Dog.bg Форуми : Бебе врабче паднало от гнездо, помогнете, какво да правя?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бебе врабче паднало от гнездо, помогнете, какво да правя? Варна

#61 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Диви животни
Публикувано: 02 June 2012 - 09:48 PM

Хахаха, е това не го очаквах, да сте в друга държава :ab_041:.

#62 Потребителят е офлайн   biba_2000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 June 2012 - 10:32 PM

Здравейте!
Аз малко ще се отклоня от темата.На 1 юни на път за у4илище с едни мои приятели открихме гларус4е.В момента е на терасата.Има пера по крилата.Храня го с накиснати ку4ешки гранули и от време на време и малко хляб.Казва се Гари.Въпроса ми е: Изисква ли някакви специални грижи?Може ли да оцелее ако продължа така да го гледам?

П.П. Аз съм от Бургас и родителите ми са ветеринари.
User's Signature

Моето коте Сузи на :

Качена снимка

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   biba_2000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 June 2012 - 10:33 PM

Моля ви помогнете :dh_188:
User's Signature

Моето коте Сузи на :

Качена снимка

Качена снимка

#64 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 June 2012 - 05:29 AM

Гларусче можете да отгледате с пилешко сурово месо без подправки и сурова несолена риба, нарязани на парчета. Слагат се в купичка с вода и той ще си взима от там. Гранулите не са храна за гларус, както и за никоя друга птица. За хляба да не говорим.

Можете да го гледате така на терасата, но ще започне да щъка по някое време и нищо чудно подлитвайки да падне от там. Терасата трябва да е закрита (остъклена).

#65 Потребителят е офлайн   Aragoen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2012 - 08:16 PM

Най-добре го затворете в стая, ако не е остаклена терасата
User's Signature

И ние ядем бонбонки тик-так и пушиме кент!!!

Цитат

Американски форум - Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Арменски форум. - Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум - Задаваш въпрос, после в 50 поста ти разказват какъв си тъпак, че си попитал.

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   ot_murcia Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 June 2012 - 01:08 PM

Птиченцата вече са настанени в Centro de Recuperacion de Fauna, където компетентни хора ще се погрижат за тях. Казаха ми, че съм се грижила добре за тях, защото изглеждат много жизнени и здрави и до 10 дни ще могат да се върнат в природата. Страшно ми липсват и хич не ми се разделяше с тях :( ;(

#67 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 04 June 2012 - 02:05 PM

:smile:
Браво!

#68 Потребителят е офлайн   ot_murcia Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 June 2012 - 08:50 PM

Откакто дадох птиченцата на организацията за да се погрижат за тях и да ги върнат в природата се чувствам ужасно :( ...мислех, че съм постъпила правилно, но получих няколко язвителни коментара относно това, според които е изключителна грешка намерени малки птиченца, доотгледани от човек да се пускат като отраснат достатъчно обратно в природата, тъй като гибелта им била почти сигурна. Инстинктът за самосъхранение при такива птици бил фатално притъпен и шансовете им да оцелеят са нищожни. Казват, че самия факт, че приемат грижещия се за тях в един момент като родител, а не като враг, както естествено го приемат дивите им събратя, е повече от многозначителен. Може ли някой да ми каже дали това наистина е така, защото ако е истина отивам да си ги искам обратно...аз само исках да направя най доброто за тях, но както казват и пътя към ада е постлан с добри намерения...Моля ви пишете!!! :(

#69 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 05 June 2012 - 05:49 AM

По принцип е вярно, но зависи и за какъв вид птица става въпрос. Процесът на свикване с човека се нарича импринтинг. Птиците се импринтират към човек когато биват отгледани от съвсем малки. Когато се вземат в малко по-голяма възраст, истински импринтинг не се получава, защото вече знаят как изглежда родителят им, т.е. птицата, която ги е излюпила и гледала в първите им дни.

Има и нещо друго, импринтирането към човека е страшно когато птичето е било едно, а не са били повече. Тогава то се мисли за човек, защото "родителят", който му носи храна и се грижи за него е човек. Когато има 2 или няколко пиленца от един вид, се получава т.нар. двоен импринт, т.е. към птица и човек едновременно, защото вижда и братчетата и сестричетата си, не само човека. За пойните птици проблемът не е толкова голям, обаче, колкото за хищните или врановите, например.

Двойните импринти се адаптират в природата и имат голям шанс за оцеляване. За единичните импринти това не е така и те просто не могат да се приспособят. Да не говорим че ако оцелеят, те не могат да се размножават, тъй като в тяхното мислене не птица от техния вид е партньор, а човекът.

Вашите пиленца са били повече от едно, така че смятам, че имат голям шанс за оцеляване, но сте права за това, че човекът в незнанието си много често уж прави добро, но не знае последствията какви ще са.

#70 Потребителят е офлайн   ot_murcia Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 June 2012 - 11:07 AM

Много ти благодаря за вниманието и отзивчивоста falconess...много изчерпателен и полезен отговор! Разбирам, че макар и не на 100% все пак шанса за оцеляване на моите пиленца е голям, а това, че потърсих професионална помощ и грижи за тях е най доброто, което съм могла да направя, защото аз макар и да незнаех за нещата, за които ми пишеш, бях измъчвана от подозрение, че в къщи им обръщам прекалено внимание и това в последствие може да е пагубно за тях. Професионалистите със сигурност го знаят и едва ли ще ги галят и ще им се радват, както го правех аз, а това щеше да доведе от прочетеното до абсолютен импринтинг. Надявам се да имат късмет и да се приспособят и оцелеят в природата, където им е мястото. Не може птиче на което природата е дала криле за да лети да го затвориш в клетка...все едно да гледаш рибки в аквариум без вода. Отново ти благодаря много!

#71 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 05 June 2012 - 11:46 AM

:ba_025:

#72 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 June 2012 - 02:54 PM

А ето го врабецът на milatilkova със счупеното краче и навехнатото крило как вече излита към свободата в компанията на още един врабец:

Качена снимка
Опръстеняване

Качена снимка
Позират за снимка...

Качена снимка
Готовииии...

Качена снимка
Старт!
Малките торпили горе вдясно и сенките им върху асфалта...

:ab_041:

#73 Потребителят е офлайн   elenakostova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 June 2012 - 04:01 PM

Не се и надявам на някакъв експресен отговор, но днес враните около моята тераса грачеха ужасно и то няколко часа. Оказа се, че има малко паднало, което леко се повдига, хвъркайки с криле, но пада. С 300 зора го рпибрахме в клетка, но трябва да го пуснем. Мислехме да го оставим на терасата, тъй като постата на родителите му е наблизо, където те го следяха. Значи, живеем на 2рия етаж, около 4м е височината, ако падне долу, може ли да му се случи нещо. МОЛЯ ВИ, ПОМОГНЕТЕ!
User's Signature

Dogs have masters. Cats have staff.

#74 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 June 2012 - 09:04 PM

Разбрахме се по скайпа :smile:

#75 Потребителят е офлайн   JohnBond Икона

Публикувано: 24 June 2012 - 06:45 PM

Така, проблем! Днес жената намери едно много малко бебе птиче. Предполагаме, че е врабче! Предполагам, че е току що излюпено. Много е мъничко. Даже ме е страх да го пипна за да не го нараня! Моля, кажете какво точно да правя, защото от това, което прочетох до тук вие всички сте споделили опит с доста по-големи бебета птици. Както се казва - ПОМАГАЙТЕ!

Как по дяволите се качват снимки на този сайт?

#76 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 June 2012 - 07:24 PM

Препоръчвам Ви да го изпратите в Спасителния център за диви животни в Стара Загора в кутийка с дупки за въздух по автобус. Докато е при Вас или ако решите да не го изпращате, ето как се отглеждат по принцип:

В първите 10-15 дни от живота само насекоми - бели червеи, брашнени червеи, щурци (от онлайн зоомагазин) и др. След първите две седмици това меню се разнообразява със семена и плодове. Семена - елда, жито, булгур, накиснати предварително във вода да набъбнат и станат меки. Плодове български на малки парченца.

Белите червеи се купуват от риболовен магазин. С много остро ножче се режат на малки парченца. Ако белите червеи се дават живи и цели, те не умират веднага, а продължават още известно време да се хранят вътре в стомаха с тъканите на самия стомах. От друга страна, ципата им е много жилава и дори да е мъртъв червея, ако не се среже, организмът на малкото пиленце изхвърля червея цял, без да усвои вътрешността и все едно не го храниш.

Консервирани мини-щурчета се продават в он-лайн зоомагазините. Една кутийка струва около 6 лв.

Качена снимка

Подходящи витамини се съдържат в перлите Beo Special на фирма Vitakraft. Те също се купуват от он-лайн зоомагазините. Цената е 10-13 лв. за 500 гр., което е голямо количество за едно пиленце. Перлите се накисват предварително във вода и след като набъбнат добре се смачкват и нарязват.

Качена снимка

Всичките съставки се нарязват и смесват и към тази смес се добавя слюнка от човек, който не пуши и не е пил кафе или кола в близките 3 часа. Със слюнката в организма на пиленцето се внасят ензими, както правят родителите-птици като повръщат храната. Храненето става с пинсетка или спринцовка с отрязано тяло на върха, без гумичка на буталото. Дава се в клюна на малки порции. Обикновено след първите няколко хранения птичето свиква да си взима само, само като му допреш пинсетата или спринцовката до клюнчето докато е още сляпо или като ги види, когато вече е прогледнало.

Качена снимка

За много малки пиленца е по-подходяща пинсетата като уред за хранене.

Качена снимка

Ако храната е овлажнена, не му трябва вода отделно. Ако решите, че има нужда, можете да давате капка по капка в една от ноздричките на клюна и той ще преглъща. Капете с пипетка или спринцовка, но капка по капка, не да впръсквате. Може и в цепката между горната и долната част на клюна, но пак капка по капка.

Щом е голичко още трябва да го топлите с бутилка много топла вода, увита в парцал да не се допира директно до кожата, но иначе пиленцето да е до нея. Направете му гнезденце. Може от тоалетна или кухненска хартия. Да е на уютно място и топло. Най-добре в едно кашонче малко или кутия от обувки, за да се побира и шишенцето с водата. Водата се проверява на всеки час и се сменя. Затваряйте кутийката с капаче, за да стане уютно и топло вътре. Птиците са с по-висока телесна температура от хората и имат нужда от доста топлина, когато още са голички.

Любомила
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани

П.П. Снимки се качват от тук:

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   JohnBond Икона

Публикувано: 24 June 2012 - 09:37 PM

Благодаря за съветите! Мисля да го изпратя на този Спасителен център. Ще се постарая това да се случи още утре! Ще потърся телефоните за връзка написани в един по-преден пост.
Така....до тук направих както ме посъветвахте! Само проблем е храната, тъй като вече е късно....Не знам дали постъпихме правилно, но преди да ми отговорите, му дадохме съвсем малко солети - стрити много ситно и леко навлажнени с вода. Хапна ги с кеф! Също така със спринцовка му капнахме на няколко пъти по няколко капки прясно мляко. Изпи си ги! Даже след това се изака юнашки... :ab_041: Напълних бутилка от сок Гранини със вряла вода и го увих с един мой (изпран :zg_074: ) чорап. Веднага се залепи за него.
Да се надяваме, че всичко ще бъде ОК и утре ще мога да го изпратя.....Трябва ли да знам още нещо? Например - през колко време да му давам да пие или нещо от сорта? Наистина хал хабер си нямам от тази работа.....
П.П. Птичето на последната снимка е голямо....това тук е поне 2 пъти по-мъничко!
П.п.п Attachment е за външен URL, няма опция за прикачване на файл от собствения комп!

#78 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 June 2012 - 10:07 PM

Аз работя в този спасителен център :ab_041:. В момента съм в отпуск, затова не Ви давам моя телефон за връзка.

Можете да позвъните на 0884 877 544 Руско или 0886 57 00 53 Христина. Колегите ми ще запишат данните за автобуса.

Забравете го туй мляко. Птиците не са бозайници и ще го повредите. Ако нямате храна подходяща по-добре не давайте нищо, само вода. Сега сте му дали, после утре сутринта преди да го пратите. Солетите съдържат сол, а от нея се уврежда храносмилателната система на птиците.

Любомила

#79 Потребителят е офлайн   JohnBond Икона

Публикувано: 24 June 2012 - 10:48 PM

Да му се не види.......пиленцето умря! Що така, бе?????? :eg_033: Уж, като изключим двете мини трошици (буквално цвъчки) солети и няколкото капки мляко, всичко останало направих както ме посъветвахте! Преди 20 мин си спеше кротко и сега......???? Яд ме е!!!!! И ми е тъпо!!!! Некво малко същество си замина ей така безславно.....ЯД МЕ Е НА МЕНЕ СИ!!!! Сто на сто някъде нещо съм оплескал....

Още веднъж благодаря за бързата реакция от Ваша страна! Alas, to no good end!!!!

#80 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 June 2012 - 10:57 PM

Ами не се знае дали не е имало вътрешни кръвоизливи от падането. Или е това или млякото. Съжалявам!

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

4 потребители четат тази тема
0 потребители, 4 гости, 0 анонимни