Dog.bg Форуми : Игра на Въпроси и Отговори

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (42 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Игра на Въпроси и Отговори

#1 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 April 2006 - 02:25 PM

ЖЕНСКИЯТ КОМАР
пие кръв от 3 до 10 пъти през живота си, като всеки път изсмуква два пъти повече от собственото си тегло. Търсейки жертва женския комар може да прелети до 20км, а когато намери дава сигнал на другите женски. Мъжките комари се хранят с цветен нектар.
Качена снимка

СЛОНСКИТЕ РАЗГОВОРИ
се провеждат с езика на краката. Като тропат те произвеждат вибрации, които могат да се придават по земята  на разстояние до 30км. Тропайки слоновете предупреждават своите събратя за опасност, съобщават ако открият изгубени членове на стадото, а в периодите на засуха съобщават ако са намерили водоем.

КРАЛСКИТЕ ПИНГВИНЧЕТА
тежат 10-12кг. на 4 месечна възраст. От този момент нататък, младите птици могат да не се хранят през цялата зима, която трае от 4м. до половин година. През гладния период пингвинчетата могат да загубят до 70% от общото си тегло.
Качена снимка

МОРСКИТЕ КОСТЕНУРКИ
разбират езика на делфините. Стотици от тях снасят своите яйца на Никобарските острови в Индийския океан, те баче не излизат веднага на брега, а чакат сигнал от делфини, които постоянно наблюдават брега за опасност. Ако всичко е наред те издават писък, след който костенурките излизат на брега.

КОШЕР ПЧЕЛИ
успяват да съберат около 150кг. мед за едно лято. За един полет пчелата носш в улея не повече от 0,02 грама мед. Като се има предвид, че за едно излитане пчелата може да прелети до 3км., и че 1кг. мед е равен на 50 000 пчелни полета, то буркан мед на масата ни е равен на 4 пчелни обиколки около екватора.
Качена снимка

МОРСКИТЕ КОНЧЕТА
могат да си сменят цвета и организират едни от най-злелищнште сватби в света.  Нищо чудно това са единствените животни, при които раждат мъжките. Женската снася яйцата си в торба на стомаха на бащата, където те се оплождат, и той ги пази докато не стане време за излюпване.

КАФЯВИТЕ МЕЧКИ
се срещат и у нас, но в доста по-скромни размери от тези в северните части на полуостров Камчатка. Тамошните мечоци надвишават два пъти и по ръст и по тегло обикновените си събратя. Те са високи 1,5м. в рамото, и могат да тежат до 1500кг. Местните ловци ги наричат иркуйема.
Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 18 April 2006 - 02:41 PM

Цитат

КРАЛСКИТЕ ПИНГВИНЧЕТА
тежат 10-12кг. на 4 месечна възраст. От този момент нататък, младите птици могат да не се хранят през цялата зима, която трае от 4м. до половин година. През гладния период пингвинчетата могат да загубят до 70% от общото си тегло.
Качена снимка

В тази връзка - гледайте един много хубав филм - Походът на Императора (La Marche de l'Empereur (March of the Penguins/The Emperor's Journey) . Документален, пълнометражен филм за Императорските пингвини, тежкия им (според човешките мерки) живот, как отглеждат малките си и още...
Единственото което ме подразни, е прекаленото антропоморфизиране на пингвините, тъй като пингвините имат "реплики" , които Човекът им е набутал в "устите", но аз лично си реших проблема като не си свалих субтитрите и слушах без звук - отделно си пуснах музика b)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2006 - 03:18 PM

Качена снимка
Hе го гледайте с оригиналния дублаж! Ужасен е - франсетата само плямпат и развалят филма. Американската версия с дублажа на Морган Фрийман е много по-добра и научно-популярна.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2006 - 03:59 PM

Имам едно предложение. Да играем на въпроси и отговори, това ми е една от любимите игри. Играе се така - аз задавам въпрос, да кажем ти, bushkata, отговаряш и задаваш следващ пак от същия тип. После друг отговаря и задава и т.н. Целта е да се научат готини подробности за света и животните.
Ето пример:
ВЪПРОС: Кай е най-високият водопад в света?
ОТГОВОР: Анхел, във Венецуела, 979м.
Качена снимка

И още един пример:
ВЪПРОС: Как се нарича онзи бог, който висял надолу с главата от дървото Аш Игдрасил, което се намирало в центъра на вселената според норвежците, 9 нощи, за да научи поезията?
ОТГОВОР: Один
Качена снимка

Играта е проста и готина. И така, първия въпрос е от мен:
Какво е общото между прилепите и делфините(освен че са бозайници)?
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   папа Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 April 2006 - 04:14 PM

Да кажем примерно, че и делфинът, и прилепът могат да издават звуци, които не можем да чуем?
User's Signature

.

#6 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2006 - 04:19 PM

Или казано по-точно, Татко Барба, служат си с ултразвук. Служат си с ултразвук - на честоти около 200КлХц. r) И двата вида го използват не само за общуване, но и за пространствено ориентиране. Ти обаче забрави да зададеш въпрос. Затова ще те питам пак аз:
-Самюел Клемънс патентова за първи път тирантите през 1871 г.
С какъв псевдоним е известен той?

User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   папа Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2006 - 04:47 PM

Марк Твен е отговора на горния въпрос.

Ако сте гледали Досиетата хикс сигурно знаете, че извънземната ДНК има не 4, а цели 6 нуклеотида.
Е, въпросът ми е за земната ДНК. Как се наричат тези 4 основни блока (нуклеотида)?
User's Signature

.

#8 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2006 - 05:00 PM

Цитат

Марк Твен е отговора на горния въпрос.

Ако сте гледали Досиетата хикс сигурно знаете, че извънземната ДНК има не 4, а цели 6 нуклеотида.
Е, въпросът ми е за земната ДНК. Как се наричат тези 4 основни блока (нуклеотида)?

Тези бази са аденин (А), тимин (Т), цитозин (Ц) и гуанин (Г). 1super

Нещо интересно по въпроса. Там пише така:

Цитат

Columba livia - гълъб - общ брой нуклеотиди в ДНК-то 172 061
Human immunodeficiency virus вирус на СПИН - 51 208 684
Сравняваме броя на нуклеотиди на гълъб с броя на един вирус. Кой е по-сложният и къде се намират в еволюционната таксономия - по-близо до бактериите и фагите ли или до гръбначните? Може би вирусите са едни усъвършенствани гълъби?! Или обратното?

Въпос: Колко жени е имал Рама? b)
Качена снимка

Събрани интересни неща за Индия.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#9 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2006 - 11:24 AM

Ох, затрудни ме. Но май разбрах каква била работата. Рама имал само 1 жена - Сита. Но в Рамаяна на няколко места Мантара говори за "Съпругите на Рама". Там се има предвид, че ако и когато един ден Рама стане цар като баща си (който пък си имал 4 жени, ако не се лъжа) той ще добие правото да има сума ти жени. Познах ли? (Ако не съм познала - направо казвай, не ме оставяй да се мъча повече с тез неясни индийци r) )

ВЪПРОС: Как се наричат малките селища в Израел, където всички си делят всичко?
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2006 - 03:47 PM

Рама имал 16 000 жени и обичал всичките, защото всяка той вижадал превъплащение на неговата вечна любима Лакшми.
Това знам аз.
Няма да пиша въпрос, ще търся отговора на твоя. b)

Ха! Открих!

Цитат

Ярък пример за успешно съществуващи комуни в днешни дни са израелските кибуци. От първата еврейска комуна, основана на територията на днешен Израел през 1908 год. днес е израснала система от над 270 комуни с общо население към 125 000 души.

И после...не можело да има комунизъм! Да да!
Иначе думата звучи като обида: - Ей! Кибуц такъв!!!! l)

Въпрос: Коя е тази много скъпа подправка, която се добива от тичинки на цвете?
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2006 - 05:28 PM

Хе, хе! Този го знам. Отговорът е "ШАФРАН"! l)
Скъпоценна подправка, струва 4 000 лева килограма. Характерна е за арабските и ориенталските манджи. Изсушена е червена на цвят, но оцветява в жълто ориза, когато се прави пилаф, мляс, мляс...

ВЪПРОС: Коя страна е излишна в поредицата? (и съответно защо)
а) Мексико
б) Алжир
в) Полша
г) Бразилия

ПП Тоя Рама направо ме съсипа.
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2006 - 10:47 PM

Отговор - Полша, само нейната столица е с различно име, от това на държавата!
b)

Въпрос (сега ще те закова): Къде се намира Наталинци? l)
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2006 - 09:26 AM

Eй, не си човек!!! Не си човек и това си е. Ти си зъл бушмен, въоръжен с клавиатура! l)
Добре, че се намери кой да отговори, иначе щях да си прегриза ноктите до смърт днес покрай тия пусти Наталинци.

Цитат

Dara
Публикувано на Apr 20 2006, 08:01 AM
--------------------------------------------------------------------------------
Това е на около 320 км от София. Като тръгнеш по магистралата Ниш - Белград, след около 120-130 км завиваш наляво (близо до Марковац мяй беше) и след още 30км е Наталинци. 
Впрочем, и моите ресурси не бяха изчерпани, та се наложи: "Охо, да, не сме се чували наистина отдавна, да, да, добре съм, я кажи - къде е Наталинци?" b) l)

И така! Дойде мигът на отмъщението!
Какъв е произходът на думата КЕНГУРУ?

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Pilio Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 09:28 AM

Това не е честно аз докато пиша (търся в Goodle) i nqkoj me e izprewaril s)
В Сърбия ( там е имало международна изложба)

Въпрос: Кое животно има 4 колена?

#15 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2006 - 09:32 AM

Ето това:
Качена снимка

Може да си има 4 колена, но си няма глезени и е единственото гръбначно с крачички което не може да скача.

ВЪПРОСЪТ Е: Какъв е произходът на думата КЕНГУРУ?
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Pilio Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 09:52 AM

bravoS

#17 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 10:01 AM

Цитат

Ето това:
Качена снимка

Може да си има 4 колена, но си няма глезени и е единственото гръбначно с крачички което не може да скача.

ВЪПРОСЪТ Е: Какъв е произходът на думата КЕНГУРУ?

До колкото знам, кенгуру идва от аборигенски език и означава "не знам", но не съм сигурна така ли е.

#18 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 10:13 AM

Кенгуру, кенгуру...
Любима стратегия и тактика (и до днес) да говорим на чужди езици, които не знаем: сочим нещо и на висок глас питаме: ТВА КВО Е?
Та, хванал си един такъв полиглот-мореплавател един австралийски маори (сиреч - абориген...) и взел да му сочи ентусиазирано голямата скачаща мишка.
Получил логичен отговор:
- Отде да знам бе?!
--
Сериозно казано, твърди се, че това е мит и всъщност името произлиза от gangurru - местната дума за сивото кенгуру. Във всеки случай, автор на названието е Джоузеф Банкс, записал го през 1770 г. като член на експедицията на Кук.

ВЪПРОСЧЕ: Коя е най-голямата ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪЩЕСТВУВАЛА птица (вече измряла)?
Доскоро се вярваше, че горната граница за способни да летят птици (не птеродактили примерно) е малко под 20 кг., но това чудо - ще подскажа, открито е в Южна Америка - съсипа мнението на учените...
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#19 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 10:19 AM

Птицата До-До ли имаш предвид или нещо аз съм в грешка?
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#20 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2006 - 10:23 AM

Не, нямам предвид до-до, те не са летели.
Кой не гледа телевизия, да питам аз b)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

• (42 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни