g_tanov' ='11 February 2011 - 11:18 AM' timestamp='1297419185 написа:
Според изкаванията на Мил излиза, че инкриминацията ще увисне във въздуха. Ами за какво са тия напъни като не вярвате в институциите.
Доста гадничко е да ми се приписват подобни желания.
Специализирано звено, казвате. Като знаем, че в десетмилионен Ню Йорк Зоополицията е от 10 души, за София да им се откъснат ... колко? 2-3? С кола или без? А за Долно Нанагорнище? 0.2?
Аз искам редовият полицай да е длъжен да реагира на сигнал за жестокост към животни, а не да ни праща към специализирано звено. Малък пример от преди 3 години - работех в офис сграда на Драган Цанков, където една сутрин осъмнахме с уплашено магаре в нишата за вход на един от луксозните магазини на партера. Обадих се в Гражданска защита и РВМС. Докато те се препираха кой да спечели трофея "не е в нашата компетентност" "нямаме ресурс", дойде патрулката с двама полицаи. Момчетата се чувстваха ужасно неловко и въпреки това се справиха блестящо. Опазиха Марко да не се навре между пиковото улично движение и за половин час откриха откъде е дошъл и доведоха собственика му да си го прибере.
Е, аз просто не искам утре тези момчета да кажат "обади се в специализираното звено, не е от нашата компетенция", а специализираното звено в същото време да е на майната си по друг сигнал.
Мисля, че полицията може да разполага със списък от доброволци и ветеринарни лекари, които да съдействат при нужда, като нуждата няма да е във всеки един случай. Какви специални умения трябват, за да закопчаеш идиота, който току-що е размазал главата на котето в бордюра или е скачал половин час върху кучето и животните са мъртви, пък ако са живи, има на кого да се обадиш, за да се погрижи? И защо мислите, че ние, българите, не бихме дарявали, за да може това да стане факт? Защо все ни влече към някакви софистицирани специализирани модели, които са за съвсем други мащаби? Няма лошо по-нататък да има специално обучени щатни хора, ама я има, я няма.
Заради тази наша невъзможност да видим практическата страна на дребните мащаби, нормативната ни уредба е ужасно тромава и прецаква всяка дребна практична идея. Не може да направиш легално приют за 2-3-5 кучета в двора си, може да имаш само царствено наречен "животновъден обект" с клетки в изрично отреден за целта поземлен имот на 300 метра от жилищна зона. В Европа може легално в домашни условия да правиш торти или курабийки и да ги продаваш в близката сладкарница, в България не може! Трябва да имаш "цех за производство на торти" с технологичен проект и поне 15 помещения дори ако искаш да правиш една торта на седмица. И сега не ни върши работа полицаят от съседната пряка, трябва ни специализиран полицай, обучаван поне година, със специално пригоден камион за десет магарета и двама парамедици.
Така или иначе, това са чисто теоретични разсъждения, не е зле да оставим телевизията настрана и да видим как наистина е решено в други държави и най-вече от мащаба на нашата.