Каракачанското куче
Публикувано: 30 January 2007 - 03:30 AM
Простено ти е. Не си виновен. Това си е диагноза ;)
Карелските лайки НЕ МОГАТ да убият мечка. Работата им е да я застопорят на място, докато ловеца не я застреля. Кучетата я облайват и атакуват за да може ловеца да се доближи достатъчно за успешен изстрел.
Приказките, че прекъсвали гръбначен прешлен на мечока и му парализирали движенията ме разсмиват до сълзи с глупостта си! oleeee
п.п. Старите овчари по Рила и Родопите казват, че ВЪЛЦИТЕ са по опасни от МЕЧКАТА. Нанасят повече щети, защото работят в група и са отлични тактици. Срещу мечката не е нужно кучето да е 100кг и 95см., а да има куража и ловкостта да я атакува и да и се хвърли на гърба. В 98% от случаите при такава атака мечката бяга.
Именно заради смелостта им и дребните лайки успяват в група да прогонят мечка. Поради това и ги използват за прогонване на черните мечки от рекреационните центрове на Йелоустоун. Да сте чули обаче да се справят с вълк? wink

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 30 January 2007 - 05:27 PM
Публикувано: 30 January 2007 - 11:00 PM
Прочетох още нещо по темата за Карелско Мечо Куче , написано от колегата Дог.бг на 04.04.2007 което цитирам :
Разказаха ми за документален филм, излъчен по норвежката телевизия. Семейсто отива на пикник и бива нападнато от мечка. Докато жената пищи, изпуска камерата, с която са снимали до момента. Мечката напада мъжа, но на помощ се притичва тяхното куче от тази порода. Мечката е неутрализирана от кучето именно по този начин - то скача и захапва прешлена над опашката и. Всичко това е записано на падналата камера и е излъчено по телевизията....
Толкова .Това е заснела камерата паднала на земята.
Публикувано: 31 January 2007 - 12:25 AM
НЯкои хора твърдят ,че е невъзможно кучета вълк да убият.Това не е вярно .Проблема пак повтарям е да могат да го уловят и да са няколко.Ще го разнищят като стар вестник ако са дорби кучета.Това ,че на хората не им се иска да вярват и незнаят е отделен въпрос..
поздрави..

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"
Публикувано: 01 February 2007 - 11:16 AM
Що се отнася до ловните лайки и карелското мечо куче - да, те много успешно се използват да лов на мечки, но наистина по начина, описан от KARA. Доста от тях имат вроден агресия към хищници и притежават невероятно развити сетива, бързина и инстинкт за самосъхранение. Именно за това и КМК се използват не само за лов, но и за защита от мечки в националните паркове в Северна Америка. Това в никакъв случай не ги прави по-добри ловни кучета от лайките, но те имат шанса да произхождат от т.нар. "западна държава" и постигането на такъв проект е по-лесно. Но гореописаните породи са ловни и са неподходящи за пастирска дейност. Това, за прекъсването на гръбначния стълб е случайност, смехотворно е да се твърди, че им е заложено или ги обучават на това. Всички ловни кучета налитат да хапят мечката, както и дивото прасе, отзад, по задните крака. Фронталната атака би било самоубийство. Ако овчарските кучета бяха по-подходящи за защита от мечки, щяха тях да използват и в Америка. Само че тяхната работа е да пазят стадата предимно от вълци и по-рядко от мечки, като вторите в България са доста по-дребни от събратята им в С. Америка. А в Америка са имали нужда от кучета, които са агресивни към мечки и правят нещо средно между лов и охрана.
А за тези прочути хибриди между лайка и вълк много се пише напоследък. Руснаците, между впрочем, ако ги смятаха за голяма работа, щаха да ловуват предимно с такива хибриди, а не с чистокръвни ловни лайки - руско-европейски, западно-сибирски и източно сибирски - имат си и лайки, и вълци, за да го направят, само че хибридите са с нестабилни показатели. Смесването с вълк може да се използва само за подобряване на някои черти на лайката, но трябва да се пипа внимателно, научно издържано и целенасочено. В С. Америка, където също са манияци на тема вълчи хибриди, се наблюдават много случаи на осакатяване и дори убийство на бебета и деца от подобни хибриди, живеещи под един покрив. Темата е много обширна, а времето е ограничено. До скоро.
Публикувано: 03 February 2007 - 12:11 PM
Работещите Каракачански кучета нямат за самоцел да убият хищника, а да защитят стадото. И ако е нужно защитавайки овцете да атакуват и дори убият нападащият вълк. Крутите мерки дори и в животинският свят всяват респект! Ако на песа не му стиска да влезе в борба с хищника, а само лае и вика за помощ овчаря, то мястото му не е при стадото. За такива синджира в някой двор.. ако не ги застигне преди това балтията. Пък може и вълците да изпреварят балтията и да замезят с алармаджията ;)
Наистина рядко се случва нападащият вълк да бъде приклещен от кучетата. Много е бърз и предпазлив. Зависи също от релефа на терена и екипната работа на кучетата. Но пък когато вече е хванат, два опитни каракачанеца няма да го изпуснат.

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 03 February 2007 - 04:50 PM
Публикувано: 04 February 2007 - 10:21 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0031.JPG (666.85K)
Брой сваляния: 196
Публикувано: 04 February 2007 - 10:23 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0036.JPG (336.25K)
Брой сваляния: 181
Публикувано: 04 February 2007 - 10:30 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0038.JPG (488.99K)
Брой сваляния: 754
Публикувано: 04 February 2007 - 11:50 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0031_edited_.JPG (65.54K)
Брой сваляния: 1245
Публикувано: 04 February 2007 - 11:51 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0036_edited_.JPG (40.77K)
Брой сваляния: 136
Публикувано: 04 February 2007 - 11:51 PM
Прикачени файлове
-
DMC_0040_edited_.JPG (61.87K)
Брой сваляния: 345
Публикувано: 05 February 2007 - 01:40 AM
Ще ме уморите от смешките ви...
И сега какво ще го правим куневчето. Още един каракачански балон се спука с гръм и трясък:
"Всезнайкото" за родословията на свойте кучета се оказа че отглежда куче - / взето от каракачанина Никола Бонев от с. Речица, което сега е квартал на гр. Сливен. / което е произведено от г-н Попов:
"ВНИМАНИЕ!!!!!! Моля ВСИЧКИ да прочетат тези редове!!! ПЪРВО: Уважаеми гн. КУНЕВ, БЕЗКРАЙНО, ама БЕЗКРАЙНО съм Ви ЗАДЪЛЖЕН че гледате МОЕ, ИМЕННО-МОЕ по КРЪВ и по ПРОИЗХОД е ВАШЕТО куче, което Вие наричате каракачанско и твърдите, че сте го взел от каракачанина Никола Бонев от с. Речица, което сега е квартал на гр. Сливен. Същия гн. бе достатъчно коректен и словоохотлив и пред мен и пред гн. Иван Тенев от гр Ямбол и още няколко души, преди две години да сподели, че е купил кучето си от Троян и ние проверихме и се оказа, че е от хора, които взеха кучетата си от мен, тъй като в района на Троян нямаше запазени никакви овчарски кучета. Работих в Троянско чрез отдаване на много кутрета и по-късно чрез заплождане на много кучета и знам как е ситуирана там нашата дейност. Бащата на вашето куче е син на сина но Шаро на Димитър Баймаков от Пазарджик, който е роден у дома. Ако промените маниера си на общуване ще Ви кажа произхода на ВАШЕТО, но : БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО куче повтарям БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО защото и майката на бащата е от мен, а аз съм член на НК БОК и никога не съм имал никакъв, ама никакъв контакт с кучета на каракачани. Нещо повече НК БОК издава родословия на кучетата с доказан и известен произход и педигре ще има и бащата на ВАШЕТО българско овчарско куче, а оттам и самото Ви българско овчарско куче..."
Още едни каракачанчета които се биеха в гърдите и се фукаха че кучетата им са най-Цисти каракачански, а се оказват купени кучета от БОК.
И ги продават като каракачански ...и лъжат хората....Ейй, ама много такива станахте бре! С чужда пита помен да правите.
Ако и на децата си знаеш така перфектно родословието, то да ти е жив и здрав съседа куневче.
Толкова ваши балони се спукаха че вечерта прилича на Новогодишната нощ-канонада от пукнати балони.
Ще спукате и мен от смях.
куневчето да отглежда и храни куче и поколения БОК и то от човека които ненавижда.
Има Бог и той си знае работата.
Посипвай си главата със свински фекалии ... но обратно в БОК няма да те приемем. От свинар кинолог не става. b) Ха-ха-ха...
Връщай веднага кучето на стопаните си , а на изложбите ще водите прасета.
Те екстериорно си приличат...А купа и диплом пак ще ви дадат.
Видяхме как стават тези неща.
bgflag
Публикувано: 05 February 2007 - 03:09 AM
Цитат
На 100 % сте във заблуда.
От това живеят вашите приятелчета, но нали гарвана - гарвану око не вади.
Със здраве в алпинизма !