- (5 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Бебе врабче паднало от гнездо, помогнете, какво да правя? Варна
Публикувано: 27 May 2010 - 07:45 PM

Публикувано: 27 May 2010 - 07:59 PM
Най-добре е да опиташ да го качиш в гнездо. Дори да не е неговото гнездо, достатъчно е другите пиленца да са на същия етап на развитие като него, т.е. толкова големи и толкова оперени. Ако, обаче, има подутина на крилото, това може да е индикация за счупване на това място. Може да си зарастне и само, но не е гарантирано, че ще зарастне както трябва и пилето ще може да лети.
Хранят се с бели червеи от рибарски магазин, срязани на две, мухи, нарязани и различни други насекоми, нарязани на малки парченца. В получената каша трябва да се плюе, за да се внесат в организма на пилето ензими, както правят родителите, повръщайки храната. Плюе човек, който не е пушач, не е пил алкохол, кафе и кола поне 3 часа преди това. Храната се дава с пинсета в клюнчето. Ако не го отваря само, положението е сложно, защото започнеш ли да го насилваш, клюнът ще се криви и може да се счупи.
Щом вече е оперено, козината ще е достатъчна за топленето.
Единственото място, където диви птици получават грижи е Спасителният център за диви животни в Стара Загора. Аз работя в него. Ако искаш го изпрати в кутийка с дупки по междуградски автобус. Гаранция, че ще оцелее, няма, защото с бебетата е доста трудно, но да ходи човек на работа и да се грижи за бебе птица си е направо ужас. То се храни на 2-3 часа, кълцаш червеи като ненормален, откачаш...
Публикувано: 27 May 2010 - 08:16 PM
За качване в гнездото ще е сложно, понеже те са под керемидите и има поне 50 дупки по единия скат, а и за сега нямам стълба която да стига до там :( Обмислям варианта да го взема с мен в офиса, за сега не шава и мисля че няма да е проблем ако е там и му давам от време на време от кашата, която трябва първо да уловя...Може ли да се приготви известно количество и да му се дава цял ден?Не си отваря човката само, преди години намерихме лястовиче то като ме видеше и отваряше, но за съжалени котката незнам как влязла и го изяла :((((( Ако му оставя кашата до него дали няма да си клъвка само ако се притеснява от мен.
Раната ми изглежа стара, не е от днес.
За изпращане до вас ще е най-добрия вариант си мисля за оцеляването му, но незнам как се процедира.Дали ще оцелее по пътя?Утре мога да го пратя по някой автобус от Варна за Ст.Загора преди работа евентуално... ще проверя кога има....ох милото дано му помогнем
Възможно ли е да си търсят бебето?Понеже на перваза стои едно врапче и се оглежда...Ако го оставя там ще могат ли да си ко качат в гнездото? Съжалявам ако въпроса ми е глупав и некомпетентен но съм длъжна да разбера.
Публикувано: 27 May 2010 - 09:01 PM
Публикувано: 27 May 2010 - 09:18 PM
Слагаш го в кутийка с дупки за въздух и го изпращаш. Записваш регистрационния номер на автобуса, фирмата, кога ще пристигне в Стара Загора и къде ще спре и ми се обаждаш да ми продиктуваш данните. 0885 22 86 86 - Любомила
Публикувано: 27 May 2010 - 09:25 PM
falconess, в 27 May 2010 - 09:23 PM, написа:
Слагаш го в кутийка с дупки за въздух и го изпращаш. Записваш регистрационния номер на автобуса, фирмата, кога ще пристигне в Стара Загора и къде ще спре и ми се обаждаш да ми продиктуваш данните. 0885 22 86 86 - Любомила
Ок ако до утре е добре ще организирам изпращенето.Благодаря за помоща!!!

П.С. Рабрах че има автобус в 10 сутринта ако всичко върви по план ще го пратя по него, предполагам няма да има проблем с шофьора.Другото което е важно да разбера, ако пътува къде да поискам да поставят кутията ( малка е 15х17х10см)до шофьора на седалка на таблото или в багажното?Защото може слънце да му пече или духа....незнам искам да е ок всичко.Надявам се да не кажат че трябва да е в багажното....
Публикувано: 27 May 2010 - 10:41 PM
Публикувано: 27 May 2010 - 10:42 PM
Публикувано: 10 June 2010 - 09:42 PM

Публикувано: 24 June 2010 - 09:29 PM

Публикувано: 12 July 2010 - 09:48 PM

Днес го намерихме на тротоара пред клиниката.Обиколихме дърветата наоколо,но никъде на видяхме гнездо,а майката кръжеше и чуруликаше тревожно около него.Сложифме го ве дна оборотна котешка клетка и сега е у нас.Магазинчето за червеи беше затворено,за това му натроших една бисквита,направих я на каша(но с вода,а не с плюнка,не знаех...) и му дадох със спринцовка да я хапне.Преглътна си я добре.Доста е борбено,оптва се да ме хапе

На балкона ли да го държа или вътре,как ще по-добре за него?Да сложа ли слама в клетката?
Преди малко надникнах,спинкаше,истинско глупаво бебе,дори не ме усети.

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 13 July 2010 - 07:12 AM
Докато е бебе, по-добре в клетката да има някакво импровизирано гнезденце от купичка или панерче, постлано с мекичко, може и тоалетна хартия, стига да не е ароматизирана. По-добре го дръж вътре, а кога да го пуснеш ще разбереш като видиш, че подлитва в клетката. За да не си повреди перцата, по-добре 3 от стените на клетката да са с картон от вътрешната страна. Диви птици, по принцип, е много вредно да се гледат в клетка, защото перата минават между пръчките на решетката и първо се разрошват, а постепенно и съвсем се повреждат като се начупват.
Публикувано: 13 July 2010 - 07:50 AM
Сега пее

Благодаря за съветите!

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
- (5 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »