разгонена котка
Публикувано: 24 April 2006 - 06:41 PM
Не обръща внимание на играчките си. Мисля тези дни да и взема едно мишле (бяла мишка) или рибки за да си играе. Решила съм да и оборудвам едно нейно аквариумче, само не знам какви рибки точно да взема (да няма някои отровни) - сигурно малки сомчета или нещо от сорта ...
Може би звуча смешно или налудничево, но не е лесно да я гледам как страда.
Впрочем, знаете ли колко е възможно да продължи най-дълго периода на разгонване при една котка ?
Публикувано: 25 April 2006 - 12:08 AM
2. Интереса към играчките спада, не идват толкова много да се галят, по-скоро идват да се отъркат. Това е нормално.
3. Аквариум няма да забавлява една котка. Може би ще прояви някакъв интерес, но едва ли ще се забавлява толкова, че да забрави разгонването.
4. Да купиш на котката мишка, за да се "забавлява" с нея е меко казано странно!
5. Нормално разгонването е около 10 дена +-.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 25 April 2006 - 06:55 AM
Когато я реша или търкам по гърба тя се въргаля, ближе и пр. Иначе само върви и мяука. Та реших че е по-добре да я реша по-често за да изразходва повече енергия и евентуално всичко да свърши по-бързо. Но се опасявам да не се случи обратното...
А относно мишките - познавам хора които си купуват мишки за да хранят домашния си любимец (змия), та защо аз да не купувам за моя ( c) )
Публикувано: 25 April 2006 - 02:05 PM
За мишката - права си. Имаше някъде теория, че било дори полезно да гонят и изядат жива мишка. Не знам обаче до колко наистина едина домашна котка се нуждае от подобна "храна", колкото до емоцията - ще й хареса. Но на мен не - и не мога да го направя.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 25 April 2006 - 02:55 PM
Публикувано: 25 April 2006 - 05:24 PM
Предполагам всеки запален котколюбец ще разпознае лесно признаците на разгонване, които отговарят на следните четири етапа на цикъла:
- начален етап или предеструс. Органите на размножаване претърпяват промени, които всъщност ги подготвят за оплождане и бременност. Женската котка е в особено възбудено състояние, обикаля непрекъснато из дома, гледайки често към прозореца и търсейки начин да се измъкне навън. Започва да се търкаля по земята, като търка в столове и мебели жлезите, които изпускат специфична миризма (така де, аз никога не съм я долавяла, но ако имаше котарак наблизо, сигурно на него щеше да му е ясно. Та, забелязали ли как котаците ходят по следите на женската и внимателно душат там, където тя се е търкала...). По това време котката проявява интерес към мъжкия, но още не е готова за контакти с него. Характерно за този период е, че котката доста по-често уринира, а половият орган набъбва. Този период продължава обикновено 2-3 дни, след което започва
- еструса - това вече е същинското разгонване, с приблизителна продължителност от около една седмица. Женската е все по-силно възбудена, мяука силно (особено нощем и сутрин рано) и издава протяжни призивни сигнали (това не означава, че котката се мъчи или страда!). Ако котката е затворена, тя търси начин да излезе на свобода, не дава да я пипат, крие се и отказва храна. Случва се да започне все по-често да уринира и то не на определените места. През този период трябва да се осъществяват половите контакти с избраника-котарак.
- Следва третият етап - метаеструс. През него котката отказва всякакви контакти, избягва котарака, гони го, съска и хъска, а често безстрашно се хвърля да го натупа. Това състояние продължава около 24 часа, последвано от периода на пълно спокойствие, т.н.
- анеструс (това е любим период, през който стопаните си отдъхват и пак заобичват котката си!).
Разгонването продължава обикновено 10 дни, като най-характерен признак е голямата нервност на котката.
Ако обаче постоянно пазим (поради разни причини и обстоятелства) котката от контакт с котарак по време на разгонване, това може да доведе до неблагоприятни последици, изразяващи се понякога в постоянно или прекалено продължително състояние на разгонване, което изтощава животното, като може дори да се наложи котката да бъде лекувана... така че на това място идват съветите за стерилизация на котката.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 25 April 2006 - 10:53 PM
По принцип съм против "скопяването" (най-малкото кофти звучи ;) ) но определено след като роди ще кастрирам Кая (май наистина това е най-малкото зло)
И все още се чудя дали да я реша, доставяйки й удоволствие (?) - не може това да не и се отразява по никакъв начин ...
Всъщност не се чудя - реша я, дори я разтривам, масажирам по гърба и цялото тяло, но се страхувам дали това не я раздразнява още повече...
Публикувано: 26 April 2006 - 12:05 AM
Да, имала съм подобни преживявания и единственото, което правех (когато нямах намерение да осигуря котарак) бе да я развличам с игри (все имаше нещо към което проявяваше интерес, макар и такива неща, които по принцип й бяха забранени...), защото подобни "масажи" определено я "възбуждат" още повече.

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 26 April 2006 - 12:08 PM
Цитат
определено ... Но се надявах така да изразходва повече енергия и всичко да свърши по-бързо. например, ако я реша половин-един час тя след това заспива за малко (изтощена от въргалянето, а може би и от отчаянието...) и после отново ... И в момента явно е в апогея си, защото нищо, абсолютно нищо не може да привлече вниманието й за повече от 5 сек. Всъщност, не се сещам за нещо което да е забранено за Кая - просто всичко което е правила досега никога не ми е пречило, дори обратното.
Вече четвърти ден е във вихъра си, напълно е изтощена милата, но все още намира сили да вие. Чувствам че тази вечер ще е последно (и без друго утре ще пътуваме, с влак - тя обича).
Публикувано: 26 April 2006 - 09:50 PM
Успех и лек път !

Публикувано: 28 April 2006 - 12:13 PM
Цитат
Т.е. от момента в който се качихме във влака Кая забрави че е разгонена (и вече не е, але хоп :) )...
жестоки манипулатори се тези същества
Публикувано: 28 April 2006 - 10:09 PM
Публикувано: 29 April 2006 - 12:04 AM
Цитат
Потърси, има теми, в които се разисква ВРЕДАТА от хапчетата.

Публикувано: 28 December 2012 - 07:39 AM
ц
Публикувано: 04 January 2013 - 07:22 PM
Кая, в 24 April 2006 - 07:41 PM, написа:
Не обръща внимание на играчките си. Мисля тези дни да и взема едно мишле (бяла мишка) или рибки за да си играе. Решила съм да и оборудвам едно нейно аквариумче, само не знам какви рибки точно да взема (да няма някои отровни) - сигурно малки сомчета или нещо от сорта ...
Впрочем, знаете ли колко е възможно да продължи най-дълго периода на разгонване при една котка ?
Не прочетох постовете по надолу - признавам си.Много добре знам в какъв ад живеете в момента.Искам да ви кажа - по лошо ще става.Домашните котки са пермаментно разгонени - от май до септември по 2-3 седмици с по 2 дни почивка - това беше при нас.Котката заприлича на проскубано килимче в селски дом.Беше ужасно.Единствения изход е или да забременее,което решава въпроса за около 4-5 месеца,а може би и по-малко или да отделите 50 лв и да я кастрирате - тоест да облекчите първо нейния,а после и вашия живот!Имам тема по-долу - може да видите снимки на котето преди и след кастрацията,а мога и по-актуални да ви пратя.На ваше място не бих се замисляла изобщо.Котето ви само се тормози,а и вие също.

Публикувано: 04 January 2013 - 09:54 PM
anelia_888, в 04 January 2013 - 05:22 PM, написа:
Кая, в 24 April 2006 - 07:41 PM, написа:
Не прочетох постовете по надолу - признавам си.Много добре знам в какъв ад живеете в момента.Искам да ви кажа - по лошо ще става.Домашните котки са пермаментно разгонени - от май до септември по 2-3 седмици с по 2 дни почивка - това беше при нас.Котката заприлича на проскубано килимче в селски дом.Беше ужасно.Единствения изход е или да забременее,което решава въпроса за около 4-5 месеца,а може би и по-малко или да отделите 50 лв и да я кастрирате - тоест да облекчите първо нейния,а после и вашия живот!Имам тема по-долу - може да видите снимки на котето преди и след кастрацията,а мога и по-актуални да ви пратя.На ваше място не бих се замисляла изобщо.Котето ви само се тормози,а и вие също.
Публикувано: 15 January 2013 - 10:53 AM
rscossworth, в 14 January 2013 - 07:40 PM, написа:
Като забележиш обикновено вече е късно

Вход

Горе
Цитиране +