Dog.bg Форуми : Напада ни куче - как да реагираме?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Напада ни куче - как да реагираме? по време и след

#181 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 June 2010 - 03:38 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в 04 June 2010 - 03:28 PM, написа:

По повод поводите ... По мое мнение разходката само на повод не е полезна за кучето. За това се учудвам че ни принуждават да ги водим на повод, а няма нито едно място, където да ги пуснеш да тичат спокойно.

На кучето му трябва разходка без повод,но това е наш проблем,на собствениците на кучета.
И като живееш в голям град и наблизо няма кучешка поляна не си взимаш дого,хъски или друго енергично куче,след като нямаш условия да го гледаш.

#182 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 03:43 PM

Не е така колега , условия винаги могат да се създадат , но парите отиват по на някой джобовете.
Питам аз колко ли ще струва да се вземе ограда и да се огради едно пространство , където да може да си пускаме кучетата......... според мен , не много.В Пловдив и във Варна как направиха такива кучешки мини паркчета , а тук в София незнам какво още чакат.

Аз съм готов даже да си плащам , само и само да има такива места.
User's Signature

Качена снимка

#183 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 04 June 2010 - 04:22 PM

LG9, като стана въпрос... моето куче споделя всичко без проблеми, дали с хора, с други кучета или дори с котки- няма значение. Споделя всичко от играчки до храна и вода! Виждаш ли, има изключение, и със сигурност не е само моето куче... от един град сме, ако поискаш може и сам да се увериш с очите си.
Повече зависи от човека как си възпита кучето, отколкото от самото куче. Ако го оставиш на самовъзпитание много ясно, че ще пази всичко и дори ще хапе и заради чуждите играчки и т.н.

Показване на мнениетоplamenko, в 04 June 2010 - 03:48 PM, написа:

Не е така колега , условия винаги могат да се създадат , но парите отиват по на някой джобовете.
Питам аз колко ли ще струва да се вземе ограда и да се огради едно пространство , където да може да си пускаме кучетата......... според мен , не много.В Пловдив и във Варна как направиха такива кучешки мини паркчета , а тук в София незнам какво още чакат.

Аз съм готов даже да си плащам , само и само да има такива места.

Повечето сме съгласни и сме на същото мнение, колко му е да купиш една ограда... Ами терена? Нали всичко е общинско, трябва съгласието на кмета... и т.н... разправии... Трябва да има кой да се занимае с цялата бомащина.
Преди години с Апсо мислехме да правим подобно нещо... тогава подразбрах, че на терена трябвало да има постройка (задължително) и още работи бяха, не помня. Не помня и според чии стандарти бяха тези изисквания, но това ми е останало в главата и го казвам... Сега не знам как е.

#184 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 04:55 PM

Tali аз съм сигурен,че твоето куче е примерно и добре обучено,но това дали ще отбранява играчките си или какво и да е,зависи от това какво представляват тези предмети за самото куче.Пример ти давам веднага:Един от малкото мъжки кучета приятели с моето не е учено да гони причка и може би затова не се карат.Все си мисля обаче,че има неща,които би защитило/отбранило.Само стопанина може да каже какво може да е това.
Всичко това обаче зависи от много много неща.
ПС:С радост бих се срещнал с теб и Райа,но не да се уверя колко възпитана е,а просто да се запознаем и да и се порадвам.:re_037:
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#185 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 04 June 2010 - 05:44 PM

Ох, и аз бих се радвала да се запознаем (само да мине разгонването, което тепърва започва :dry: )
Тааа... по темата, точно затова посочих именно и храната като примерен повод за агресия. Пазенето на храната от други животни (не само от хора) е често срещано явление. Не исках така да излезе в миналия пост, че се изтъквам, мен или кучето ми, съжалявам, че така се е разбрало... Имах впредвид, че не е невъзможно да се постигне с което и да е куче и с каквито и да е дразнители... Не знам как по- ясно да се изкажа...

#186 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 05:47 PM

Показване на мнениетоTali, в 04 June 2010 - 05:49 PM, написа:

Ох, и аз бих се радвала да се запознаем (само да мине разгонването, което тепърва започва :dry: )
Тааа... по темата, точно затова посочих именно и храната като примерен повод за агресия. Пазенето на храната от други животни (не само от хора) е често срещано явление. Не исках така да излезе в миналия пост, че се изтъквам, мен или кучето ми, съжалявам, че така се е разбрало... Имах впредвид, че не е невъзможно да се постигне с което и да е куче и с каквито и да е дразнители... Не знам как по- ясно да се изкажа...

Много ясно се изрази и правилно те разбрах.Казаното от мен беше с добри чувства.(сори,ама няма лични нещо)
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#187 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2010 - 09:55 PM

Понеже темата пак заби в познатата посока - да кажа и аз "некои съображения".
:md_064:
На нашите домашни "градски" кучета им се налага да завършат два курса за обучение - единият го провеждаме ние, стопаните, като учим кучето как трябва да се държи "в обществото" съобразно нашите си човешки норми на етика.
Другият е курс по "кучешка етика" - там ние, хората, не можем да бъдем "преподаватели", само други кучета плюс собствените инстинкти на кучето ни са фактори в това обучение, ние можем само да наблюдаваме и евентуално коригираме, ако нещата излизат извън нормите на допустимото (да не се сбият - така да си го кажем!).
Защото на нашите кучета им се налага да живеят в два свята - нашия, на хората, и техния си - кучешкия, и ние сме длъжни да им дадем възможност да се научат на правилата, за да могат да общуват нормално както с хора, така и с други кучета-домашни любимци, тъй като неминуемо ще им се наложи това в пренаселения ни град.

Е, това последното няма как да стане по време на разходка на повод по разрешената от общината алея за разходки - куче на повод е длъжно да се подчинява на човешките норми на поведение. Само че кучетата си имат свои - те не са английски благородници и не чакат общ познат да ги представи, за да се запознаят, различни са по възраст, темперамент, характер, навици.
Че то на повод даже и не могат да се подушат нормално, без да оплетат поводите и да ядосат стопаните си, ако искат да се заиграят!:dh_188:

Е, като не могат да общуват нормално със себеподобните си, без да са омотани с каиши и надлежно "замордени" - какво друго им остава, освен да се сбият? :ud_009:

Та проблемите често възникват, според мен, поради това, че много стопани използват абсолютно неподходящите за целта алеи на парковете, където ходят хора и кучета всякакви, именно за социализация на любимците си - т.е. да ги срещат с други кучета, някои от които не са склонни за подобно общуване точно тук и сега - и става "мазалото"!
Следват обвинения в липса на социализация и агресивност за всяко куче, което изръмжи на досадника, дори кучето да е на повод и да не е провокатор за конфликта.

А истината е, че просто това не е мястото и не е този начина.
За целта са нужни именно "кучешки полянки", където всички кучета да са пуснати и да общуват "по кучешки" под надзора на стопаните си.
Въпрос на избор за всеки стопанин е дали, кога и къде да заведе кучето си на такава полянка и с какви кучета да общува то там.

А на алеята - кучо до стопанина си и всеки по пътя си!:mg_062:
Поне аз така мисля.

#188 Потребителят е офлайн   Katt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2010 - 10:36 PM

Показване на мнениетоmikivt, в 04 June 2010 - 03:43 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в 04 June 2010 - 03:28 PM, написа:

По повод поводите ... По мое мнение разходката само на повод не е полезна за кучето. За това се учудвам че ни принуждават да ги водим на повод, а няма нито едно място, където да ги пуснеш да тичат спокойно.

На кучето му трябва разходка без повод,но това е наш проблем,на собствениците на кучета.
И като живееш в голям град и наблизо няма кучешка поляна не си взимаш дого,хъски или друго енергично куче,след като нямаш условия да го гледаш.

