Dog.bg Форуми : Каракачанското куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (335 Страници) +
  • « Първа
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Каракачанското куче

#601 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 April 2007 - 02:12 PM

Цитат

Виж, Кара! Когато хората са настроени негативно един към друг нещата никога няма да се оправят! Аз познавам господин Попов, знам какви ку4ета е произвел той и на мен те ми харесват в пъти пове4е от тези на другите развъд4ици! Но това си е моето ли4но мнение! Аз вярвам на него! Така 4е ЗА МЕН той е прав! Аз съм сигурна (даже мисля, 4е го е направил), 4е той също има аргументи и може да опровергае това, в което ти го обвиняваш! Ето, виждаш ли? За това казвам, 4е всеки си има своята истина (за всеки това е нещото, в което той/тя е твърдо убеден/а!). Така 4е дай да не се нападаме един друг, става ли? r) То е ясно, 4е в скоро време няма да постигнем консенсус! Но като възпитани и адекватни хора нека поне се опитаме да запазим добрия тон! cheers

ти май въобще не "удяваш", за какво ти говорят Кара и Данди... dribble

#602 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2007 - 02:15 PM

Ок, спирам да споря! Мислете си каквото искате. Пак казвам-аз вярвам на Стефан Попов и това е моят ли4ен избор. Опитах се да обясня какво съм имала в предвид но явно останах неразбрана. Както и да е! Приятен ден на вси4ки! ;)
User's Signature

"You haven't lived until you've been owned by a Pug!"
Качена снимка

#603 Потребителят е офлайн   Кунев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2007 - 06:24 PM

Ева , хубаво е да вярваш на някого, но зависи за какво.Тук специално става въпрос за нещо конкректно.Г-н Попов твърди, че никъде и никоя държава не определя овчарските си кучета, като селскостопански животни.
В същото време Кара показва снимки на каталозите на още две държави-Босна и Херцоговина и на Испания- и тяхните овчарски кучета фигурират ТАМ.

В случая г-н Ст. Попов ЛЪЖЕ. За това става въпрос.
Ти на очите си ли вярваш или на г-н Попов.

А за това на кого харесваш селекцията си е лично твой избор и никой не може да го промени.

Поздрави!

П.С. Може би не си прочела внимателно постовете.

#604 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2007 - 06:59 PM

Господин Кунев, благодаря за нормалното отношение! Така ДА! bravoS cheers BEER
User's Signature

"You haven't lived until you've been owned by a Pug!"
Качена снимка

#605 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 19 April 2007 - 07:01 PM

Чета и имам въпроси.

- селекция - народна.
Мисля, че селекцията не може да бъде народна, тя трябва да бъде по някакъв признак. За мен правилно би трябвало да се каже - селекция - работна, но не и народна, защото народа, овчарите с други думи са гледали тези кучета единствено и само за работа, така че селекцията е работна.

Наличие на племенна книга - да.
Как след като селекцията е народна, има племенна книга ? Някой е обикалял и е записвал кучетата и ги е татуирал ? И след като селекцията е народна, кой и как определя връзките ? Ако говорим за аборигени, то тогава няма наличие на племенна книга, или ако има, то тя не е вярна - при аборигенното развъждане няма целенасочено развъждане от страна на човека, а тук е ясно и видно, че връзките се насочват и определят - иначе как се води племенната книга ?

С пожеланието един ден наистина всички, които обичат и милеят за българското овчарско куче, независимо как го наричат, да седнат и да се разберат и да работят за кучето, а не всеки за себе си. Дано това един ден да се случи. А дотогава - моля ви, спрете с караниците и определенията.

#606 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2007 - 07:39 PM

Цитат

Чета и имам въпроси.

- селекция - народна.
Мисля, че селекцията не може да бъде народна, тя трябва да бъде по някакъв признак. За мен правилно би трябвало да се каже - селекция - работна, но не и народна, защото народа, овчарите с други думи са гледали тези кучета единствено и само за работа, така че селекцията е работна.

