dimy, в 13 December 2010 - 09:26 PM, написа:
Ми според мен , при повече занимание и най- вече налагане , над маламута , може и да слуша. Алекс започнах да го водя на повод след 7-мия месец преди това си ходеше по мен и беше доста послушен. Но след това нямах много време да се занимавам с него , дори сега по язовирите е пуснат свободно , стига да няма други кучета , че скита с тях.
....
А за Алекс съм стигнал до следния извод , че повече слуша под заплаха от наказание от колкото при подкуп с лакумство.
С някои маламути може да се постигне повече с налагане и занимание, за други трябва хитрост или голям авторитет - те също като хората имат различни характери - някои са доста своенравни и инати, други - не. Например - ако аз започна да налагам нещо на Фрей, той се съпротивлява още повече - затова трябва да използвам хитрост. Дума да не става да го перна и той да се кротне, напротив - така загубвам все повече уважението му. В същото време - той има голям респект от мъже, и то високи мъже - за тях е готов да спре на минутата да върши белята или глупостта, която си е наумил. Но - с жените не е така, просто не иска да ги слуша и това е.
По същия начин важи и това дали ще го възпитаваш с позитивни методи (награди) или с наказание. Индис например е много лакома - тя е съгласна за една бисквитка да направи салто мортале, докато Фрей и Финве не са лакоми и в някои случаи изобщо не отразяват никакви съблазнителни наградки. Каквото са си наумили ще направят всичко възможно да го постигнат.
isi_ar4i, в 13 December 2010 - 09:33 PM, написа:
Все повече се обеждавам, че ако като малко не е социализирано и възпитавано, като голямо, няма шанс. Направо, като чета за вашите маламути и се чудя, защо по дяволите, хората гледали преди моето куче, не са му обърнали ама поне малко внимание
Затова, lilker, ако не можеш да си позволиш свободно време за възпитание през следващата поне една година, не си взимай такова куче. Изпуснеш ли го , връщане назад няма :(
Да, обаче и тук има изключения: пример е Фрей - него единствен съм започнала да възпитавам от 40-дневна възраст (за сравнение Финве започна да учи първата си команда "Седни" на почти 2 години, а Индис - на около 3 месеца) - Фрей на 40 дена знаеше командите седни, легни, ела тук, на място, редом, стоеше в изложбена стойка по 5 минути без да мърда, не започва да яде докато не му се даде команда. До втората му година съм го разхождала без повод - докато другите два маламута Индис и Финве не ги пусках навсякъде свободно. Когато обаче израсна (помъдря, захитря) и най-вече като усети силата си, Фрей се промени - започна да се бори за лидерство, не само пред Финве, но и сред хората в семейството.
Мисля си, че важното е не само да се опитваш да го възпитаваш колкото може по-млад, а да не му дадеш шанс да разбере и усети физическата си сила над човека. Вероятно и аз имам вина за случилото се, но не съм съгласна с isi_ar4i, че връщане назад няма - просто е много, много по-трудно и някои хора просто се отказват.
ves, в 14 December 2010 - 08:11 AM, написа:
Да ви се похваля и аз с моята Рая, не е имало случай, в който да я повикам и тя да не дойде - обаче като малка всеки път наградка

При нея и гранулката минава за наградка, така че няма проблем с това. Изключително много слуша МЕН, а приятеля ми и него, но не чак така. Въпроса е в това, че още от малка съумях да и покажа кой командва парада и мисля, че добре съм се справила.
...
Всяка порода е трудна по свой си начин просто трябва да се намери правилния подход.
ves, Рая няма още година, нали? Моя позната също имаше много послушен маламут до първата година, после започнаха проблемите. Така че никой не е застрахован, щом има маламут. Именно затова казвам, че трябва да си нащрек - защото усетят ли малко пролука, неизменно ще си проявят маламутския характер.
Ще се повторя - но някои маламути стават доста по-хитри, когато поотраснат и се опитват да се налагат над стопанина.
Важен е също и пола на кучето - женските маламути са доста по-управляеми и лесни за гледане от мъжките.
И не съм съгласна, че всяко порода е трудна по свой начин. Не може да се сравни голдън и лабрадор с маламут - просто не може. Е, разбира се, че има изключения и сред тези породи - но те са по-скоро рядкост. Някои породи (които са селектирани да бъдат компаньони) са много повече ориентирани да слушат стопанина и да се въртят около човека - но не и маламута, не и хъскито - това са работни породи, кучета селектирани със съвсем други цели и това трябва винаги да се има предвид.
Ще ви дам един пример: ако впрегнете немска овчарка начело на впряг с шейна и сте пред пропаст, и дадете команда "Тръгни" - немската овчарка (пример за послушание) - ще тръгне и ще убие целия впряг и вероятно човека на шейната.
Ако обаче начело на впряга стои северно куче и дадете команда "тръгни" - то няма да го направи. Защото тези породи са селектирани хиляди години с цел да мислят, да могат да вземат решения, така че да запазят впряга и човека живи! И именно затова когато искаме от нашите маламути да изпълняват всяка команда, която дадем на 100%, трябва да си дадем сметка, че те също имат мнение по въпроса и понякога то не съвпада с нашето.