Dog.bg Форуми : Кучето в София - на къса каишка

Към съдържанието

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето в София - на къса каишка Оцени темата: -----

#121 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 August 2010 - 04:37 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 04:04 PM, написа:

Не съм сигурна колко ясно и аргументирано мога да го формулирам.
1-дразня се от подобни забрани-ограничаващи по някакъв начин правото ми на избор и свободата на кучето ми.Ако кучето е на рулетен повод ти пак го контролираш нали?Спазваш закона кучето да е на повод.Някой горе го беше измерил без ръкохватката и карабината повода му бил точно 80см.Проверяващите как ще ми мерят повода ли и от къде ще го мерят.
2-намордник-смятам че ако кучето е на повод можеш да предотвратиш евентуално ухапване.По принци п съм ЗА намордник,защото може да предпази кучето да лапне някой боклук от земята.Но ме притеснява това че може пак да ми се случи да ни нападнат бездомни кучета и предния път не можах да го откопчея прекалено бързо стана всичко.А и винаги ще има такива дето няма да я спазват забраната и ако ме връхлети свободно пуснато агресивно куче......
3-Като цяло май е това,проблем нямам,защото аз и така си разхождам голямото куче на 1,50 повод и с намордник,но друите ми 2 са по дребни и ми е по удобно с дълъг повод.
4-Ако някой ме нападне и кучето ми го ухапе аз как ще докажа че съм в правото си,100% съм убедена че оня ще подаде жалба за ''агресивното'' ми куче че го ухапало и със тази истерия покрай зачестилите случаи на ухапани хора от домашни кучета няма аз да съм аз правата.

-1: това че ти се дразниш не променя общата картина. Никой сега не говори за теб, мен, съседа с кучето отсреща и тям подобни. Говорим за обща картина в социалното ни общество. Стига с тази егоцентричност "аз и кучето ми". Тук никой не говори за това, нали?
-2: гледала ли си куче със силно изразени охранни качества и подвеждаща визия, какъвто е моят чау? С метален намордник тип кошница той бе в състояние да насини ръцете на идиота, който го хвана зад врата да мачка, докато кучето ми бе седнало по команда РЕДОМ, до лявото коляно докато чакахме зелено на светофара. Ако кучето ми бе без намордник щеше да има поредни истерии по медиите относно кучета-убийци. Намордника за едно куче в условията на градска среда е необходим не само за да не лапа лайната ТВОЕТО куче, а като превантивна мярка.
Не виждам никакъв проблем да стана преди 9 сутринта (и без това ставам рано), да го изведа куч, да играя и да се упражнявам с него, през деня ако ми се налага да го изведа с намордник и къс повод, а след 19.00 да стигна до определено място за разходки пак на къс повод и с намордник. КАКЪВ е проблема, защо са тези истерии?
Та това е проект, и то не лош, за Бога. И дано го приемат най-бързо че аман от идиоти-стопани.

-3: като нямаш проблем, за какво говорим въобще?
-4: за това цитирах по-горе.

Извинявай, живееш в Шотландия, обитаваш във Варна, а се възмущаваш за проекти в София. Това ми изглежда като сферичен кон във вакуум. Аз живея в София и не се възмущавам.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#122 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 04:44 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 02 August 2010 - 04:42 PM, написа:

-1: това че ти се дразниш не променя общата картина. Никой сега не говори за теб, мен, съседа с кучето отсреща и тям подобни. Говорим за обща картина в социалното ни общество. Стига с тази егоцентричност "аз и кучето ми". Тук никой не говори за това, нали?
-2: гледала ли си куче със силно изразени охранни качества и подвеждаща визия, какъвто е моят чау? С метален намордник тип кошница той бе в състояние да насини ръцете на идиота, който го хвана зад врата да мачка, докато кучето ми бе седнало по команда РЕДОМ, до лявото коляно докато чакахме зелено на светофара. Ако кучето ми бе без намордник щеше да има поредни истерии по медиите относно кучета-убийци. Намордника за едно куче в условията на градска среда е необходим не само за да не лапа лайната ТВОЕТО куче, а като превантивна мярка.
Не виждам никакъв проблем да стана преди 9 сутринта (и без това ставам рано), да го изведа куч, да играя и да се упражнявам с него, през деня ако ми се налага да го изведа с намордник и къс повод, а след 19.00 да стигна до определено място за разходки пак на къс повод и с намордник. КАКЪВ е проблема, защо са тези истерии?
Та това е проект, и то не лош, за Бога. И дано го приемат най-бързо че аман от идиоти-стопани.

-3: като нямаш проблем, за какво говорим въобще?
-4: за това цитирах по-горе.

Извинявай, живееш в Шотландия, обитаваш във Варна, а се възмущаваш за проекти в София. Това ми изглежда като сферичен кон във вакуум. Аз жвея в София и не се възмущавам.

Печелиш торта или сладолед по избор. За здрави нерви! Ценен кадър!:tb_195: :rc_036: :tb_195:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#123 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 August 2010 - 04:46 PM

KOKO_ko
От 30 години съм с кучета, целенасочено - последните 7. Искам ягодова близалка.
User's Signature

#124 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 02 August 2010 - 04:58 PM

Разбира се че това не променя нищо.Дразня се защото повечето неща тръгват от София и общините си преписват наредбите една от друга барабар с правописните грешки.Следователно скоро ще го има и във Варна.Добре ето ти даваш пример с ТВОЕТО куче,знаеш че има силни охранителни качества=на намордник.За намордника в една ситуация добре в друга не.
Това че се възмущавам пък нямам проблем не означава че не мога да изразявам лично мнение нали-а то е че не ми допада това ограничение на повода.Все пак нали за това е форум да обсъждаме,да споделяме и така. :ae_085:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#125 Потребителят е офлайн   no_brain Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 05:07 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 12:34 PM, написа:

Показване на мнениетоno_brain, в 02 August 2010 - 11:58 AM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 11:54 AM, написа:

По скоро в Ущърб на стопаните.Носи паспорти,регистрации.Нали кучето ми има чип да си купят четци и тъй да го проверяват регистрирано ли е или не.Искам да го разхождам с ролетна каишка по лесно и по удобно не може.Пък аз имам 6 такива повода.Средно по 50 лв ми е повода значи съм с 300лв които отиват на боклука...

Като го разхождаш на 80см каишка на оживено място не би трябвало да има проблем. Иначе ще е супер тъпо да те глобят защото си с ролков повод.

Зависи какво разбираш под оживено място.Аз се разхождам в парка не в центъра на града.Хубави поляни,дълги алеи искам кучето да е свободно на 2-3 метра от мен когато обстановката го позволява,ест.че като има повече хора за удобство си прибираш кучето не го оставяш да се омотае около хорските крака.Ами какво правим имам поводи 8м. :ab_041:

Например има разни образи дето си пускат кучета на Гребната база и даже веднъж едно чихуа-хуа щеше да го блъсне колело, или пък има разни дето не се съобразяват пускат си кучетата да обикалят само извикват.'Спокойно, то не хапе'- какво като не хапе. Има хора който се страхуват от пинчери, пък кво остава за НОК или някоя по голяма порода. Все пак трябва да се съобразяваме с околните. Иначе ако си на някоя полянка дето няма хора, ок може да го пуснеш на 8м.

#126 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 02 August 2010 - 05:13 PM

Аз съм съгласна с Фурия и съм съгласна да ги има тези правила.Лошото обаче е,че винаги ще има хора,които няма да ги спазват и ще пускат кучето си без намордник.Всички кучета трябва да се разхождат при равни условия.Ако някой възрастен човек,който води кучето си(обикновено също възрастно) на повод бъде нападнат от отвързано куче,без намордник какво ще стане?
Мисълта ми е,че тук никога нещата няма да се получат,защото винаги ще има недобросъвестни хора,които да казват-Абе те на мен ли ще ми поставят условия!
И друг път съм давала за пример Градския транспорт.Котрольорите вече подминават хората,които са без билет.Не им се занимава.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#127 Потребителят е офлайн   Alia_V Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 05:31 PM

Вчера отиваме с мойто куче на гости. Тя е на каишка съобразих се със закона на 1 ръка разстояние всичко. Въоражена с пликче ако нещо и се прище. По едно време в далечината съзирам питбул женски на около 2 години младо куче беше. Господарят на кучето се беше заврял под свойта кола и беше оставил кучето си да скитори и то на 20 метра от детска площадка. Кучето имаше само нашийник. Погледнах към кучето, то ни видя и тъкмо се приготви вече да реши да дойде или не. Аз дръпнах Имел и се скрихме зад една кола. После заобиколихме 3 блока, за да стигнем гостито. Това нормално ли е? Той под колата си как ще контролира кучето си? Нямам думи... Ноу коментКачена снимка И какво законите?<EM><STRONG> П.С.</STRONG></EM> Ние имаме страх откакто ни нападна улично куче и ухапа Имел.
User's Signature

Качена снимка

#128 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 05:50 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 02 August 2010 - 04:51 PM, написа:

KOKO_ko

Да беше по-мъничка, да ти отговоря по същество :) ... сега ще мина само с премъдрото: " Ти му подадеш пръст, то гледа да ти отхапе ръката !" :db_046: :db_046: :db_046:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#129 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 05:58 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 05:03 PM, написа:

Разбира се че това не променя нищо.Дразня се защото повечето неща тръгват от София и общините си преписват наредбите една от друга барабар с правописните грешки.Следователно скоро ще го има и във Варна.Добре ето ти даваш пример с ТВОЕТО куче,знаеш че има силни охранителни качества=на намордник.За намордника в една ситуация добре в друга не.
Това че се възмущавам пък нямам проблем не означава че не мога да изразявам лично мнение нали-а то е че не ми допада това ограничение на повода.Все пак нали за това е форум да обсъждаме,да споделяме и така. :ae_085:

Тук никой не говори че ти или аз не трябва да си изразяваме мнението си, за това е форума, нали? Просто смятам даден проект за повече от адекватен и разумен, обясних защо - израснала съм в общество където породистите кучета бяха кът, а не по приютите с лопата да ги ринеш, както е сега.

Аз освен че имам куче обичам да карам колело. Има до нас алея, разделена на пешеходната и колоездачна част с дебела и забележителна линия. Пълно е с идиоти-стопани които пускат кучетата си на рулетка 5 метра по диагонала през цялата пътека. Аз добре че съм и кучкарка, виждам отдалеч тънките връзки на рулетките. А знаете ли колко деца са се претрепали по този начин? А знаете ли какво са чули от стопаните на кученца-нца-нца:"Да беше внимавал, накъде гледаш, не виждаш ли че сме на повод?".
Ега си простотията и безотговорност: аз, видете ли, тук извеждам кученце-нце-нце, а ти смееш да си караш колелото покрай нас, ама ха!
Нищо чудно че колоездачите край песа ми чак спират изненадано:"Ама вие го хванахтне за да не пречи?!".
Ми ще го хвана, я.

Кога ще проумеете че не живеете самИ в града, обществото, на планетата? Живеете сред хора, повечето от които въобще не обичат, не разбират и не харесват кучета. Съобразявайте се с тях за да се съобразяват те с вас. Да не говоря за изкривената мода, новопоявилата се напоследък, да се ронят сълзи и сополи над горките кучета, дори ако са нападнали деца и старци.
Ужасно изкривяване в съзнанието на хората наблюдавам в този случай.

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 02 August 2010 - 05:55 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 02 August 2010 - 04:51 PM, написа:

KOKO_ko

Да беше по-мъничка, да ти отговоря по същество :) ... сега ще мина само с премъдрото: " Ти му подадеш пръст, то гледа да ти отхапе ръката !" :db_046: :db_046: :db_046:

(гледа с подозрение) имаш ягодова близалка вместо ръка?!:-))
User's Signature

#130 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 06:15 PM

Фурия и от тук идва въпроса защо аз да се съобразявам като с мен никой не се съобразява?Някакъв такъв порочен кръг.Темата започва малко да прилича на онази за истерясалите майки малко.Случвало ми се е да виждам хора с куче което си върши нуждата казвам искате ли пликче виждайки че подминава тортата и се прави на разсеян и ми се отговаря не за какво ми е тези дето пикаят и акат в храстите чистят ли си???При което си прибирам пликчето в джоба и отминава,какво повече да му кажеш на такъв.
Смятам че е добре да се затегнат малко мерките и да се контролира на никой не му е приятно да гази из акита.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#131 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 06:18 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 06:20 PM, написа:

Фурия и от тук идва въпроса защо аз да се съобразявам като с мен никой не се съобразява?Някакъв такъв порочен кръг.Темата започва малко да прилича на онази за истерясалите майки малко.Случвало ми се е да виждам хора с куче което си върши нуждата казвам искате ли пликче виждайки че подминава тортата и се прави на разсеян и ми се отговаря не за какво ми е тези дето пикаят и акат в храстите чистят ли си???При което си прибирам пликчето в джоба и отминава,какво повече да му кажеш на такъв.
Смятам че е добре да се затегнат малко мерките и да се контролира на никой не му е приятно да гази из акита.

Е тогава какво може да те възмущава в даден проект? Та той нали точно това цели - затягане на мерките за стопаните. Идея си нямаш колко години ни чакат дооооокатооооооо го приемат и дооооокатооооооо има изпълнителната власт за да се спазват правилата.

Но щом ние, самите кучкари, ще сме разхайтени и безотговорни - няма да получим позитивна обратна реакция от страната на обществото. Това е.
User's Signature

#132 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 06:20 PM

имах в предвид за регистрация,чипове,акита и намордници.-ДА
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#133 Потребителят е офлайн   MyDuality Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 02 August 2010 - 06:30 PM

имам 1 въпрос относно намордниците ... Това важи ли за подрастващи кучета? Защото мойта мацка в края на месеца ще стане 10кила че и повече а ще е на 3 месеца ...
преди време мисля че четох някъде че това важи за кучета над 6 месечна възраст ? Дали правилно помня или не ?
защото ще е доста глупаво да се налага да и купувам намордници през няколко месеца ...а пък и те до 6 месеца дори не могат да охапят сериозно да ранят някои ..та те са с бебешки зъбки.....
:dog:
User's Signature

Качена снимка

#134 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 06:31 PM

ShiBumi_GirL,
Човек, но това го има отдавна, и кой го изпълнява? Нали ти написах - в нашия район съм единствена която се разхожда с вет-паспорт и бележка от общината. Плюс кучето ми е чипирано и в паспорта му има лепенка с номера на чипа.

какви са тези глупости да се мандахерцат по улиците с четящите устройства общинари? А масаж на стъпалата на кучето не щеш ли? Хайде да не изпростяваме че хората почват да ни сочат с пръст вече.Ето ти пример на съобщение, писано тук за втори път ако не се лъжа:

Показване на мнениетоMyDuality, в 02 August 2010 - 06:35 PM, написа:

имам 1 въпрос относно намордниците ... Това важи ли за подрастващи кучета? Защото мойта мацка в края на месеца ще стане 10кила че и повече а ще е на 3 месеца ...
преди време мисля че четох някъде че това важи за кучета над 6 месечна възраст ? Дали правилно помня или не ?
защото ще е доста глупаво да се налага да и купувам намордници през няколко месеца ...а пък и те до 6 месеца дори не могат да охапят сериозно да ранят някои ..та те са с бебешки зъбки.....
:dog:

Ами ще купуваш намордници докато не се оформи лицевата част на кучето, естествено. Което при някои породи може да продължи до 2-годишна възраст.
Не искате да давате пари за намордници - има си втора ръка. Но да ти се струва глупаво да го учиш кучето от бебе на намордник си е елементарна неграмотност.

С бебешките-млечни зъби, които са остри, кучето може да ухапе някое дете по-болезнено.

Самите кучкари имат нужда да се образоват, а пък вие искате обществото ни да е киноложки грамотно и да не се шашка от нас.
User's Signature

#135 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 06:37 PM

Защо не,щом се вливат толкова пари от даници,защо да не се снабдят с по един четец-не са големи,лесно преносими са. :ae_085:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#136 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 02 August 2010 - 06:43 PM

Показване на мнениетоno_brain, в 02 August 2010 - 05:12 PM, написа:

Все пак трябва да се съобразяваме с околните. Иначе ако си на някоя полянка дето няма хора, ок може да го пуснеш на 8м.

И аз така, искам да се съобразяват с мен, ма явно и аз трябва да се съобразявам с всеки, нали за да получиш, трябвало да дадеш.Особенно ако е некучолюбител, е що трябва да го стресирам, само защото отглеждам и обожавам кучета?
И в крайна сметка колко време от всичките 24 часа денонощие ще трябва да прекара кучето ви с намордник, и на повод?Едва ли някой си разхожда 15-20 часа кучето в градска среда, сред хора.
През останалото време си е в къщи, или някъде където отсъстват некучолюбители, свободно и лигавено.
И аз не ща да плащам данъци, да пазя тихо на съседите, да рина сняг пред вкъщи, да карам с 50 км. там където мога да карам със стооооооооо, и к`во ли още не, ама кучетата ми не ме питат :ab_041:
User's Signature

АКО ИСКАШ ДА РАЗСМЕЕШ ГОСПОД.......КАЖИ МУ, ЧЕ ИМАШ ПЛАНОВЕ....

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#137 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 06:43 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 02 August 2010 - 06:42 PM, написа:

Защо не,щом се вливат толкова пари от даници,защо да не се снабдят с по един четец-не са големи,лесно преносими са. :ae_085:

Държавата е разграбена от предишния кабинет с дефицит в милиарди, а ти ми говориш как се наливат пари от данъци в общината точно за кучета? Събуди се.
User's Signature

#138 Потребителят е офлайн   MyDuality Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 02 August 2010 - 07:10 PM

за какво подучване на кучето към намордник може да става дума за бебе ? тва е адската глупост то иска да си играе вижда нови неща интересни грае си с пръчки ...едва ли може да навреди на някого ... онзи ден захапа в игра племеницата ми дори дупчица нямаше ...това е пълна глупост се едно да сравниш болката от игла и боката от капан за мечки примерно ....
нелогично
ееее ок тя с взеки месец ще става по-огромна и по-огромна и всеки месец ли трябва да се дават по 2олв за намордник ?
наистина помня че прочетох някъде чe до 6 месеца не е нужен намордник ...което е супер логично ....защо трябва да се стресира 1 бебе с намордник ?
достатъчно му е нашийник , повод ...
за след 6 месеца съм съгласна да се извежда с намордник защото ще си стане доста страшна за якои хора ... въпреки че реално хората когато видят куче с намордник си мислят ,че е куче изрод ,ненормано, бясно, хапещо ...баскервилското куче....

(плс предложете link към някои кирелизатор нормален че тоси една и съща дума ми я керализира по различен начин .......)
User's Signature

Качена снимка

#139 Потребителят е офлайн   mitoxond Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2010 - 07:51 PM

странно, че темата тръгна по този начин.
радвам се, че най-сетне има по-смислено формулиран закон за кучетата.
много се надявам да се въведе и тест, та най-сетне хората да се научат как трябва да се държат кучетата им и че трябва да се полагат усилия в тази посока.
какви са тези вопли за намордниците и поводите? щом има места, където да се пускат кучетата да тичат какъв е проблемът?
вие в града на 5м повод ли си разхождате кучетата?! аз когато си ходя с кучетата ми в града рядко използвам дори и 80-те см, и нито нещо много страдат, нито съм ги обесила.
хаха даже законът за задължителния повод най-сетне ще накара хората наистина да си разхождат кучетата, а не да ги пускат на някаква поляна и до там.

докато хората не се научат, че трябва да си възпитават и социализират кучетата както трябва тези мерки са си съвсем адекватни.

ПС извинете, ма е смешно - колко точно "толкова много" пари от данъци ще се влеят, че толкова пъти се повтаря из темата? аз лично се учудвам, че данъкът е толкова нисък и не ми е ясно и да искат какво биха могли да направят със събраните пари.

#140 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 August 2010 - 08:56 PM

Намордниците, за съжаление, са проблем за хората, които не живеят срещу Южния парк или друго цивилизовано място. Както и да е - ще го мислим... "Живы будем - не помрем..."
Аз обаче имам въпрос. Тази наредба отнася ли се И за времето извън 9:00 и 18:00 вечер, или тези "екстри" за по-свободен режим извън посочения времеви период също са "разменени" за идеята да се избегнат рестрикциите само за определени породи?
От кога се очаква да заработи наредбата - тоест - кога ще бъде приета официално с пълния си текст?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни