Става въпрос за младо женско куче от едра порода. Не се е разгонвала досега. Порода кане корсо, на малко над 10 месеца и половина. Тежи около 33-34 кг. към момента. Самият проблем е следният. Преди около 10-ина дни в парка, където обикновенно се разхождаме, мъжките кучета от групичката ни там започнаха да я душат усилено и да искат да се качват върху нея. На следващият ден историята пак се повтори. Аз си казвам, ще се разгонва. Нямам опит с това, понеже това ми е първото женско куче, което имам. Обаче вече минаха близо 10 дни от тогава и не е прокървила. Отзад само от време на време се появява нещо като капчица с бяло-жълтеникъв цвят, но това съм го забелязал, че се появяваше и когато беше съвсем малко кученце на 3-4 месеца.
Въпросът ми е може ли ако я заведа на ветеринар, по медицински път чрез изследване или там каквото се прави да се види дали предстои разгонване, дали въобще е започнало такова? Питам, защото е много неприятно да не можеш да изведеш кучето си в парка, понеже побърква мъжките там, а в същото време да не е нито прокървила, нито нищо. Хапва си охотно както винаги, играе и се много и промяна откъм поведение няма никакво.
Предварително благодаря на всички отзовали се с коментар!
Разгонена?
Публикувано: 23 July 2010 - 07:02 AM
Да видим...
Капчицата с бяло-жълтеникав цвят плюс повишен интерес от страна на мъжките, може и да се окаже някакво възпаление (вагинитче в по-добрия случай) - с други думи, желателно е да идете да се прегледате при доктор, да си пуснете изследвания и така... Факт е, че възпаления с изтечения от влагалището и/или матката обикновено имат "подходяща" според мъжките миризма. Затова и има парадоксални случаи, в които стопаните бъркат отворена пиометра с кървенисти изтечения с разгонване... и се чудят защо кучката продължава да "кърви" толкова дълго време...
Като махнем настрана възможните болести
, напълно е възможно кучето да прави скрито разгонване - без кървене или с много, много слабо такова. Особено за първо разгонване на едра порода, сравнително рано (10-ина месеца) това също е вариант и не е необичайно явление.
И, освен всичко друго, женските стават уханни и съответно - ухажвани - дами известно време преди самото начало на разгонването. Зависи от организма и хормоналните нива доколко уханни
и какъв ефект ще имат върху мъжкото народонаселение. Напълно възможно е кучката да се подготвя все още да прокърви, но вече да привлича ухажьорите. Ех, хормони...
Между другото, има си и женски, които просто са по-съблазнителни от други. Една от моите навремето привличаше половината квартал още преди да е тръгнала да се разгонва и дори след кастрацията все още масово я харесват и й носят цветя
, а преди 2-3 години имахме кучета в парка, които самоотвержено зарязваха собствениците и ходеха да се разхождат с нас (т.е. намираха ни къде сме и се налагаше ние да им търсим собствениците...).
Капчицата с бяло-жълтеникав цвят плюс повишен интерес от страна на мъжките, може и да се окаже някакво възпаление (вагинитче в по-добрия случай) - с други думи, желателно е да идете да се прегледате при доктор, да си пуснете изследвания и така... Факт е, че възпаления с изтечения от влагалището и/или матката обикновено имат "подходяща" според мъжките миризма. Затова и има парадоксални случаи, в които стопаните бъркат отворена пиометра с кървенисти изтечения с разгонване... и се чудят защо кучката продължава да "кърви" толкова дълго време...
Като махнем настрана възможните болести

И, освен всичко друго, женските стават уханни и съответно - ухажвани - дами известно време преди самото начало на разгонването. Зависи от организма и хормоналните нива доколко уханни

Между другото, има си и женски, които просто са по-съблазнителни от други. Една от моите навремето привличаше половината квартал още преди да е тръгнала да се разгонва и дори след кастрацията все още масово я харесват и й носят цветя

Публикувано: 26 July 2010 - 12:14 PM
Bobolin, в 22 July 2010 - 08:12 PM, написа:
Въпросът ми е може ли ако я заведа на ветеринар, по медицински път чрез изследване или там каквото се прави да се види дали предстои разгонване, дали въобще е започнало такова?
Може да направите хормонален профил или поне да видите серумното ниво на прогестерона. Това би изяснило доста неща.
Страница 1 от 1