Dog.bg Форуми : Бездомните кучетата се увеличават

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (20 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бездомните кучетата се увеличават Тази сутрин BTV Оцени темата: ***** 1 Гласове

#381 Потребителят е офлайн   Charodei Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
Публикувано: 08 March 2011 - 02:45 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 08 March 2011 - 02:18 PM, написа:

Charodei, защо си мислите, че кастрирането става без пари?! Защо не проверите на каква цена се извършва тази процедура във вашата община? Какво значи, "аз като редови гражданин"?! Аз точно като редови гражданин ходя и изисквам да ми предоставят информация и никой не ми е отказал такава, но и не живея с мисълта, че няколко хиляди лева решават проблема с бездомните и че това са "толкова много пари". Част от общините просто считат, че само прилагането на "кастрирай и върни" ще свърши работа, а не предприемат никакви други съпътстващи мерки. Това се отчита най-лесно и най-лесно се прилага. Затова обикновено само то представлява въпросната програма за овладяване на популацията от бездомни животни. Как ще има решение?! Точно никога. В толкова много теми тук се говори точно за това, че мерките трябва да са комплексни, а не прилагани поотделно. Отделно от това се изисква контрол от страна на обществото точно под формата на НПО. Защо толкова много Ви учудва това, че проблема с бездомните не се решава?! Ами няма да се реши от самосебе си. Доброволческите организации не са решението-панацея, точно както и торбата с пари няма да реши проблема, изисква се желание, инициативност, граждански натиск и контрол. Обикновено така гръмко обявените общински средства стигат единствено и само за покриването на ФРЗ на общинските служители и някакъв пределен брой кастрации. Кое Ви кара да си мислите, че това би решило проблема или би го ограничило?! Кастрацията на част от популацията спомага само и единствено тя да не се увеличава драстично бързо, но не и да намалява. За това съдействат и определени малоумни частични решения в хода на тази дейност. Визирам точно това да се кастрират мъжките кучета приоритетно. При това идеята не идва само от това, че е по-лесно, а и защото е по-евтина операция. Така се отчита по-голяма дейност. А колко от домашните ви кучета в града се разхождат безконтролно? Колко от тях безконтролно се размножават? Това е коментирано толкова често в теми от форума, че чак става отегчително. Постъпвате точно като всеки скоро регистрирал се потребител. Четете първите излезли теми и хайдееее, организациите са виновни, общината е виновна, не знам какво си е виновно, но никога самите граждани. Супер! Тоя филм вече го гледам за н-ти път. Отказвам да участвам в поредното повторение на многократно изказани и изписани неща. Моля, има търсачка! Ползвайте я! Не казвайте, че този нямал идея, онзи не работел, а друг давал пари и то много, ама не се отчитали, а това ,пък, го знаем, защото по бТВ-то така казали.

У-ау! Едва ли ще насмогна да отговоря на всичко, което сте изписал/а, няма да си направя и труда, аз само изказах мнение, от моя приятелски кръг и познатите с домашни любимци, няма нито едно , което да се разхожда безпризорно по улиците или парковете на града, да не говорим за сношаване с бездомните животни, дори подобна мисъл не им минава на собствениците. Ами информирана съм за всичко, върху което наблягате и правя каквото ми е по силите, защото и аз не съм Шива или Кали, ама въпреки това , резултатът е НУЛЕВ. Изобщо не се вкл тук , за да споря с някого, съжалявам за предизвиканата реакция, само изразих мнение. А иначе е вярно: Всичко идва от самосъзнанието на човека.
User's Signature

Качена снимка

#382 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 March 2011 - 02:58 PM

Не питам за общински бюджети. Парите в общинските бюджети не идват "по програми". Идват от републиканския бюджет.
Питам на каква почва се разпространяват твърденията, че неправителствените организации харчат някакви нечувани пари от нечувани програми и затова били длъжни да ни отърват от кучетата мигом? Какви са тези програми и пари? Те били толкова много, че сума народ се издържал от тях, та затова пречел да се реши проблемът.
Това нещо го чета и слушам вече навсякъде. Реших, че съм адски зле с инфото, щото изобщо не знам за такива програми и пари, та моля за помощ.

#383 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 March 2011 - 03:03 PM

И колко голям е Вашият приятелски кръг? 5, 10, 20 човека? Колко? А колко хора освен Вашият приятелски кръг имат кучета и дори не се замислят за тях? Колко от тях робуват на мита "Да роди веднъж"(и не говоря за приятелския Ви кръг)? Колко хора от околните села си пускат безконтролно животните? Защо си мислите, че само наличната популация в града служи за увеличаването на самата популация? Колко средства трябва и дали може да ги отдели Вашата община за да кастрира всички бездомни кучета в областта, та белким има ефект?! Аз, лично, не знам някой общински бюджет да разполага с такива средства. Дали се изразходват средствата, предвидени в общинския бюджет по предназначение е едно, дали се изразходват правилно - второ, а дали са достатъчни и какво още освен средства е необходимо - трето и четвърто. Обикновено се стига само до първото и се отчита, че в основната си част се изразходват по предназначение, за другите фактори не се мисли. Принципа е "Това можем, това правим, природозащитниците са виновни, че не можем да ги изтребим всичките помияри."
Говоря Ви точно от личен сблъсък с администрация и общински съветници, а не от някакви абстрактни представи за нещата, прочетени във форума.

mil_ , има програми ! Вуте каза, че има и един ги бил видЕл и били с много пари! :ab_041:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#384 Потребителят е офлайн   Charodei Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 08 March 2011 - 03:18 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 08 March 2011 - 03:03 PM, написа:

И колко голям е Вашият приятелски кръг? 5, 10, 20 човека? Колко? А колко хора освен Вашият приятелски кръг имат кучета и дори не се замислят за тях? Колко от тях робуват на мита "Да роди веднъж"(и не говоря за приятелския Ви кръг)? Колко хора от околните села си пускат безконтролно животните? Защо си мислите, че само наличната популация в града служи за увеличаването на самата популация? Колко средства трябва и дали може да ги отдели Вашата община за да кастрира всички бездомни кучета в областта, та белким има ефект?! Аз, лично, не знам някой общински бюджет да разполага с такива средства. Дали се изразходват средствата, предвидени в общинския бюджет по предназначение е едно, дали се изразходват правилно - второ, а дали са достатъчни и какво още освен средства е необходимо - трето и четвърто. Обикновено се стига само до първото и се отчита, че в основната си част се изразходват по предназначение, за другите фактори не се мисли. Принципа е "Това можем, това правим, природозащитниците са виновни, че не можем да ги изтребим всичките помияри."
Говоря Ви точно от личен сблъсък с администрация и общински съветници, а не от някакви абстрактни представи за нещата, прочетени във форума.

mil_ , има програми ! Вуте каза, че има и един ги бил видЕл и били с много пари! :ab_041:

Изобщо не разбирам нахъсания Ви тон, споделих това, с което аз съм се сблъсквала / и моят приятелски кръг/ , търсейки изход или някакво решение. Ами според последното преброяване от 57 000жители сега Ловеч е някъде около 15 000, понеже съм родена и тук, приятелският ми кръг покрива периметъра на град Ловеч. Ние с домашните любимци си плащаме всичко: данъци, такси, и каквото им дойде на ум на общинарите, ама я си представете само как при разходка случайно някой забрави нещо да вземе и веднага е санкциониран с глоба от 150лв. Къде отиват тези пари и защо ние, които сме с регистрирани животни сме много удобни , за да търпим негативите и носим последиците на всички пребиваващи животни в града. Щото нас могат да ни хванат , поради регистрацията, а другите са свободни души, за които всеки си прехвърля вината. Зная, че принципно всички са прави и виновни няма, както и решение. Поради това , а и по принцип не участвам в спорове, писах тук, за да споделя това, през което аз / с приятелски кръг/ преминаваме, стъпили на одисеята " Проблем с бездомните кучета".
User's Signature

Качена снимка

#385 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2011 - 03:21 PM

В Ловеч наистина ли ви глобяват по 150 лв? За какво точно, не разбрах от завоалирания изказ: за непочистване след кучето ли?
Тонът идва от това, че за хиляден път някой се оплаква как друг не е свършил цялата работа, докато самият някой кротко си подрямва.

#386 Потребителят е офлайн   Charodei Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 08 March 2011 - 03:24 PM

Показване на мнениетоmil_, в 08 March 2011 - 03:21 PM, написа:

В Ловеч наистина ли ви глобяват по 150 лв? За какво точно, не разбрах от завоалирания изказ: за непочистване след кучето ли?

Не, за забравен намордник на животно над 10кг, както миналият месец бе глобена моя съкварталка.
User's Signature

Качена снимка

#387 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2011 - 03:27 PM

В Ловеч има общинска наредба и контролират ефективно по нея?
Брях.
Мислех, че 10-те кг са столична измишльотина, а то не било така.
ПП: Проверих Ловешката наредба. Няма такова нещо за 10 кг и намордник, той е само за агресивни. Или някой ви е избудалкал, или вие ни будалкате:
Чл. 5. Забранява се:
...
4. Воденето на кучета без ремък, метална верижка и намордник – за агресивни кучета, както и пускането им свободно по улиците, площадите, зелените площи и алеите на гр. Ловеч и селата от Община Ловеч. Задължават се лицата които водят домашни животни по улиците, площадите, зелените площи и алеите на гр. Ловеч и селата от Община Ловеч, незабавно да отстраняват екскрементите им.
При нарушение се налага глоба от 100 до 150 лева.
...
Приятелката ви вероятно е глобена за нещо друго, а фактът, че са я глобили е добър, стига да не е еднократна акция.

#388 Потребителят е офлайн   Charodei Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 08 March 2011 - 03:34 PM

Показване на мнениетоmil_, в 08 March 2011 - 03:27 PM, написа:

Брях.

Аз съм "Лека нощ", понеже намирам дременето за по-ефективно занимание от разлайването на кучетата, първото акумулира енергия в дремещия, а второто черпи такава в обкръжаващите. :re_037:
User's Signature

Качена снимка

#389 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2011 - 03:44 PM

Лек сън!
Истината е много простичка. Докато всички вкупом смятаме, че каквото цапаме друг е длъжен да ни го мете, нищичко няма да помръдне и грам.
Не ви харесва това, че ви казахме, че не знаете точно какво говорите. Не знаете за какви програми става дума, за какви пари, не знаете откъде и защо се появяват кучетата, не знаете за какво е глобена приятелката ви.
Но знаете, че природозащитниците са виновни. Ех, тези природозащитници ... Не че ги защитавам, ама и аз да си имах някой природозащитник подръка да го бия по канчето, да го бия ...

#390 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 March 2011 - 03:48 PM

Показване на мнениетоmil_, в 08 March 2011 - 03:27 PM, написа:

Брях.

Абсолютно го вярвам! Спомняш ли си, че писах как работните текстове по новата наредба за София ще се "copy-paste"-нат в другите общински наредби. В Пловдив вече се говори за това, така че очаквам да се случи и на нас.
Charodei, идея си нямам защо си мислите, че пиша "нахъсено". Как се разчитат тези емоции по писането не мога да си обясня, но както и да е. Аз съм по-скоро отегчена. Написах го по-горе. Просто не ми се води такъв разговор за н-ти път. Аргументите Ви ги чета за също така н-ти път. Това е. Нищо повече. По-скоро се усмихвам когато чета постовете Ви, защото се изказвате от позицията на кучкарите в един град. От личен опит ще Ви споделя нещо - в "кварталната" ни глутница от домашни кучета има поне 20 човека, които са на 100 различни позиции по отношение на домашни и бездомни кучета, отгоре на всичко ги сменят на всеки 3 дни. Всички "търсят истината". Всички си имат такава и никой не се ангажира лично. Когато споделя, че съм ходила да проверя това и това, че съм направила това и това, че трябва като кучкари да имаме по-адекватна и по-обща позиция, няма да Ви обяснявам каква реакция получавам. Варира от изумление до пълно игнориране. :smile: Като само ще отбележа, че всички тези хора си плащат всички такси, някои са глобявани по различен повод. Затова ми се струва доста смело да се изказвате от позицията на някаква приятелска общност, пък била тя и по някакъв начин по-близка. :smile:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#391 Потребителят е офлайн   Charodei Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 08 March 2011 - 03:54 PM

Никога съм нямала болната претенция да зная всичко, но вие двамата явно знаете всичко: какво мисля аз, какво правя аз, за какво е глобена съкварталката ми, какво ми харесва и какво не, изваждате от контекста някакви цитати копнати от мрежата и си мислите ,че сте прави, само защото другите хора нямат толкова време за харчене , за да стоят постоянно в интернет и да пръскат флуиди всезнаещи. Лека нощ съм, не защото няма какво да кажа, а защото няма кой да ви се връзва на номерата, във всеки един сайт ще се намерят двама - трима всезнайковци, дето си мислят, че светът започва с тях. Само че реалната действителност е друга, обществена тайна е, че така се правят законите в страната ни, стоейки в София, я ми елате на гости, че да ви запозная лично и на място с картинката - пък тогава може и да продължим да си пишем . До този момент, вас двамата ви лишавам от присъствието си: Катя Мандинска
User's Signature

Качена снимка

#392 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2011 - 03:55 PM

Показване на мнениетоmil_, в 08 March 2011 - 12:58 PM, написа:

Не питам за общински бюджети. Парите в общинските бюджети не идват "по програми". Идват от републиканския бюджет.
Питам на каква почва се разпространяват твърденията, че неправителствените организации харчат някакви нечувани пари от нечувани програми и затова били длъжни да ни отърват от кучетата мигом? Какви са тези програми и пари? Те били толкова много, че сума народ се издържал от тях, та затова пречел да се реши проблемът.
Това нещо го чета и слушам вече навсякъде. Реших, че съм адски зле с инфото, щото изобщо не знам за такива програми и пари, та моля за помощ.

Например приютут в Плевен е бил стопанисван от Дружество за Защита на Животните Плевен , което е сдружение с нестопанска цел. Средствата са идвали от ( предполагам ) бюджета. И понеже е било за кастрация за всеки човек това е "парите по програмата за кастрацията"
Обаче ( не знам по чия вина и няма да коментирам) са установени ето такива неща.
http://www.posrednik...lemi&Itemid=354
Твърди се , че и в други градове е било същото.
Ако аз съм от Плевен щях да кажа " Ето, едно НПО получи парите по програмата за кастрацията а пък нищо не направи. Уж-кастрираните животни раждат. Да не говорим, за тези дето просто си измряха, защото не са били оперирани и зашити правилно."
Мисля си , че точно такива неща имат предвид хората , когато говорят.

PS На мен сигурно ми е професионална деформация да обяснявам на група хора , че другата група хора използва същите термини с друго значение :ab_041:

#393 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2011 - 03:56 PM

Ами не, оказва се, че пионерската идея си е столична.
Аз всъщност не се ядосвам на хората като Charodei, ядосвам се на всички глупости, които се леят нон-стоп от вестници, телевизионни екрани и кучемразци и които толкова лесно влизат в главите на хората без изобщо да ги карат да помислят.
greeneyed, термините са си термини и не могат да имат сто значения. Програма си е програма, бюджет си е бюджет и толкова.
Трябваха точно 2 клика, за да се попадне на историята, че плевенското дружество 2008 не е от никакви защитници на животните, а е превъплъщение на ловно-рибарското дружество, очевидно регистрирано с конкретна цел. Дали е истина не знам, ама и не разбирам как може да служи за основа на обобщения, при положение, че нормалните организации са подавали множество сигнали за нарушенията в Плевен. Просто се внушават на публиката лъжи, които тя на свой ред подема. И така сто пъти повторена една лъжа става истина.

#394 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 March 2011 - 04:11 PM

Показване на мнениетоCharodei, в 08 March 2011 - 03:54 PM, написа:

Никога съм нямала болната претенция да зная всичко, но вие двамата явно знаете всичко: какво мисля аз, какво правя аз, за какво е голобена съкварталката ми, какво ми харесва и какво не, изваждате от контекста някакви цитати копнати от мрежата и си мислите ,че сте прави, само защото другите хора нямат толкова време за харчене , за да стоят постоянно в интернет и да пръскат флуиди всезнаещи. Лека нощ съм, не защото няма какво да кажа, а защото няма кой да ви се връзва на номерата, във всеки един сайт ще се намерят двама - трима всезнайковци, дето си мислят, че светът започва с тях. Само че реалната действителност е друга, обществена тайна е, че така се правят законите в страната ни, стоейки в София, я ми елате на гости, че да ви запозная лично и на място с картинката - пък тогава може и да продължим да си пишем . До този момент, вас двамата ви лишавам от присъствието си: Катя Мандинска

Ооо, някой се засегна .... ах, моля ви се ...... Това, че съм се запознала с дадена проблематика, за разлика от Вас, не ме прави всезнаеща. Това, че някой друг може да анализира по-добре даден проблем от Вас също не го прави всезнаещ, а просто по-вещ от Вас в конкретната тема. Това, че Вие не успявате да се аргументирате достатъчно добре, не прави останалите криви/лоши/или започващи и свършващи света и прочее. Благодаря, че ми напомнихте за реалността! Понеже и защото аз не живея там и не понасям негативите й, но пък мога да преценя кое, защо и как се случва и за разлика от Вас не обвинявам всички абстсрактно, а и не "търся истината" на разходка с кучето ! :ab_041: Абсолютна детинска реакция. "Вие ме нахокахте, аз ще си ходя". Много важно!" София е виновна за всичко, ние тук ,в тъпата провинция, как страдаме"! Супермисъл! Ще си вържа черна кърпа затова, че ще ме лишите от присъствието си ! Ей сега отивам .... ха-ха-ха .... :ab_041: :tb_195:
User's Signature

#395 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2011 - 08:27 PM

Обмисля се кастрация на домашните кучета в София
Реалистично е в рамките на две-три години проблемът с бездомните кучета да бъде решен, но мерки трябва да се прилагат във всички общини, тъй като проблемът е сериозен в цялата страна, а Столичната община има една от най-напредналите програми.

Това коментира в предаването "Дарик кафе" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя беше категорична, че проблемът е един от най-трудно решимите, защото става въпрос за живи същества и е свързан с усилия и повече търпение.

Работи се за стимулиране на хората в София да регистрират и кастрират домашните кучета. По този повод Фандъкова обясни:

Тази година сме обявили, че ще правим безплатна регистрация, кастрация и поставяне на чипове, ще предложим на общинския съвет освобождаване от данъка за кучетата за 2011-а, за да стимулираме хората да регистрират кучетата си. Голямата част от бездомните кучета или са били домашни преди време или са потомство на домашни кучета. Ежедневно се изоставят малки кучета, за които хората не могат да се грижат. Продължава безплатната регистрация и кастрация на дворни кучета, в които се включват и тези по строежите.

Двойно са увеличени екипите за залавяне на бездомни кучета в София. Възложено е на всички приюти да извършват кастрация. Освен това в момента се проектират няколко приюта.

Миналата година открихме най-големия за столицата, а тази година предстои да изградим поне два от четирите, които се проектират, като в най-напреднала фаза е този в Подуяне. Така ще можем да увеличим броя на кучетата, които прибираме. Надявам се да увеличим бройката и на тези, които се осиновяват, като за миналата година те са 500. Те се осиновяват най-вече от чужденци и напускат страната ни, така че може да се каже, че изнасяме кучета, каза Фандъкова.

Столичният кмет предложила и още една мярка - хората да нямат право да осиновяват кучета, които се отглеждат на улицата. По думите й често, когато има сигнал за агресивно животно, се оказва, че то е осиновено, но е на улицата. Фандъкова изрази надежда хората да подкрепят това предложение, за да се знае, че домашните любимци се отглеждат вкъщи и за тях отговоря стопанинът, а за бездомните кучета отговоря общината и те се третират съгласно набелязаните в програма хуманни мерки.

При положените усилия през предходните години бездомните кучета са намалели от 20 000 до под 10 000, информира Dariknews.bg. Фандъкова коментира, че проблемът за хората е сериозен и че дори едно бездомно куче да има и то изплаши дете, това ще е проблем за нея.

http://www.econ.bg/n...icle196913.html

Чипирайте си кучетата, призовава СОС
09.03.2011, 14:38 (обновена 09.03.2011, 17:47)

Столична община стартира нова акция, по време на която ще се кастрират и обработват безстопанствени домашни кучета от циганските квартали на София, съседни общини и домашни кучета, чиито собственици нямат финансовата възможност да се погрижат за тях.
Проектът се реализира съвместно с неправителствени организации, обяви по време на пресконференция в Столична община ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска.

Тя посочи, че при последното преброяване от миналата година е станало ясно, че безстопанствените кучета в столицата са около 9 хил. Някои от тях създават проблеми и са много агресивни, а 20% от тях не са кастрирани и размножаването им продължава. Много сериозен е проблемът с безстопанствените кучета на територията на кварталите с преобладаващо циганско население.

От СО разчитат, че една добра информационна кампания ще помогне за решаване на проблема. Всеки гражданин може доброволно и напълно безплатно да заведе кучето си в най-близкия приют, където ще му бъде поставен чип, ще бъде обезпаразитено, ваксинирано, кастрирано и ще се издаде паспорт.

От 1 април всеки стопанин безплатно ще може да сложи чип на четириногия любимец. От СО са осигурили за целта 5 хил. чипа, като всеки един от тях е на стойност 7 лв. Целта на чипирането на животните е да се следи дали те са агресивни и да бъдат откривани по-лесно, ако стопаните им ги изгубят.

Общо шест са приютите за кучета на територията на столицата с капацитет около 950 животни.

Общината предвижда изграждане на няколко нови приюта в кварталите Подуяне, Кремиковци, Надежда, Младост и Искър, с което капацитетът за бездомни животни ще се увеличи. В най-напреднала фаза е изграждането на приют в квартал „Подуяне". За да спестят средства от СО са предвидили постройките да бъдат леки, сглобяеми конструкции, което ще осигури и по-добрата мобилност при нужда.

Според промени в наредба на СО от миналата година, първата година не се заплаща такса „куче".По този начин ще бъдат спазени всички законови изисквания, посочи Бояджийска.

От такса „куче" за миналата година столична община са събрали 107 хил. лв.

Стана ясно, че голям процент от всички кучета на територията на СО не са регистрирани. С подкрепата на неправителствените организации „4 лапи", „Екоравновесие" и др. от април миналата година до сега над 500 кучета са били осиновени, като повечето от домашните любимци са намерили собственици в чужбина. Целта на проекта е през следващите 2-3 години значително да бъде намалена популацията на бездомни и безстопанствени кучета на територията на София.

Представители от „Екоравновесие" посочиха, че в квартал „Христо Ботев" за последните 2 дни са заловени и кастрирани 35 кучета. На ден могат да бъдат оперирани около 20-24 животни.

Мария Бояджийска уточни, че за този проект общината не разполага с допълнителен бюджет и не отделя средства. 6-те екипа на „Екоравновесие" се финансират от организацията като бюджетът им е същият като миналата година - 1,3 млн. лв. До края на месец март екипите ще обходят още кварталите „Факултета", „Филиповци" и „Захарна фабрика".

Мария Бояджийска посочи, че няма база данни, в която да се регистрира точният брой на домашните кучета, тъй като повечето от стопаните не ги регистрират и не плащат данъци.

Мария Бояджийска посочи, че подходът на общината е като във всички други европейски страни и допълни, че отношението към животните е напълно хуманно. Кучетата, прибрани за обработване в приютите, ще бъдат връщани на местата, от които са взети. Няма да се връщат обаче агресивни кучета.

Междувременно от СО и НПО обявиха, че непрекъснато има проверки по парковете за спазване на законодателството, като проверките са съобразени с обичайното време за разхождане на домашни любимци. До 500 лв. стигат санкциите за стопаните, ако контролните органи установят нарушения.

http://bg.time.mk/re...0da7/index.html

• (20 Страници) +
  • « Първа
  • 18
  • 19
  • 20
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни