Dog.bg Форуми : Курс обучение на малкото куче

Към съдържанието

• (17 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Курс обучение на малкото куче Оцени темата: ***** 13 Гласове

#181 Потребителят е офлайн   dafi_dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 May 2010 - 09:17 AM

Вие просто сте били още на първия етап. Грубо казано етапите според мен са няколко при възприемане на определена команда:
1. Награда; Най-ненадежният етап.
2. Похвала; Повечето стигаме до тук.
3. Рефлекс/автоматизиране/. Черешката на тортата.

Между всеки два етапа прехода е дълъг. Вие сам казахте, че "2-3 пъти номера мина". Ето го и отговора ви.
Просто хвалите го 1-2 и на третия му давате награда. Увеличавате постепенно броя на похвалите, като намаляте броя на наградите и така ще дойде момента когато Приятелят ще очаква единствено похвалата ви.

#182 Потребителят е офлайн   Atma Raj & Tara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2010 - 09:33 AM

dafi_dimo, искаш да кажеш, че след определен период от време кучето ще изпълнява командата само за похвала, както я е изпълнявало, когато е било награждавано - хапка, играчка и т.н. ? :smile: Предполагам ти не рабориш само за да чуеш 'Браво' от шефа си? :smile:

#183 Потребителят е офлайн   dafi_dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2010 - 05:23 PM

Е, има "малка" разлика между мен и кучето. Надявам се да попадна на такъв шеф!!!
А сега сериозно.
Определно стоя зад написаното. Просто изказах мнението си и начина на работа с кучетата си. При мен определено работи. Това е!!!

#184 Потребителят е офлайн   hdraganov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2010 - 03:48 PM

dafi_dimo благодаря за отговора. Ще пробвам така. малко по малко да сжикне само с похвали. Дори съм забранил на всички вкъщи да го лигавят за да може да оцени похвалата

#185 Потребителят е офлайн   боянеца Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 11:08 AM

Бучка това за сао важи ли моита е своенравна и много много не слуша

#186 Потребителят е офлайн   MyDuality Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 25 July 2010 - 05:17 PM

мойта муцунка Адорабле е на 2.30 вече е приучена на няколко команди
Ела
НЕ
Ти тука НЕ (това е команда която забранява влизането в дадени помещения ...)
НА място
Браво (също мисля че е команда)
Сит
возене в кола ...(сама се качва и слиза)
и ходене с кайш ...(но не много добре много често запецва и не иска да се мърда на никъде или само дебне разни движещи се неща...честно понякога когато се изнервя я тегля...но в повечето случеи с 2 леки подръпвания и се сеща какво се иска от нея)
лошото е че само 1 от командите е на наглийски ...но за сега ще я уча с български думи после ще я науча и на английските думи ... а след определено време само на значи
за мен е доста важно кучето да знае че всяко нещо което прави трябва да го прави с моето разрешени ... за това сега след като я науча на стои (или сядай със задържане) ще я уча и да яде с моето позволение
User's Signature

Качена снимка

#187 Потребителят е офлайн   alice_goldness_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs

Публикувано: 26 July 2010 - 01:16 PM

Много благодаря за информацията , много е полезна . Понеже ние сме на 3 месеца и искам да започна този курс , имам един въпрос преди да направя накоя грешка:Първото занятие в 1 ден ли се провежда (имам предвид да идва при мен , да ходи на своето място - всичко в един ден ли )?
User's Signature

Качена снимка
"Две неща са безгранични - Вселената и човешката глупост...за първото не съм толкова сигурен!" А.Айнщайн

#188 Потребителят е офлайн   Atma Raj & Tara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2010 - 10:39 AM

Според мен може в един ден, стига да има достатъчни почивки между заучаването/отработването на различнините командите, на кучо трябва да му е интересно, отегчи ли се ... забрави резултат. :smile:

#189 Потребителят е офлайн   Jack_B Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 December 2010 - 11:00 PM

Браво много добра темичка после ще я допрочета :db_046: :be_107:
User's Signature

Качена снимка

#190 Потребителят е офлайн   el_chico_malo Икона

Публикувано: 23 January 2011 - 11:58 AM

здравейте,искам да попитам някои мойели да ми помогне.Имам малко хъски на 2 месеца и 13 дена казвасе РАЯ и искам да и намера училищеда я обучат за послушание.Аз съм от Червен бряг<Плевенско>и търся училище което да ми е в близост.С две думи да е от Плевен или околията.

#191 Потребителят е офлайн   sortilegio Икона

• Member
  • PipPip
Публикувано: 25 January 2011 - 04:09 PM

Аз така и не можах да разбера нещо :ab_041: значи тва 1 упражнение трябва да се прави по два пъти на ден така ли или нещо не съм разбрала а със занятията всяко по един път на ден така ли тоест примерно първо занятие го правя утре 2-ро занятие на др ден правилна ли съм разбрала :ab_041:

#192 Потребителят е офлайн   CrazyGirlLP Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2011 - 10:09 AM

Здравейте! Ние също сме още бебета - на почти 3 месеца сме и не се разхождаме все още (въпреки че ми се иска за 5 мин само.. ). Научихме се на командите седни, легни, остави, вземи, донеси, претъркули се и айде (което значи "свободно" :ab_041: ) . Изобщо нямахме късмет с хигиенните навици, така и не се научихме да ходим в банята - може би веднъж на 100 пъти може и да е там. Вчера ми се случи нещо неприятноо.... играхме си с куджо, но то почна да скача върху мен и да се опита да ме захапе. Веднага го тръшнах на земята и стояхме така докато не се успокои! След това седна срещу мен и си чака да му се зададе команда. Сложих му да яде, казах му "ЯЖ" и то си изпълнява. В същото време обаче котката ни мина покрай кучето и то се изръмжа. Викам "А, тука нещо става, до сега не е правило така?!?!". Сложих си ръката на гърба му, докато ядеше и като подскочи, разтвори си предните крака, главата още по ниско в купата и ръмжи та се къса. Аз по принцип много мразя да ми се повишава тон! Така че взех му купичката и го игнорирах. Тя се повъртя малко и дойде да ми скача на крака и да ми се моли за внимание и най-вече за храна. След като я успокойх малко, упражнявахме различни команди, пак й дадох да яде и този път нямаше такова ръмжане. Какво беше станало така и не разбрах?!?! :dry: Сега се опитвам да го науча да не хапе и да не скача на гостите ми. Но някой път все едно ми се ядосва, като тръгна да я наказвам и ме лае и ръмжи до скъсване. Възможно ли е да се опитва да вземе "лидерството"? Може ли някакви съвети?

#193 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 26 January 2011 - 12:36 PM

това за храната го има обяснено в поведение и дресура мисля.Но най-лесно хранете кученцето от ръка вътр в купата му давате няколко гранулки и така.Ръката ви спокойно вътре,да разбере че няма да му я вземете,а вие я давате.Друг вариант ръмжи взимате я.След час пак давате ,пак ръмжи пак взимате.За да разбере ръмжа не ям ,не ръмжа ям.При моите кучета това помогна.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#194 Потребителят е офлайн   titingo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 January 2011 - 09:44 PM

Веднъж на моето куче, когато беше някъде на около 45 дни му хвърлих едно кюфте, то го взе и започна да го яде ,сложих си кръка върху него и то започна да ръмжи,веднага го ударих три четери пъти с вестника доста силно и му се развиках не,не....Сега е на около 55 дни,но кажа ли му не,спира да се храни и когато му вземам паницата по време на ядене,не ръмжи. Дали някога пак ще ръмжи се чудя и дали само от този единичен инцидент ще се е научило че, не се ръмжи не знам,но определено боя върши чудеса .

#195 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 27 January 2011 - 11:13 AM

да стархотни чудеса стресирате си и си наплашвате кучето :dry:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#196 Потребителят е офлайн   Атила Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2011 - 11:26 AM

Показване на мнениетоtitingo, в 26 January 2011 - 09:49 PM, написа:

Веднъж на моето куче, когато беше някъде на около 45 дни му хвърлих едно кюфте, то го взе и започна да го яде ,сложих си кръка върху него и то започна да ръмжи,веднага го ударих три четери пъти с вестника доста силно и му се развиках не,не....Сега е на около 55 дни,но кажа ли му не,спира да се храни и когато му вземам паницата по време на ядене,не ръмжи. Дали някога пак ще ръмжи се чудя и дали само от този единичен инцидент ще се е научило че, не се ръмжи не знам,но определено боя върши чудеса .

Браво :rc_036: :ba_025:

#197 Потребителят е офлайн   piron45 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2011 - 05:31 PM

Ето и от мен един превод на следващото занятие от руския сайт за обучение на кучето.

занятие 10

място на занятието
Усвояване на умението на движение с автомобил, опитвайте се да работите на други места, където на вашето кученце ще действат разсейващи дразнители.

Време на занятието
Общото време на занятието – 110мин.Не се занимавайте веднага след хранене – в този случай метода на вкусово поощрение ще бъде неефективен.

Лакомство
Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ о е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.

Препоръки
Времето за поддръжка и отработване на командите седни и на място е 30сек.Условията на отработване на подреждане постепенно довеждаме до условията на отработване на останалите навици.Вие за сега не се отдалечавайте от кученцето по време на изработването на навици на послушание, но се движете около него като го контролирате.
Преминете към отработване на това занятие ако сте убедени че е са усвоени предишните.
Пристъпвайки към работа по упражнението , сложете нашийника на кученцето. Между всички любими упражнения от преди правете почивки не по малко от 5мин. През които не се опитвайте да отработвате каквито и да било навици.Нека просто кучето да отдъхне и потича.

Упражнение 1
Идване по команда 10мин.
Задържането след идване по команда е 30-40сек. Поощрете кученцето само когато е изпълнило задържането.По времето докато кучето седи пред вас , не е необходимо да му давате каквито и да било команди, да го поощрявате или да му говорите /разбира се ако кучето търпеливо чака, а не движи, тук е необходимо непременно да го поставите на място/.Не забравяйте да варирате с времето на задържане – единият път накарайте кучето да чака примерно 25сек., следващия 40сек.Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение 2
Сядане по команда 10мин.
Днес кученцето трябва добре да реагира на командата, подадена без жест.Продължителността на задържане е 30-40сек. По време на задържането не се отдалечавяйте от кучето , но и не стойте на място.Ходете наоколо, спирайте, оставяйте повода на земята и след това го вземайте отново в ръка.Кученцето трябва да чевства постоянен контрол,в случай че се раздвижи или стане веднага му въздействайте.При това не предприемайте груби стимули.Не забравяйте да поощрявате кученцето след всяко правилно изпълнено повторение.

Упражнение 3
Приучване на място 10мин.
Това упражнение трябва да се проведе в къщи.Кученцето може да се намира където и да е, в която и да е стая и разстояние от неговото място.Учете кученцето да работи независимо от това къде се намира.Самите вие в това време стойте наблизо. Ако кучето не реагира на командата, идете при него и му привлечете вниманието с миризмата на лакомство и го хванете за нашийника.Използвайте хранителни стимули съвместно с механични.Време за задържане на място 30-40сек.Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение 4
Приучване към снаряжение 15мин.
Идва времето когато кучето да стои с намордник до 5-6мин.Започнете да отработвате упражнението в парка,при което пуснете кучето от повода.След като потича 30-40сек. Го извикайте и се разходете с него.След 1-2 мин разходка в парка го изведете на оживена улица.Поощрявайте и насърчавайте кученцето.След почивка отново повторете упражнението.Не забравяйте да научите кученцето спокойно да реагира на управляването на повода.

Упражнение 5
Социализация 20-30мин.
Продължавайте да приспособявате кучето към градския транспорт.Използвайте за това всякакъв транспорт намиращ се в града ви.По време на разходката избирайте най трудни места по отношение на разсейващи стимули като подлези, пазари, магазини, където могат да влизат животни, оживени спирки и т.н.Обезателно е необходимо да приучите кучето да се вози в градски транспорт, дори и да имате кола.Това е едно от най трудните упражнения за социализация.

Упражнение 6
Приучване към возене в кола 10мин.
Качвайки кучето в колата , затворете вратата след него.Седнете на мястото на водача, обърнете се към животното и го насърчете.Задръжте 30-40сек, излезте от колата, отворете вратата, пуснете кучето и го поощрете отново.Повторете упражнението 3-4 пъти.

Упражнение 7
Развитие на апортировачните и обонятелно-следовите реакции 10мин.
Алтернативни упражнения , описани в предходните занятия : хвърлете предмета във висока трева или просто зад хълмче принуждавайки кучето да търси този предмет.Помнете че не виждайки къде пада предмета кучето се принуждава да го търси с обонянието си.Колкото по дълго и по активно кучето търси предмета , толкова по добре.Но не прекалявайте с усложняване на условията, интереса на кучето ще спадне ако той не може да открие предмета.Активно поощрявайте своя питомец след като той намери предмета.

Упражнение 8
Приучване на движение редом 10мин.
Отработвайки движението редом не привличайте вниманието на кучето само с лакомства,но и го управлявайте с помощта на повода.Старайте се да държите повода така, че да не е опънат през цялото време, добре е от време на време да използвате слаби подръпвания.Повторете упражнението 5-6 пъти.

Упражнение 9
Приучаване към лягане по команда 10мин.
Време на задържане след лягане 30-40сек. Докато кучето лежи се движете наоколо, взимайте и хвърляйте повода,дръжте се така както при отработването на командата седни.След като установеното от вас време мине дайте команда Седни и поощрете кучето.
Повторете упражнението 5-6 пъти.

Повторете това занятие след ден. Небързайте сами да въвеждате усложнения.

Съвети за избягване на типични грешки

Поощрението трябва да е качествено.На кученцето му е недостатъчно вашето дежурно „добре„ произнесено през зъби.Вие трябва да изразявате искрена радост от това че вашия питомец е направил нещо правилно.Нека тази радост да се предаде на кучето.Не забравяйте за поощряване с лакомства, потупване по гърдите и погалване.
Ако при отработването на апортировката / намиране на предмет по следа/ кучето не намира предмета и вие виждате, че неговата заинтересованост ще спадне, започнете бавно да се приближавате към предмета.Ако кучето така и не го намери, размърдайте предмета с крак оживявайки го. След като кучето го вземе в уста го поощрете.
При отработването на което и да е упражнение със задържане, винаги варирайте с дължината на задържането.В описанието на упражненията ние даваме средното време, по което вие можете да се ориентирате и да оценявате нивото на своя любимец. На практика времето за задържане непременно трябва да е различно всеки път.В противен случай / ако времето за задържане е стандартно/ кучето ще свиква не с командата, а с изтичането на това време.

:mg_062:
User's Signature

Качена снимка

#198 Потребителят е офлайн   apetrushinova Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2011 - 10:28 PM

Здравейте и от мен :) Имам си джак ръселче на 2 месеца и малко и от утре започваме да се учим :)
Искам да ви питам, не знам тук мога ли да си задам въпросите :)
1. Инки си е моя, тя знае че аз съм й стопанката вече, като й кажа Не спира да прави каквото прави, като я игнорирам се поправя. Въпроса е обаче, че живея с още 3ма човека и ако аз я игнорирам ако ръмжи, някой друг й се радва. Страх ме е да не се обърка кое е правилно и кое не. Май не фигурирах добре въпроса, но все пак :)
2. Само един човек може да я обучава и слуша само неговите команди, или ако аз я обуча ще слуша и другите хора ?

С този форум се родих :) Започнах да го чета още преди да си я вземем и сега продължавам още да чета, но не мога да смогна :) Това ми е първо куче и доста се притеснявам за нея ....
User's Signature

Качена снимка

#199 Потребителят е офлайн   apetrushinova Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2011 - 10:28 PM

Здравейте и от мен :) Имам си джак ръселче на 2 месеца и малко и от утре започваме да се учим :)
Искам да ви питам, не знам тук мога ли да си задам въпросите :)
1. Инки си е моя, тя знае че аз съм й стопанката вече, като й кажа Не спира да прави каквото прави, като я игнорирам се поправя. Въпроса е обаче, че живея с още 3ма човека и ако аз я игнорирам ако ръмжи, някой друг й се радва. Страх ме е да не се обърка кое е правилно и кое не. Май не фигурирах добре въпроса, но все пак :)
2. Само един човек може да я обучава и слуша само неговите команди, или ако аз я обуча ще слуша и другите хора ?

С този форум се родих :) Започнах да го чета още преди да си я вземем и сега продължавам още да чета, но не мога да смогна :) Това ми е първо куче и доста се притеснявам за нея ....
User's Signature

Качена снимка

#200 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 05 February 2011 - 01:26 AM

Показване на мнениетоpiron45, в 30 January 2011 - 04:36 PM, написа:

Ето и от мен един превод на следващото занятие от руския сайт за обучение на кучето.

:rc_036:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (17 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема