Dog.bg Форуми : Поведенчески прояви на мъжко куче след първо заплождане

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Поведенчески прояви на мъжко куче след първо заплождане Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 November 2010 - 10:39 PM

Понеже ни предстои 1-во заплождане ( надявам се всичко да е ОК за 2-те кучета)...Бихте ли припомнили в каква насока се променя характера на мъжко куче след 1-во заплождане.По- самоуверено?По- Независимо?По- Агресивно ?По- защитно?По-Спокойно? Или в обратна посока ( в което не вярвам)?Понеже гледам само 1 куче ( макар че искам да гледам повече, но нямам възможност за сега) ,а тези наблюдения и опит от преди са ми малко стари ,та чак не съм сигурен какви бяха.Бихте ли споделили Вашите моля?

#2 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Физика, послушание и обучение на куче,борба срещу насилието над животните и всичко свързано с котки,кучета и птици.

Публикувано: 07 November 2010 - 04:49 PM

Здравей,имал съм немска овчарка,но тя беше кастрирана,затова не разбиран от заплождането на кучетата намерих може би полезна информация,дано да ти е от полза:
Женските кучета се разгонват два пъти в годината – по правило на пролет и на есен. При някои породи обаче, нехарактерни за нашите географски ширини, напр. коли, разгонването може и да не съвпадне с тези два сезона.

Кучетата стават полово зрели между 7 и 12-месечна възраст – зависи от породата, когато става първото разгонване. В някои случаи то може да стане по-рано, напр. на 6-месечна възраст, или да се забави дори до 18-месечна възраст. Препоръчва се първото разгонване да се пропусне и първото заплождане на женското куче да стане на второто или на третото разгонване. За целта трябва да се подбере здраво мъжко куче над 18-месечна възраст. Според моя опит най-добре е първото заплождане на женското куче да не става по-рано от навършването му на 2-годишна възраст, тъй като тогава напълно завършват растежът и развитието му.

Обикновено разгонването става два пъти годишно – през пролетта и есента, през 6 месеца (понякога през 5-8 месеца). Продължителността му е 14-21 дни. В този период женското куче променя поведението си. То става неспокойно, непослушно, често уринира (затова, ако го отглеждате в апартамент, трябва по-често да го изкарвате навън), половият му орган – вулвата, се уголемява и набъбва (може да увеличи обичайните си размери 2-3 пъти) и от него изтича секрет, примесен с кръв.

При честото си уриниране разгонената женска отделя характерни силно миришещи вещаства, наречени феромони, чрез които сигнализира на мъжките за състоянието си и готовността да се чифтосва. В този период стопаните на женски кучета трябва много да внимават питомките им да не бъдат покрити от случайни мъжкари и да се получи „генетично замърсяване” на породата.

Женската допуска да бъде покрита от мъжкия от 5-7 (според някои автори 8-9) до 11-12 ден от началото на разгонването. Това се изразява в желание за игра, умилкване и слагане пред мъжкия и явна готовност да бъде покрита, като отмества опашката си встрани. Ако подходящият момент още не е настъпил или вече е преминал, женската няма да позволи ласки на мъжкия, като може да се стигне до ръмжене или направо до бой между двете кучета.

По принцип едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точния момент. За по-сигурно се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Желателно е при оплождането женското куче да бъде заведено при мъжкото, а не обратното, тъй като мъжкото може да се притесни. Хубаво е при оплождането кучетата да бъдат на спокойствие в широко оградено дворно място.

След изливането на семенната течност става заклещване между двете кучета, тъй като в мъжкия половият член има кост. Следва да се изчака 10-20 минути естественото разделяне на кучетата и е напълно погрешно това да се прави насилствено, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на половите органи на животните.

Понякога може да не се постигне чифтосване с избраното куче. Причините за това са:
- неподходящ момент;
- несъответствие в ръста на двете кучета;
- липса на опит;
- превъзбуда;
- прекалено млади или стари животни;
- ако кучетата не се харесат и др.
Хубаво е в такива случаи да се потърси съвет от ветеринар за отстраняване на причините за неуспешното чифтосване.

Повечето специалисти-кинолози са на мнение, че максималната възраст за разплодна дейност при женските кучета е до 8 г., а при мъжките – до 9 г.

#3 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 November 2010 - 06:27 PM

Приятел , благодаря че си си направил труда да намериш това инфо , но всичко това го знам. Въпроса ми е конкретен и по-скоро е отправен към хора които гледат повече от 1 куче заедно.
Питам защото имам скромен позабравен опит в това ( да не конкретизирам че някой може да се разсърди) ,а сегашното ми куче ми се струва с все още детско-юношеско несериозно поведение ( не говоря за полова зрялост) макар ,че е почти 2,5 годишно .

#4 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Физика, послушание и обучение на куче,борба срещу насилието над животните и всичко свързано с котки,кучета и птици.

Публикувано: 07 November 2010 - 07:52 PM

Не мисля,че поведението ще се промени,но не съм напълно сигурен,интересувай се,питай приятели,които може да знаят за кучетата и поведението им след заплождане :md_064:А аз ще се поровя и в други места в нета,а между другото,потърси други подобни поруми,може и да намериш.

#5 Потребителят е офлайн   vitaminka1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2010 - 08:19 PM

Кучето ти няма да се успокои след заплождането. Мъжките са винаги в готовност да заплождат, тъй че един акт няма с нищо да намали или увеличи сексуалните им нагони или активното поведение.
Единственото нещо, което може да помогне е кастрация, за нея трябва да прочетеш.

User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   elsss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Веганство, животни, анатомия, мениджмънт, музика, природа, нощни разходки :) , кулинария , пътуване и други.

Публикувано: 23 November 2010 - 08:21 PM

А, защо искаш да го пускаш на женска след като нямаш възможност да гледаш повече кучета?
User's Signature

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.

#7 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 November 2010 - 08:22 PM

Ще се съглася с vitaminka1 за кастрацията.И на моят вагабонтин му предстои това.Съгласен съм,че мъжкият е доста неспокоен,когато наоколо има разгонени женски-особено пролетно и есенно време.

#8 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 November 2010 - 07:01 PM

Благодаря за опитите да ми отговорите , но сега си мисля че трябва да уточня някой неща щото ми се струва че ме дърпате нещо за езика.В отговор на vitaminka1 ще помоля добре да прочете въпроса преди да дава съвети които не съм търсил -- ПИТАХ ЗА НАБЛЮДЕНИЯ ОТНОСНО ПОВЕДЕНИЕТО и то от хора с опит.
Никъде не съм казал че кучето е неспокойно. Относно сексуалния нагон ... струва ми се че Вас повече Ви вълнува отколкото кучето ми--- ще Ви препоръчам да посещавате и други специализирани в тази насока сайтове.
Уточнявам : кучето ми е мъжко - гледам само него и го гледам мноооого ама мноооого добре като се стремя да е социално безопасно куче във всякакви аспекти включително и сексуални, а осигуряването на живот на кучето максимално близък до това от което има нужда е моя отговорност.Собственика на женската ще се занимава с кученцата- какво ще ги прави си е негова работа ( естествено знае че може да разчита на помощ от мен), но съм абсолютно убеден че няма да бъдат изхвърлени на улицата.
Относно кастрацията -- не съм Бог (макар че в очите на кучето съм) че да решавам такива неща при напълно здраво куче. Според мен кастрацията на домашен любимец е необходима единствено поради медицински причини и когато кучето навърши 7- 8-9 години за да се избегнат евентуални медицински проблеми в половата система ( с каквито съм се сблъсквал) по време на староста.
Да ,да да знам как сега ще гракнете в хор - колко безотговорен съм ... как увеличавам популацията на бездомните кучета и т.н. , но предупреждавам че не търся спор и имам мое мнение по въпроса и не мога да бъда убеден в обратното така че не се хабете.
И между другото заплождането вече е факт и сега мога да кажа че наистина големи промени не са настъпили освен няколко нещица който ми направиха впечетление , но ще си ги запазя за себе си защото е възможно да са частен случай.
Благодаря на опиталите се да ми отговорят.

#9 Потребителят е офлайн   vitaminka1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 02:38 PM

Явно не търсиш мнение на правилното място... знаеш мнението на форума за междусъседския разплод :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 05:44 PM

Не, в грешка си --- мястото е правилно просто някой хора са плод на междусъседски разплод.Айде с здраве да приключваме , че не съм лъжица за твоята уста .

#11 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 November 2010 - 07:16 PM

Е,заплодихте ли ги,а ако не сте кога,пиши повече,какво става.Не искам да кажа,че си безотговорен,ами просто незнаех кой ще се грижи за кучката и дали този човек знае на кого да ги продаде или подари.Прав си,че е негова работа,но сигурен ли си напълно,ако останат кученца,как да им намериш отговорни стопани,които ще получт много обич.Наистина кастрираното куче няма здравословни проблеми,но все пак се консултирай с вет.Пиши нещо.

#12 Потребителят е офлайн   elsss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Веганство, животни, анатомия, мениджмънт, музика, природа, нощни разходки :) , кулинария , пътуване и други.

Публикувано: 26 November 2010 - 07:24 PM

Добре , а може ли да попитам защо го пуснахте, тоест с каква цел? Да уточня , че въпросът ми не цели да предизвика спор или нещо такова, а ми е любопитно какви са били целите ви .... ако може разбира се да ми отговорите
User's Signature

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.

#13 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 November 2010 - 07:29 PM

Показване на мнениетоelsss, в 26 November 2010 - 06:29 PM, написа:

Добре , а може ли да попитам защо го пуснахте, тоест с каква цел? Да уточня , че въпросът ми не цели да предизвика спор или нещо такова, а ми е любопитно какви са били целите ви .... ако може разбира се да ми отговорите

Elsss,в кой свят живеем,всеки се опитва да изкара някой лев като развъжда кучета,без да мисли за тези кучовци,които са на улицата и искат да имат човек.Но така на сладките муцуни,които нямат родословие надеждите им са убити.Не можах да се изразя правилно,Рекс ме лае да си играем,извинявам се. :ab_041:

#14 Потребителят е офлайн   elsss Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 07:36 PM

:ab_041: Така е, но реших да попитам защо , може би човека си има и други причини освен финансови , та и аз да полюбопитствам малко :ab_041: , може да е решил, че има такива нужди и аз не знам , за това и питам
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 November 2010 - 07:51 PM

Е,всеки не може да е като нас да мисли за доброто на кучето си и на потомството,та камоли за уличните кучовци,които чакат приятелска обич и могат да отвърнат със същото многократно като отплата.Да не говорим сред тях колко породисти има и колко непородисти,които са готови да са до човека си непрекъснато,независимо дали той е съгласен или не.Поиграхме с Рекс,а той пак си иска своето,само ме ближе и ми хвърля жални погледи.Ето аз си взех улично куче,предстои ни и кастрация в скоро време и мислим да сме заедно поне още над 10-12 години.

#16 Потребителят е офлайн   Eddie_r_k Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 November 2010 - 11:56 AM

Деца, на всичките ви въпроси е отговорено---- четете по-внимателно.

#17 Потребителят е офлайн   Lenard Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2010 - 12:06 PM

При цялото ми уважение наистина сте постъпили безотговорно :dry:
Не виждам и смисъл от темата Ви, явно всичко си разбирате и не приемате съвети .

#18 Потребителят е офлайн   dog_lover87 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 November 2010 - 07:06 PM

Показване на мнениетоLenard, в 27 November 2010 - 11:11 AM, написа:

При цялото ми уважение наистина сте постъпили безотговорно :dry:
Не виждам и смисъл от темата Ви, явно всичко си разбирате и не приемате съвети .

Аз пък не виждам голям смисъл да пиша,защото стопанина знае всичко,каквото му напишем и това с заплождането на мене ми звучи мн добре...

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни