Курс обучение на малкото куче
Публикувано: 17 May 2010 - 09:17 AM
1. Награда; Най-ненадежният етап.
2. Похвала; Повечето стигаме до тук.
3. Рефлекс/автоматизиране/. Черешката на тортата.
Между всеки два етапа прехода е дълъг. Вие сам казахте, че "2-3 пъти номера мина". Ето го и отговора ви.
Просто хвалите го 1-2 и на третия му давате награда. Увеличавате постепенно броя на похвалите, като намаляте броя на наградите и така ще дойде момента когато Приятелят ще очаква единствено похвалата ви.
Публикувано: 25 July 2010 - 05:17 PM
Ела
НЕ
Ти тука НЕ (това е команда която забранява влизането в дадени помещения ...)
НА място
Браво (също мисля че е команда)
Сит
возене в кола ...(сама се качва и слиза)
и ходене с кайш ...(но не много добре много често запецва и не иска да се мърда на никъде или само дебне разни движещи се неща...честно понякога когато се изнервя я тегля...но в повечето случеи с 2 леки подръпвания и се сеща какво се иска от нея)
лошото е че само 1 от командите е на наглийски ...но за сега ще я уча с български думи после ще я науча и на английските думи ... а след определено време само на значи
за мен е доста важно кучето да знае че всяко нещо което прави трябва да го прави с моето разрешени ... за това сега след като я науча на стои (или сядай със задържане) ще я уча и да яде с моето позволение
Публикувано: 26 July 2010 - 01:16 PM

"Две неща са безгранични - Вселената и човешката глупост...за първото не съм толкова сигурен!" А.Айнщайн
Публикувано: 23 January 2011 - 11:58 AM
Публикувано: 25 January 2011 - 04:09 PM

Публикувано: 26 January 2011 - 10:09 AM

Публикувано: 26 January 2011 - 12:36 PM
Публикувано: 26 January 2011 - 09:44 PM
Публикувано: 27 January 2011 - 11:13 AM

Публикувано: 30 January 2011 - 11:26 AM
titingo, в 26 January 2011 - 09:49 PM, написа:
Браво

Публикувано: 30 January 2011 - 05:31 PM
занятие 10
място на занятието
Усвояване на умението на движение с автомобил, опитвайте се да работите на други места, където на вашето кученце ще действат разсейващи дразнители.
Време на занятието
Общото време на занятието – 110мин.Не се занимавайте веднага след хранене – в този случай метода на вкусово поощрение ще бъде неефективен.
Лакомство
Като лакомство е най-добре да се използва варено месо. Подходящ о е и всеки продукт, който кученцето харесва. Давайте лакомството на малки хапчици, по 5-7 милиметра (необходимо е да го нарежете или начупите предварително). Парченцата трябва да са достатъчно малки, така че кучето да не се нахрани след 3-5 поощрение.
Препоръки
Времето за поддръжка и отработване на командите седни и на място е 30сек.Условията на отработване на подреждане постепенно довеждаме до условията на отработване на останалите навици.Вие за сега не се отдалечавайте от кученцето по време на изработването на навици на послушание, но се движете около него като го контролирате.
Преминете към отработване на това занятие ако сте убедени че е са усвоени предишните.
Пристъпвайки към работа по упражнението , сложете нашийника на кученцето. Между всички любими упражнения от преди правете почивки не по малко от 5мин. През които не се опитвайте да отработвате каквито и да било навици.Нека просто кучето да отдъхне и потича.
Упражнение 1
Идване по команда 10мин.
Задържането след идване по команда е 30-40сек. Поощрете кученцето само когато е изпълнило задържането.По времето докато кучето седи пред вас , не е необходимо да му давате каквито и да било команди, да го поощрявате или да му говорите /разбира се ако кучето търпеливо чака, а не движи, тук е необходимо непременно да го поставите на място/.Не забравяйте да варирате с времето на задържане – единият път накарайте кучето да чака примерно 25сек., следващия 40сек.Повторете упражнението 5-6 пъти.
Упражнение 2
Сядане по команда 10мин.
Днес кученцето трябва добре да реагира на командата, подадена без жест.Продължителността на задържане е 30-40сек. По време на задържането не се отдалечавяйте от кучето , но и не стойте на място.Ходете наоколо, спирайте, оставяйте повода на земята и след това го вземайте отново в ръка.Кученцето трябва да чевства постоянен контрол,в случай че се раздвижи или стане веднага му въздействайте.При това не предприемайте груби стимули.Не забравяйте да поощрявате кученцето след всяко правилно изпълнено повторение.
Упражнение 3
Приучване на място 10мин.
Това упражнение трябва да се проведе в къщи.Кученцето може да се намира където и да е, в която и да е стая и разстояние от неговото място.Учете кученцето да работи независимо от това къде се намира.Самите вие в това време стойте наблизо. Ако кучето не реагира на командата, идете при него и му привлечете вниманието с миризмата на лакомство и го хванете за нашийника.Използвайте хранителни стимули съвместно с механични.Време за задържане на място 30-40сек.Повторете упражнението 5-6 пъти.
Упражнение 4
Приучване към снаряжение 15мин.
Идва времето когато кучето да стои с намордник до 5-6мин.Започнете да отработвате упражнението в парка,при което пуснете кучето от повода.След като потича 30-40сек. Го извикайте и се разходете с него.След 1-2 мин разходка в парка го изведете на оживена улица.Поощрявайте и насърчавайте кученцето.След почивка отново повторете упражнението.Не забравяйте да научите кученцето спокойно да реагира на управляването на повода.
Упражнение 5
Социализация 20-30мин.
Продължавайте да приспособявате кучето към градския транспорт.Използвайте за това всякакъв транспорт намиращ се в града ви.По време на разходката избирайте най трудни места по отношение на разсейващи стимули като подлези, пазари, магазини, където могат да влизат животни, оживени спирки и т.н.Обезателно е необходимо да приучите кучето да се вози в градски транспорт, дори и да имате кола.Това е едно от най трудните упражнения за социализация.
Упражнение 6
Приучване към возене в кола 10мин.
Качвайки кучето в колата , затворете вратата след него.Седнете на мястото на водача, обърнете се към животното и го насърчете.Задръжте 30-40сек, излезте от колата, отворете вратата, пуснете кучето и го поощрете отново.Повторете упражнението 3-4 пъти.
Упражнение 7
Развитие на апортировачните и обонятелно-следовите реакции 10мин.
Алтернативни упражнения , описани в предходните занятия : хвърлете предмета във висока трева или просто зад хълмче принуждавайки кучето да търси този предмет.Помнете че не виждайки къде пада предмета кучето се принуждава да го търси с обонянието си.Колкото по дълго и по активно кучето търси предмета , толкова по добре.Но не прекалявайте с усложняване на условията, интереса на кучето ще спадне ако той не може да открие предмета.Активно поощрявайте своя питомец след като той намери предмета.
Упражнение 8
Приучване на движение редом 10мин.
Отработвайки движението редом не привличайте вниманието на кучето само с лакомства,но и го управлявайте с помощта на повода.Старайте се да държите повода така, че да не е опънат през цялото време, добре е от време на време да използвате слаби подръпвания.Повторете упражнението 5-6 пъти.
Упражнение 9
Приучаване към лягане по команда 10мин.
Време на задържане след лягане 30-40сек. Докато кучето лежи се движете наоколо, взимайте и хвърляйте повода,дръжте се така както при отработването на командата седни.След като установеното от вас време мине дайте команда Седни и поощрете кучето.
Повторете упражнението 5-6 пъти.
Повторете това занятие след ден. Небързайте сами да въвеждате усложнения.
Съвети за избягване на типични грешки
Поощрението трябва да е качествено.На кученцето му е недостатъчно вашето дежурно „добре„ произнесено през зъби.Вие трябва да изразявате искрена радост от това че вашия питомец е направил нещо правилно.Нека тази радост да се предаде на кучето.Не забравяйте за поощряване с лакомства, потупване по гърдите и погалване.
Ако при отработването на апортировката / намиране на предмет по следа/ кучето не намира предмета и вие виждате, че неговата заинтересованост ще спадне, започнете бавно да се приближавате към предмета.Ако кучето така и не го намери, размърдайте предмета с крак оживявайки го. След като кучето го вземе в уста го поощрете.
При отработването на което и да е упражнение със задържане, винаги варирайте с дължината на задържането.В описанието на упражненията ние даваме средното време, по което вие можете да се ориентирате и да оценявате нивото на своя любимец. На практика времето за задържане непременно трябва да е различно всеки път.В противен случай / ако времето за задържане е стандартно/ кучето ще свиква не с командата, а с изтичането на това време.

Публикувано: 30 January 2011 - 10:28 PM
Искам да ви питам, не знам тук мога ли да си задам въпросите :)
1. Инки си е моя, тя знае че аз съм й стопанката вече, като й кажа Не спира да прави каквото прави, като я игнорирам се поправя. Въпроса е обаче, че живея с още 3ма човека и ако аз я игнорирам ако ръмжи, някой друг й се радва. Страх ме е да не се обърка кое е правилно и кое не. Май не фигурирах добре въпроса, но все пак :)
2. Само един човек може да я обучава и слуша само неговите команди, или ако аз я обуча ще слуша и другите хора ?
С този форум се родих :) Започнах да го чета още преди да си я вземем и сега продължавам още да чета, но не мога да смогна :) Това ми е първо куче и доста се притеснявам за нея ....
Публикувано: 30 January 2011 - 10:28 PM
Искам да ви питам, не знам тук мога ли да си задам въпросите :)
1. Инки си е моя, тя знае че аз съм й стопанката вече, като й кажа Не спира да прави каквото прави, като я игнорирам се поправя. Въпроса е обаче, че живея с още 3ма човека и ако аз я игнорирам ако ръмжи, някой друг й се радва. Страх ме е да не се обърка кое е правилно и кое не. Май не фигурирах добре въпроса, но все пак :)
2. Само един човек може да я обучава и слуша само неговите команди, или ако аз я обуча ще слуша и другите хора ?
С този форум се родих :) Започнах да го чета още преди да си я вземем и сега продължавам още да чета, но не мога да смогна :) Това ми е първо куче и доста се притеснявам за нея ....
Публикувано: 05 February 2011 - 01:26 AM
piron45, в 30 January 2011 - 04:36 PM, написа:

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com