Публикувано: 21 February 2008 - 07:53 PM
[quote author=Mad Max link=topic=5001.msg348920#msg348920 date=1203414927]
[quote author=Стефан Попов - председател НКБОК link=topic=5001.msg348878#msg348878 date=1203410935]
[quote author=Mad Max link=topic=5001.msg348490#msg348490 date=1203353968]
[quote author=Laikata link=topic=5001.msg348484#msg348484 date=1203353685]
[quote author=Mad Max link=topic=5001.msg348253#msg348253 date=1203330837]
[quote author=Стефан Попов - председател НКБОК link=topic=2430.msg324963#msg324963 date=1200001594]
През 1983г. съм създал секция Българско овчарско куче към киноложко дружество Пазарджик при ОС на БЛРС. А овчарско куче съм показал на изложба десет години преди това. През 1977 година показах такива кучета в Пловдив, а през 1978 вече съдийствах. През 1980г. участвах на световното ЕКСПО 80 в Пловдив, а през 1984г направих първата изложба на овчарското куче в Пазарджик. Във всички тези години съм бил сам макар че през 1983г. у нас дойдоха Методи Серафимов Стефанов-"Мето" от Богдановдол Пернишко, Пафката "Кривия" от Суходол, Славчо, Метката и Митко Бараката също от Суходол и отидохме при бай Иван "Катевия и така се започна общуването из цялата страна на хора обичащи тази порода! С кучета произведени от мен и подарени из цялата страна работят всички без изключение регионални клубове на НК БОК в страната, а и почти всички алтернативи. До преди три години съм произвел над хиляда кутрета и само съм подарявал. Сега и продавам и подарявам, но на теб бих подарил на драго сърце-само да го гледаш добре и то от тая кръв, която имаше бащати като по-млад! Бъди по-скромен и ще имаш повече успехи, каквито от сърце ти желая!!! Поздрави!
[/quote]
Kaк ще коментирате извадките от изложбите на Каракачанско Куче /които публикувах в тема Фотогалерия на Каракачанското Куче/, организирани от БРФК в периода 1989 - 1993г.?
Може ли да обясните коректно какъв киноложки клуб е имало в този период към БРФК и каква е неговата история?
Г-н Попов, колко години бяхте член на Клуба за Каракачанското Куче?
[/quote]
Аз ще ти разясня малко, за да престанеш.88-93ГОДИНА не е имало БРФК,а БФК към Бълг.ловно рибарски съюз и нямаше нищо общо със съвременната кинология.Истинските кучкари ,който се занимаваха с кинология бяха създали секция "Кинология" при Съюза на зайцевъдите и гълабовъдите към ЦКС.През 93 г се събраха двете организации и учредиха сегашната БРФК,ПРИ УСЛОВИЕ ,ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗВИВА СЪВРЕМЕННА КИНОЛОГИЯ ПО ПРАВИЛАТА НА ФЦИ.
Така ,че не търси БРФК в организирането на изложби за каракачанки през 88-93г.
[/quote]
Благодаря ти, Лайка. :blink:
Г-н Попов,
какъв клуб бе учреден, от кого и кога към БЛРС?
[/quote]
НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ЧЛЕН НА ДРУГ КЛУБ ПО ПОРОДАТА ОСВЕН НА НК БОК. И това че ми слагате думи в устата, които са откровенни лъжи, не е добре за никого още по-малко за Вас. Не слушайте хората, а се опитайте да пиете вода от извора! Нашия клуб е основан през 1983г И ОТ ТОГАВА СЪМ САМО НЕГОВ ЧЛЕН.
..не съм и чул за "нещото", за което говорите, защото такова нещо НЕМА.[/quote]
Г-н Попов, Вие сам си противоречите - Цитирам Вас от статия, чиито автор сте Вие /март-април 1995г./, публикувана в списание "Моят Приятел Кучето":
"Заслужава да се отбележи огромната работа, преминала през множество трудности на членовете на клуб Каракачанско куче към БЛРС - Пазарджик, в лицето на господата Вълко Стефанов, Тодор Абаджиев, Димитър Баймаков, Петьо Шарков, д-р Любомир Кулински и пишещия тази статия."
?
[/quote]
...
[quote author=Стефан Попов - председател НКБОК link=topic=5001.msg349621#msg349621 date=1203498629]
Това беше решение на редакцията, а не нещо което съм написал и то са повтори два пъти, за което имахме сериозен разговор и беше прекратено. За съжаление такива грешки стават и в най-отговорните издания. Такава бе направена и в по-предна моя публикация в друго издание, но какво да направя, като беше в период, в който само на село се казваше ОВЧАРСКО КУЧЕ и то само от овчарите - истинските ползватели и продължители на развъждането на тази порода, а те винаги са били българи било то християни или мюсулмани. Да сложиха на две три места в това, което съм публикувал думата каракачанско без да ме попитат и ме редактираха така както никога не бих бил съгласен, тъй като нито веднъж не съм бил питан за тези редакции, но това е без значение за мен и тези, които вярват че има България, българи и Българско овчарско куче.[/quote]
Поредната Ви лъжа. Ще пусна статията, пък хората сами да си преценяват. Обвиненията ви към г-жа Радостина Тонева са безпочвени. Не се опитвайте да си измивате ръцете с нея.
[quote]Имаше и турци и някои други живеещи в България представители на етноси, но нито един каракачанин. Няма нито една линия, нито едно куче, които да водят началото си от каракачани. [/quote]
Глупости, глупости, глупости.. :->)
Колкото до линиите, първият пример за който се сещам е Триградският Караман.
[quote]И веднага се сещам за думите на Паисий и се обръщам с тях към Вас: защо младо момиче се срамите да се наречете българка? Нима ние не сме имали овце и овчарски кучета. Та нали овцевъдсвото е било основния поминък за българина през вековете.
[/quote]
Г-н Попов, говоря за каракачанското куче, което и Вие описвате във въпросната си статия. Вижте за овце и коне не му е тук мястото..
Предпочитам да се "срамя" наравно с Йордан Йовков, Васко Райчев, Йордан Радичков, д-р Т. Гайтанджиев и много други...
[quote]Отворете всички исторически и езикови справочници, прочетете сборника разкази "Вълчи вървища" прочетете "Българската овчарка" на Васко Райчев, който дава прекрасни и неоспорими исторически доказателства за съществуването на това овчарско куче по нашите земи много, много преди появата на каракачаните.[/quote]
Защо не публикувате част от труда на Васко Райчев? Да видим тук. Ако не Ви е срам, разбира се..
[quote]И най-накрая погледнете публикациите на др. Тодор Гайтанджиев, който е единствения изследовател на кучето на каракачаните, бидейки сред тях в техния все още номадски период. Погледнете какво е снимал и какво е описал! [/quote]
Запозната съм с труда на Д-р Гайтанджиев, а Вие на база на колко прочита си позволявате да го коментирате? /въпросът е реторичен защото на вас никога не Ви е бил показван../ И още нещо, д-р Гайтанджиев далеч не е единствения изследовател, но пък за сметка на това е един от най-ярките!
[quote]Защо трябва да робуваме на някакво име лишено от мащаб, правдивост и съдържание при положение че живеем в България и тя е майка и Родина на нас предците ни и техните кучета?[/quote]
При положение че Каракачанското куче е първото описано с името си куче на Балканският полуостров, описано на територията на България от д-р Петерс през 1938г. При положение, че дори Д-р Урошевич в книгата си "Балкански пастирски пси" признава съществуването му; при положение че БОК се появи като име доста скоро - едва през 1996г.:
Мащабността на името Каракачанско Куче е НЕОСПОРИМА.
Факт.
Вълк вълка не хапе.