Поведенчески прояви на мъжко куче след първо заплождане
Публикувано: 06 November 2010 - 10:39 PM
Публикувано: 07 November 2010 - 04:49 PM
Женските кучета се разгонват два пъти в годината – по правило на пролет и на есен. При някои породи обаче, нехарактерни за нашите географски ширини, напр. коли, разгонването може и да не съвпадне с тези два сезона.
Кучетата стават полово зрели между 7 и 12-месечна възраст – зависи от породата, когато става първото разгонване. В някои случаи то може да стане по-рано, напр. на 6-месечна възраст, или да се забави дори до 18-месечна възраст. Препоръчва се първото разгонване да се пропусне и първото заплождане на женското куче да стане на второто или на третото разгонване. За целта трябва да се подбере здраво мъжко куче над 18-месечна възраст. Според моя опит най-добре е първото заплождане на женското куче да не става по-рано от навършването му на 2-годишна възраст, тъй като тогава напълно завършват растежът и развитието му.
Обикновено разгонването става два пъти годишно – през пролетта и есента, през 6 месеца (понякога през 5-8 месеца). Продължителността му е 14-21 дни. В този период женското куче променя поведението си. То става неспокойно, непослушно, често уринира (затова, ако го отглеждате в апартамент, трябва по-често да го изкарвате навън), половият му орган – вулвата, се уголемява и набъбва (може да увеличи обичайните си размери 2-3 пъти) и от него изтича секрет, примесен с кръв.
При честото си уриниране разгонената женска отделя характерни силно миришещи вещаства, наречени феромони, чрез които сигнализира на мъжките за състоянието си и готовността да се чифтосва. В този период стопаните на женски кучета трябва много да внимават питомките им да не бъдат покрити от случайни мъжкари и да се получи „генетично замърсяване” на породата.
Женската допуска да бъде покрита от мъжкия от 5-7 (според някои автори 8-9) до 11-12 ден от началото на разгонването. Това се изразява в желание за игра, умилкване и слагане пред мъжкия и явна готовност да бъде покрита, като отмества опашката си встрани. Ако подходящият момент още не е настъпил или вече е преминал, женската няма да позволи ласки на мъжкия, като може да се стигне до ръмжене или направо до бой между двете кучета.
По принцип едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точния момент. За по-сигурно се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Желателно е при оплождането женското куче да бъде заведено при мъжкото, а не обратното, тъй като мъжкото може да се притесни. Хубаво е при оплождането кучетата да бъдат на спокойствие в широко оградено дворно място.
След изливането на семенната течност става заклещване между двете кучета, тъй като в мъжкия половият член има кост. Следва да се изчака 10-20 минути естественото разделяне на кучетата и е напълно погрешно това да се прави насилствено, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на половите органи на животните.
Понякога може да не се постигне чифтосване с избраното куче. Причините за това са:
- неподходящ момент;
- несъответствие в ръста на двете кучета;
- липса на опит;
- превъзбуда;
- прекалено млади или стари животни;
- ако кучетата не се харесат и др.
Хубаво е в такива случаи да се потърси съвет от ветеринар за отстраняване на причините за неуспешното чифтосване.
Повечето специалисти-кинолози са на мнение, че максималната възраст за разплодна дейност при женските кучета е до 8 г., а при мъжките – до 9 г.
Публикувано: 07 November 2010 - 06:27 PM
Питам защото имам скромен позабравен опит в това ( да не конкретизирам че някой може да се разсърди) ,а сегашното ми куче ми се струва с все още детско-юношеско несериозно поведение ( не говоря за полова зрялост) макар ,че е почти 2,5 годишно .
Публикувано: 07 November 2010 - 07:52 PM

Публикувано: 23 November 2010 - 08:19 PM
Единственото нещо, което може да помогне е кастрация, за нея трябва да прочетеш.
Публикувано: 23 November 2010 - 08:22 PM
Публикувано: 25 November 2010 - 07:01 PM
Никъде не съм казал че кучето е неспокойно. Относно сексуалния нагон ... струва ми се че Вас повече Ви вълнува отколкото кучето ми--- ще Ви препоръчам да посещавате и други специализирани в тази насока сайтове.
Уточнявам : кучето ми е мъжко - гледам само него и го гледам мноооого ама мноооого добре като се стремя да е социално безопасно куче във всякакви аспекти включително и сексуални, а осигуряването на живот на кучето максимално близък до това от което има нужда е моя отговорност.Собственика на женската ще се занимава с кученцата- какво ще ги прави си е негова работа ( естествено знае че може да разчита на помощ от мен), но съм абсолютно убеден че няма да бъдат изхвърлени на улицата.
Относно кастрацията -- не съм Бог (макар че в очите на кучето съм) че да решавам такива неща при напълно здраво куче. Според мен кастрацията на домашен любимец е необходима единствено поради медицински причини и когато кучето навърши 7- 8-9 години за да се избегнат евентуални медицински проблеми в половата система ( с каквито съм се сблъсквал) по време на староста.
Да ,да да знам как сега ще гракнете в хор - колко безотговорен съм ... как увеличавам популацията на бездомните кучета и т.н. , но предупреждавам че не търся спор и имам мое мнение по въпроса и не мога да бъда убеден в обратното така че не се хабете.
И между другото заплождането вече е факт и сега мога да кажа че наистина големи промени не са настъпили освен няколко нещица който ми направиха впечетление , но ще си ги запазя за себе си защото е възможно да са частен случай.
Благодаря на опиталите се да ми отговорят.
Публикувано: 26 November 2010 - 07:16 PM
Публикувано: 26 November 2010 - 07:24 PM

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.
Публикувано: 26 November 2010 - 07:29 PM
elsss, в 26 November 2010 - 06:29 PM, написа:
Elsss,в кой свят живеем,всеки се опитва да изкара някой лев като развъжда кучета,без да мисли за тези кучовци,които са на улицата и искат да имат човек.Но така на сладките муцуни,които нямат родословие надеждите им са убити.Не можах да се изразя правилно,Рекс ме лае да си играем,извинявам се.

Публикувано: 26 November 2010 - 07:36 PM

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.
Публикувано: 26 November 2010 - 07:51 PM
Публикувано: 27 November 2010 - 07:06 PM
Lenard, в 27 November 2010 - 11:11 AM, написа:

Не виждам и смисъл от темата Ви, явно всичко си разбирате и не приемате съвети .
Аз пък не виждам голям смисъл да пиша,защото стопанина знае всичко,каквото му напишем и това с заплождането на мене ми звучи мн добре...