Сурово месо...
Публикувано: 08 April 2007 - 12:57 PM
Има риск и за хората, въпреки че термичната обработка (варене, печене и тн) уж оправяла нещата... Продължавайки нататък проблема не е само с месото, ами с всичко. Помня хляба с мишка по телевизията, скоро видяхме хлебарки в кетчуп, а аз лично съм виждал хлебарка в кисело мляко и муха в бира cheers ...
Е хайде да не съм чак толкова черноглед - давам на кучето си сурово месце от време на време (тоест рядко) - и телешко и свинско. Бих казал, че добре му се отразява. Не се спичайте :)
А ако ви се случи да изядете някоя буболечка - голяма работа. В някои страни това е деликатес bgflag wink
Публикувано: 10 April 2007 - 08:07 AM
Ще се позволя лукса да дам на моята Дейзи прясно месце,но първо ще трябва да съм сигурна, че няма да й навредя.
Публикувано: 10 April 2007 - 09:58 AM
Цитат
Като че ли, няма конкретен отговор - може или неможе.
Но аз мисля, че не трябва, от това което знам , което съм чувала и което ми е казвано.
Аз правя така:-през седмицата си купувам 3-4 кг рагу ,слагам го в торби в камерата и вадя когато се сетя.Моето хъски е много капризно и не оби4а гранули,затова му копувам пилешки плешки 2-3 бр,по тях има много месо ,слагам ги в микровълновата печка с една шепа ориз и моркови,получава се една купа ядене.Това яде всеки ден.от време на време и давам няколко кокала за по4истване на зъбите.Много яко си хапва портокали и краставици-1краставица и един портокал на ден.Не е вярно че кучетата не са хищници!До входа ми има месарски магазин-Кида умира да близне малко кръвчица и сурово месце.:) абе жив вълк си е!Сега е на 2г и половина и се развива много добре!
Не обича гранули и много рядко ги хапва-даже и нося гранули като играе с другите кучета ,та тогава ги яде за да не и ги вземат.С тази храна я храних като беше бременна(пилешки плешки с ориз и понякога сурови кокали с месо(рагу) и сега ми роди 8 прекрасни кученца .Сега са на 3 дни :)
Публикувано: 10 April 2007 - 10:08 AM
Нима всички ние броим калориите с които се храним ние или децата ни?Или пьк кучетата са ни с толкова ниськ имунитет , че да се тресем в страх от бактерии в месото , а в сьщото време навьнка знаете какви са любимите им занимания ( да ядат неща от които на нас нис е поврьща). Паразити (?!) ,ако се купуват качествени продукти едва ли опасността от тях е много завишена ,но все пак не обезпаразитявате ли редовно?
Има много писано за БАРФ по чуждите сайтове и всеки може да се позаинтересува и да си прецени не е нужно да се влиза в спор . Даже и в dog.bg има подобна статия:
http://www.dog.bg/in...ew&news_id=1088
От няколко месеца се интересувам много за тази система и изчетох доста материали по темата, а от 3 седмици храня кучето си така и за сега сьм доволна. Факт е, че има развьдници, които отдавна го правят . Най -хубавото е че обикновенно след като се премине кьм такова хранене и след преминаване на адаптациония период се решават доста здравословни проблеми на домашните ни любимци.
Нормално е да има сьмнения относно едно такова хранене ,като години наред сме слушали ,чели или обучавани в нещо друго.Но все пак всеки има глава на раменете си и може да прецени плюсовете и минусите , задьлжително след като е получил достатьчно информация по вьпроса!!!
В това всьщност няма нищо ново ,просто е добре познатото , но забравено старо r)
Публикувано: 10 April 2007 - 10:40 AM
А по въпроса с броенето на калориите, ами ние хората точно защото не ги броим сме на такова дередже - или сме много пълни, или сме много слаби, и така нататък.
Храненето с каквато и да е храна трябва да бъде сигурно, удобно, полезно, здравословно, пълноценно и т.н. И най-важното е кучето да се чувства добре от него. Аз съм на мнение, че всяко куче има различни нужди и че всеки стопанин е хубаво сам да установи за кучето си кое му се отразява най-добре. Аз така направих. Минах през всички видове хранене /без сурово месо/ и съм намерила най-добрия за моето куче. И смея да твърдя, че то е добро само за моето куче. За съседското например може да доведе до алергии, затова съседа е открил кое е най-добре за неговото си куче.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 10 April 2007 - 02:18 PM
Ти храниш твоето хъски почти като мен, или може би аз храня като теб.Това няма значение.
Съгласна съм със суровото месо,тъй като кучетата,които преобладават в къщи са ловджийски,което води до извода, че животното като си докопа плячката, то опитва и сурово месо,но аз лично не съм давала.
Прави сте, че всяко куче си е индивидуално, както при хората.
Успех на стопаните на ушковците, за подбор на по-качествена и по-добра храна!
То като не мислим за нас си (никой не ни е виновен), то да помислим за ушковците!
Щом сме си взели домашен любимец, сме длъжни да помислим за него, тъй като животното не е станало по негово желание домашен любимец, нали от нас му зависи така или иначе живота.
Публикувано: 10 April 2007 - 02:47 PM

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 10 April 2007 - 03:04 PM

Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
Публикувано: 10 April 2007 - 03:45 PM
Цитат
Чистото месо (когато е само мускулна тъкан, без мастни прикрепвания към нея) е един от най-качествените и пълноценни хранителни продукти от менюто на кучето. Осреднените данни от различни видове месо показват следното съдържание на хранителни вещества: Белтъчини 25%, Мазнини от 2% до 9%, Вода до 75%.
Храносмилателната система на кучето усвоява до 95-99% от месото, което кучето е поело със своята дажба. Не по-малко от 25% от месото, което се дава на кучето трябва да бъде в сурово състояние.
Няма друг хранителен продукт, който да се усвоява така добре от храносмилателната система на възрастното куче, както месото. Разбира се, в никакъв случай храненето не трябва да е едностранно само с месо или пък какъвто и да е друг продукт.
Най-голяма пълноценна енергия кучето получава от въглехидратите, така че те също са задължителен компонент от неговата дажба.
Мазнините също са необходими, основно като източник на енергия и частично като носители на някои мастно разтворими витамини. През зимата количеството на мазнините в дажбата на кучето може да бъде леко завишено (според климатичните фактори), а през топлите месеци намалено, но нивото на мазнините в дажбата на кучето не трябва да пада под 1 гр. на килограм тегло на кучето.
Когато говорим за хранене на кучето, не трябва темата да се свежда само до няколко отделни твърдения, а да се разгледат комплексно всички За и Против съответния продукт.
Николай Атанасов
http://www.cynology.info
Публикувано: 10 April 2007 - 03:51 PM

Публикувано: 10 April 2007 - 03:56 PM
Цитат
Това е относително. Важно е да се има предвид степента на усвояемост на съответните гранули и на съответната "нормална" храна. Това от своя страна зависи от компонентите, от които са направени гранулите и продуктите, които влизат в състава на естествената храна.
Публикувано: 10 April 2007 - 04:01 PM
Цитат
Това означава ли, че ако дам на кучето 1 кг месо, то ще изака единствено 10 гр? bl)
(това не е заяждане, писмената рече е лишена от интонация, за това уточнявам)

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 10 April 2007 - 04:05 PM
Цитат
Цитат
Това означава ли, че ако дам на кучето 1 кг месо, то ще изака единствено 10 гр? bl)
Не е казано, че кучето трябва да яде само месо. Това е % на усвояемост на продукта, а не ниво на поемане като дажба. Едностранното хранене само с протеини довежда до смърт, така както е всяко едно друго едностранно хранене. И изрично уточнявам - говоря за протеини, а не за хранителни продукти. Няма хранителен продукт, който да е изграден само от един вид хранителни вещества - протеини, мазнини или въгрехидрати.
допълнение:
В научно изведени опити в експериментални условия е установено, че:
При консумация само на мазнини смъртта настъпва след 65-70 дни.
При хранене само с белтъчини смъртта настъпва след 35-40 дни.
При хранене само с въглехидрати - след 30-35 дни
Публикувано: 10 April 2007 - 08:07 PM
Публикувано: 10 April 2007 - 08:40 PM
Цитат
Продуктите, който отбелязвате са подходящи за приготвяне на смес за хранене на кучета. Важно е да съумеете да ги балансирате правилно и приготвите във вид, който да ги прави приемливи за кучето. Явно, сте улучили комбинацията, след като казвате, че имате наблюдения от 1 година.
Публикувано: 10 April 2007 - 09:32 PM
Цитат
Пратих съобщение на лични .
Публикувано: 16 April 2007 - 09:53 PM
Цитат
Не обича гранули и много рядко ги хапва-даже и нося гранули като играе с другите кучета ,та тогава ги яде за да не и ги вземат.С тази храна я храних като беше бременна(пилешки плешки с ориз и понякога сурови кокали с месо(рагу) и сега ми роди 8 прекрасни кученца .Сега са на 3 дни :)
Повярвай, вълците не хапват и грам кокали за почистване на каквото и да е. Въпреки, че не знам какво точно е пилешка плешка, се съмнявам, че 2-3 са достатъчна дажба за хъски. И аз съм правил подобни грешки при хранене на животни и винаги са ми излизали през носа. По-точно през носа на кучето.
Публикувано: 16 April 2007 - 09:56 PM
Цитат
Не не означава. Освен несмлени остатъци от храната във фекалиите има съществен дял чревна микрофлора, епителни клетки и вода.