Понеже темата пак заби в познатата посока - да кажа и аз "некои съображения".

На нашите домашни "градски" кучета им се налага да завършат два курса за обучение - единият го провеждаме ние, стопаните, като учим кучето как трябва да се държи "в обществото" съобразно нашите си човешки норми на етика.
Другият е курс по "кучешка етика" - там ние, хората, не можем да бъдем "преподаватели", само други кучета плюс собствените инстинкти на кучето ни са фактори в това обучение, ние можем само да наблюдаваме и евентуално коригираме, ако нещата излизат извън нормите на допустимото (да не се сбият - така да си го кажем!).
Защото на нашите кучета им се налага да живеят в два свята - нашия, на хората, и техния си - кучешкия, и ние сме длъжни да им дадем възможност да се научат на правилата, за да могат да общуват нормално както с хора, така и с други кучета-домашни любимци, тъй като неминуемо ще им се наложи това в пренаселения ни град.
Е, това последното няма как да стане по време на разходка на повод по разрешената от общината алея за разходки - куче на повод е длъжно да се подчинява на човешките норми на поведение. Само че кучетата си имат свои - те не са английски благородници и не чакат общ познат да ги представи, за да се запознаят, различни са по възраст, темперамент, характер, навици.
Че то на повод даже и не могат да се подушат нормално, без да оплетат поводите и да ядосат стопаните си, ако искат да се заиграят!
Е, като не могат да общуват нормално със себеподобните си, без да са омотани с каиши и надлежно "замордени" - какво друго им остава, освен да се сбият?
Та проблемите често възникват, според мен, поради това, че много стопани използват абсолютно неподходящите за целта алеи на парковете, където ходят хора и кучета всякакви, именно за социализация на любимците си - т.е. да ги срещат с други кучета, някои от които не са склонни за подобно общуване точно тук и сега - и става "мазалото"!
Следват обвинения в липса на социализация и агресивност за всяко куче, което изръмжи на досадника, дори кучето да е на повод и да не е провокатор за конфликта.
А истината е, че просто това не е мястото и не е този начина.
За целта са нужни именно "кучешки полянки", където всички кучета да са пуснати и да общуват "по кучешки" под надзора на стопаните си.
Въпрос на избор за всеки стопанин е дали, кога и къде да заведе кучето си на такава полянка и с какви кучета да общува то там.
А на алеята - кучо до стопанина си и всеки по пътя си!

Поне аз така мисля.