Не сте напълно прав.Всяко куче иска да побяга без повод.Независимо пол,възраст или порода.Аз имам куче което бързо се уморява заради муцуната,дългата си козина и черния цвят,но все пак тя ИСКА малко раздвижване.Все още е дете и ако я държа на повод през цялата разходка,тя просто не се уморява и наиграва.Лично за мен това е мъчение,все едно да не пуснеш едно дете да си поиграе на площадката.След като в градът ми няма усигорена кучешка поляна,аз я пускам след 20:00 и на места където няма хора.Вярно,че го правя в градът и то в м/у блокови пространства,но няма да си мъча кучето,защото кмета го мързи да загради една част от парка с ограда.
Само да уточна,че кучето ми знае простите команди:спри и седни.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#189 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 10:39 PM

Браво римела....точно така мисля и аз :ba_025: .Според мен е обобщено всичко перфектно :rc_036:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#190 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 02:53 PM

Нещо във връзка с темата,но с първоначалната идея на темата,защото като чета последните постове от послендине дни е тръгнала в съвсем различна посока.Идеята ми беше чисто практическа да си помогнем при нападение,какво да правим как да реагираме и как да се защитим.Много полезни съвети се написаха,надявам се да има още такива.
Сега за нещо,което ми разказаха преди малко,за една нова заплаха от нападение при това може да се каже направо от засада.Незнам как е при вас,но при нас покрай дъждовете тревите в зелените площи по улиците и градинките станаха високи половин метър и идеално място за прикритие на бездомните кучета.Затова се оглеждайте,защото може колкото и да сте нащрек нападението да дойде точно от там.Това се е случило на съседка днес,която си разхождала дакела покрай обрасло с треви място и без да забележи че във високата трева се крие куче,тя минала съвсем наблизо и нападението е дошло абсолютно неочаквано.За нейн късмет,стряскайки се от изскачащото до тях куче,тя си изтърва ключовете на земята и така го е стреснала.Няма жертви за радост на всички.Но имайте го предвид при разходките когато минавате покрай подобни места.Поздрави на всички!!!

ПП. Една идея,да си закачим разни шумни неща на ключодържателя,явно шума от тях действа стряскащо и ако не друго поне дава минутка да се вземем в ръце и да можем да действаме ако стряскането не е достатъчно и все пак четириногия нападател реши да продължи с нападението.

#191 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 07 June 2010 - 05:05 PM

Лола, мисля че всеки кучкар знае къде са бездомните, поне в неговия район. Знае и проблемните места, както и проблемните кучета. Поне аз мога да ти кажа всички глутници по ежедневните ни маршрути, за мое съжаление - и тази година има увеличение на бездомните, а колкото повече стават и се увеличават, толкова са по склонни към евентуален проблем - едно куче обикновенно не прави проблем, но събрани няколко на едно място - не се минава.

Избягвайте ги - най добрия съвет. При сблъсък - не показвайте страх, всичко е от полза - пръскане с вода, крясък, разтваряне на чадър, вдигане на ръка в имитация на хвърляне на камък, пръчка в ръката ... само не страх, обръщане с гръб, вземане на малко кученце на ръце. При невъзможност за друго решение, по добре отстъпете бавно, с очи към кучетата - обикновенно те не търсят да атакуват минаващия, правят го за охрана на "тяхното" си място.

"Сприятеляването" не винаги помага, за съжаление, за това по добре не ги хранете или ако ги храните, оставяйте им храната на голямо разстояние от човешките маршрути. За съжаление щом те са там, значи някой ги храни на това място - ако познавате човека и той е от вашия квартал, говорете с него, но опита ми е по скоро горчив - тези хора, в повечето случаи не искат да приемат че "техните" добри и мили кучета, които хранят са способни да направят каквото и да е.

#192 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 06:26 PM

Благодаря Дог,както винаги полезни съвети :smile:
При нас за съжаление имам чувството че от известно време сме нещо като междинна територия на преминаващи бездомни,сменят се непрекъснато и затова се случват и моменти на изненада.

#193 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 07 June 2010 - 06:51 PM

Показване на мнениетоЛола, в 07 June 2010 - 06:31 PM, написа:

Благодаря Дог,както винаги полезни съвети :smile:
При нас за съжаление имам чувството че от известно време сме нещо като междинна територия на преминаващи бездомни,сменят се непрекъснато и затова се случват и моменти на изненада.

Точно скитащите глутници са най-безопасни, защото - макар че връхлитат с най-голямото облайване - те всъщност са абсолютно несигурни в себе си.
Хората погрешно смятат че силното облайване автоматически означава агресия, което не е така, истерично лаят несигурни в себе си животни. На тях дори не е нужно да им се обръща внимание - защото са новаци на територията, защото са шестаци, примазали се към водача на местната глутница, защото така се пробват да ни прогонят един вид. Новобранци, редовно появяващите се при нас, изобщо ги игнорирам. Най-много да им се тросна сопнато. Скитащи - СКИТАЩИ, подчертавам - глутници са в хиляди пъти по-безопасни от охранени край блока такива, дето бабичките ги угоили като табуретки и състава им е един и същ с изградена вътре иерархия. точно тези атакуват мълчаливо, без облайване (предупреждение) и са в пъти по-опасни.

Веднъж разпръснах огромна кучешка свадба с тракане на дръжка на чадъра по оградата (като полицай в лош филм по решетките): ДррррРРРРРРРРЪЪЪЪЪЪЪттт. Гаден звук. Бе скитаща глутница от много едри мъжкари, събрали се край една опитна женска, дето ги събра край себе си. Подобни глутници се събират край разгонените женски, изясняват си отношенията, тя избира баш победителя и после останалите се разпръскват, остават основно шестаците, дето са подчинени и на женската и на фаворита й. Скитащите продължават да търсят своето място под слънцето.
Но...сигурна съм, че ако това беше редовно ПОДХРАНВАНА глутница, събрала се край определена хранителна база... Нямаше да се отървем лесно.
За това случайните шестаци дето джафкат и после заминават другаде са най-лесните: "Чиба" или "ае къш" са им достатъчни.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#194 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 07 June 2010 - 07:26 PM

Значи убедих се вчера , че пекинезът е перфектната бойна машина.
Не е важен толкова стопанинът, а интелектът на кучето .
Моят е на 2 месеца и вчера за първи път с срещна с мопс , на площада.
не издаде нито звук , а се скри зад мене , и го облая чак след като мопса се отдалечи на 50м. Умно.
След това се появи хиеноподобно кокерче което изневиделица налетя да ни душка !

Пекинезът ми ми скочи на ръцете , и от там на главата !! , заемайки кръгова отбрана .
Начи аз съм професионален военен , и твърдя че това е най ефективната тактика .
Първо заемаш печеливша позиция , второ минаваш в отбрана , и печелиш 3/1 - позиционно .

Последното (горно ) изречение е струвало живота на хиляди и милиони хора , учени , професори , всякакви ...минали под ножа :ab_041:

#195 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 07 June 2010 - 07:42 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 07 June 2010 - 07:31 PM, написа:

Значи убедих се вчера , че пекинезът е перфектната бойна машина.
Не е важен толкова стопанинът, а интелектът на кучето .
Моят е на 2 месеца и вчера за първи път с срещна с мопс , на площада.
не издаде нито звук , а се скри зад мене , и го облая чак след като мопса се отдалечи на 50м. Умно.
След това се появи хиеноподобно кокерче което изневиделица налетя да ни душка !

Пекинезът ми ми скочи на ръцете , и от там на главата !! , заемайки кръгова отбрана .
Начи аз съм професионален военен , и твърдя че това е най ефективната тактика .
Първо заемаш печеливша позиция , второ минаваш в отбрана , и печелиш 3/1 - позиционно .

Последното (горно ) изречение е струвало живота на хиляди и милиони хора , учени , професори , всякакви ...минали под ножа :ab_041:

А не! Тук ще те бия! Бълхите също скачат бърже, но Брус Ли бе по-бърз, май за това го утепаха))) Че и синът му за да се отърват от многото скачащи. Ся има капки за тази работа)))))))

Ми ти твоя нахалитет не му даваш да чука чуждата лапа, като изпитваш умиление :"Вижте го, тва е наш`то, бе наш`то":)))))))))

Понякога колорадските бръмбъри с нагръдник се държат като кавказка овчарка))) Готини нахалитети са, стига стопаните им да знаят кога да ги спрат)))
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#196 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 07:57 PM

Аааъ , не те разбрах напълно , но все пак благодаря ... лаская се ,че ме цитираш приживе :wub:

#197 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 07 June 2010 - 08:12 PM

С две думи... не позволявай на кучето ти да прави това, което прави :md_064:

#198 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 08:55 PM

Айде моля ти се от стопанин на хъски акъл не искам .
Освен това сте наша провинция. :ab_041:

#199 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 09:06 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 07 June 2010 - 09:00 PM, написа:

Айде моля ти се от стопанин на хъски акъл не искам .
Освен това сте наша провинция. :ab_041:

С това изказване доказа колко си прост!Само дати кажа,че Монтана е била повече години регионален град,но това няма значение.
User's Signature

Качена снимка

#200 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 09:46 PM

Според мен,видиш ли,че някой си хваща кучето,трябва и ти съответно да го няправиш.Има си някаква причина.
А относно дете+куче,еми да ви кажа има едно момченце,което е доста малко и разхожда едно НОК,пълен контрол върху кучето,е не отричам,че родителите му имат голяма заслуга за това ( възпитанието на кучето) и винаги,когато се засечем,детето си връзва кучето ,както и аз или ако види деца.Единичен случай,но съм приятно изненадана.
А сега към основната тема..Добре го описвате като техники и поведение,но не сте се срещали с такъв ненормалитет като мен.Преди много години,бях малка имахме сетерка,взехме я голяма и разходки,грижи се поемаха от родителите ми.Един ден ги изврънках да я разходя,позволиха ми,но се разбрахме само отпред на улицата,да се повъртим.Обаче аз дръпнах напред и вървим си ние и по едно време от ъгъла изкачат 4-5 кучета и почва едно лаене,ръмжене,настръхване.Сетерката се шашардиса и взе да се върти,оплитайки ме с повода,а аз седя като препарирана.Всичко това трае някакви секунди,в това време минават 2-ма мъже и взеха да им крещят и единия метна камък настрани и групичката се разтури.Аз естествено се разревах и бегом вкъщи.Резултат ,ляха ми куршум :ab_041: и никога повече не я разходих сама.Минаха години,пораснах и си взех Чочо.Обаче...видя ли кучета и когато съм с него,изпадам в ужас.Има една глутничка ,която си обикаля и лае и се спуска на кучета,към хора няма проблеми.Та разхождам го и към нас се присъединява един сладур.В този момент виждам "шефа" на глутница из завоя.За части от секундата,правя 180 градуса завой,Чочо вече е вдигнат,плътно прилепен към гърдите ми и потеглям обратно.Ушите ми бучат,а единствената ми мисъл е :"Дано не го видят".Привиквам и сладура с нас,но шефа вече го е видял и хукна към нас,аз леко се завъртях на една страна ( с гръб към тях) и подгонват дребния.Нищо не му направиха,само го изгониха,лаейки.Но реакциите ми в тези случай са потресаващи,а знам,че не трябва да се държа така.Обаче адреналина и страха са доста силни.Иначе мен самата не ме е страх,минавам покрай кучета,но Чочо с мен ли е...Ставам смешна в реакциите си.
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема