Dog.bg Форуми : Трудният характер и обучение на сибирското хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Трудният характер и обучение на сибирското хъски

#81 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Фотография, Музика, Кинология, Интернет, SEO, GNU Linux

Публикувано: 01 January 2008 - 12:49 AM

Ох, не съм сам в мъките си  :- Как се моля разходките да са забавни и интересни и за двамата, а как нито една разходка не съм завършвал без проблеми :angry: Гледам да го пускам на тихи и спокойни места , без много трафик и дразнители. Но и това не помага... В първите 5, 10 минути си играе с мен, скача, ръфа ме, гони топката или някоя пръчка... бе точно като по филмите  :yahoo: След това хуква след топката или пръчката и просто забравя да се върне  :( Няма сила на света, която да го спре...Тича като за последно - какво гони и той не знае. Не се обръща дори и за миг. От време на време се спира, души и пак потегля с бясна скорост към нищото. А, аз тичам зад него, викам, свиря, моля му се - аха, няма кой да ме забележи. Лошото е че той в в път по-бърз от мен и буквално за секунди е дръпнал поне 100 метра. Е, как да ме чуе и как да го стигна. За залавяне и дума да не става  :- След половин час , сме достатъчно далече, изморени и просто седим един до друг и дзяпаме - той доволен и щастлив, аз изтормозен и уплашен. Хъм,, сега ще вървиш до мен, наказан си. А той напук се спира на всеки 10 см. да души  :rolleyes:
Не знам какво ще го правя, но това не може да продължава. Сега имам време и живеем на място, което предразполага подобни случки. Но това няма да е за дълго и трябва да го отуча от тази му мания.
А, и вече по алеята вървим на къс повод - без да се дърпаме  :yahoo: Направо му се радвам на старанието  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: Дали е защото после за награда го пускам да гони гълъбите и да се въргаля на пясъка? 
User's Signature

I do believe that you don't have to walk this road alone

#82 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2008 - 02:52 PM

Аз Прешъс без компания на други кучета и дума не може да става да я пусна.. :rolleyes: Веднъж се измуши от нашийника и хвана пътя. Не можах да я догоня.. гоних до известно място - после я изгубих от поглед. Направо умрях от страх. Виках, крещях - нищо. Слава богу бързо я намерих. Беше влезнала във входа на нейният любим Дарик и беше седнала пред тяхната врата да ги чака. :huh: Направо ме побърка тогава.

#83 Потребителят е офлайн   Keri14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2008 - 04:00 PM

Добре,ами как я окротяваш като сте на публично място или на изложба?На нашата поляна има 7 хъскита само едно от тях може да се каже,че е добре възпитано.Винаги идва като я викнеш,за разлика от другите които си правят каквото искат.Един път докато си играят всичките кучето,едно от хъскитата( Тара) хукна на улицата след една каруца,щеше да я блъсне кола,а след това и рейс,всички я гонеха и викаха,най-накрая я хванаха,но беше ужасно. :o тази женска е най-палавата,правила е какви ли не бели.Никой неможе да я окроти и никога не съм я виждала изморена.Много диви кучета наистина и не са за всеки.Не всеки може да ги окроти и да ги възпита както трябва,е това го знаят всички които гледат тази порода. :blink:

#84 Потребителят е офлайн   Bini Икона

• Over the rainbow
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2008 - 04:22 PM

Прешъс е почти същата - неукротима и неизморима, но е научена на всичко. Знае всяка команда, която съм сметнала за нужна, но като сме на вън и тя тича и играе не иска да ги изпълнява често - това от една страна е разбираемо, защото още е малка и да не изпусне играта.. докато е най-заиграна просто няма начин да кажа "ела тук" и да дойде :(, но пък от друга има такива кучета, които изпълняват. За разлика от на вън - вкъщи всичко изпълнява. Имаме работа над поведението на вън :- - т.е. с "Ела тук" на открито. Тя ми е първото куче, което обучавам и с изключение на ела тук смея да твърдя, че сме се справили доста добре. Умницата ми тя :wub: . Само трябва да не се прави на ни чул, ни видял като я повикам. :angry:

За изложби не е нужно да я укротявам. Тя си разбира - влезем ли в зала или започна ли с изложбените команди няма ала-бала, отивам да играя. На изложбеното поведение няма мърдане :angry: . С това се захванах първо и за сега не е полудявала /с едно малко изключение/. Е, естествено има още какво да се желае. Всеки ден тренираме и надявам се пропуските да се изгладят. :blink:

#85 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2008 - 09:45 PM

Добре де, аз тук едно "лудо" хъски не съм видял  :o Всички вървят на къс повод без да се дърпат. Не се разсейват по други кучета, коли, велосипеди и други. Познавам поне 10, които оправдават всичко написано тук. Да, тук е рядка гледка - две или повече кученца да си играят. Всички са на повод и когато някой нахалник приближи стопанина и кученцето. Веднага следва строг поглед и придърпане - сякаш сме чумави или ще им изядем кучето. Но това е, тук 90 % от кучетата почти игнорират останалите и няма подобни "изцепки" Май само аз и още едно семейство вечно сме зад нашите любимци и вечно викаме по улиците  ;D
Това е много глупаво и опасно, ала аз обичам разходките да са динамични, забавни и изморяващи. За мен разходката на къс повод по някоя алея или улица, а пълно мъчение и много скучна.
Много се надявам, да намеря някоя калпазанин като моя и с по-добри стопани. За да могат да си играят заедно и да не се налага да ги гоним из целия квартал....Дано един като се върна в родината ни, има някоя кучешка компания, която да ни понася и двамата  :-

И една случка от преди малко...
Пуснах го да тича (имаше много натрупана енергия) и за секунди се навря в една уличка. Викам аз,,въртя ся и по едно време една какичка ме пита "Търсиш едно малко нахално куче за дърпане?", "Ела, дъщеря ми му дава да яде..." Останах точно  :o така...Влизам аз във двора и момиченцето вади салами от чантата за пазар. "Много е готин, но не го пускай така - забранено е" Ем, нямаше какво да кажа...Моя им е влезнал  в двора, а те го хранят със салами  :- Аз му се накарах едно хубаво, но много ме съмнява дали е разбрал защо му се карам, къде е сбъркал и какво е станало.

Луди кучета са, много своенравни и рядко в играта или възбудата от нещо те чуват и виждат. Но това им е чара. Аз моя си го обичам такъв луд, див, вечно готов за игра, беля и обичлив към всички.
User's Signature

#86 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 January 2008 - 10:22 PM

Уважаеми sstoilov и други всички други любители на "динамични, забавни и изморяващи" разходки на кучета по улици и паркове - моля, прочтете в темата "изгубени/намерени" и в други теми на форума колко изгубени хъскита има и какво преживяват техните стопани!
По повод на  изказвания от рода на: " Всички са на повод и когато някой нахалник приближи стопанина и кученцето. Веднага следва строг поглед и придърпане - сякаш сме чумави или ще им изядем кучето." - моето кученце беше нападнато без причина от хъски, и то водено на повод от стопанина си. Никой нямаше вина, все пак това са кучета - глупаво е да очакваме, че при среща ще си подават лапички и ще присядат в реверанс! ;D Но ние, техните стопани, сме отговорни за тях, а за да можем да носим тази отговорност трябва да сме в състояние да контролираме кучетата си. Иначе ... отиваме в други теми на форума!
Извинявам се за включването във вашата тема. Щастлива стопанка съм на кученце от проблемната 5-та група и почитател на породата " сибирско хъски". Да са живи и здрави нашите любимци -всеки един такъв  "луд, див, вечно готов за игра, беля"

#87 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2008 - 12:18 PM

За строгите погледи и придърпванията съм съгласен с теб. Това е контрол, който сме длъжни да упражняваме! Моето кученце е супер страхливо, но другите стопени няма как да го знаят. А може техните да са опасни и се опитват да пазят моето кутре. Варианти много...Но аз говорех като цяло! Тук всички кученца са превърнати в асоциални животни. Има много кученца, който дори не ни забелязват... Гледат на другата страна и крачат бързо напред. Групичка от няколко кучета не съм виждал изобщо!!! И сигурно няма и да видя. Това исках да кажа, а не че аз се връ там където не ме искат. И си мисля, че всяко срещнато кученце става за игра или че стопанина е длъжен да ни подаде солетка. Даже преди ден ми се случи нещо много странно...
Пуснал съм аз моя на дълъг (5 метра) повод и зад мен изкача една овчарка. Зад нея бабица, която вика ли вика... "Не го пускай така. Моето куче е много наказано!" Ха, твоето е наказано, но моето не е!!! И си продължаваме на дълъг повод  :P Аз винаги съм казвал, че нашите права завършват там където започват права на другите. Ала не можеш да ме убедиш, че съм длъжен да дърпам моето кученце, защото другите са наказани, опасни или агресивни. Ако някой има проблем, той да си търси решение за него. Да, ако моето куче е проблемното съм съгласен. Но не е така... Сигурно в някой моменти и моето е агресивно и опасно, но за това съм аз  ;) Да го пазя от проблеми и да имам грижата да води нормален и безопасен живот.

За "динамични, забавни и изморяващи" не си ме разбрала! Не съм на 15 години и не упражнявам екстремни спортове, не скачам от втория етаж на къщата ми, защото си нямам друга работа, и не пресичам там където не ми е позволено. Не гоня кучето си по улиците и не спирам колите и моторите, за да го хвана. Под "динамични, забавни и изморяващи" разбирам съобразена със околната среда, физическите възможности на кучето и на себе си разбира се разходка. Опитвам се да изразходя възможно най-много енергия, по-възможно най-безопасния и интересен (и за двама ни) начин. Проблема (ако мога така да го нарека) идва от там, че кучето ми е на 6 месеца. Разсейва се бързо и във възбудата си от външния всят не ми обръща внимание. Така се налага да тичам след него и да викам. Коли при нас почти няма, място където да се навре и да не мога да го намеря също липсва. Няма как да го изгубя дори и да искам...Но съм съгласен, че е опасно и вредно. Просто за момента не съм намерил по-добър вариант, за изхарчване на енергията на моя куч. Ако ти имаш по-добри идеи, моля сподели!
Искам да тича на воля, колкото иска и може. Да си играе на плажа и да гони птиците, когато това е възможно. Ако имаше специална за това зона, щях да го водя там. В моя град няма! Училищата са затворени и се пазят със камери и охрана. За стадиони и игрища е смешно да се говори, паркове няма.. какво ни остава? Плажа и алеята за разходки разбира се! Да, случва се да избяга и се налага да го гоня. Но се надявам това да е за кратко и скоро да знае какво е "ЕЛА" и какво следва, ако изпълни командата или ако не я изпълни..
След време, ще тичаме с колело и ще дърпаме тежести, но за момента наблягаме на разходки от типа "30 минути училище, 60 минути игра"
User's Signature

#88 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2008 - 07:00 PM

Благодаря на sstoilov за отговора. Съгласна съм с всичко, което си написал, а проблемите ти са ми съвсем понятни, защото се сблъсквам със същите. За съжаление не всички разсъждават като теб и мен... Под "разходка" някои разбират да пуснат кучето си да вее уши, както му хареса, докато те си пият кафето, бъбрят с приятели и всъщност си почиват от домашния си любимец под предлог "ами той трябва да потича!". Там, където аз живея и разхождам кучето си такива, за жалост, са доста, и това ми създава проблеми. Иначе, разбира се, най-хубавата разходка за едно куче е тичане на воля и игра с приятелчета, но, за жалост, и при нас това не се получава - няма нито къде, нито с кого. :'(

Желая ти успехи във възпитанието на твоя палавник и много щастливи мигове с него!

PS Историята ти с бабичката е достойна за темата "Най-идиотското нещо..."! ;D Интересно дали кученцето й е разбрало, че е наказано? :huh:

#89 Потребителят е офлайн   ddoogg Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 January 2008 - 07:06 PM

Моето хъски е на 2 годинки и половина и още като излизаме на разходка дърпа каишката като обезумял Въпросът ми е изтървал ли съм го и дали ще мога да го обуча от тук нататък?

#90 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2008 - 07:24 PM

Не си го изтървал, кучето се учи докато е живо. Просто по-лесно е като малко. Иначе би било редно да си зададеш тези въпроси преди година и половина поне... дали ще го научиш е отделен въпрос, но само от теб зависи.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#91 Потребителят е офлайн   ddoogg Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 January 2008 - 10:14 PM

Мерси... ще можеш ли ме насочиш към някоя тема за обучаване на хъски, ако има такава... :blink:

#92 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 January 2008 - 11:02 PM

Специално за хъски няма. Но поразгледай във форума има доста неща в раздела за обучение на кучета.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#93 Потребителят е офлайн   malkata_lisi4ka Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 January 2008 - 11:55 PM

Постоянно слушам че хъскитата са най-умни и т.н. но не съм мн сигурна за моето то него не го слуша главата мн е лудо и диво от както се отдели от майката е с мен и съм го разхождала постоянно всеки ден пробвала съм да го уча на това онова но то си знае неговото.....преди като излизахме на разходка все ме хапеше по краката и беше ужасно сега не го прави....всеки път като изкарвам на разходка се държи все едно никога не е излизало (едвам го отвързвам-само скача) дори на предишния ден да е бягало доста......просто е луда работа незнам какво да правя просто съм се отчаяла и всеки само ми казва че нищо няма да стане и да го учиш на нещо :(

#94 Потребителят е офлайн   killaruna87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 12:17 AM

Е най-обичам такива, дето говорят така за хъскитата!И на мен ми наприказваха купища ГЛУПОСТИ, че са тъпи, че по-добре да го подаря, че ставало само за плюшена играчка...все глупости!Вместо да слушаш подобни мнения проучи породата, вложи старание и ще видиш, че хъскито е едно прекрасно куче, и много лесно се учи!Само трябва упоритост!Ако си с налгасата, че няма да се научи - по-добре не се нахващай изобщо.Моята Чери е на 3 години и все още успявам да я науча на нещо ново!

#95 Потребителят е офлайн   macinci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 12:19 AM

На мен пък всички ми казват че хъскито е глупаво куче и че може само да дърпа..и аз се се дразна и им казвам че не е така просто е инато..

#96 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 12:37 AM

Цитат

Постоянно слушам че хъскитата са най-умни и т.н. но не съм мн сигурна за моето то него не го слуша главата мн е лудо и диво от както се отдели от майката е с мен и съм го разхождала постоянно всеки ден пробвала съм да го уча на това онова но то си знае неговото.....преди като излизахме на разходка все ме хапеше по краката и беше ужасно сега не го прави....всеки път като изкарвам на разходка се държи все едно никога не е излизало (едвам го отвързвам-само скача) дори на предишния ден да е бягало доста......просто е луда работа незнам какво да правя просто съм се отчаяла и всеки само ми казва че нищо няма да стане и да го учиш на нещо :(

Обучението не трябва да е хаотично и самоцелно. То трябва да е систематизирано, постоянно и да провежда когато и двамата сте на кеф. Моя в момента го уча на "РЕДОМ" и "ЕЛА" това са ми критичните и най-важните за момента. Не учи повече от две команди, на веднъж! Прецени кой команди са ти важни и наблегни на две от тях. Не слушай какво ти говорят другите и се отнасяй сериозно към обучението на кученцето си. Имай на идея, че то много точно може да прецени твоето настроение - знае кога си сърдиш, кога се радваш. Интелекта не се измерва в това дали кучето помни, знае и изпълнява много команди.
Това че те хапи и ти се радва е минус за теб, така ли? Какво значи предишния ден е бягало..Моя бяга по 3пъти на ден... И ако го извадя за 4ти, пак ще бяга! Това им е силата на тези кучета, в това за най-добри и най-красиви. Аз умирам да го гледам как тича, как се радва на неща, който аз и ти дори не забелязваме, как има желание за живот, как ми се радва и хапи. Радвам му се когато му закачам повода, а той скача и ме ръфа за ръката - има желание, какво да гу нахокам ли? Който каквото иска да казва, аз обожавам моето хъски. И това което за другите е минус, за мен е огромен плюс.

П,П,
"всеки път като изкарвам на разходка се държи все едно никога не е излизало" Запомни си тези думи! Това е много вярно!!! Голяма част от Хъскитата са такива...На това аз му казвам желание за живот  :wub: Дано другите кученце се поучат от нашите!!! Как се тича за последно, как се радва на падащо листо, как се спира за 29897284628 път на същия храст. Не разбирам, кое точно ти се струва анормално? Ми това са Хъскитата - пълни с енергия, винаги щастливи, винаги ти се радват, винаги готови за игра, за беля, изпълнения с желание да преоткриват света.

П,П,
Никога не се отказвай! Хъскито е инат, ти трябва да си два пъти инат  :yahoo:
User's Signature

#97 Потребителят е офлайн   macinci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 12:57 AM

sstoilov браво! много хубаво го каза евала  :palec:

#98 Потребителят е офлайн   sstoilov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 12:58 AM

нали  ;D само дето и аз не се разбирам  :rolleyes: дано е схванала, какво съм искал да кажа.
Блях, с този лаптоп не може да се пише...Сам си трие буквите, сам си добавя нови :- А когато 17 килограмово Хъски те натиска и бута за игра, става много трудно.
User's Signature

#99 Потребителят е офлайн   macinci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 01:05 AM

ам незнам за нея но аз те разбрах  ;D айде стига офф топик от мен :)

#100 Потребителят е офлайн   Helia Икона

• *JulyVell's Helia Sun*
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 10:20 AM

Аз Хелия също не я пускам когато е сама.Ако е други кучета,които слушат тогава.Но пък за сметка на това сега теглим гума и тя много се радва.Така си харесва "работата",че дори котките не забелязва :oСнощи по улиците в Пловдив нямаше нито една кола,а сняг колкото искаш.Вързах и гумата и тръгнахме...Прибрахме се изморени и заспахме доволни;D
User's Signature

There's worse things than prison - your mind!
Качена снимка

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема