Трудният характер и обучение на сибирското хъски
Публикувано: 09 November 2012 - 12:03 PM
Публикувано: 09 November 2012 - 12:46 PM
"Не е хубаво" да се извежда преди приключване на курса ваксини е омаловажаване на потенциалната опасност. Очевидно е, че хората не го осъзнават, а явно ветеринарите не винаги са в състояние да го обяснят.
Навън е пълно с бездомни кучета. Няма места "по които не минават". Пълно е и с бездомни котки. За тях пък хептен няма места, където не минават. Това се отнася дори за ДВОРОВЕ НА КЪЩИ.
Освен това навън по улици, тротоари и тревни площи минават хора.
Всичките тези три вектора - кучета, котки и хора - разнасят смъртоносни зарази. Извеждането на кученце, за което ваксинационната програма още не е приключила и което няма изграден (предполагаем) имунитет е като игра на руска рулетка.
Не става дума просто за дълги разходки или за къси разходки, или за сваляне в тревата "да пишка". Еднакво рискови са. Рисковано е също и да влизате в коридора с обувки отвън, ако кучето има достъп до коридора: вие СЪЩО можете да пренесете зараза.
Именно затова се препоръчва и когато има голямо куче вкъщи и взимаме малко, малкото да е в "карантина", докато не минат ваксините, и да няма достъп до голямото куче и да не се припокриват териториите им...
За заразяване с парвовироза и с гана е достатъчен, буквално, кофти късмет. Вирусите (не само на тези две заболявания) се предават чрез урина и изпражнения, т.е. като стъпите там, където е пишкало заразено или болно куче, с почвата на подметката си разнасяте заразата... Вие, някое куче, някоя котка...
Вероятността да се изгради добър имунитет срещу тези и други опасни заболявания нараства с всяка ваксинация в програмата. Т.е. напълно неваксинирано куче е по-податливо от такова с една ваксина, то е по-податливо от това с две и куче с три ваксини по принцип би трябвало да има имунитет (изключваме ротвайлерчета и доберманчета).
Извеждането на кученце с две ваксини е риск, който човек сам си поема и НЕПРЕМЕННО трябва да е добре осведомен какъв е този риск...
Статистически... ми не е чак толкова голям. Може би 1:20, да речем. Като дори в случай, че кученцето влезе в контакт със заразата, може да не се разболее по най-различни причини. Има все пак дори братчета и сестричета, които така и не боледуват, а останалите в кучилото измират от парво...
Практически... вие имате 1 куче. Не 20-30, за които важат правилата на статистиката.
Каква ви е гаранцията, че в съседния вход някъде по терасите не умира от парвовироза кученцето на някой съсед - същото кученце, което НЕ сте виждали как той извежда до вчера и което пишка точно на същата трева, където грижовно извеждате вашето?
Каква ви е гаранцията, че кучилото на кучката от контейнера не бълва ганозни сополи, пък същата тази кучка допреди малко се е излежавала в онази същата трева...
И т.н. ....
Всеки сам си поема рисковете, естествено. Има шанс да не се случи нищо лошо.
Публикувано: 09 November 2012 - 02:46 PM

Публикувано: 09 November 2012 - 11:33 PM
За годишна ваксина му слагам на VIRBAC .
Публикувано: 10 November 2012 - 02:39 PM

Публикувано: 10 November 2012 - 06:10 PM
Зависи от производителя, стандартната общо-взето програма за ваксиниране включва:
1-ва ваксина, на 42-ри ден или някъде там, най-малкото срещу парвовироза, може и срещу парво и гана. Имаше и някой с парво, гана и хепатит май.
2-ра ваксина, на 60-ти ден: парво, гана, хепатит, евентуално и параинфлуенца или коронавирус
3-та ваксина, на 90-ти ден: парво, гана, хепатит, лептоспироза 2 вида, евентуално и бяс.
Бесът може да се поставя и отделно, по-нататък.
Много често ветеринарите препоръчват реваксинация на 6-ти месец, т.е. ваксина за парво, гана, хепатит, лептоспироза 2 вида, за затвърждаване на имунитета.
Отделно същестува ваксина за "заразна кашлица", която е хубаво да се прави. Не че се умира от заразна кашлица, но е неприятно и силнозаразно заболяване; разпространява се широко по полянки и градинки и трае към 2-3 седмици.
Та така стоят нещата с ваксинирането.
Има американски ваксини, които са "повече"-валентни и по-малко по друга схема - ваксините от самото начало са 5-6 валентни (парво, гана, гепатит, лептоспироза, параинфлуенца, заразна кашлица...) и се слагат през 20 дни.
Но това са вече специфики.
Връщам се на "убиването", че за изграждане на имунитет са необходими ПОНЕ две ваксинации срещу парвовироза и гана, най-добре да са три.
Опасността е реална и дебне отвсякъде, при това без човек да изпада в параноя...
--
Бесът е друга песен. Едно, че е задължително да се ваксинират кучетата и котките... и второ, по-важното, че човек никога НЕ знае. Ако ходите на разходки сред природата... дори на една разходчица на село... ако на терасата се заблуди прилеп...
Бе, много неща могат да станат така, че кучето да бъде ухапано от заразено с бяс животно. Не е нужно да е ловно куче или селско куче, или... и в града може да се случи. Да, вероятността е малка.
То и вероятността човек да хване тетанус и да умре, ако се одраска на ръждив гвоздей, еми - и тя е малка. Ама... връщане от оня свят няма. Дали от тетанус, дали от бяс... умира се като стой та гледай.
ПРОБЛЕМИТЕ с поставянето на ваксината срещу бяс - а и с другите ваксини - идват от едно време, когато единствените налични в РВМС-то ваксини бяха "касапски" и беше равно-вероятно да уморят кучето ИЛИ да му изградят имунитет. От онези ужасни времена идват тогава верните, днес просто суеверни, твърдения, че ако куче се ваксинира докато сменя зъбите, ще са му жълти/чупливи и т.н. зъбите, или ще се разболее и ще умре; ако бесът се сложи на 3 м. възраст, то ще умре/захилавее и т.н., и много други ужасии. Ами... едно време е било така. Преди 25-30 години. Днешните ваксини са много по-пречистени, по-щадящи за организма и по-лесно се понасят от кучетата.
Колко кученца са измрели в някогашния СССР от ваксината срещу парво и гана, която се е произвеждала там и колко - от самата гана и от парвовироза... може ваксиниранитеда са даже повече.
--
Между другото, БЯС има. По-големите ветеринарни клиники имат по 2-3 случая СЪС СЪМНЕНИЕ за бяс и дори с положителен бърз тест. Годишно. Така че ветеринарите са си нащрек...
Публикувано: 10 November 2012 - 06:47 PM
Публикувано: 15 November 2012 - 10:57 PM
И дане разводняваме темата само да добавя :аксел се научи на доста неща от тях за което съм доволен защо се социализира по лесно.Някои могат да ме охулят че кучето ми си играе с "помияри" но аз си ги харесвам и се грижа за тях.

Публикувано: 16 November 2012 - 01:52 AM
m_stoilkov, в 15 November 2012 - 10:57 PM, написа:
И дане разводняваме темата само да добавя :аксел се научи на доста неща от тях за което съм доволен защо се социализира по лесно.Някои могат да ме охулят че кучето ми си играе с "помияри" но аз си ги харесвам и се грижа за тях.

Две-три е много скроимна бройка :) Ние достигаме завидните 6-7 и си щъкаме в града ей така. Съгласен съм, че бездомничетата много помагат за социализирането! :)

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.
Публикувано: 16 November 2012 - 11:55 AM
Публикувано: 16 November 2012 - 01:54 PM

Публикувано: 17 November 2012 - 06:12 PM
За командите основните, още като влезе в дома ви, но по сериозно от 2-ри месец и след година и половина!
Публикувано: 20 November 2012 - 12:25 PM

Публикувано: 20 November 2012 - 03:14 PM
poly_zoe, в 20 November 2012 - 12:25 PM, написа:

Той стана ли на година - защото тогава почват да беснеят и да се бонтуват и в този момент трябва да засилиш възпитанието и обучението!
Публикувано: 23 November 2012 - 09:48 AM
Публикувано: 26 November 2012 - 04:06 PM
А има ли други кучета, които навън изобщо не обръщат внимание на наградки, изобщо каквато и да е храна. Той ако съм го завела на някоя кучешка поляна (само там може кучатата без повод да се пускат и са заградени) и го викна, идва до мен, но не на такова разстояние, че да го хвана, все е готов посегна ли, да хукне. Не обръща внимание изобщо на наградки. Вкъщи не е така, ако ще го наградя идва, но ако не вижда ръцете ми започва да ми “говори“ отдалече, да се протяга, а може и да си полегне, е накрая присгига, но на 20 повторение сигурно. Това между друтого започна да прави като спрях всеки път да давам награда след изпълнение на команда. Сега е все едно ми казва “Абе знам какво искаш, ама обясни ми от кой зор да го правя“

Но все пак имаме един напредък голям - преди като види, че взимам каишката да излизаме почваше да беснее от радост около мен и 15 минути не мога да го успокоя, за да му нахлузя нашийника, а след това като отворя вратата и той като изстребител се изнася от къщи. Един ден ми писна вече преди всяко излизане да вдигам пулс 180 и започнах да му слагам нашийника само ако е седнал и е мирен, после отворя ли вратата и ако той се дръпне, затварям, свалям каишката, свалям си якето и обувките и пак наново порцедурата по слагане на каишка и отворяне на вратата (само ако седи кротък обаче). Така на първите 2-3 извеждания и разбра какво се иска от него. Той според мен още на първото разбра, ама пуста емоция...много му пречат горкия :). И вече като му кажа “хайде вънка“ - отива, сяда до вратата, чака спокойно да му сожа каишката, да си обуя обувките, якето и да отворя вратата, изчаква мен пъвро да илзяза, а той чака като му кажа “хайде“ и тогава излиза. Е, не че не почва почти веднага да ме тегли към изхода на двора, ама то това е тема за друга тренировка, а пък то като е вкъщи наградата му е че колкото по-слуша, толкова по-бързо ще излезе, ама като е вече вън от това по-голяма награда, още не съм открила да има за него (освен да гони кокошките или конете на съседите).
denica_todinova, Атила като му доскучае и почва и той да се държи на пръв поглед странно, хапе си краката и опашката, лае по тях, вие, търчи из нас като бесен и ако децата са въкщи ходи и ги гони да си играят. Но това в общи линии, ако не си е израходил енергията по достатъчто дълги разходки и други задачи (за съжаление имаме и такива дни).
Публикувано: 26 November 2012 - 05:09 PM
Публикувано: 04 December 2012 - 04:59 PM
Например, като дойде близо, но не толкова че да го хванеш, можеш да му кажеш закачливо Я, виж какво имам, той няма да разбере думите, но с тона ще събудиш любопитството му! А постепенно ще научи думата Виж, с която винаги можеш да му отвлечеш вниманието!
Другото, което правех, за да дойде е да напълня пластмасова кутия от дъвки с гранули и като го викам тракам с нея, върши работа в началото!
После можеш да го обърнеш на игра това че не идва . . . в един момент както се боричкате ще ти дойде така че да можеш да го хванеш!
Не му повтаряй командата по сто пъти, защото така се научава да не я изпълнява - 2-3 е ок!
Много добър подход като излизате! Само така!

Публикувано: 17 December 2012 - 04:15 PM