Трудният характер и обучение на сибирското хъски
Публикувано: 07 March 2013 - 12:04 PM
Didi168, в 06 March 2013 - 06:25 PM, написа:
Е, браво хубава работа! Ако толкова ти харесва да те клати - остави я...
Май ще спра да използвам каквито и да било метафори, че нещо не ми се разбира.
Предполагам госпожичката знае какво значи "не" - еми, изпозвай го! Тя няма 10кг. не е нужно да я теглиш за крайниците. Може просто да я подбутнеш (ама не от дивана и не със сила, че вече се плаша как ми се разбират изразите!!!), не се изисква философия че да покажеш кое, къде и как...
Ако се надяваш на някое куче да я научи вместо теб... сполай!!! Ще я научат на всевъзможни техни си глупости, твоята работа няма кой да я свърши.
Аде със здраве!

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)
Публикувано: 07 March 2013 - 08:08 PM
Публикувано: 11 March 2013 - 05:38 PM
Това с кликването на куката го учим така: в началото беше само два пъти клик, веднага наградка, два пъти клик, пак веднага наградка докато научи че два пъти кликване значи нещо хубаво, да направи връзката с кликването. В началото след като няколко пъти след кликване вземе наградката, следва и закачането на каишката за нагръдника, като това става еднорвеменно с взимането на наградката. Значи така - два пъти клик, докато си взима наградата се слага каишката. След няколко секунди веднага се освобождава от каишката и се оставя минута две да си прави каквото си иска, след което се повтаря отново. В началото нашия много се ядвосваше, че е вързан, почваше да лае и да се опитва да гризе каиша, но после видя, че няма лошо да го вържат, че това не значи непременно край на забалвенията или пък че има нещо интересно като котка, кокошка, заек или колоездач и което не му давам лови
Това е което сме научили за сега, но за мен не малко, като знам преди какво ли не измислях, за да го накарам да се приближи до мен, че да го вържа, а и той маймуната много добре се усеща, какво ще правя и беше един внимателен и предпазлив, да не вземат да го измамят нещо
Жената ми препоръча две книги, сега чета едната Calming signals, на Turid Rugaas, не знам дали я има на български, но в Амазон я има на английски. Много е интересна, много неща научих от там. Другата е Stеrss in dogs от Martina Scholz и Klarissa von Reinhardt, също я има на английски, не съм чела още, та не знам, но предполагам също ще ми хареса.
С нагръдника все още се разхождаме без особени усилия, но сложа ли нашийника, дърпането няма край. Явно е свързал нашийника с болките в гърлото при разходките и усети ли го на шията си и започва да тегли здраво, за да избяга ли и аз не знам, но е факт, дърпа се колкото му сила държи.
Публикувано: 12 March 2013 - 11:46 AM
poly_zoe, звучи страхотно, браво и на треньорката, и на теб и на разбойника!!! Благодарение на разказите ти, и ние сложихме нагръдника - воала, разхождането стана приказка. Много се радвам, че махнахме нашийника. Сега, ако се дърпа за нещо е много по-леко вече.
Didi168, в 07 March 2013 - 08:08 PM, написа:
Да, хъскито е социално животно, обича да е с хора и кучешки другарчета. Ако "дворно куче" означава да стои само затворено на двора, без внимание и разходки... то това никое куче не го заслужава... всяко куче трябва да има нужните разходки и игри с хора и други кучета...
Хъскито не бива да се вързва на синжир, било той дълъг или прикачен за тел, по която да прави "тегели". Хубаво е да е на двор, стига да е добре обезопасен. Може и в голяма клетка, примерно 5м. на 5м. или 10 на 10. Но не и вързано. Дори при такива условия, разходките и игрите пак са си задължителни.

Публикувано: 12 March 2013 - 09:24 PM
poly_zoe, в 11 March 2013 - 05:38 PM, написа:
Това с кликването на куката го учим така: в началото беше само два пъти клик, веднага наградка, два пъти клик, пак веднага наградка докато научи че два пъти кликване значи нещо хубаво, да направи връзката с кликването. В началото след като няколко пъти след кликване вземе наградката, следва и закачането на каишката за нагръдника, като това става еднорвеменно с взимането на наградката. Значи така - два пъти клик, докато си взима наградата се слага каишката. След няколко секунди веднага се освобождава от каишката и се оставя минута две да си прави каквото си иска, след което се повтаря отново. В началото нашия много се ядвосваше, че е вързан, почваше да лае и да се опитва да гризе каиша, но после видя, че няма лошо да го вържат, че това не значи непременно край на забалвенията или пък че има нещо интересно като котка, кокошка, заек или колоездач и което не му давам лови
Това е което сме научили за сега, но за мен не малко, като знам преди какво ли не измислях, за да го накарам да се приближи до мен, че да го вържа, а и той маймуната много добре се усеща, какво ще правя и беше един внимателен и предпазлив, да не вземат да го измамят нещо
Жената ми препоръча две книги, сега чета едната Calming signals, на Turid Rugaas, не знам дали я има на български, но в Амазон я има на английски. Много е интересна, много неща научих от там. Другата е Stеrss in dogs от Martina Scholz и Klarissa von Reinhardt, също я има на английски, не съм чела още, та не знам, но предполагам също ще ми хареса.
С нагръдника все още се разхождаме без особени усилия, но сложа ли нашийника, дърпането няма край. Явно е свързал нашийника с болките в гърлото при разходките и усети ли го на шията си и започва да тегли здраво, за да избяга ли и аз не знам, но е факт, дърпа се колкото му сила държи.
Браво за напредъка! Доста време ще трябва да имаш и лакомство като го привикваш, но това е нормално и с Неро бяхме така.
Аз лично съм учила Неро да не свързва слагането на повода с приключването на разходката, затова като го вържа след няколко крачки го пускам и така няколко пъти. И сега мога да си го хвана без проблем.
Насочването с ръка е страхотно! Много добра идея, аз също насочвам Неро с ръка и му казвам Остави, ако не искам да ходи при куче и тн.
Продължавайте в същия дух!
Публикувано: 22 March 2013 - 12:20 AM
Та значи, треньорката ми използва за това zu mir - при мен на БГ, като едноврменно с казването го приканвам с ръка. Пак може да си изберете който на вас ви е най удобен жест, аз помахвам с ръка към гърдите си, то аз така и човек викам отдалеч като искам да му кажа да дойде, нали се сещате какъв е жеста, че не знам дали го обясних добре, то всъщност няма никакво значение де. Като дойде Атила и му казвам седни, изчаквам малко време и го освобождавам като казвам брааав и му подавам наградка. В началото се освобождава почти веднага, но с течение на тренировката това време постепенно се увеличава. Треньорката също ме посъветва като му викам и показвам при мен, да отстъпя две три крачки назад, да не седя на едно място закована, че да съм по приятерски за кучето, като стоя на едно място е малко застрашително и това може да го разубеди да дойде. Атила винаги изпълняваше безотказно. Миличкия ми той.
Друго да кажа. Разходките ни вече са не само той да си ходи и да си души, а аз безучастно да го следвам. Нося си с мен вече парченца храна и му ги крия тук таме и го карам да ги търси, като ги намери естествено си ги изяжда. Много го обича това. Също, понеже се разхождаме често из гората, прескачаме препятствия, карам го да се катери и ходи върху паднали дънери или пък да ги прескача. Не си играем вече с гонене на предмети или гонене на мен, много се превъзбужда все още и после трудно го укротявам. А, друго, ако се случи нещо да се разбеснее, примерно както днес, едни сърни са се заселили точно срещу нашата къща в гората
Прави ми впечатление, че вече Атила по време на разходка е много по концентриран върху мен. Преди аз все едно не съществувах, грешка, по скоро бях пречка да му е забавно и съответно хич не искаше да ми обръне внимание. Сега вече само като му викна Атила и той веднага ме поглежда защото знае, ооо сега ще има нещо интересно, ще ме кара да правя нещо, пък даже накрая ще има и вкусотийка, ааа абе я да ида да видя що ме вика
Flawless, засякох те в една труга тема (след месеци застой явно изникна днес отново за мое голямо облекчение, че леко се бях притеснила
Публикувано: 22 March 2013 - 11:48 AM
poly_zoe, в 22 March 2013 - 12:20 AM, написа:
Та значи, треньорката ми използва за това zu mir - при мен на БГ, като едноврменно с казването го приканвам с ръка. Пак може да си изберете който на вас ви е най удобен жест, аз помахвам с ръка към гърдите си, то аз така и човек викам отдалеч като искам да му кажа да дойде, нали се сещате какъв е жеста, че не знам дали го обясних добре, то всъщност няма никакво значение де. Като дойде Атила и му казвам седни, изчаквам малко време и го освобождавам като казвам брааав и му подавам наградка. В началото се освобождава почти веднага, но с течение на тренировката това време постепенно се увеличава. Треньорката също ме посъветва като му викам и показвам при мен, да отстъпя две три крачки назад, да не седя на едно място закована, че да съм по приятерски за кучето, като стоя на едно място е малко застрашително и това може да го разубеди да дойде. Атила винаги изпълняваше безотказно. Миличкия ми той.
Друго да кажа. Разходките ни вече са не само той да си ходи и да си души, а аз безучастно да го следвам. Нося си с мен вече парченца храна и му ги крия тук таме и го карам да ги търси, като ги намери естествено си ги изяжда. Много го обича това. Също, понеже се разхождаме често из гората, прескачаме препятствия, карам го да се катери и ходи върху паднали дънери или пък да ги прескача. Не си играем вече с гонене на предмети или гонене на мен, много се превъзбужда все още и после трудно го укротявам. А, друго, ако се случи нещо да се разбеснее, примерно както днес, едни сърни са се заселили точно срещу нашата къща в гората
Прави ми впечатление, че вече Атила по време на разходка е много по концентриран върху мен. Преди аз все едно не съществувах, грешка, по скоро бях пречка да му е забавно и съответно хич не искаше да ми обръне внимание. Сега вече само като му викна Атила и той веднага ме поглежда защото знае, ооо сега ще има нещо интересно, ще ме кара да правя нещо, пък даже накрая ще има и вкусотийка, ааа абе я да ида да видя що ме вика
Flawless, засякох те в една труга тема (след месеци застой явно изникна днес отново за мое голямо облекчение, че леко се бях притеснила
Много се радвам за вашия напредък! Отдавна не съм писала, но си чета форума и определено ми е много интересно да чета за прогреса с Атила и методите, които прилага треньорката.
Неро ме смайва колко много се е променил, какво страхотно поведение има, как се е успокоил по отношение на мъжки кучета и тн. Стреличка, уж старо куче нови трикове не научава, но хич не е така и тя е страшно умна и бързо възприема! Рай! :D
Публикувано: 22 March 2013 - 05:08 PM
Публикувано: 22 March 2013 - 05:35 PM
kranivo, в 22 March 2013 - 05:08 PM, написа:
Няма куче, което на 4 месеца да е агресивно! Когато куче не изпълнява, то е или защото командата е зададена неправилно, или защото не я знае или защото не е заучена както трябва. Бъдете по-търпеливи и настоятелни, това все пак е бебе, учете чрез игра.
Ходи по нужда където иска, защото не е научена къде трябва пък и както казах това е бебе, което ще рече че е малка за да стиска и като се събуди или наяде трябва да си свърши работата. Дърпането на опашката е свръх идиотизъм от ваша страна!
Търпение и постоянство е правилния път!
Публикувано: 22 March 2013 - 05:57 PM
Flawless, в 22 March 2013 - 05:35 PM, написа:
kranivo, в 22 March 2013 - 05:08 PM, написа:
Няма куче, което на 4 месеца да е агресивно! Когато куче не изпълнява, то е или защото командата е зададена неправилно, или защото не я знае или защото не е заучена както трябва. Бъдете по-търпеливи и настоятелни, това все пак е бебе, учете чрез игра.
Ходи по нужда където иска, защото не е научена къде трябва пък и както казах това е бебе, което ще рече че е малка за да стиска и като се събуди или наяде трябва да си свърши работата. Дърпането на опашката е свръх идиотизъм от ваша страна!
Търпение и постоянство е правилния път!
Такова като "не" не я вълнува вече. Пишкаше и акаше в банята след 1 месец обучение и сега го прави в коридора, може да и прилагате, каквито и да е наизустени и написани начини и няма да подействат. Това е инат. Проблема е, че не знам как да се преборя с него!!!
А за агресията ще прикача видео
Публикувано: 22 March 2013 - 06:46 PM
Мой съвет, почнете да я учите на команди. И като научи седни и дай лапа, почнете да я учите на не, когато играта й ви се види грубичка.
Хъскитата са изключително умни и много бързо схващат. Освен това много си падат по наградките, така че щом разберат, че определено тяхно дейстние се поощрява материално, с двойно по-голямо усърдие ще го правят. Сигурна съм, че ще имате успех!

Публикувано: 31 March 2013 - 07:32 AM
MiSs KiSs, в 12 March 2013 - 11:46 AM, написа:
Кучето не е човек. Разберете го най-накрая. Стига да е нахранено и разходено нищо не му пречи да е на сиджир през ноща.
Като почнете да ми развивате теории за социално и свободолюбиво... веднага ви познавам. Тичащите след псетата си по градинки ;)
Публикувано: 31 March 2013 - 10:07 PM
ChavdarN8, в 30 March 2013 - 06:29 PM, написа:
Като за начало да беше чел преди да си вземеш куче, все още не е късно да почнеш да четеш и когато го направиш, ще видиш, че темата е коментирана стотици пъти, дори и няколко поста по-нагоре и ще разбереш, че това е нормално, според мен го прави и от превъзбуда като го водиш сред приятелите си, които само го мачкотят, така че . . .
Публикувано: 01 April 2013 - 10:01 AM
WhiteNoise, в 31 March 2013 - 07:32 AM, написа:
Като почнете да ми развивате теории за социално и свободолюбиво... веднага ви познавам. Тичащите след псетата си по градинки ;)
Това може да са думи само на човек, който НЕ цени кучетата и животните като цяло. Няма да коментирам какво се подразбира за личностните характеристики на индивид, който разсъждава по подобен начин... Ако за вас да си вземете куче означава да му хвърлите парче хляб и да го изведете да препика около блока... горкото ви куче. И искрено се надявам да нямате такова, че да не се мъчи хайвана. Кучето не е човек, да. Хората са зли, егоцентрични и завистливи...
Запазете садистичните ограничени разбирания за вас.

Публикувано: 01 April 2013 - 05:04 PM
Редактирано: Да добавя също...уникално красиви минахме по центъра като го взех. :D Буквално спирахме на всеки 2ри метър за да му се любуват.
Публикувано: 01 April 2013 - 05:17 PM
MiSs KiSs, в 01 April 2013 - 08:01 AM, написа:
WhiteNoise, в 31 March 2013 - 07:32 AM, написа:
Това може да са думи само на човек, който НЕ цени кучетата и животните като цяло. Няма да коментирам какво се подразбира за личностните характеристики на индивид, който разсъждава по подобен начин... Ако за вас да си вземете куче означава да му хвърлите парче хляб и да го изведете да препика около блока... горкото ви куче. И искрено се надявам да нямате такова, че да не се мъчи хайвана. Кучето не е човек, да. Хората са зли, егоцентрични и завистливи...
Запазете садистичните ограничени разбирания за вас.
Ако четем внимателно и се опитаме да вникнем в думите,а не да си интерпретираме както на нас ни харесва,всъщност няма нищо садистично.
Кучето е куче и за него съвсем не е задължително да спи по дивани и легла,нито пък да спи в апартамент.
От това да е нахранено как пък разбрахте,че е филия хляб,а не е висок клас гранула примерно?
От това да е разходено как пък разбрахте,че не е бягало мин 1 час?
Това,че ще спи навън какво му е лошото?Хубава,изолирана и топла колиба.
Било социално живовтно.Ми те всички кучета са.
Или Ви притеснява думата ''синджир''?
Нищо няма да му стане н кучето ако постои няколко часа вързано.Не е чак такава трагедия и едва ли не нехуманно.
По-добре когато не може да се наблюдава кучето(примерно вечер) да се затваря някъде(заграждение)или да е вързано.Всеки двор е различен и ако е добре обезопасен през деня да си е пуснато животното,а вечер за по сигурно да се връзва.
Много правилно си го е казал човека на кучето му е достатъчно да е сито,да е добре разходено,да е общувало пълноценно с човека си и така дос ледващата сутрин.
Сякаш кучетата вечно са живели в апартаменти.
Хъскито,което гледам в момента определено се чувства в пъти по щастливо когато е на двора,както и останалите ми кучета.
Не целя заяждане или пък спор,но и Вие подходихте малко агресивно
Публикувано: 01 April 2013 - 05:22 PM
ShiBumi_GirL е много прав/права! Но има нещо което трябва да уточним и то е че кучетата с козина може да са навън(говоря за студените дни) но примерно едно чихуа хуа ще му е прекалено студено на минусовите температури в България.... Има много "ако"

Вход

Горе
Цитиране +