Публикувано: 15 January 2011 - 12:10 PM
navar, ясно е, че жонглираш с мненията на потребителите и използваш само онова, което те устройва в тях. Ако трябва, обаче, да си точен в поста ми преди последния съм написала ясно, че не съм против отстрелването на вреден дивеч, но и тази дейност си има правила и аз съм за тяхното спазване, а не за тяхното изкривяване до степен на ненужна и безсмислена жестокост. Няма нужда толкова много да се засягаш и във всяка тема да се опитваш да наложиш тезата колко твоите кучета живеят достоен живот, защото били работни, пък ние останалите ги лигавим. Малко е плоско, не знам дали го разбираш. Няма нужда да живея в дън горите Тилилейски, че да имам представа защо се отстрелва едно животно и още повече как да стане това. Не е нужно дори да съм държала пушка, въпреки, че нееднократно съм го правила, да не кажа, че имам нелоши постижения като стрелец. Не сравнявай несравними неща. Както съм против това да щавят живи животни, точно толкова съм против 30 кучета да нападат вързан язовец, също толкова съм против да се убиват животни в периода, когато отглеждат малки, точно толкова съм против бракониерите, в същото време съм "за" да се ограничава периметъра на една епидемия с крути мерки, ако ще и там да загинат и няколко здрави животни, също така не се притеснявам голяма част от животните да бъдат кастрирани, вместо отстреляни. Много остроумно изказване относно кастрирането на мечките, но ако се опиташ да погледнеш обективно на ситуацията ще се съгласиш, че зад всяко разрастване на дадена популация стои някаква човешка простотия. Точно такава простотия стои и зад проблемите с мечките в Родопите, защото не може да изсипеш една камара мечки (пък и друг хищен вид) без да осигуриш прехраната им, без да осигуриш на местното население възможност за съвместно съжителство и обезопасяване. Естествено, че ще се стигне до неизбежен конфликт между видовете и той винаги ще е за сметка на дивото животно. Искаш да мисля повече за хората, а какво правят хората за да осигурят собственото си бъдеще?! Мразя да давам примери от времето на соц-а, но точно от там са едни от най-добрите примери за резерватното стопанисване на определена екосистема. Сега в тези места ще видиш построени 10 палата на някакви "величия", които са решили, че могат да съсипят това с лека ръка, но да угодят на собственото си его. Трябва ли да мисля за тяхното спокойствие?! Да не би някой да разработи програма за родопския регион, който и без това вече няма никакъв поминък и екопрограмите са единствения шанс да имат хората там препитание? Не, никой, просто изсипаха там десетки мечки, едни от които оградиха, че съвсем да не могат да си намират храна, а другите просто ги оставиха така. Да не би затова да са виновни мечките? В Карпатите мечките били съсипвали местната екосистема, а да се стигне до там кой точно е виновен да видим, че нещо не се връзва хиляда години да не я съспиват, но точно сега се намножиха?! Колкото ясно негативно отношение имам към безсмислените ловни забавления, същото е и към жестокостта при клането на добитъка. Едното не извинява и не обяснява другото. Точно затова написах, че жестокостта е еднаква и няма степени, има само проявления. Рефренът "станете вегетарианци" не минава. Идеята е да не се допускат изтезания и жестокости на всички нива, във всички области на човешката дейност, а не да обясняваме или извиняваме едни действия с други. Не е жестокост да отстреляш вреден дивеч, когато това се налага, но е жестокост да го вържеш и да пуснеш срещу него 30 кучета и от тази жестокост няма полза нито за кучетата, нито за човека. Функциите на кучето при лова не са да свърши работата на ловеца, да го поясним все пак.
Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi