Dog.bg Форуми : Бебе врабче паднало от гнездо, помогнете, какво да правя?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бебе врабче паднало от гнездо, помогнете, какво да правя? Варна

#81 Потребителят е офлайн   poony78 Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 07 July 2012 - 02:41 PM

Намерих малко птиче на вътрешното стълбище вкъщи.
Не знам дали е лястовиче или бързолет. Оперено е, не виждам пух, нито жълто около човката.
Не знам как е попаднало там, защото не може да лети. Размахва крилца, но се забива в пръстта след два-три метра (пуснах го няколко пъти от височина 1,5 м.
Опитах се да му дам вода от ръката си, но то си вдига човката нагоре. Описвам всичко това за да стане ясно на какъв етап от развитието си е. Сега ще опитам да му дам малко яйце и вода с пипетка.
Не искам да си правя експерименти с животинчето, но не откривам къде във Варна има хора, които се занимават със спасяването на такива животинки. Можете ли да ме насочите?
Ако няма сигурно утре ще го пратя по автобус до Ст. Загора.

Нещо не ми се получи добре с яйцето. В квартала ми няма риболовни магазини, за да взема бели червеи. Ако намеря червеи в градината мога ли да опитам с тях? Освен това хич ме няма в хващането на мухи. Може ли да му дам мравки?
Имам фини пшенични трици - да ги накисна и да ги направя на кашичка?

#82 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Диви животни
Публикувано: 07 July 2012 - 05:34 PM

Писах Ви в отговор на питането в блога ми.

Мравки не давайте в никакъв случай, заради мравчената киселина, трици също не. Нито лястовиците нито бързолетите ядат семена. След като няма риболовни магазини в квартала Ви, вероятно няма да е кой знае какъв проблем да отидете до друг квартал... Може да пробвате и със земните червеи, но ако наистина птичето е лястовица или бързолет, ще ги плюе, просто защото те ловят насекоми от въздуха и земните същества хич не са им по вкуса. Червеите, земни или бели, трябва да режете на малки парченца и овлажнявате с вода.

Силно Ви препоръчвам да го изпратите към Стара Загора.

#83 Потребителят е офлайн   draka Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 27 July 2012 - 02:49 PM

Здравейте, от една седмица гледаме едно врабче. От 3 дена издава този странен звук и като, че ли става леко немощно. Не можем да установим дали е от храната, жегата или това, че не пие пряко никакви течности. Много бих се радвала, ако някой може да даде някакво обяснение, защото започваме да се притесняваме. Изглежда все едно хълца или му е топло, или е жадно.. притеснявам се дали не е клъвнало нещо, което вече 3ти ден да му пречи да диша. Храни се с бели и розови червеи. Яде ги целите без проблем .. даже и живи. Като ги види скача да ги кълве. Това беше и начинът да го накараме да яде още първия ден, защото беше стресирано. Още като го прибрахме установихме, че все още не може да лети. Прави опити, но за тази една седмица не виждам никакъв напредък с летенето. Не съм наясно и за колко време се учат, но има ли шанс да му липсва някакъв витам в храната? Отвреме навреме хапва и мушички, кълве си разни неща от земята. Живее на открита тераса, където има и слънце и сянка. Пуснато е свободно да си подскача и да прави опити за летене. Още не сме мислили за клетка, тъй като решихме първо да видим поне малък шанс за самостоятелен летеж.

Ето го и врабчо.

#84 Потребителят е офлайн   draka Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 27 July 2012 - 03:12 PM

Искам да споделя още едно наблюдение - преди малко хапна една муха. Жива, но не можеща да лети. В момента, в който я глътна пак започна да го издава този звук. Не спира да го прави и като, че ли много го мъчи. Нещо в коремчето е, сигурно, което го дразни. Дали има нужда от вътрешно обезпаразитяване? Също така се тръска, защото това нещо явно го дразни много. Като мокро куче както прави

#85 Потребителят е офлайн   ira67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2012 - 03:16 PM

Напишете в Зелуени Балкани!!! Всъщность написах им на скайпа на Falkones.

#86 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 28 July 2012 - 08:51 AM

За съжаление, Вашата радост, че яде червеите "дори" живи, всъщност ще се помрачи доста като разберете, че те остават живи в стомаха и го ядат отвътре, докато птицата умре мъчително.

#87 Потребителят е офлайн   draka Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 28 July 2012 - 04:04 PM

Добре, а вие колко време смятате, че тези червеи ще седят в стомахчето и? Тя все пак се изхожда и т.н. .. ако остават там досега да се беше подула може би. Врабчетата нямат ли ензими, които да убиват живите насекоми, които ядат?

#88 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 28 July 2012 - 06:48 PM

Няколко часа остават живи, но това е достатъчно да разранят стомаха на птицата и да направят язви вътре. Белите червеи имат особено дебела ципа, затова са по-издръжливи от другите на стомашните сокове, а розовите са просто бели, хранени с нещо оцветено.

#89 Потребителят е офлайн   draka Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 30 July 2012 - 08:30 PM

И аз подозирах, че розовите са оцветени. Спряхме да и ги даваме живи, пилето вече е добре и не писка. Надявам се да няма някоя поразия. Колко време горе долу отнема на врабчетата да заздравят крилата си и да почнат да летят?

#90 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 31 July 2012 - 08:52 AM

Няма точен срок. Всичко е индивидуално. Въпросът е да има възможност да се упражнява, т.е. достатъчно пространство и кацалки на различна височина, за да прехвърча от една на друга.

#91 Потребителят е офлайн   Aragoen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2012 - 07:54 PM

Неподходяшата храна одължава срока :)
User's Signature

И ние ядем бонбонки тик-так и пушиме кент!!!

Цитат

Американски форум - Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.

Качена снимка

#92 Потребителят е офлайн   elena-akasha Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 August 2013 - 12:30 AM

Качена снимкаЗдравейте и аз се включвам. Преди няколко часа намерих бебе врабче (или поне на такова прилича), няма как да намеря гнездото му затова го прибрах. Има си перца, изглежда на възраст като тези от снимките на първата страница, направих му и снимки за всеки случай. Не може да лети, не прави и особени опити. Изглежда здраво и без наранявания.Оптах се да му дам на пръста си пред човката му кашица от трохи, слюнка и вода но отказва да се храни. В момента се намира в импровизирано гнезденце от кутиика и памук в котешката транспортна клетка на котките ми и е на балкона. Надявам се през нощта да е добре температурно, през деня ще затворя котките някъде и ще вкарам клетката вътре. Ходя на работа и нямам възможност да го храня през няколко часа. Дали ще издържи ако го храня сутрин преди работа и чак следобед/привечер пак? Единсвено вечер мога да му обърна повече внимание. Горе долу след какъв период е нормално да полети нормално или вече да бъде достатъчно порастнало да се пусне на свобода (в случай че по снимките може да се определи)? Направи ми впечатление че цялото е пълно с много миниатюрни буболечки които запъплиха и по мен. Тип микроскопични въшки, опасни ли са, трябвали да се погрижа някак за тях? Засега се сещам да попитам това, приемам всякакви съвети и препоръки. Ако се сетя още нещо ще пиша. Ще опитам да кача снимките (на тях се вижда големината му сравнено с капачка от малък буркан и чаена свещ).
Лека засега :)Качена снимка

#93 Потребителят е офлайн   viron Икона

Публикувано: 12 September 2013 - 12:54 PM

Здравейте, вчера намерих пиле в хола си.. или по скоро то ме намери. Не лети и не, не знам как е успяло при положение, че съм 1ет. над партер а най-близкото дърво е на 80-на метра.Заведох го на ветеринар, видимо е добре, без външни наранявания. Човека не разбираше много от диви птици, но се постара. Предполагаемо се храни с някакви насекоми. Не смея да го храня насилствено, пък и до колкото забелязах при транспортирането до ветеринара, няма никакъв шанс да си отвори остата в стрес. Взех някакви скакалци от зоомагазина, пробвах с няколко вида кълцано месо, сух хляб, но не яде нищо от тях. Не съм сигурен каква храна да пробвам, което е допълнителен довод да не се опитвам да му пробутвам.

Вчера го оставих необоспокоявано на балкона, но вечерта става 16г. и го прибрах в хола. За момента съм му отпуснал хола, с надеждата само да се отпусне и нахрани.

Птичката изглежда така:
Качена снимка

Не знам как да я третирам, без да и навреда. Всеки съвет е добре дошъл.

#94 Потребителят е офлайн   zizi 2 Икона

Публикувано: 02 August 2014 - 11:17 AM

Здравейте,преди два дни извадих две врабчета от шахта в центъра на натоварена от трафик улица. И аз и те сме добре,слава Богу! :) Това са бебе врабче и по -голямо. Заведох ги на ветеринар веднага, успяхме да се справим с дехидратацията им с глюкоза.Голямото е изтощено още, по инструкции на ветеринаря му давам анибиотик с помощта на спринцовка,на която и отчупихме иглата. Видях,че приема вода отстрани на човката,скапвам внимателно ,но за да яде трябва аз да му отварям устата и за да преглътне се налага да му капвам малко водичка от страни, не директно в трахеята, за да не го задавя. Давам му белени семена, забелязах,че не успява да се справи с люспите,но не яде много най-много три. Въпроса ми е каква храна мога да му дам, за да се подсили по бързо и какво би му било вкусно за да яде само,горкото. .

#95 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 02 August 2014 - 12:33 PM

https://www.facebook.com/DiviteJivotni
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#96 Потребителят е офлайн   Ancheto Икона

• Да се радваш на живота като чихи <3
  • PipPipPip
  • Interests:Anfaris.King Chihuahuas kennel
    +359 884 733 611
Публикувано: 02 August 2014 - 02:54 PM

Птичето вероятно е пълно с перояди. Намерете пудра и го напудрете цялото. Може да давате навлажнен хляб, пшеничен зародиш, натрошено жито ...

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни