Dog.bg Форуми : За Вегетарианството

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За Вегетарианството

#41 Потребителят е офлайн   Елен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 April 2006 - 11:13 AM

Цитат

Това ще прозвучи грубо:
Ако не можем да направим разлика между прасе и куче, били те и на повод, какво търсим в този форум?
В темата за вегетарианство никой не отговори на упорития ми въпрос: С какво ще храним кучетата като дружно се присъединим към призива за спасяване на живота на прасетата?

И аз питам, вегетарианците и кучетата си ли правят такива?
User's Signature

Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 April 2006 - 11:30 AM

Хех, говорим за морален избор, който всеки прави за себе си. Този избор не може да направен за другите, камо ли за едно куче, което си е хищник.
Мил, изненадваш ме - ако ти смяташ, че разликата между прасе и куче на повод е толкова голяма - предполагам, че просто не познаваш достатъчно прасета. Най-малкото те са по-умни от двата вида, а се привързват също толкова бързо и са добри приятели.
Нещо много покровителствено го давате. bl)
Не ви питам дали ви се яде месо или не, дали човек трябва да се чувства гузен, за това, че убива, за да яде и прочее. Не намирам нищо чудовищно в това човек да гледа добре едно животно и да го убие хуманно за храна накрая. Там е работата, че ние хем искаме месо, хем искаме да е евтино! По тази причина и чудничките условия в месокомбинатите.
Както и да е, тук явно ще се говори за диететика. l)
User's Signature

Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   папа Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 12:05 PM

Който не яде месо, инстинктивно е обвиняван във вегетарианство. Даже обвинително е посочван "А ти защо ядеш яйца и пиеш мляко?". Ако се вярва на категоричните твърдения, че не може без месо, ям яйца и пия мляко, за да оцелея.
На никого не препоръчвам да се заема с вегетарианство без да е напълно наясно какво представлява това. Непълноценното вегетарианско хранене може да доведе до сериозни здравослвони проблеми (все пак не е достатъчно да ядеш марули и домати)

Ето таблица на незаменимите аминокиселини и съдържанието им в храните. Както можете да отбележите, доста се съдържат в растенията.
http://www.bb-team.o...n/table.php?t=4

Teddy - не мога да разбера защо спориш абсолютно без никакъв смисъл с мене. Може би днешното образование изключва някой да си признае, че греши? Не е проблема в това, че не си внимавал в часовете по биология, а в това, че пишеш неверни неща.
User's Signature

.

#44 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 April 2006 - 12:26 PM

Цитат

Не намирам нищо чудовищно в това човек да гледа добре едно животно и да го убие хуманно за храна накрая. Там е работата, че ние хем искаме месо, хем искаме да е евтино! По тази причина и чудничките условия в месокомбинатите.

Не мога изобщо да се съглася. Това е най-голямата перверзия на човека, някакво си успокоение - е хапвам си, но вече не изпитвам вина, защото животното е живяло добре. Виждала съм реклами на подобни места, така нареченото "месо от щастливи крави". Картинки на припкащи на воля теленца, хранени и едва ли не обичани, само дето накрая липсват картинките на същите тези теленца в транжорната.
Точно този продукт е създаден за хора, които ядат месо, изпитвайки вина. Така "свалят" вината от тях.
А мисля, че по принцип е грешно да се говори за гузност и вина. Цял живот ни набиват в главите чуство за вина - родители, учители, шефове, колеги. Това е най-лесния начин да управляваш някого, но той деформира психиката, прави хората несигурни и страхливи. Насаждането на чуство за вина е нещо ужасно!

За мен обяснението "Ям месо, защото ми е много вкусно." - е най-честното обяснение.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#45 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 12:39 PM

Цитат

[За мен обяснението "Ям месо, защото ми е много вкусно." - е най-честното обяснение.

1super съгласна съм.,...най- малкото е най-честно!

а това за разведряване :))))) ако модератора реши може да го изтрие

Говорят си индиански вожд и вожд на папуасите:
- Как се справяш с еврейския въпрос при вас?
- Ами как... няма евреи - няма въпрос. А при теб как е?
- Лошо. Обяснявам им на моите - евреите и те са хора като нас, ама кой да слуша - не щат да ги ядат и това е.
b)
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#46 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 April 2006 - 12:46 PM

Вярно е перверзничко като се замисли човек ....
Аз само се чудя хората, които твърдят, че обичат месо, дали наистина обичат месото или по-скоро подправките, които се слагат когато се приготвя. Защото едва ли много го ядат напр. просто варено и печено без нищо.

#47 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 12:47 PM

На същото мнение см като insult в това дда отглеждаш НОРМАЛНО животни за храна не е зверство. НО това което СЕГА се прави в месокомбинатите е отвратително...

mil защо мислиш, че прасетата не са дабри приятели? Е, вярно, че вековете наред отглеждането им като добитък е променило малко отношението им към хората. Но прасетата (диви) също са социални животни и стават добри приятели. Научават се да живеят с хора(като любимци) , изхождат се навън, ходят на повод, сядат и такива. Един кон, например, много трудно ще го научиш да се изхожда на определено, място и това не значи, че става по-лош приятел.
И щом сама няма да убиеш прасе за обяд, значи ти е жал за прасето, но стига някой друг да го направи...

вегетарианец идва от vegetable(на английски- зеленчук) и означава да се храниш главно със зеленчуци. Плодове и всичко, което НЕ Е от животински произход. Оригинално вегетарианците не са консумирали каквито и да е продукти от животински произхот. По-късно се е преместило само за месо.

Кучетата ,разбира се, не гледат морално на нещата. Те МОГАТ да са вегетарианци - ядейки зеленчуци и животински продукти с изключение на месо, но много по-здравословно е да ядът месо. Това е нашия избор, а НЕ този на кучето.

Гледах по фантастичен филм, за репликатори - те могат да синтезират всичко. Тогава няма да се налага да се тормозят животните в месокомбинатите. Ще може да ядем пържоли агнешки главички и т.н. Чудя се и тогава ли тази идея няма да допада. Неуютно ли ще ни е като знаем, че за тази пържола не се предхожда от животно. Винаги има хора против всяка новост - в този случай несокомбинатите.

Наистина това месо е вредно - много по-добре е да се яде месо, отгледано с добра храна на въздух и спокойствие.

Теориите, че произлизаме от маймуни, според мен са верни. Шимпанзетата се хранят главно с плодове и ядки. Те понякога ловуват други животни , но изключително рядко. С еволюцията са зачестили ловуванията със ход - по-бърз от еволюцията. Ето в момента много приличаме на маймуни и днк-то е много подобно. И сме всеядни, европееца е ял повече растителни отколкото животински храни. Ескимосите, са се хранели почти изцяло със месо. Развили сме се различно. Според приятел, точно заради труда и ума да се отглежда жито, Европа се развива като цяло по-бързо пред Америка, Азия, Авфрика и народите в студените пояси. Само мнения е всичко. Всъщнаст това е далече от темата, затова се извинявам.
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#48 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 12:51 PM

В отговор на горния пост.. Обичам месото, а не подправките, с които се приготвя! Нормално е да е по-вкусно с подправки, но това далеч не значи, че го ям заради подправките oleeee

Мисля, че темата е всеки да изкаже мнението си, не един да каже какво мисли и да набива в главите на другите какво е правилно - това е въпрос на вкус. Не караме вегетарианците да ядат месо и те не трябва да ни "карат" нас да го спрем.. а и като обичаме толкова животните защо да им изяждаме храната?! l)

#49 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 12:58 PM

Примера с човека и кучето и мъжът биещ женаси го дадох, за да се види убедеността на всеки в своето. Както вече казах не се обиждайте от това. r) Не насаждам вина у никого и не искам да го правя. Изказваме си мненията и когато те са различни спорим.
User's Signature

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.

#50 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Цитат

В отговор на горния пост.. Обичам месото, а не подправките, с които се приготвя! Нормално е да е по-вкусно с подправки, но това далеч не значи, че го ям заради подправките oleeee

Мисля, че темата е всеки да изкаже мнението си, не един да каже какво мисли и да набива в главите на другите какво е правилно - това е въпрос на вкус. Не караме вегетарианците да ядат месо и те не трябва да ни "карат" нас да го спрем.. а и като обичаме толкова животните защо да им изяждаме храната?! l)

Абе хора, само питах ;) На мен ми е лесно, защото никога не съм харесвала месо - нито със нито без подправки. Не се засягайте. Никого в нищо не убеждавам.

#51 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

maccarta, нищо не мисля за прасето. Не отричам това, което казвате ти и insult. Но си признавам честно, че не ми е симпатично и не бих си взела прасе за приятелче. Аз съм любител на кучета, форумът е посветен на тях и не бих участвала във форум, посветен на прасета. Лично аз правя огромна разлика между прасе и куче, но беше излишно да го натяквам. ouu
papa barba, защо "обвиняван във вегетарианство". Аз обвинения и обявяване на вегетарианството за престъпление или порок не видях, всички месояди заявиха, че уважават този личен избор.
MechoPuh, как да ти кажа, филия хляб със същите подправки не е същото. b)

Никак не ми се спори, вече си признах, че отношението ми е егоистично и си давам сметка за това. Не съм и защитник на месоядството, просто за себе си нямам достатъчно убедителни мотиви да стана вегетарианка.
Но кой знае?

#52 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:06 PM

Цитат

Примера с човека и кучето и мъжът биещ женаси го дадох, за да се види убедеността на всеки в своето. Както вече казах не се обиждайте от това. r) Не насаждам вина у никого и не искам да го правя. Изказваме си мненията и когато те са различни спорим.

Едва ли и да насаждаш някой от грешниците (месоядните) ще се почувства виновен r)
Според мен тук няма място за спор.. това е личен избор. Аз не мога да разбера тук всички "вегетарианци" нападат едва ли не месоядните, а ние все повтаряме, че нямаме нищо против вегетаринството.. bl)

#53 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:10 PM

Както пише в анкетата Не такъв е животът хората са хищници.Не съм вегетарянка. super best
User's Signature

Качена снимка
Бъдещето принадлежи на тези , които вярват в красотата на мечтите си ...!

#54 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:11 PM

Никой в никого неможе насила да убеди в нещо - 3-ти път.
Докато си прав за себе си, виновен никой неможе да те накара да се почувстваш. r) Само ти сам да си се чувстваш гузен и да обвиняваш другите. Не е към никой конкритно. Всеядни сме.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   4afi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 April 2006 - 01:14 PM

И аз съм от ония дето обичат месото.Като ям риба съм умряла от глад b) поемам месо в промишлени количества.То и ветеринарните доктори го употребяват-нашия го заварвам че си е заклал прасе и му казвам че вече няма да му водя Чафи-че е почнал да си яде пациентите b) b) b)
Прасето може ли да живее 15 год като домашен любимец?
Аз съм 0+ кръвна група и съм чела че притежаваме най-голямата киселинност на стомаха и сме като месомелачка.Нямаме нужда от млечни продукти-бобови растения и др. такива.
Та като в джунглата--по силния оцелява b)

#56 Потребителят е офлайн   maccarta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:15 PM

Прасето може да живее 15 години като домашен любимец
за съжаление са сладки само докато са малки
Качена снимка
User's Signature

#57 Потребителят е офлайн   Poli Икона

• Dreamer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:23 PM

Дори и да не ям месо то животното ще бъде убито и изядено.Веднъж ми бяха казали:
"Ако обичаш животните не ги яж"
А ето един виц:
Една свиня казала на друга.
-Мммм очаквате охолен живот без никакви грижи!!!Ееее само маааалки проблеми около коледа.
User's Signature

Качена снимка
Бъдещето принадлежи на тези , които вярват в красотата на мечтите си ...!

#58 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:31 PM

maccarta,
аз не се обиждам. Казах, че примерът е неподходящ, защото сравняваш безспорни стойности за говорещие тук (побоят над живо същество) с изключително спорни - вегетарианството. Дори лично за теб неяденето на месо да е безспорна морална ценност, за повечето хора не е.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#59 Потребителят е офлайн   mamaZu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2006 - 01:32 PM

Цитат

И аз съм от ония дето обичат месото.Като ям риба съм умряла от глад b) поемам месо в промишлени количества.То и ветеринарните доктори го употребяват-нашия го заварвам че си е заклал прасе и му казвам че вече няма да му водя Чафи-че е почнал да си яде пациентите b) b) b)
Прасето може ли да живее 15 год като домашен любимец?
Аз съм 0+ кръвна група и съм чела че притежаваме най-голямата киселинност на стомаха и сме като месомелачка.Нямаме нужда от млечни продукти-бобови растения и др. такива.
Та като в джунглата--по силния оцелява b)

1super поне един човек , който е съгласен, че кръвната група играе роля.

Аз с риба се наяждам обаче един казан пържени тиквички да обърна ( а много много ги обичам) след час съм завряла глава в хладилника за нещо..."сухо" b) ( визираме рекламата сух шпек) b) b)
User's Signature

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!

#60 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2006 - 01:40 PM

Цитат

сравняваш безспорни стойности за говорещие тук (побоят над живо същество) с изключително спорни - вегетарианството. Дори лично за теб неяденето на месо да е безспорна морална ценност, за повечето хора не е.

danny,
Мисля, че нито аз, нито maccarta не говорим за яденето на месо в цялост, както ще видиш, ако прочетеш пак. Става въпрос за яденето на животни от месокомбинати, където условията са чудовищни - от раждането, през живота в ограничени пространства за пестене на място, пари и калории, до извозването, смъртта (а понякога расфасовката преди умиране).

Моят личен въпрос е - съгласна ли съм аз, за да мога да се наям добре, в мое име и за мое благо да се отглеждат и убиват животни по този начин. Моят личен отговор е не.
Ти какво мислиш?
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема