Здравейте! Пак съв тук след поредната тренировка. Този път учихме команда ела да седнеш

. Тя е когато искам да дойде при мен, но искам също за малко да седи до мен и да изчака докато го освободя. Избирате си някоя фраза, не същата като за командата виж тук (тя е само да дойде до теб да "козирува" и да си ходи веднага). Командата виж тук вече я прави от 100 метра и дори в присъстието на дразнители като колоездачи, майки с бебешки колички или запалянковци, които минават покрай ограждението където се провеждат тренировките и се любуват на послушния ми и красив домашен любимец (добре че не са го виждали извън какво е магаре

).
Та значи, треньорката ми използва за това zu mir - при мен на БГ, като едноврменно с казването го приканвам с ръка. Пак може да си изберете който на вас ви е най удобен жест, аз помахвам с ръка към гърдите си, то аз така и човек викам отдалеч като искам да му кажа да дойде, нали се сещате какъв е жеста, че не знам дали го обясних добре, то всъщност няма никакво значение де. Като дойде Атила и му казвам седни, изчаквам малко време и го освобождавам като казвам брааав и му подавам наградка. В началото се освобождава почти веднага, но с течение на тренировката това време постепенно се увеличава. Треньорката също ме посъветва като му викам и показвам при мен, да отстъпя две три крачки назад, да не седя на едно място закована, че да съм по приятерски за кучето, като стоя на едно място е малко застрашително и това може да го разубеди да дойде. Атила винаги изпълняваше безотказно. Миличкия ми той.
Друго да кажа. Разходките ни вече са не само той да си ходи и да си души, а аз безучастно да го следвам. Нося си с мен вече парченца храна и му ги крия тук таме и го карам да ги търси, като ги намери естествено си ги изяжда. Много го обича това. Също, понеже се разхождаме често из гората, прескачаме препятствия, карам го да се катери и ходи върху паднали дънери или пък да ги прескача. Не си играем вече с гонене на предмети или гонене на мен, много се превъзбужда все още и после трудно го укротявам. А, друго, ако се случи нещо да се разбеснее, примерно както днес, едни сърни са се заселили точно срещу нашата къща в гората

и пак ни се изпречиха на пътя, та Атила направо откачи, взе да прави подскоци и въртели, а тревата ужасно мокра и кална, и съответно много се пързаляше, едвам успях да не се подхлъзна и да падна и за да го успокоя просто клекнах на земята с полугръб към него (ако не беше толкова кално и мокро щях да седна направо, а ако не подейства да легна

). Той не се успокои съвсем, спря да се дърпа, но все още беше доста напрегнат и занех ли че стана ли, пак ще се затегли, затова почнах да се прозявам

. След 5 минути клечане и 10ина прозявки той се успокои и си продължихме разходката. Той пак се опита да ходи натам дето избягаха сърните, но не както преди. Не ме мислете за луда нещо, така съветват в книгите, които чета сега

, та ако имате забележки не към мен, не аз съм ку-ку, ха ха ха. Обаче действа, почти на секундата, не като преди, Атила не, спри, да играем на дърпаница и така докато го прибера. Сега само сядам или лягам и готово, той спира.
Прави ми впечатление, че вече Атила по време на разходка е много по концентриран върху мен. Преди аз все едно не съществувах, грешка, по скоро бях пречка да му е забавно и съответно хич не искаше да ми обръне внимание. Сега вече само като му викна Атила и той веднага ме поглежда защото знае, ооо сега ще има нещо интересно, ще ме кара да правя нещо, пък даже накрая ще има и вкусотийка, ааа абе я да ида да видя що ме вика

. Ибозщо мен вече ме свързва единтствено с приятни емоции и много по лесно мога да го накарам да дойде при мен. Все още има доста да работим де, но разликата от преди и сега за мен е невероятна. Също удоволствието да работиш по този начин с кучето си е много голямо. За голяма моя изненада и проблемите му вкъщи когато аз изляза почти изчезнаха, много по спокоен е , пак от време на време се издрисква като тръгна, но вече доста рядко, преди беше всекидневно, чуе ли ми колата и веднага се изкендзваше. Другата седмица треньорката ще идва у нас, за да работим вече и по проблема сам вкъщи.
Flawless, засякох те в една труга тема (след месеци застой явно изникна днес отново за мое голямо облекчение, че леко се бях притеснила

), в един друг подфорум. Да знаеш имаш голям съмишленик в мое лице

, още повече когато (поне за сега) виждам огромен напредък с моето куче.