Dog.bg Форуми : Напада ни куче - как да реагираме?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Напада ни куче - как да реагираме? по време и след

#41 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 27 May 2010 - 06:09 PM

Борбата с голи ръце ссс служебно куче е известна от стотици години ,
по принцип човек , ( и :md_064: жена с пръчка ) е по силен от което и да е куче .
Затова ние им даваме храната , а не те на нас .
При глутница не става естествено ...
Няма кък да дам повече инфо , понеже защото.

#42 Потребителят е офлайн   Lora23 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 02:38 PM

Аз си поръчах снощи кучегон по нета и чакам да ми звъннат да потвърдя поръчката.Мненията относно него и ефекта му са смесени из форума , но имайки предвид , че вчера вече си изкарах акъла от едно злобно куче скачащо и опитващо се да захапе моето куче-бебе.....просто се принудих. Като го използвам ще пиша какъв е бил ефекта. :flagbg:
User's Signature

Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 02:49 PM

Показване на мнениетоLora23, в 28 May 2010 - 12:43 PM, написа:

Като го използвам ще пиша какъв е бил ефекта.

Лора,дано не ти се налага да го използваш :)
Аз лично бих искала да чуя отзиви от хора,които са го изпробвали този кучегон,защото повечето мнения които прочетох са все предположения за действието му.
Започвам да си мисля,че ако няма опасност за кучето което е с мен,това може би е по удачно от спрейове и палки,защото за да се използват те трябва нападащото куче да е вече съвсем близко,а с това поне надеждата е че ще остане по надалече.

#44 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 May 2010 - 03:12 PM

Аз съм ползвала кучегон.
Подариха ми го мои близки.
При ситуация:безпризорно улично куче тръгва към мен и кучето с мен с лай, ръмжене, високо вдигната като сабя опашка, настръхнала холка - кучегона го провокира да спре, и да не посмее да ни приближи.
На агресивни котки не въздействаше(имахме и такъв проблем тогава).
По съвет на моя позната сега бих купила спрей.
Кучегона накрая върнах.
Обещаха ми по - силният модел и така си остана.
Доколкото знам има два вида, моят модел бе по -слабият.

#45 Потребителят е офлайн   Lora23 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 05:05 PM

Във парка разпитах за мнения и имаше доста добри отзиви. Едно момиче само ме предупреди да внимавам да следя дали батерията не е стара , защото при нея веднъж се е получило и натискала ли натискала и нищо.Но поне тя ми спомена , че наистина има ефект при положение , че има глутница точно пред входа й.Получила съм мейл , че поръчката ми е приета , но още не са ми звъннали ....предполагам понеделник-вторник трябва да е в ръцете ми тая джаджа. :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 28 May 2010 - 05:17 PM

...понеже повечето кучета от нашата порода не ги обичат бездомните и домашните за мое най-огромно съжаление имам опит в атакуването от глутниците и домашните.
Писах го това в подфорума за Чау-чау относно същия въпрос, дано на някой му свърши работа:

"Първо, не се шашкай. не крещи, не пищи, не викай в никакъв случай. Опитай се да говориш с нисък глас от рода на "Я марш оттука" и да ги погледнеш намръщено. Не се страхувай - в повечето случаи те само облайват и ако видят че не са ви прогонвали - ще се приберат в гаража/сервиза/строежа. Обърни се с лице към тях и дръж кучето си близо до себе си (аз много често криех Лео зад себе си), първият водещ в глутницата, който се втурва към вас го гледай право в очите като му се караш строго "Я чиба! Аааааааааман, ало, къде сте тръгнали?!" само че не с висок глас - високите нотки в гласа кучета разчитат като писък на безпомощно същество. Така в глутницата пищят в знак на подчинение пред водача. Кучета не разбират от думи, но тона ни разбират перфектно и го разчитат правилно.
Ако глутницата не ви доближава не е нужно изобщо да й обръщаш внимание - подминавате с бебето спокойно без да поглеждате към тях, тук живеем от пет години и има една глутница която все така ни облайва. Вярно е че сме имали няколко пъти сблъсък с тях, но това е друга история. поне сега не ни налитат а само облайват. Тогава спирам, поглеждам този който лети пред всички към нас и питам "ММММММММООООООООЛЯЯЯЯ?". с едно тренирано движение махам намордника на Риж, ако е с него. Дрънкам с ключовете предупреждаващо, този звук ги стряска.
Най-важното да им покажеш с интонацията и поведението си че теб не те е страх и само минаваш от тук, ти си един минувач, с който те могат да си имат сериозни непирятности. При което най-често те спират или се обръщат – тези същества са умни, защото глупавите не оцеляват на улицата, и не искат неприятности, ама никак. "

и
"Относно това дали кучето да се пуска да се оправя или да се крие зад стопанина - зависи много от ситуацията. Старая се изобщо да избягвам глутниците или агресивни домашни, но ако се налага гледам по ситуацията. Ако преценявам че мога да разпръсна глутницата, криейки кучето зад себе си - предпочитам да го направя. Ако знам че еди на кой си кучкар в района кучето му е агресивно и ще се сбият с моя мъжкар - нагаждам си времето и маршрута така, че да не се засичам с тях: в крайна сметка съм излязла да получа удоволствие от разходката с кучето, а не да промивам дупките от ухапвания после. Но ако няма как - случвало ми се е - и ни връхлита агресивен голям куч, както имаше няколко пъти случки с мъжки САО (възрастната му стопанка не можеше да го удържа) то се налага да откопчавам Лео и да се отбраняваме двамата заедно.

Не се препоръчва кучето да се взима на ръце по принцип, а при нашата порода не се и налага: те много бързо растат и стават тежки за броени дни. С такъв товар на ръцете всеки един стопанин става лесна мишена за събаряне на земята, достатъчно е да го бутне атакуващия пес с предните лапи и ще се озовете на земята. Което вече е лошо.

Та, за това: дебел глас, подчертани интонации, ако имате някакво горнище (анцуг, яке) - разкопчайте го и разтворете, така изглеждате неестествена в очите на глутницата. Добре е да има вода - много често съм стопирала атакуващия водач с пръсване от уста "Прррррррффффф" право в муцуната му, все едно гладя с ютия без пАра. Често се шокират от отворен по посоката им чадър - върши работа в дъждовно време. Този предмет за тях е странен. Изобщо ако не сте намерили подръчно средство като кучегони или шокери самото поведение на човека върши работа (естествено зависи от атакуващите). В момента говоря за бездомни. Може да се наведете все едно в търсенето на камък - повечето бездомни го знаят този жест и се отдалечават на безопасно разтояние. Може с шишето с вода ако е практически празно да се потупате по другата си длан или по бедрото: човек няма да се насини, но звукът е неестествен и неприятен за бездомните, те просто се отдалечават и така не се налага да удряте никого.
С домашните е различно - след няколкократни атаки на САО върху Лео аз поговорих сериозно със стопанката. Поговорих, не й се карах. Тя излезе много разбрана жена и й беше адски неудобно от цялата ситуация - кучето е било на сина й, тя наистина не успяваше да го задържи - той просто я събаряше като се втурваше към нас. Разбрах по кое време го разхожда и се постарах да се разминаваме по времето. Но дори и да се засечем сега - едната от нас отдалеч махва на другата и променяме маршрута: най-често тя минаваше на другия тротоар.
подобен стопанин на конфликто куче пожелавам на всеки от нас:-))) Успех:-) "
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#47 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 06:25 PM

Горното върши доста работа , но е търде сложно , в тоя труден момент .

Кво показва моят опит , понеже съм висок и изглеждам леко глупав - единично куче не е правило опити да ме напада .
Проблемът е в глутницата , но е дълго за разправяне ...
Първо малко стратегия :af_089:
1-- глутницата иска да те обгради - търсиш спешно стена , дърво
лека кола Опел , за да нямаш никой в тила, ( качваш се на капака на колата ...)
2-спешно търсиш ОРЪЖИЕ - пръчка , може и мн. тънка , вестник навит + камък/ камъни :ab_041:

3- собственото куче отпред , не отдзаде . Жестоко , но целесъобразно , да не обяснявам...

4 - не ритай с крак нападащото в главата ... там то е 3 пъти по- бързо , ако все пак ти захапе месото , не ритай( ще прехапе и по- зле ) , а тактично му бръкни в едното око :md_064:
или подай да дзахапе дреха , вестник и тогава го ритни тактично. :md_064:
5- не се прави че не те е страх , то е смешно да не описвам защо ... ,а викай други хора за помощ още от началото....
По- добре жив плъх, отколкото мъртъв лъв .

Който пише по- горе за спрей -да си признае , че никога не го е пробвал ... (по- добре пиратка ) това е пълен илюжън.
Тука давам и клипове - уроци как точно става -
http://www.youtube.c...feature=related
http://www.youtube.c...feature=related

#48 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 28 May 2010 - 06:41 PM

Твърде сложно е за тези, които нямат много опит, който аз - уви, както посочих вече - имам. забелязах че възрастните мъже са атакувани в пъти по-малко отколкото младежи и жени. Обяснимо е: в повечето случаи глутниците са подхранвани по сервизите/строежи точно от мъже, в случая обаче когато ги охранват бабички и лелички самите благодетелки много често стават обект на атака. Факт. и също така обясним)))

Да се рита с краката като пуснеш йоркшира пред себе си е повече от глупаво - кучето ще го убият на секундата(хръц по гръбнака и чао) така че това с пускането отпред на кучето не става за всяка порода. Аз не бих пуснала пред себе си лабрадорката и още повече не бих я откопчала - щеше да щипне през булеварда в опита си да избяга от агресорите.
Така че далеч не на всяко куче можеш да разчиташ че ще се отбранявате заедно, напротив, има кучета които трябва да ги опазиш.
User's Signature

#49 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 06:56 PM

Е съгласен съм, не съм някакъв специалист по кучетата ...

А териерче - вярно ... ще го убият , по- голямото ляга по гръб , и те го оставят понякога , иначе ще скапят първо теб , после и него ,
ако е по носещо на бой :ab_041: ти дава секунди да потърсиш пръчка .
Бе честно казано съм забелязал , че простите хора по- не ги закачат :ab_041:

#50 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 07:06 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 28 May 2010 - 07:01 PM, написа:

Е съгласен съм, не съм някакъв специалист по кучетата ...

А териерче - вярно ... ще го убият , по- голямото ляга по гръб , и те го оставят понякога , иначе ще скапят първо теб , после и него ,
ако е по носещо на бой :ab_041: ти дава секунди да потърсиш пръчка .

Ами-ами, не ги закачат. Имаше период, когато тук върлуваше една страхливо-агресивна женска. "Стопаните" я пускаха да се разхожда сама, а тя хапеше само тези, които показваха страх пред нея. Тези хора не бяха прости, те се страхуваха от куче, което беше високо колко хъски, а за обикновените минувачи-НЕкучкари това е голямо куче. Хапеше ги, гадината й с гадината. Ритуала бе следен - втурваше се с облайване, ако човек проявяваше страх - го хапеше за крачола. Що народ е насинила...
Ние се запознахме с нея така: вървя си с Риж на повод, тя се втурва към нас с облайване, виждам че ако се панирам - ще ме насини. Стана ми смешно тогава, честно, тропнах с крак и изръмжах "Кво каза?!". Тя наби спирачките и се озадачи. Веднага подви опашката, притисна ушите към тила и започна да се подмазва :"Извинете, припознах се!". От тогава се лепваше за нас с моя куч като гербова марка, дори имахме проблем да се отстрамвам че ТОВА куче, ухапало жената на спирката, не е мое. Или друга случка, когато я гонеше един вбесен мъж да я убие с лопата и ми крещеше да я хвана и да я държа докато я убива. Е, не мога аз да държа едно куче докато някой го убива с лопата. Намерих стопаните и им разказах всичко, от тогава не съм я виждала сама да се мандахерца, лае ми радостно понякога от балкона, но вече е винаги на повод, слава богу.
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 07:17 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 28 May 2010 - 05:01 PM, написа:

Всички нападани ще приемем това за комплимент :ab_041:

Furia_S съветите по горе са съвсем приложими и изобщо не са сложни.Аз лично благодаря много за тях :ba_025:

Цялата работа е човек да е нащрек и ако види заплаха да се вземе в ръце и да реагира навреме.Много е лошо да го научиш това по лошия начин.

#52 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 07:33 PM

Показване на мнениетоЛола, в 28 May 2010 - 07:22 PM, написа:

Показване на мнениетоemilvr, в 28 May 2010 - 05:01 PM, написа:

Всички нападани ще приемем това за комплимент :ab_041:

Furia_S съветите по горе са съвсем приложими и изобщо не са сложни.Аз лично благодаря много за тях :ba_025:

Цялата работа е човек да е нащрек и ако види заплаха да се вземе в ръце и да реагира навреме.Много е лошо да го научиш това по лошия начин.

Лола,
просто трябва да прецениш веднага ситуацията - ако се панираш, то страхът ще ти попречи да го направиш. За това аз твърдя следното: при нападението се съвземете, огледайте атакуващия и ще видите че глутниците са опасни само ако им позволим. При домашните можем да се разберем със стопани.

Ако тук сега обсъждаме ситуация, когато ние сме атакувани от непознато куче в непознато място (на почивка, в друг район на гости, в друг град, то в повечето случаи поведението на стопанина върши работа.

Ако говорим за подхранените глутници - самоуверено държание винаги ми помагаше. Един вид :"Аре ела ухапи ме МЕН, а не моето куче".

А за кучета със стопани мисля че винаги може да се намери компромис. Иначе просто може да се промени мястото и времето на разходката.
Успех!
User's Signature

#53 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 08:37 PM

Лошото е,че нападнели те домашно куче,което си е наумило да те ухапе,оправия нема!
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#54 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 08:38 PM

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 08:42 PM, написа:

Лошото е,че нападнели те домашно куче,което си е наумило да те ухапе,оправия нема!

позволете ми да не се съглася с вас от личният ми поне седем-годишен опит.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 08:42 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 08:43 PM, написа:

Разбира се,че има доста изключения,но с поста си имах впревид примерно агресивен ротвайлер.(нищо лично)
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#56 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 08:48 PM

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 08:47 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 08:43 PM, написа:

Разбира се,че има доста изключения,но с поста си имах впревид примерно агресивен ротвайлер.(нищо лично)

Говорихте ли със стопанина? Не да се скарате и да се разделите с горчилка.
Смятам че подобни неща ако не са инценденти с непознато куче трябва да се решават измежду стопаните. А ако някой от нас някъде там бил нападнат от случаен куч - не би трябвало да му прави впечатление. Ако бъркам - обяснете ми вашата гледна точка.

Само да не почваме с това как очакваме на улицата всичките кучета/деца/граждани да са възпитани и акат на определени места/до един са отличници/никой не изневяра и плащат данъци:-)))))
User's Signature

#57 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 09:08 PM

Примера не е конкретем.Да чукна на дърво за сега не съм нападан от куче.Исках да кажа,че домашно куче по-трудно ще откажеш,ако те нападне.Относно стопаните-ти лесно ще говориш с него,но то работата ще е свършена.
Един път мъжка немска овчарка,която е малко проблемна,се опита да дотича/впусне срещу кучето ми(тогава на 4,5 месеца),но внимавах и я видях отдалеч.Аз имам същите разбирания за поведение срещу нападение като вас.Тогава застанах пред моето куче и се втурачих в другото.За моя изненада малкото ми кученце явно усети промяна в поведението ми и изкочи пред мен с лай.Така го отказах/ме.
По принцип не ме е и толкова страх,защото кучето ми ще може да се защити при неизбежен сблъсък.А и той е такъв,че няма да се церемони на нападател,бил той човек или куче.Просто защитническите му качества са развити порождение.
User's Signature

Качена снимка

#58 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 09:25 PM

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 09:13 PM, написа:

Примера не е конкретем.Да чукна на дърво за сега не съм нападан от куче.Исках да кажа,че домашно куче по-трудно ще откажеш,ако те нападне.Относно стопаните-ти лесно ще говориш с него,но то работата ще е свършена.
Един път мъжка немска овчарка,която е малко проблемна,се опита да дотича/впусне срещу кучето ми(тогава на 4,5 месеца),но внимавах и я видях отдалеч.Аз имам същите разбирания за поведение срещу нападение като вас.Тогава застанах пред моето куче и се втурачих в другото.За моя изненада малкото ми кученце явно усети промяна в поведението ми и изкочи пред мен с лай.Така го отказах/ме.
По принцип не ме е и толкова страх,защото кучето ми ще може да се защити при неизбежен сблъсък.А и той е такъв,че няма да се церемони на нападател,бил той човек или куче.Просто защитническите му качества са развити порождение.

ХА! Аз какво да кажа за моят побойник?Та нали вие сте човека който определя кой ще се бие във вашия тандем? вие давате оценката на ситуацията и взимате решението и след това позволявате/забранявате на кучето? При нас - аз съм тази неприятна личност, да. И отговорността винаги е моя за всичко което се случи.

Аз решавам кой , кога, как и дали изобщо ще се бие. Защото в нашия тандем само аз съм водача. ТОЧКА.
Кучето може да иска да се бие или да бяга, аз съм тази която или го крие зад себе си или го откопчава. Зависи от ситуацията или от породата.
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 10:02 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 09:30 PM, написа:

ХА! Аз какво да кажа за моят побойник?Та нали вие сте човека който определя кой ще се бие във вашия тандем? вие давате оценката на ситуацията и взимате решението и след това позволявате/забранявате на кучето? При нас - аз съм тази неприятна личност, да. И отговорността винаги е моя за всичко което се случи.

Аз решавам кой , кога, как и дали изобщо ще се бие. Защото в нашия тандем само аз съм водача. ТОЧКА.
Кучето може да иска да се бие или да бяга, аз съм тази която или го крие зад себе си или го откопчава. Зависи от ситуацията или от породата.

Добре,не мога да разбера какво искате да докажете.Какво разбирателство имате с кучето си или да усмеете мен човекът без никакъв авторитет пред кучето си?От това как сте се изразили на това ми прелича малко.
Няма да се обяснявам защо това,защо онова.Просто така се е случило.От малко куче по-голямо подчинение не може да се иска.
User's Signature

Качена снимка

#60 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2010 - 10:11 PM

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 10:07 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 09:30 PM, написа:

Добре,не мога да разбера какво искате да докажете.Какво разбирателство имате с кучето си или да усмеете мен човекът без никакъв авторитет пред кучето си?От това как сте се изразили на това ми прелича малко.
Няма да се обяснявам защо това,защо онова.Просто така се е случило.От малко куче по-голямо подчинение не може да се иска.

ако според вас аз искам да докажа, а не да споделя опит, то грешката не е във моя монитор)))
User's Signature

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема