Dog.bg Форуми : Напада ни куче - как да реагираме?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Напада ни куче - как да реагираме? по време и след

#61 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 May 2010 - 10:20 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 10:16 PM, написа:

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 10:07 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 28 May 2010 - 09:30 PM, написа:

Показване на мнениетоLG9, в 28 May 2010 - 09:13 PM, написа:

Примера не е конкретем.Да чукна на дърво за сега не съм нападан от куче.Исках да кажа,че домашно куче по-трудно ще откажеш,ако те нападне.Относно стопаните-ти лесно ще говориш с него,но то работата ще е свършена.
Един път мъжка немска овчарка,която е малко проблемна,се опита да дотича/впусне срещу кучето ми(тогава на 4,5 месеца),но внимавах и я видях отдалеч.Аз имам същите разбирания за поведение срещу нападение като вас.Тогава застанах пред моето куче и се втурачих в другото.За моя изненада малкото ми кученце явно усети промяна в поведението ми и изкочи пред мен с лай.Така го отказах/ме.
По принцип не ме е и толкова страх,защото кучето ми ще може да се защити при неизбежен сблъсък.А и той е такъв,че няма да се церемони на нападател,бил той човек или куче.Просто защитническите му качества са развити порождение.

ХА! Аз какво да кажа за моят побойник?Та нали вие сте човека който определя кой ще се бие във вашия тандем? вие давате оценката на ситуацията и взимате решението и след това позволявате/забранявате на кучето? При нас - аз съм тази неприятна личност, да. И отговорността винаги е моя за всичко което се случи.

Аз решавам кой , кога, как и дали изобщо ще се бие. Защото в нашия тандем само аз съм водача. ТОЧКА.
Кучето може да иска да се бие или да бяга, аз съм тази която или го крие зад себе си или го откопчава. Зависи от ситуацията или от породата.

Добре,не мога да разбера какво искате да докажете.Какво разбирателство имате с кучето си или да усмеете мен човекът без никакъв авторитет пред кучето си?От това как сте се изразили на това ми прелича малко.
Няма да се обяснявам защо това,защо онова.Просто така се е случило.От малко куче по-голямо подчинение не може да се иска.

ако според вас аз искам да докажа, а не да споделя опит, то грешката не е във моя монитор)))

Не знам при вас как се вижда,но тук аз забелязвам няколко реторични въпроса,които правят тъънко сравнение между Вас и мен.
Няма значение.Нека не спамим повече.
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#62 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 28 May 2010 - 10:31 PM

(с усмивка) За разликата от вас аз имам какво да кажа по темата.

При атакавуне на чуждо куче вие самите виждате дали става дума за бездомни или домашни.
Искам да се обърна към всичките стопани, чиито кучета са перманентно нападани от бездомни глутници: НЕ ГИ ПОДХРАНВАЙТЕ.
Хранителната база увеличава териториалната агресия дори при кастрираната глутница и няма гаранция че лично вие няма да сте нападнати.
Повтарям: не се паникьосвайте, не плюйте други кучета и други стопани. Научете се да се отбранявате, което в даден момент ще е в пъти по-важно за вас и вашето куче, отколкото да се кудкудяка по форума колко бил лош оня там стопанин. След като се позиционирате като добър и отговорен стопанен - вземете мерки тогава. Избягвайте лошите за да са ви живи и здрави кучета.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#63 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 28 May 2010 - 10:37 PM

По-спокойно бе жена.Не всички са гледали N броя кучета и са се борили с доминантни индивиди :ab_041: .А,иначе темата е повече от сериозна,хубаво ше е и някой треньор/инструктор да даде съвет.Аз мога да дам само един съвет/понеже съм гледал предимно едрички любимци/контролирайте ситуацията,наблюдавайте кучето и обстановката постоянно за да можете да избегнете/предвидите конфликтните моменти.Понякога отместване с няколко метра решава проблема.Относно кучегона,както се казва"Всичко е според зависи".Използвах такъв във парка за да си викам сетерката.когато го изпробвах НОК почна да се души наоколо и дойде при мен,сетерката пристигна веднага.Пробвал съм го на улични-безотказно ,но за домашни..много е различно.Някои не му обръщат внимание,други са любопитни,ако пази територия много стават и агресивни.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#64 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 12:13 AM

Привет и от мен.Ами какво да ви кажа направо се възхитих на furia_s по какъв начин е поднесла толкова информация и все качествена :ba_025: .Мисля на 100% по същия начин и според мен това е един от най ползотворните начини.Аз имам 2 ротвайлера и 1 мелез,но пък и сам била хапана точно от ротвайлер и немска овчарка.Това в България,тук няма такива проблеми ,а и няма кьораво куче по улиците,та за глyтници нямам много опит.За случая с ротвайлера и овчарката се прибирахме с моята приятелка вечер беше и минавахме през една бензиностанция и тя ги видя(зад ограда бяха).....и почна с най добро чувство да се приближава и да им говори..Аз и казвам престани недей,Тя ,абе споко бе нали са в двор....Е да ,ама Hе,кой да погледне ,че 10 метра по натам всъщност е разградено всичко.И естествено бутнах моята приятелка зад мен и точно по гореописаните начини от furia_s...та се отървах с едно лекинко ухапване от ротвайлера,овчарката се спря(до ден днешен се чудя дали причината не беше и моето яке с някакви кожи естествени?!)..както и да е..Идеята ми беше,че всичко зависи от нас хората,кучетата са изключително интелигентни същества и усещат и надушват паниката и страха от 2 километра.Дори и на напълно непознато куче му е необходимо много кратко време да разбере,какво има насреща :ba_025: .Моя личен пример са моите,които с поглед се разбираме кога,какво и как,докато мажа ми въобще не го бръснат за слива(добре,че италианец да не разбере,каква реклама му права в момента :ab_041: )....та така достигаме и до много важния и основен фактор-Cтопанина...вече в различните ситуации има вариант това да е или Човека или Кучето.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#65 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 29 May 2010 - 07:09 AM

Бе не можеш да заблудиш овчарка , че не те е страх .
Само по погледа ще познае , а и почва да и мирише на адреналин .
По скоро преценява (мисля си ) ше се биеш ли или ше бягаш- респективно поема ли тя някакви рискове .

А в случая, ако якето е било турско , те са отвратителни от изкуствена кожа и кучето му се е погадило .
И аз бих избягал от такава жена.

#66 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 29 May 2010 - 11:04 AM

Относно кучета, които излизат от нечий двор и атакуват - полиция върши работа. На една мила дама дакела й бил нападнат така на няколко пъти от НОК-подобно куче, а стопанина гледаше и се смееше. На няколко пъти ми се наложи с Риж да я изпращаме за да мине покрай тази къща, защото кучето нападаше само дребните - дакела в случая, моят побойник не смееше да доближи. Предупредихме стопанина че ще подадем оплакване и това му намести мозъка. Но нашите кучета са регистрирани в общината, така че бяхме спокойни относно това да се обърнем към властите.
User's Signature

#67 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 01:11 PM

Точно абсолютно съгласна с фурия_с :ba_025: ..Вчера просто бях много впечатлена от компетентния начин ,по които бяха представени нещата,за реакция в дадена ситуация :rc_036: .Иначе тази моята история е с давност 10-15 години.Разказах я за цвят просто, :ab_041: ,а и защото много ме е яд и наистина много съжалявам,че обикновенно хората,които правят избор да вземат подобни породи кучета,не са много наясно с отговорностите,начина на обучение и всичко,което следва.Поради тази причина думичките ротвайлер и т.н са станали назидателни и вдъхващи страх. :dh_188:
Тук,когато избрах развъдниците и отидох да купувам кучетата,няма да ви обеснявам на какъв разпит бях подложена,в стил..защо избрахте точно тази порода,сигурни ли сте във вашия избор...до девето коляно ме разпитваха какви са ми условията в къщи,каква ми е идеята за обучението им,гледала ли сам кучета и преди...и т.н.Направо ме отчаяха,Но нямате идея,колко бях доволна,че така се процедира. :af_089: Тук черен списък няма вече,но минах пред комисия,която трябваше да прецени дали ставам за бъдеща собственичка на избрания вид кучета.Освен това ясно за чипове,татуировки,данък и т.н,НО имам и задължителна застраховка и на двамата.Да не обеснявам,че дори и за колонията ми навън от маци,всички са регистрирани в общината и има абсолютен контрол,минават ми проверки дали и как се грижа и т.н. :ud_009: ..Такиви ми ти работи.Мисля,че когато тези закони ,които са тук дойдат и в България,половината народ ще иде в затвора и нещата ще вземат правилна насока и вече няма да се говори за опасни породи кучета,а за НЕКАДЪРНИ и БЕЗОТГОВОРНИ СТОПАНИ. :ba_025:
P.С...Предполагам не е необходимо да обсаждам и да давам обеснения за гардероба и моя стил на обличане. :ab_041: ..Довиждане на всички и слънчев,усмихнат и позитивен ден ви желая :rc_036: .
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#68 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 29 May 2010 - 08:40 PM

Искам да допълня нещо от инструкцията за кучегона което допълва чудесното опидсание на Furia_S."Принципът на действие на кучегонът,не вреди на кучето.Може да се сравни с внезапен силен вик до ухото му който,го обърква и разсейва".Ефектът на силният вик и кучегона може да се обясни с психиката на кучето.То е като,малко дете,т.е. не може да следи повече от един обект,това го разсейва и то губи ефекта на тунела /вас,евентуалната плячка/.Гледането в очите върши работа но при куче с териториална агресия,ако е глутница трябва "хванете"водача.
User's Signature

#69 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 09:53 PM

Показване на мнениетоJohn, в 29 May 2010 - 08:45 PM, написа:

Искам да допълня нещо от инструкцията за кучегона което допълва чудесното опидсание на Furia_S."Принципът на действие на кучегонът,не вреди на кучето.Може да се сравни с внезапен силен вик до ухото му който,го обърква и разсейва".Ефектът на силният вик и кучегона може да се обясни с психиката на кучето.То е като,малко дете,т.е. не може да следи повече от един обект,това го разсейва и то губи ефекта на тунела /вас,евентуалната плячка/.Гледането в очите върши работа но при куче с териториална агресия,ако е глутница трябва "хванете"водача.

Да, като правило най-първия атакуващ в глутницата е точно водещия - шестаците само алармират от далече и облайват, но не взимат решение за същинската атака, дори самите те спират и се връщат ако атаката им не е подкрепена от водача. Много често водача атакува мълчаливо, а зад него/нея се носи разлаяната глутница.
Преди, когато носих на разходките НЛО за упражненията (кутийка от кока-кола, пълна със стотинки, метални дреболии и сплесната отгоре за да не се изсипват те) тази джаджа вършеше страхотна работа: хвърляш я по водещия и троснато казваш нещо. Който умее да изсвирка силно - още по-добре, при жените това е проблем - често те не умеят да изсвирят силно, хулигански едно такова. А ефекта е същия. Водача най-често спира и те поглежда, тогава му улавяш погледа и почваш да говориш на него, застанал с ръце на Ф.

Не мога да кажа че никога не ми е било страх, само идиотите не се страхуват от нищо. Но не демонстрирах страха с поведението си, за това подобен начин действа.

Ама дано не ни се случва на никого от нас, че е отегчително да излизаш на разходка като на война.
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   Lora23 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 10:08 PM

В темата на чау вече писах , но да напиша и тук , че днес се сдобих с кучегона и го изпробвах та действа. :flagbg: Кучето , което идваше към нас само щом натиснах срещу него копчето ЗАЩИТА и онова зацикли след което веднага смени посоката.Имам си дори фенерче и ей сега се прибирам след къса вечерна разходка ....изпробвах и него. :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 29 May 2010 - 10:12 PM

