Здравей, jerry89. Първо искам да ти кажа, че не съм специалист по кучета и тепърва се уча. Виждам обаче, че никой не ти отговаря, а и ние имаме идентични опитности с моето хъски, също сме на годинка и един месец, и ми е интересно, затова ще ти напиша мнението ми, пък ти си преценявай. Предполагам, че кучето ти има проблем най-вече със запознаството с други кучета, тъй като го е заболяло от ухапването и му е останал стрес, сега очаква всяко друго куче така да прави с него. Ти трябва да му покажеш, че не е така и че греши. Запознавай го с добронамерени кучета, като му ги водиш с дупето, не с главата, за да ги померише първо. Докато не спре да ги души, не ги дърпай. Ако имаш страх от сбиване ползвай наморници, но също така имай предвид че страхът ти ще влияе на кучето ти. Когато някое куче го е страх от моето, аз му нося моето с дупето, души го колкото го души и после правим успешно запознаване. :) Предполагам, че ще ти е по-лесно ако пробваш с породи различни от немска овчарка. Не се сещам как по друг начин можеш да махнеш страха си на кучето от други кучета, освен със срещи с други кучета.
А ето при нас какво се случи от което още изпитвам яд. Споделям го с всички, за да кажат мнение, и дали и при тях е така. Три пъти сме хапани от три различни кучета! Имам чувството, че другите кучета възприемат хъскито като вълк и изпитват голям страх от него, конете също. Първият път го бях пуснал да тича свободен на една голяма поляна, на километър разстояние обаче без да видя разхождали родезиец на 5 г.. Атила надушил и отишъл да му каже здрасти. Но онова куче го захапало и моят му отвърнал, та се сбили. Когато отидох, от родезиеца шуртеше кръв от устата, а на Атила бялата козина почервеняла. Радвам се само мъничко, че моят е боец и не са дава на по-големи, но иначе хич не обичам такива грозни сцени, и бях сърдит на Атила една седмица. И имам подозрения, че му е станало нещо на другото куче тъй като имаше дупка под окото, от което ми е още по-неприятно. След това ни ухапа изненадващо и едно улично куче в гръб - хапе в гръб и бяга!

Тогава видях за първи път как моето мило и сладко кутре, става вълк когато го нападнат. И третият път беше тези дни, разхождах Атила из квартала и ми се чуха стъпки зад мен. Обърнах се и видях как едно едро куче тича към него. Но тъй като още не познавам добре езика на кучетата, се чудих в най-важните 3 секунди - идва за игра или напада?! И не го ритнах, то мина покрай мен и нападна Атила, който беше с гръб, душейки си нещо. Можах само в последната секунда да го извикам, той се обърна и избегна атаката. После агресивното куче избяга на три крачки назад и му пуснах Атила очи в очи, защото си мисля че ако аз съм на негово място и ме нападат кучета, а мен само ме душът и дърпат - ще се деморализирам ужасно! Другото куче разбира се избяга и се прибра в двора от който беше избягало.
За щастие нито имаме физически, нито психически травми, и Атила си е все същият! Надявам се повече няма да ни нападат кучета, но ако тръгне друг път някое срещу нас, първо ще го спирам и ще му искам лична карта за проверка, иначе кубинка в дупето, защото вече ми е омръзнало от тези глупости!