Наличие на племенна книга - да.
Как след като селекцията е народна, има племенна книга ? Някой е обикалял и е записвал кучетата и ги е татуирал ? И след като селекцията е народна, кой и как определя връзките ? Ако говорим за аборигени, то тогава няма наличие на племенна книга, или ако има, то тя не е вярна - при аборигенното развъждане няма целенасочено развъждане от страна на човека, а тук е ясно и видно, че връзките се насочват и определят - иначе как се води племенната книга ?

С пожеланието един ден наистина всички, които обичат и милеят за българското овчарско куче, независимо как го наричат, да седнат и да се разберат и да работят за кучето, а не всеки за себе си. Дано това един ден да се случи. А дотогава - моля ви, спрете с караниците и определенията.

Не се притеснявай dog.bg - тези въпроси са задавани доста пъти, под една или друга форма и за съжаление винаги са били подминавани, като се създаде някоя интрижка.

Като се замисля много добре формулирани въпроси. Дано някой отговори.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#607 Потребителят е офлайн   Кунев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 April 2007 - 11:40 PM

Дог бг, не съм съгласен с твоята формулировка и ще се опитам да обясня.

В метод на селекция е записано - народна, защото е така.Селекцията и развъждането се е извършвало от хората( от народа) работили и ползвали тези кучета за свои цели- охрана на стада и имоти от хищници и крадци.Основния признак по които е водена селекцията са работните качества и на второ място визията на кучетата.

Методът на селекция се определя като народен тъй като не е фиксиран при създаването на породата, както става в днешно време с предварително изграден план, избран метотод-той може да бъде възпроизводително,поглащателно или облагородително кръстосване- и селекционен идеал.Може да е ползван всеки един от тези методи, както и елементи и от трите метода.При формирането на тези кучета съществена роля е играл и естественния отбор, тъй като са отглеждани в сурови условия и майката природа си е казала думата.Така ,че днешните екземпляри са се формирали в резултат на изкуствен и естествен отбор(с намесата на човека и без негова помощ).

При съвременните условия нещата стоя по друг начин-примери:

1.Искаме да създадем нова порода кучета подбираме две или по-вече породи и прилагаме възпроизводително кръстосване.
2.Искаме да приспособим друга порода към нашите условия на основата на наша местна и прилагаме поглъщателно кръстосване.
3.Искаме нашите кучета да притежават и други качества , които им липсват и прилагаме облагородително кръстосване.

Кучетата са определени като аборигенни, защото са местни, не са докарани от някъде другаде, а създадени тук в България.

За племенната книга- при повечето аборигенни породи на определен етап от същесвуването им се намесват селекционерите, които поставят началото на целенасоченото вътрепородно линейно развъждане, което има за цел запазването на породата и предпазването и от израждане и стесняване на генетичната наследственност.По такъв начин се поставя началото на един съвременен начин на развъждане.
Макар, че тези процеси са извършвани и при народната селекция, но не се осъзнават по съвременния научен начин.

Произхода на кучетата се проучва, описват се в племенна книга и така се поставя началото на съвременното развъждане.Бъдете сигурни , че хората развъждали тези кучета , които са им били работници много добре им знаят произхода и са същесвували линии и фамилии на ценните разплодници и без да се е водила тогава племенна книга.

Примери:Каракачанския кон,каракачанската овца,Родопското късорого говедо,Сивото искърско говедо,Реплянската овца,Медночевената шуменска овца и т.н. са оцелели и до днешно време и не винаги е имало племенни книги- те са създадени на доста по късен етап.Тези животни са създадени от хората за да здоволят тяхни определени нужди, както и под непосредственото въздействие на околната среда.

Личните предпочитания на хората и ареала на отглеждане пък формира вътрепородните типове при к.куче.