Това с кутийката е един принцип при обучението на кучо.Ако,се е задълбочил прекалено много в нещо,да се хвърли повод,кутия,нещо разсейващо,което ще го отклони от предишното му занимание за да ви чуе.А,хващането на водача го видях при кучо 1 за мене.Имаше глутница под балкона и нападаше всички,Скъпата ми Дина заради децата ги подгони/само на 10 месеца/и сдави точно водача.Останалите,бегом назад,и..без проблеми от тогава.Интересното е че,след победата над"шефа"всички подвиха опашки.
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 10:13 PM

Показване на мнениетоLora23, в 29 May 2010 - 10:13 PM, написа:

В темата на чау вече писах , но да напиша и тук , че днес се сдобих с кучегона и го изпробвах та действа. :flagbg: Кучето , което идваше към нас само щом натиснах срещу него копчето ЗАЩИТА и онова зацикли след което веднага смени посоката.Имам си дори фенерче и ей сега се прибирам след къса вечерна разходка ....изпробвах и него. :ae_085:

радвам се за теб))))) дано ти върши работа и занапред, успех ти желая и да няма по разходките битки и атаки)))))
User's Signature

#73 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 29 May 2010 - 10:15 PM

Показване на мнениетоJohn, в 29 May 2010 - 10:17 PM, написа:

Това с кутийката е един принцип при обучението на кучо.Ако,се е задълбочил прекалено много в нещо,да се хвърли повод,кутия,нещо разсейващо,което ще го отклони от предишното му занимание за да ви чуе.А,хващането на водача го видях при кучо 1 за мене.Имаше глутница под балкона и нападаше всички,Скъпата ми Дина заради децата ги подгони/само на 10 месеца/и сдави точно водача.Останалите,бегом назад,и..без проблеми от тогава.Интересното е че,след победата над"шефа"всички подвиха опашки.

Звукът от верижка - която дрънка и кутийката освен за привличане на вниманието действа върху атакуващите като разсейването на вниманието)))Отвлича вниманието им от задачата им - атаката. така че принципа е същия.

Моят побойник мога да го пусна да се оправя, но не всички са извадили този късмет - има хора с дребни породи които не знаят как да се държат и не бива да пускат кучетата си.
User's Signature

#74 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 30 May 2010 - 12:52 AM

Furia_S , днес ми се отдаде възможност (за съжаление) да изпробвам твоя подход...
Започнах да говоря заплашително на кучето, което облайвайки и зъбейки се ни приближаваше. Като ме чу закова на място! ... помълча няколко секунди и продължи с лаенето, но не се приближи повече, и другото което е- И моето куче остана спокойно... Резултата беше; нападащото куче се спря на място, а ние минахме покрай него съвсем спокойно без моето да дърпа да ни защити и така нататъка (както става принципно)! Още не мога да го повярвам, най- много втората част!
Принципно, първоначално Райа застава пред мен за да ни защити (защото след първото ни нападение от куче то се "хвърли" първо на мен), и докато не я "поставя" под крака ми си стои в отбранителна позиция с ръмжене... но днес явно усети, че запазих самообладание и тя също остана доста спокойна. Само поглеждаше кучето докато минавахме покрай него.
Хубав съвет даде! Вече съм и сигурна как действа, след като го изпробвах.

#75 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 07:56 AM

Я ми обяснете как по-точно става тоя номер с поставянето на кучето под крака. :wb_052:
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#76 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 08:51 AM

Tali, видя ли че действа?:-))))
Твоето куче остана спокойно защото усети че ти, като стопанин и водещия във вашия тандем, поемаш инициатива за да се справиш със ситуацията. Така е и при нас - Риж знае че Старшата ще им даде на тези уличници да се разбере, и макар че го сърбят зъбите моя побойник - не прави нищо докато не го атакуват директно.
По-кофти е със гаражните и сервизните, когато усетят присътствието на тези, които ги хранят: тогава се нахъсват и се натягат един вид за да покажат на хранещите ги че ненапразно им ядат хляба. Ето тогава вече трябва да викнем на хората да си разкарат кучетата, но действията ни трябва да са същите. В повечето случаи тези уж стопани са вменяеми и успокояват/викат при себе си кучетата. Малцина са като лудата продавачка на билетчета до нас. Имаме един мъжки в района, когото помня от бебе - кастрирах майка му, Мадам Табуретка, за да не ги ражда по 8 кутрета два пъти годишно. Та Страшо е нейния син. Познава ни перфектно. Откакто се появи лудата, дето ги подхранва покрай павильона си, Страшо започна да ни атакува не на шега, но само и единствено в нейно присътствие. Първия път когато видях как лети към нас, размахал ушите, с облайване и озъбване, направо не повярвах на очите си от такава наглост.
- Каквоооооооооооооо? - изревах като побеснял носорог - Ти забрави ли с кого говориш??? Ела ми да ти напомня!
Втори път бяхме заклещени от пристигащ трамвай - в смисъл че нямаше как тутакси да се махнем от спирката и Страшо ни нападна - бе на два метра от лудата си уж стопанка. Докато разплитах ръмжащото кълбо в краката ми, онази луда кудкудякаше нещо от рода на "оле-мале". После като ги разплетох и Страшо се озова в обсега й, тя го хвана и започна да го гали! Онемях. Какво да й обяснявам - че по този начин го поощрява, а не успокоява? Че в момента подкрепя нежелателното поведение? Тя половината от думите нямаше да разбере. На Риж веднага му дадох команда да седне, той мрачно ръмжи през зъбите, "Я тишина" - казвам аз, той млъкна обидено. И тази... ъъъъъ... "мила" жена свадливо ми казва:
- Ама не стойте така, аз не мога да го удържам тук цял ден.
Аз не искам да минавам покрай тях (разтоянието е 1 метър) за да не провоцирам нов сблъсък, трамвая още не е тръгнал, само поех в повече въздух и с кратка революционна реч й обясних къде ще се озове кучето, което познавам от бебе, ако тя с криворазбраната си "добрина" и тотална неграмотност не спре да провоцира у него и още три такива като него край павильона агресия.
Нищо не разбра жената, говорих пак с нея, тя зае позата "Вие сте льоши, льоши хора, не ви е жал за милички душички".
Но такива луди като нея са рядкост, повечето са разбрани и гледат техните глутници да не създават проблем.
User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 30 May 2010 - 09:21 AM

Побеснял носорог . Ужас !
А и женски ... :md_064:

Сутрешно кафе за форума ? :tb_195:

#78 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 09:24 AM

Показване на мнениетоemilvr, в 30 May 2010 - 09:26 AM, написа:

Побеснял носорог . Ужас !
А и женски ... :md_064:

Сутрешно кафе за форума ? :tb_195:

Изпих две, но и трето няма да откажа:-))))
User's Signature

#79 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 30 May 2010 - 09:36 AM

Чуда се... Как се разтървават две кучета? Ако вашето се сбие с другото? Знам, че слабото им място е пред задните крака- хващаш и дръпваш... НО това не е гаранция...
Досега не се е налагало и не съм пускала моето куче да се сбие с другото куче, но трябва да съм подготвена за всякакви ситуации!?
emilvr, благодаря! :smile: :tb_195:

LG9, поставяш кучето в седнало положение под единия ти крак, а крака го свиваш на според горнището на кучето. Един вид го "затискаш" и по- скоро предпазваш да не тръгне към другото или другото да не го нападне.
Ако го поставиш зад себе си се започва едно безспирно въртене в кръг, защото другото в 99.9% от случаите се опитва да докопа кучето ти, а не теб и започва да обикаля около вас.

#80 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 09:40 AM

Показване на мнениетоTali, в 30 May 2010 - 07:41 AM, написа:

Чуда се... Как се разтървават две кучета? Ако вашето се сбие с другото? Знам, че слабото им място е пред задните крака- хващаш и дръпваш... НО това не е гаранция...

Тъкмо това си мислех и аз.В случай че сме изтървали ситуацията и кучето ни е нападнато.Къде да хващам и къде да удрям?

emilvr кафенце предлагаш?Няма да откажа още едно и аз,благодаря.Първото го пих вече преди ранната ни разходка.Малко извън темата,но най-обичам разходка рано в неделя,всичко е толкова тихо и спокойно :smile: Забелязали сте,нали?

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни