Runnin'; produced by Eminem)

#222 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 June 2010 - 04:54 PM

Ще се гордеете с мен,особено Фурия,чиито съвети следвах :wb_052:
Значи,разхождаме се извън града и срещу нас се задават двама рошльовци.Аз първо се сепнах и да ви кажа колкото и да си мислех,че ми е минало от случката с нападението и съм я надживяла,май не е съвсем така.
Както и да е,вече имах някакви насоки какво да правя(благодарности още веднъж на всички дали съвети в темата),наведох се "да взема камък" при което по дребния веднага си тръгна.По големия леко се спря но остана и ни гледа,а аз с един такъв заплашителен глас "ей,къде бе пич" :ab_041: Честно казано и аз незнам откъде ми дойде този глас на стар тютюнджия,то аз се сепнах какво остава за евентуалния ми нападател :wc_055:
Благодарности още веднъж :wd_043:

#223 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 June 2010 - 03:55 PM

Лола,
Бравоооооооооо, ти си нашата гордост:-)) На разходките нося и минерална вода в шише с биберон, от който пият малките деца. Много е удобно като за пръскачка - пръскаш в муцуната на първия нахалитет, който ви е доближил със засилка достатъчно и това ги спира.

vikito40491,
В такива случаи въобще нямам скрупули:" Вашето куче ще яде бой, вържете го" предупреждавам, и ако не вдява - сори, аз защитавам кучето си. Като се сетя какъв ад беше край нас когато лабрадорката се разгони... лошо ми става. Кучето му не е виновно че не е случило на стопанин, но пък моето куче е под моята закрила.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#224 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 21 June 2010 - 06:23 PM

Добре го пръскаш , но имаш голям разход на вода .
Свари люта чушка , или отвори газов патрон с клещите и ръсни 2-3 кристалчета у водата .

Ти си мн. агресивна кучкарка бе ! Мисля да отворя тема ,
"Как да реагираме при близка среща с агресивната кучкарка" , но чак тогава ше ме изгонят от форума .

#225 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 June 2010 - 07:19 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 21 June 2010 - 06:28 PM, написа:

Добре го пръскаш , но имаш голям разход на вода .
Свари люта чушка , или отвори газов патрон с клещите и ръсни 2-3 кристалчета у водата .

Ти си мн. агресивна кучкарка бе ! Мисля да отворя тема ,
"Как да реагираме при близка среща с агресивната кучкарка" , но чак тогава ше ме изгонят от форума .

Виждам че ти липсвах.
Ще ти намажа езика с люта чушка аз на тебе, ще видиш ти. Бърже ти давам отговор на така и неотворена от тебе тема: "Като не й закачаме кучето".
Ето че можеш да си останеш и изгонването ти се размина. Приятел в нужда се познава, спасих те, видя ли?
User's Signature

#226 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 June 2010 - 07:45 PM

Аслъ... , мече от мен :ab_041:
ДЗЪН !

#227 Потребителят е офлайн   Loveanimals Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2010 - 01:01 PM

Фурия,абсолютно си права,за това как да се отнасяме с бездомните кучета и с глутниците за да не ни нападат.Но не мога да се съглася с това,че трябва да се страхуваме от животните.Наистина и мене ме е страх от много други неща-от шофьорите,каращи като обезумели,от престъпността и.т.н. но не и от животните.Така съм възпитана,а може би това ми е и генетично заложено- племенница съм на доц. Доросиева известен наш учен-биолог,която има такива лични хербарии от насекоми и земноводни повечето от които животни много хора не биха посмели и да пипнат.Та имам опит само с едно куче-НОК, с което живеейки в Обеля многократно съм минавала край глутници.Та начинът е действително-спокойно и уверено -Лупи е съвсем близо до мене поглеждам страшно в очите водача на глутницата и изръмжавам-Марш,Чиба,Млъкни или нещо подобно.В най-сериозните случаи- само два пъти ми се е налагало пръскам в очите с вода.Кучетата обикновено разбират командата а и Лупи беше дресиран и нападение никога не сме имали.Само за едно искам да те попитам,като явно много по-опитна от мене защо казваш,че не трябва да даваме храна на бездомните кучета.Аз лично давам малки количества кучешки салам и суха храна,които гледам веднага да се изядат и нееднократно съм изхвърляла безразборно подхвърлени на кучетата пилешки кокали-тази сутрин отивайки на работа също го направих.

#228 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2010 - 01:27 PM

Показване на мнениетоLoveanimals, в 24 June 2010 - 01:06 PM, написа:

Фурия,абсолютно си права,за това как да се отнасяме с бездомните кучета и с глутниците за да не ни нападат.Но не мога да се съглася с това,че трябва да се страхуваме от животните.Наистина и мене ме е страх от много други неща-от шофьорите,каращи като обезумели,от престъпността и.т.н. но не и от животните.Така съм възпитана,а може би това ми е и генетично заложено- племенница съм на доц. Доросиева известен наш учен-биолог,която има такива лични хербарии от насекоми и земноводни повечето от които животни много хора не биха посмели и да пипнат.Та имам опит само с едно куче-НОК, с което живеейки в Обеля многократно съм минавала край глутници.Та начинът е действително-спокойно и уверено -Лупи е съвсем близо до мене поглеждам страшно в очите водача на глутницата и изръмжавам-Марш,Чиба,Млъкни или нещо подобно.В най-сериозните случаи- само два пъти ми се е налагало пръскам в очите с вода.Кучетата обикновено разбират командата а и Лупи беше дресиран и нападение никога не сме имали.Само за едно искам да те попитам,като явно много по-опитна от мене защо казваш,че не трябва да даваме храна на бездомните кучета.Аз лично давам малки количества кучешки салам и суха храна,които гледам веднага да се изядат и нееднократно съм изхвърляла безразборно подхвърлени на кучетата пилешки кокали-тази сутрин отивайки на работа също го направих.

Но има хора които инстинктивно изпитват страх и не могат да го превъзмогнат. Аз самата съм изпитвала страх, когато срещу нас летят към десетина едри кучета, които са се събрали край разгонена женска. Страшничко си е, уверявам ви. Друг е въпроса че колкото и да се потя от страх в такъв случай гледам с поведението си да не го показвам. Страх си ми е за кучето ми - с едно по-рязко движение може отново да скъса оперираната си на два пъти връзка на задната лапа. Страх ме е от последствията за него в такъв търкал, страх си ми е от упойка при евентуална операция. Няма как да не ми минават през акъла всички тези страхове когато го закъсвахме. Съгласете се, няма нищо по-нормално от това да се страхуваш за любимото чудовище, особено когато ей такъв вечен болник като моя. И за да не предизвиквам съдбата не го извеждам заедно с малката. Отказах се от идеята да извеждам кучето като взимам детето си на разходки с него.

При нас подхранващите са други - хвърлят край пътя или по средата на пътеката евтини гранули или остатъци от манджата си и това е... Мога да ви кажа че нашите глутници в района въобще не изглеждат изтощени. има си хас, при такава хранителна база...

Loveanimals,
P.S. заби ми компа и не успях да пратя целия отговор. За това допълвам тук, да не пускам едно след друго мненията.
При подхранването на некастрирани животни се създава така наречената "хранителна база". Когато стабилно и в изобилие има храна, женските се разгонват два пъти годишно (четох за теории че при липса на храната разгонването става веднъж годишно, но не настоявам). Глутниците се оформят около женските, както е известно. По време на разгонването женската "събира" около себе си бъдещи кандидати и най-силния, който е строил конкурентите, я запложда. При все така стабилна хранителната база женските раждат толкова повече, колкото повече храна има. Друг е въпрос че половината от малките умират още в първите дни след раждането и остават само най-здравите и държаливите.
При оформилата се край стабилна хранителна база около една женска глутница се включва инстинкт за териториална агресия. Това което хората го наричат "пазят си територията". Кучета започват да прогонват от периметъра си всеки един, когото сметнат за натрапник: деца, пенсионери с бастуни, колоездачи заради инстинкта на преследването, други кучкари с кучетата им. Най-много се "натягат" точно в присътствието на тези, които ги хранят. Това също е напълно обяснимо - те правят връзка между "този човек" и "храна" и я отработват точно пред подхранващия.

Няма ли хранителна база - те се местят другаде за да я намерят. Ако вече има хранителна база, то е най-разумно кучетата да се кастрират. Макар че и това много често не е панацея. Но поне няма да се плодят, множат и хормона не ги удря в главата.

Дълго стана, сори:-))) Дано съм била изчерпателна:-)
User's Signature

#229 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 June 2010 - 08:23 PM

А мойто вчера за първи път го отвързах на площада .
От храстите обаче налетя помияр и направи 6/9 с мойто .
Изгоних го , обаче дали няма да лепне някоя болест - не знам .
Кошмар.

#230 Потребителят е офлайн   Loveanimals Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2010 - 03:23 PM

Фурия,много Ви благодаря за изчерпателния отговор.Искам да Ви попитам още как да разбера,дали улични кучета са кастрирани?Слагат ли им някакъв белег в кастрационните центрове?Научих,че има Немски кастрационен център,ако им се обадя по телефона,като видя некастрирани улични кучета ще дойдат ли да ги вземат за кастриране?Иначе,честно не бях поглеждала на нещата от тази страна,че при захранване на некастрирани улични кучета се раждат толкова много мъничета,повечето от които умират,това е ужасно! А и да Ви попитам,ако сте чели последния ми пост в "Глутница от 4 кучета" как да постъпвам като в случая,който имах с 3 те бебета- каракачанчета?Не могат 3 каракачанеца да се гледат в апартамент а и беше ме страх злобната ми котка да не ги ослепи. А за т. нар. "хранители" сте права-живея в ж.к. "Борово" и на ул "Солун" на 2 места някои хвърлят на кучетата отвратителни пилешки кокали и смесици от изостанали манджи,като че ли хранят прасета! За съжаление общината нехае,най-лесно им е да ги ликвидират!(кучетата).
А пък за тези стопани,които изхвърлят домашните си любимци като ненужна вещ- Господ да ги съди!Желая Ви много приятни моменти с детенцето Ви и с прекрасния Ви пухкав сладур! Loveanimals

#231 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2010 - 06:46 PM

Кастрираното като го опипаш при диференциала , ако му нема орехчетата - е кастрирано. :af_089:
И обратното.

#232 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2010 - 06:52 PM

Loveanimals,
С тази информация не мога да ви помогна, защото аз кастрирах кучета не през центъра, а за собствената си сметка: организирахме се с един комшия, душач, салам, дебело яке за да дам да ми дъвчат ръкава в случай на атака (което не ме притеснява с дебел пуловер и скиорско яке, защото те не умеят да хапят с цялата паст, само повърхностно захващат в паника с предните кучешки зъби, та дори синини нямах), клиника, плащане от джоба си на операцията и престоя там, плюс храната. Кучета не са белязани по никакъв начин, защото не са минали през общински програми.

Цитат

Иначе,честно не бях поглеждала на нещата от тази страна,че при захранване на некастрирани улични кучета се раждат толкова много мъничета,повечето от които умират,това е ужасно!

Стават и по-страшни неща, женските някои мъжкари просто ги изнасилват, а те после си изяждат малките. Ние не бива да идеализираме животинския свят и да твърдим че животните не изнасилват и не убиват за удоволствие, а само ако са гладни та да са нахранени. Защото това няма нищо общо с действителността...

А, вашия случай с бебета-каракачанки ние го имахме: за окучилата се женска с още няколко кучкари бяхме се разтичали натам-насам и им намерихме дом на всичките й малки. На магия стана. Буквално по чудо. Породата им бе чистокръвна тротоарна превъзходна но извадиха късмет рошковци - взеха ги по селата майстори и строители от строежа тогава край нас. Чист късмет. За злобните котки напълно ви разбирам - чудих се как да отуча лабрадорката от училище за кучета водачи на слепи да не реагира на котки, докато една котка не й скочи върху муцуната... Как не я ослепи - и аз още не знам, остана му белег над веждата на кучо за цял живот, но поне повече никога не погледна към котки... така че не на теория ми е известно що е то злобна котка.

Емиле,
то тва за мъжоря е ясно, там семейните бижута ги няма, лесно става с пипане, ама женски?
User's Signature

#233 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2010 - 07:25 PM

Фурия , за женски - не знам , трябва специалист.
Мъжки даже мога да кастрирам , преди години съседът ветеринар ме викаше да помагам прископяване прасетата на село .
Външно изглеждам як и глупав , затова .. , до обяд събирахме материал за стабилно мезе , което даваше и неимоверна полова мощ :md_064:

От тогава ми е останал един особен, мн. особен поглед с който като погледна и сега м. куче тука -
подвива опашка и тича да вие пред общината .

#234 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 25 June 2010 - 07:53 PM

Емиле,
баце, то е тръгнало да подава жалба срещу тебе, пай са!
User's Signature

#235 Потребителят е офлайн   Loveanimals Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 June 2010 - 11:25 AM

Фурия,благодаря за отговора,ще се обадя в този кастрационен център,за да ги питам как стоят нещата.Лошото е,че нямам голям опит с куче като домашен любимец- 2мес. териер (стопаните отсъстваха) и 4 г. НОК и не мога да позная на кои кучета им трябва кастриране щом не са белязани,за женските пък абсурд. А относно умиращите кутрета - лошото е че заради безотговорните хора се случват такива неща. Иначе съвсем не идеализирам животинския свят,то и някои котараци ядат малките си (имала съм към 20 котки) но не знаех,че и кучетата го правят. Законът при животните е суров,но по-справедлив - оцелява силния,бързия,съобразителния. А в Бг. кой оцелява сега - подлеца,предателя,двуличния,връзкаря,рушветчията и.т.н. В глутницата има правила- водача е водач,врагът е враг, животното-храна е храна.Там няма фалш и лицемерие. А в предпоследната ми месторабота (частна фирма) обстановката беше такава, че в змийско гнездо щях да съм по-добре. Затова все повече предпочитам да си общувам с животните и със семейството ми (съпругът ми и дъщеря ми също обичат животните) и се радвам, че и във форума мога да общувам със свестни Хора.Сто пъти предпочитам законът на джунглата пред ужасът сега в България!
Loveanimals- разкрепостена,дива и непокорна зоолюбителка.

#236 Потребителят е офлайн   alex_ger Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 August 2010 - 09:19 PM

Нося кучегона и появи ли се нещо на по-малко от 6-7 метра, директно го "застрелвам" с него и обикновено отлита в обратна посока със скорост близка до тази на звука.:ab_041: Така де...поне уличните така ги третирам за сега. Куча като почне да излиза другата седмица пак ще е така. Тя под ръка, аз в едната кучегона в другата - повода и т'ва е. Друг начин безболезнен не виждам. Хубавото на моята машинка е че от американските и си е с голяма плоча отпред и лови на 10 и повече метра и имам време за реакция. Мойто куче няма как да го засегне, защото звукът е насочен. Аз не целя нея. Другият вариант е спрей но при вятър...и метален прът или палка или по-набита пръчка е последната опция според мен.

А толкова ме дразнят разни безотговорни стопани на 50-60 кг агресивни кучета, пуснали ги без повод и намордник...:eg_033:Дано сега поне с тия глоби и новия закон малко се поуплашат, че ми писна. То не, че кучетата са виновни, че са агресивни, ама като са са си ги направили такива да си отговарят за тях.:ea_103: Защото, ако го шибнеш с палка и му счупиш врата, на място ще го оставиш.
User's Signature

Стопанин на 1 немски шпиц и 2 папагала корели

#237 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 August 2010 - 08:22 PM

Не разчитай чак толкова на кучегона.На дребните породи в повечето случаи не действа/не знам може би не го чуват/,но не е задължително да подейства и на САО например.Производителя описва действието му като силен крясък в ухото,но домашно куче може и да го игнорира ако,е достатъчно мотивирано.За,уличните не споря там е на 100%.По принци е най добре да предвиждаш конфликтните ситуации и да ги избягваш.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#238 Потребителят е офлайн   alex_ger Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 August 2010 - 11:17 PM

Ами там е работата - в нашия квартал има предмино немски овчарки, ретрийвъри, пинчери, хъскита, пекенези и хората с кучетата се знаем и няма разни безумни неразбирателства между животните (караници, нахапвания и т.н.). Няма ротвайлери, бултериери, булдози, добермани и т.н. Има много гадни улични псета, но всички съм ги пробвал с кучегона и бягат като дявол и от тамян. Надявам се поне за начало да си реша проблема така...По ме притеснява, че в нашия квартал неведнъж са хвърляли цианидна отрова срещу улични кучета, а бебока както лапа всичко от земята...:tb_195:
User's Signature

Стопанин на 1 немски шпиц и 2 папагала корели

#239 Потребителят е офлайн   ilinka Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 07 August 2010 - 10:15 PM

Аз имам йорки и както знаете те са много дребна порода.. около нас навсякъде има улични кучета и просто няма как да ги избегнем. За това си взех кучегон. Върши перфектна работа.. Когато някое даже се доближи, йоркито зад крака ми и с кучегона срещу уличното и то бяга като опарено :dog: . От година го имам и нямам проблеми. И на училище вече си ходя спокойно, вместо да търся заобиколни пътечки, където няма улични (такива пътечки никога няма :dry: ) А за домашните.. не го използвам, защото те са вързани и все пак си имат стопани, но ако е някое голямо и не е вързано, и вземе да нападне - веднага ще го "отстраня" :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#240 Потребителят е офлайн   Lissa_waw Икона

Публикувано: 08 September 2010 - 07:50 PM

Моето куче, взето от парка, / някакъв микс, среден размер/ беше водено на каишка от група деца от входа на блока ни. Задал се комшия от съседният блок с ротвайлер на каишка. Точно когато наближил групата деца, махнал каишката на своето куче и рекъл:" Дръж" като се отправил към контейнерите да си хвърля боклука. Реакцията на моето куче била съответна и така силно подскочило към другото куче, че детето, което го е водело е изпуснало синджира и паднало на земята....Другите деца се уплашили, дръпнали другарчето си и избягали, но станали свидетели на "битката" между двете кучета...Качили се на вторият етаж на външаната тераса, откъдето са гледали...Моето не дотам голямо куче, по- скоро дребно, отколкото голямо не се уплашило и се впуснало към нападателя.
Децата разказваха, че Лъки, нашто куче е захапало големият ротвайлер за сънната артерия и не се пуснало от нападателя, докато стопанинът му не дошъл и не го разкарал ...висял е на врата му, докато прокапала кръв...Стопанинът след като е успял да изгони Лъки е набил с каишката собственото си куче, което се оказало недостойно за неговата храна...Децата бяха в шок, смутени, объркани...Как така възрастен човек първо сваля каишката на кучето си и му нарежда "Дръж", а в последствие го бие, защото напразно му било яло храната...той, възрастен- те деца, двете кучета неравностойни по размери, и той защо си развежда кучето на улицата?! За да задоволи нуждите му или да го насъсква срещу беззащитни деца с малки кучета..Дълго време коментираха случката, но си направиха изводът, че хората и кучетата са различни, но кучетата са по- добри от хората, ако към тях има правилно отношение.

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни