Цитат
Лично според мен проблемът е не у жената, която ще облече палтото, а у човека чиято психика, възпитание, емоционално равнище позволява такова отношение към живо същество. И днес около нас, и назад в историята - доказано е - забраната на нещо не ликвидира проблемите, които това нещо създава. Сухият закон в САЩ не ликвидира алкохолизма, а роди мафията.
Всяка сила ражда равна на себе си и обратна по посока...
Дали ми пука или не е друга тема. По-важно е какво осъзнавам, че мога и има смисъл да правя. Е, не смятам, че някой ще стане по-добър, ако го тормозя.
Аз лично смятам, че проблемът е точно в жената, която ще облече палтото. Големи хора сме и всеки повече или по-малко осъзнава, че ако няма потребители за такъв род стоки, съответно няма да има и кои да ги произвежда (или по-точно казано в случая добива). Не казвам, че така автоматично ще изчезнат всички емоционално осакатени индивиди, които убиват животните по такъв начин, но поне няма да е в такива мащаби. Само тази година над 325 000 бебета-тюленчета ще бъдат избити заради пукавата им бяла козинка, за да се превърнат в нечие кожено палтенце. И това ако не е тъжно и нелепо .....
За мой късмет нямам приятелки проявяващи влечение към подобни дрешки, но ако случайно се намери някоя такава, смятам без особени огризения да я зачеркна от списъка на приятелите си. Изключително толерантен човек съм като цяло и хранителните вкусове на познатите ми не ме притесняват, дали ще ядат месо или не си е тяхна работа, но това с кожите ми е трън в очите.
А за това, че никой не е станал по-добър от това, че го тормозят, си напълно права. Ако човек сам не прегърне някоя идея, колкото и да му се говори, полза надали ще има.