И в крайна сметка има наличие на ПОРОДА, защото К.кучетата се развъждат в себе си и трайно предават генетичните си заложби в поколенията.
И като цяло тук важи определението за порода-Еднородна група животни,създадена и поддържана от човека, която притежава и предава на потомството характерни за нея особености и стопански качества.
Еднородноста на групата животни не трябва да се разбира в буквалния смисъл, а в относителен , тъй като има вътрепородно вариране.

Дано съм успял да отговоря на въпроса ви.

#608 Потребителят е офлайн   sunset Икона

Публикувано: 22 April 2007 - 08:37 PM

Браво , браво!!! Изложбата във Варна беше страхотна!!!ето това е изложба за пример!Личеше си, че подготовката е била голяма. Имаше много добра организация и отличен награден фонд!Поздравления! Беше радост за окото не само за собствениците на Българско овчарско куче, но и за всички зрители и почитатели на това чудесно куче! Дано и за бъдеще ни радват с такива изложби! bgflag bgflag bgflag

#609 Потребителят е офлайн   mimmos Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2007 - 08:19 AM

хора в Студенски град снощи видвх пуснат БОКили КК което изглеждаше доста добре не го прибрах защото си мислех че може да е на някого от околностите и да се прибере но ако знаете някой да си търси кучето може да го упътите.Преобладаващо бяло по главата има досра черно по малко петна по тялото

#610 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 April 2007 - 09:15 PM

Поздравявам всички участници от днешното мероприятие на МАКК в София-Първи селекционен преглед на Каракачанското куче.Беше едно тържество за породата.
Браво.... bravoS
victoryVVV BEER
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#611 Потребителят е офлайн   Dinko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2007 - 09:35 PM

Цитат

Не ,не е само той -а да те питам дразни ли те когато говоря за него??Или мислиш ,че той е неподходящ пример- wink
Харесва ми стареца на мен като кучкар и като овчар.А и не само на мен.Голяма част от по -старата генерация го знаят много добре.НЯкои знаят а други са чували само за уменията му.Мога смело да кажа ,че това е един от истинските овчари на БГ.Ако ти ми кажеш някой по-известен от него овчар-дал много за породата,ще те поздравя тук в форума-хайде....давай..Не го казвам просто ей така а защото заедно с него доколкото мога ще селектирам моите кучета.Всеки от нас има определен идеал за куче.Аз имам така наречените "Тунени"кучета и съм ги харесвал винаги много -още от преди да ги имам.
поздрави..

а бе росене какво 4е кажеш за катеви

#612 Потребителят е офлайн   Dinko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2007 - 09:46 PM

Цитат

Ама тогава нямах такива кучета а имах по- различни/ wink /.
Ще се радвам да се запозная с още кадърни овчари ,защото са малко тези които навремето са си пасли овците по най-големите "вучарници"както се казва.Имало е много но само са били по ниското.Горе нависокото"над чановете"-там е истината ,където само е имало каракачани ,помаци и много малко Българи които на пръсти се броят.

еи голем разбира4 си ама сам сигорен 4е незнаеш много работи за 4обанското ку4е е като имаш време ела до разлог 4е ти кажа пак некои работи и си ми варни иакето с него ходиа с стоката ха хааа

#613 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2007 - 10:02 PM

За Катеви знам малко ДИнко.Познавам теб най-много от тях.НАй-вече съм чувал за бай Иван -баща ти.Добър овчар.ИМАЛ е хубави хучета .Проблема е ,че от тая кръв незнам дали има все още-съмнява ме.
Повече съм чувал ЗА Тунините от Костенец в интерес на истината понеже обикалям постоянно в цяла България.
И баща ти и Спас са все мераклии от времето Динко.По-добър няма.Всеки е добър за себе си.Аз тези хора ги уважавам най-вече заради кучето.Знам само ,че Бай Спас е имал много контакти с каракачаните на времето и то с силните от тях ,които са идвали в Рила планина заради най-хубавите и пасища в сравнение с Родопите и Пирин,както и най-много вода.Делял е този човечец залъка в продължение на много време по билото с каракачани и тук там с някой помак.Помаците около Якоруда го знаят всичките.Ти си овчар Динко и знаеш предполагам какво е да пасеш 960 шилета сам с 6 кучета по най-големите вълчарници над чановете нали?Ако и това не е достойно -здраве му кажи.
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#614 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 May 2007 - 10:30 PM

Динко,ще дойда но на гости да те видя.Да ме учиш недей-по ми е харно бай Спас да ме научи ,че ми е по- близо а и човечеца говори истини не лъже.
ПАк ти казвам заеби тая злоба и самочувствие-имам те за мой приятел ,дръж се и ти като такъв.Нещо лошо да си чул от мен?да съм ти направил нещо или излъгал?ИМАме си приказка и това е.Тук не е конскурс за доказване кой по- по-най?
Ще ти върна якето небой се-не съм го забравил.Посрещал си ме добре-така както подобава и бих го направил и аз ако ми дойдеш на гости.Винаги м и е драго да дойда да ви видя и теб и САндо лудия и ГЕро Стражевия -въпреки че се изпокарахте и пак за куче и Борето и брат ти Сашо Изувия и другите там.
поздрави Динко.
п.с аз по друг начин разсъждавам за разлика от теб ама карай-жив и здрав да си...поздрави на семейството ти от мен...
User's Signature

#615 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2007 - 09:15 AM

Не искам да всявам смут във форума ама някои хора пишещи в другия форум просто демонстрират много ясна изразена клиника на проблем със себе си. Култа към личността е на ниво, но още по страшно е когато сам си вярваш и издигаш сам себе си в култ! Някой беше казал "Блаженни са Вярващите......"

#616 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2007 - 09:36 AM

Ето това се казва "Ода за радостта"! Да бъдеш признат в интернет пространството! Каква радост за Учения!!! И веднага бърза да се похвали пред "низшите духом". Дано да спите спокойно....

П.п. Това ми прилича все едно да си издигнеш паметник приживе и сам да си поставяш венци пред него! Дерзайте, щом това ви харесва.....

Прикачени файлове

#617 Потребителят е офлайн   t.k.Todorov Икона

Публикувано: 08 May 2007 - 10:31 AM

Цитат

Ето това се казва "Ода за радостта"! Да бъдеш признат в интернет пространството! Каква радост за Учения!!! И веднага бърза да се похвали пред "низшите духом". Дано да спите спокойно....

П.п. Това ми прилича все едно да си издигнеш паметник приживе и сам да си поставяш венци пред него! Дерзайте, щом това ви харесва.....

Да защитаваш и отстояваш авторското си право за труд независимо от какво естество , е всичко друго но не и култ към собсвената си личност. wink

Аз съм нов в този форум , регситрирах се днес , но след като изчетох всичко в теми БОК и КК . Лично мое мнение че едва ли някога ще стана член на който и да е от тези клубове , но специално мненията на г-н Атанасов правят впечатление за един сериозен , интелигентен и отдаден на каузата си човек , така че просто дразни когато някой омаломажава труда му само защото бил в другия отбор . Нищо лично , просто малко критика от един почти страничен наблюдател .....

Поздрави . nok

#618 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2007 - 07:42 PM

Цитат

"Блаженни са Вярващите......"

.....а невежеството е благодат(кавички)
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#619 Потребителят е офлайн   buch Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2007 - 12:42 AM

искам да попитам бок и каракачанката са две породи нали а не една защото споря с една приятелка
User's Signature

КУЧЕТО - КАКВО Е ТО ЗА НАС? НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ, НАЛИ?

Качена снимка

#620 Потребителят е офлайн   Кунев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2007 - 12:25 PM

Каракачанското куче е автохтонната порода на България, а БОК е млада новосформирана породна група на основота на КК с тенденции един ден да прерастне в нова българска порода.

• (335 Страници) +
  • « Първа
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни