Dog.bg Форуми : проблем с очичките !

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

проблем с очичките ! на 2-3 седмични котенца

#1 Потребителят е офлайн   butci Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 June 2010 - 12:32 PM

Имам проблем:котенцата са на 19 дни,прогледнаха преди около седмица,10-тина дни.Едното коте си държеше едното оче затворено - имаше гурели.Веднага започнах да го промивам с чай от лайка,но след като не подейства се консултирах с вет - купих капки за нос за бебе (човешки) и започнах да ги слагам.Още на другия ден очето беше вече отворено,но реших да ги слагам още 1 ден.На следващия - очето пак в старото положение и постепенно на всички котета им се затвори по 1 оченце.Третирах всички - първо навлажнявам окото,за да може да се отвори и после слагам капките.Вътре в окото се вижда белезникав секрет,който внимателно почиствах.Но мина седмица и положението не се подобрява.Обадих се на вета - той нямал идея какъв е проблема,съмнявал се за токсоплазмоза!!! и като проверял ще ми се обади,но не иска да му ги водя!Другото,което ме притеснява - майката е сляпа (от ТАЗИ тема) според бургаски вет в следствие на вирусна инфекция.Възможно ли е при бебетата проблема да е същия?
Много моля ако някой може да ми помогне с информация,съвет,защото се притеснявам,че тук ветовете нямат много опит с такива случаи и не ме оставят с усещането,че знаят какво правят :dh_188:
Благодаря предварително!
User's Signature

" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди

#2 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 23 June 2010 - 09:12 PM

Според мен е възможно.Започни да им слагаш антибиотични капки за очи(без дексаметазон).Прекалено малки са,за да се инжектира антибиотик парентерално или да се дава през устата,а и ако нямат други признаци(кихане,кашлица,язви и ранички по устата) засега е излишно.Може да подсилите тях и майката с витамини.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#3 Потребителят е офлайн   butci Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 June 2010 - 01:33 AM

Благодаря tey4e!Следобяд вета ми се обади и отидох да взема Terramycin (Oxytetracycline),което се оказа кремообразно и доста трудно за слагане....но ще се преборим!Още след първото третиране ококориха очички :smile: .След 5 дни ще се чуем с доктора да кажа как са.Според него имат хламидия.
Единият момък нещо кихаше тази вечер,ще го наблюдавам.
Добра идея за витамините - ще видя какво ще ми препоръчат.
User's Signature

" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди

#4 Потребителят е офлайн   m1ma Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 June 2010 - 02:39 PM

Ще се включа и аз тук,за да попитам за мнение,и да не отварям нова тема,защото проблемът ни е сходен.
Преди няколко дена прибрах коте от една местност извън града,ужасно слабо/по-слабо живо животно не съм виждала/,на около месец.Очичките му са в ужасно състояние,с помътнели роговици,възпален трети клепач ,едното е подуто.Ветеринарят ми даде капки и маз.Консултирах се и с друг и двамата дадоха различно мнение за причинителя и за евентуалната опасност за другите ми домашни любимци-кучета и котета.Мненията бяхя,че е токсоплазмоза-няма лечение.Другото мнение беше,че е хламидия-пак няма лечение и е опасно за хората и котките.
Ако може от вас да получа мнение за проблема ни-никак не ми се иска да е толкова безнадежно.

#5 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 June 2010 - 02:53 PM

диагноза Токсоплазмоза се поставя след изследване.
Хламидиите са лечими, но да, заразни са.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   morena7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 July 2010 - 04:09 PM

Силно ми прилича на хламиден конюнктивит. Лекувахме едни котета на улицата, майката е заразена с хламиди и заразява коетата като ги ражда. Заболяването е отвратително , лекува се с тетрациклинови антибиотици , не се слага каквото и да е в окото , може да му навредиш повече от колкто да му помогнеш. Какъв е този доктор който не иска да му ги водиш да ги види и не може да постави диагноза, аз лично бих сменила доктора. На снимката майкта ми прилича да е изкарала същото заболяване, ако не започнеш да ги лекуваш веднага адекватно може и котенцата да ослепеят. Давам ти линк за заболяването да се ориентираш за какво става въпрос, но не те съветвам да започваш каквото и да е било лечение , без поставена точна диагноза от компетентен доктор . http://www.bgvet.org.../chlamydiae.php

Ако имат малките това заболяване, майката трябва да се третира също за да се изчисти заболяването и , другите котета които роди да са здрави , но не може да се третира докато е кърми или е бременна , най добре я кастрирай.

m1ma , питай ги дали не е конюнктивит, маже се угвент , гентамицин или тетрациклин маз за очи. Заболяването е много малко заразно за хора, почти не е , има много малко случаи на заразени хора. Два бързо подобрение сле започване на лечение, но заболяването е упорито и трябва да се маже поне 20 дена , като рецидиви не са изключени. Аз лекувах 2 , едното оздравя, а другото не.
От до тук прочетено и от личния ми опит, съм потресена от некомпетентни доктори и питам "КОЙ ИМ ДАВА ДИПЛОМИ НА ТИЯ ХОРА "

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни