Здравейте,
Пиша ви като човек, който никога не е гледал домашни животни, но пресякъл пътя си с този на едно тъжно бездомно куче. Вчера с приятелката ми в района на Захарна фабрика намерихме едно премръзнало и треперещо куче. Нямаше сили да помръдне и едвам стоеше на четирите си лапи. Беше мокро и много мръсно. Прибрахме го и с духалка, компреси с топла вода и стари дрехи успяхме да го постоплим. Започна да движи лапичките си. Ако трябва да бъда честен, очаквах да умре на пода в апартамента, но размърдването му ни даде надежда и го заведохме на ветеринар.
Кучката е на 5-6 години, докторът я нарече Стефка (нали вчера е Стефановден). Беше много изтощена и продължаваше да е в състояние на хипотермия (температура ~35 градуса). Оказа се, че е била хапана по врата от друго куче, вероятно заради малкия си размер. Снимката на врата не показа поражения по прешлените и оставихме Стефка на системи в стационара на клиниката, възлагайки големи надежди да се възстанови. На следващия ден обаче получихме лоша новина - лекарят забелязал, че кучето продължава да се движи с голяма мъка и да не е в състояние да се изправи на четирите си лапи. Направил снимка с контрастно вещество и стигнал до извода, че Стефка е с дискова херния. Не е ясно дали е в следствие от ухапването. Хернията е причина Стефка да изпитва болка и да не е в състояние да се движи. В момента й се дават лекарства, които би трябвало да помогнат за болката, но не могат да излекуват хернията. Заболяването се лекува хирургично, а след операцията се налага някой да полага грижи за кучето.
И тук идва проблемът - шансовете кучето да се възстанови са добри, но с приятелката ми сме студенти и нямаме никакви условия да продължим лечението. Операцията няма да е евтина, но това е по-малкият проблем - след нея нямаме и къде да гледаме кучето. Затова предложението на ветеринаря беше да изчакаме до утре и да видим дали болкоуспокояващите са помогнали на Стефка да се изправи на крака. Ако не - ще се наложи да я евтаназираме.
С голяма мъка пиша горните редове, защото съзнавам че в момента кучето има само нас и се налага ние да взимаме решенията за неговото бъдеще. Лошото е, че за нас е абсолютно невъзможно да го лекуваме. Но би било жестоко и да го убием при наличие на шансове да се възстанови.
Затова се обръщам с призив за помощ към вас. Вече писах на кой ли не и потърсих много приятели и познати за помощ, но никой не се наема да се грижи за това болно куче. Организациите ме препращат към приюти, но според лекаря там е много вероятно да го приспят. За сайтове за търсене на стопанин също не може да се говори - там мъчно се намират собственици дори на палета, пък какво остава за едно куче на 5-6 години, което има неотложна нужда от грижи. Не става въпрос за осиновяване за постоянно на животинката - трябва просто да й се осигурят условия да се възстанови. Ще съм ви много благодарен на всякакви идеи или предложения за помощ, тъй като сме в безизходица и накрая наистина ще бъдем принудени да приспим Стефка.
В момента Стефка е в стационара на Свети Антим в Банишора. Утре ще се вземе решението дали да я убием. Ако искате да се свържете с мен и приятелката ми - номерата ни са 0889233484 (Георги) и 0887745232 (Валентина).
Благодаря ви предварително и ви пожелавам весели празници!
Благодаря предварително!
Помощ за Стефка Нахапана от друго куче, с дискова херния
Публикувано: 29 December 2010 - 12:14 AM
моля ви, не избързвайте с евтаназацията, това е най-лошият вариант. А при положение, че лекарите дават на Стефка добри шансове за напълно оздравяване, то трябва да направим всичко, което е по силите ни.
Аз бих могла да помогна с малко трошички за операцията, а до няколко дена може да успеем тук да измислим нещо за някакав временен дом.
Скъпи съфорумници, моля ви се, нека помогнем на тази изстрадала душица. Има ли някои идея поне за времмено приютяване, дори да е само за няколко дни след операцията.
Аз бих могла да помогна с малко трошички за операцията, а до няколко дена може да успеем тук да измислим нещо за някакав временен дом.
Скъпи съфорумници, моля ви се, нека помогнем на тази изстрадала душица. Има ли някои идея поне за времмено приютяване, дори да е само за няколко дни след операцията.

Публикувано: 29 December 2010 - 01:32 AM
Мерси за съдействието! :) Супер е, че има възможност за бързо набиране на средства. Не съм имал време да разгледам форума ви и не знаех за тези инициативи. Бях доста отчаян, но сега виждам надежда... :)
Утре ще посетим Свети Антим и ще видим как е Стефка. Силно се надявам и да я видим будна - когато я намерихме беше почти в безсъзнание, а днес я заварихме заспала заради силните лекарства. Също и ще видим накъде отиват нещата и ще обсъдим възможна операция с доктора. Очаквайте повече информация и още веднъж ви благодаря! :)
Утре ще посетим Свети Антим и ще видим как е Стефка. Силно се надявам и да я видим будна - когато я намерихме беше почти в безсъзнание, а днес я заварихме заспала заради силните лекарства. Също и ще видим накъде отиват нещата и ще обсъдим възможна операция с доктора. Очаквайте повече информация и още веднъж ви благодаря! :)
Публикувано: 29 December 2010 - 01:41 AM
Успех на Стефка, имала е късмета да попадне на вас!
Надявам се, че с дружна помощ тя ще може да тича.
Надявам се, че с дружна помощ тя ще може да тича.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 30 December 2010 - 12:10 AM
За жалост, новините не са добри. Въпреки лекарствата и постоянните грижите на лекарите състоянието на Стефка не се подобри, а дори се и влоши. Не искаше да се храни, а вече бе много изтощена. Заварихме я будна - не можеше да помръдне и само си движеше очите. За наша огромна жалост, по-късно днес тя почина.
Благодаря на всички ви за подкрепата! Бяхме се отчаяли и беше супер, че имахме подкрепа зад гърба си. Писах на много организации и хора, но на малко места срещнах истинска подкрепа. За жалост, кучето нямаше късмет и не успя да прескочи трапа. Тъжно е, но сме безсилни пред някои неща.
И още нещо - искам да благодаря и на клиниката Свети Антим - не се поколебаха да приемат бездомно куче и го обгрижваха редом с домашните му събратя. Помогнаха ни и финансово като ни спестиха някои разходи около лечението. Благодаря и персонално на доктор Христо Николов, който взе случая присърце и направи всичко по силите си, като се държа много професионално и ни даде максимално изчерпателна информация за състоянието на кучето. Не вярвахме, че ще срещнем такава съпричастност. Явно хората си обичат работата, обичат и животните.
Благодаря ви още веднъж и ви пожелавам весели празници и по-малко подобни тъжни истории. Можете да заключите темата.
Благодаря на всички ви за подкрепата! Бяхме се отчаяли и беше супер, че имахме подкрепа зад гърба си. Писах на много организации и хора, но на малко места срещнах истинска подкрепа. За жалост, кучето нямаше късмет и не успя да прескочи трапа. Тъжно е, но сме безсилни пред някои неща.
И още нещо - искам да благодаря и на клиниката Свети Антим - не се поколебаха да приемат бездомно куче и го обгрижваха редом с домашните му събратя. Помогнаха ни и финансово като ни спестиха някои разходи около лечението. Благодаря и персонално на доктор Христо Николов, който взе случая присърце и направи всичко по силите си, като се държа много професионално и ни даде максимално изчерпателна информация за състоянието на кучето. Не вярвахме, че ще срещнем такава съпричастност. Явно хората си обичат работата, обичат и животните.
Благодаря ви още веднъж и ви пожелавам весели празници и по-малко подобни тъжни истории. Можете да заключите темата.
Страница 1 от 1