Dog.bg Форуми : "Седни" и "легни" със задържане

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

"Седни" и "легни" със задържане Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 May 2006 - 03:30 PM

Здравейте,
имам един въпрос по отношение отработването на командите седни и легни. Кучето ми ги изпълнява, но само ако съм близаодо него и за не повече от 20-30сек. В общи линии седи седнал, само ако вижда лакомството в ръката ми, и чака докато му го подам. Но забавя ли се пове4е от 20-30 сек. , става и иска да го вземе от ръката ми,като не го дам, се отказва.А ако подам командата наново- пак се стига до 30-те сек. задържане и това е.
Ако някой има опит- пишете съвети.

Благодарско

#2 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2006 - 04:02 PM

А от колко време правиш задръжка?

#3 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2006 - 06:02 PM

Научете го да сяда и ляга без да държите храна - по знак и команда - имитирайте, че държите храна, а всъщност я дръжте другаде (на маса или в джоб) и щом седне/легне му дайте награда.
След това отделете командата от знака с ръка.
Тогава може да започнете да изчаквате по малко всеки път преди да дадете лакомството. Започнете изчакване 2-3 секунди и повторете няколко пъти. Тогава увеличете изчакването с още 2-3 секунди пак повторете .... докато стигнете до няколко минути.
Ако в даден момент кучето стане, но все пак се интересува от лакомството, значи сте избързали и трябва да се върнете на по-кратко време. Например: кучето обърка на 20сек. и вие се връщате на 15сек., повтаряте поне 5 пъти и тогава увеличавате с една секунда и т.н. когато преминете 20 сек може пак да увеличавате с по 2-3 секунди.
Ако кучето стане и не се интересува от храната, значи то или не е гладно, или има нещо, което го разсейва (по-интересно от храната). Третата възможност е да не разбира какво се иска от него и най-вероятно от това идва вашият проблем.
А каква порода е кучето?

#4 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 May 2006 - 07:57 PM

Когато имаш ирландски сетер, трябва да си по-упорита от ирландски сетер! b) b) b) Той става ти го връщаш и така докато не му уври в главичката, че ти си по упорита. С голдени и лабрадори е лесно - те бързо се отказват , но не и сетерите.

#5 Потребителят е офлайн   suzanka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2006 - 06:58 AM

Щом е сетер значи става, защото не знае какво се иска от него. Ловните са си доста упорити и трудно се отказват, когато знаят, че може да получат нещо.

#6 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2006 - 12:30 PM

Много хубави съвети, но според мен Стойка просто много бърза. Не можеш да искаш от едно дете да тича, преди да се е научило да ходи.

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 May 2006 - 01:04 PM

Всъщност, по-скоро кажи как отработвате седни и легни, засега остави задържането. Изпълнява ли безотказно на повод?

#8 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2006 - 01:10 PM

Здрасти банда,
благодарско за съветите.
Де да знам, бързам ли много или звер4ето не възприема...:)Това е шега, разбира се.
Ето какво е положението:
седни изпълнява без коментар, като посо4а с ръка, кажа "седни", и лакомството ми е още в джоба.
Значи кучето сяда, аз бъркам в джоба, показвам бисквитата, чакам 10- макс. 20- сек. и давам бисквитата. Ако се забавя повече от това, той става и си иска лакомството.
Това 4е трябва да увеличавам по малко го знам, ама аз по4нах да броя уж първо до 5 (наум), после до 10, 15... и до там си останах. Не можа да чака повече момчето:)

А пък за легни....стигнали сме до 5 сек. - команда,жест, бисквита. Ако не дам бисквитата става да се пробва да я докопа от ръката ми...

Айде, хубав ден от мен:)

#9 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 May 2006 - 02:09 PM

Работиш ли изобщо с повод и корекции? Май не?

#10 Потребителят е офлайн   en4o Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 May 2006 - 11:54 AM

Хайде сега глупав въпрос..... Трябва ли да има разлика в командата при сядане и при сядане със задръжка. В смисъл когато искам просто за момент да седне, напр. да сложа нашийника или нещо друго и когато искам да остане седнало, докато не го освободя. Например при единия вариант да е само "седни", а в другия след "седни" да следва нещо за оставане на място, или..... Същото и за легни.....?А при тези команди каква трябва да е корекцията, ние сме само на награди?

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 May 2006 - 11:56 AM

Не. Командата е една и съща и означава да седи, докато не му кажеш друго.
За тази цел трябва да си имаш освобождаваща команда.
Има теми за отделните команди, там е описано подробно всичко.
Седни
Легни

#12 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 May 2006 - 12:55 PM

Цитат

Хайде сега глупав въпрос..... Трябва ли да има разлика в командата при сядане и при сядане със задръжка. В смисъл когато искам просто за момент да седне, напр. да сложа нашийника или нещо друго и когато искам да остане седнало, докато не го освободя. Например при единия вариант да е само "седни", а в другия след "седни" да следва нещо за оставане на място, или..... Същото и за легни.....?А при тези команди каква трябва да е корекцията, ние сме само на награди?

Седни означава "ще седиш докато не ти кажа нещо друго" .
В нашето училище е голям проблем на собствениците именно това. И после се чудят защо им бяга задръжката. Хората просто нямат навици или са изградили грешни такива. Карат кучето да седне, награждават и като кажем да тръгнат отново, те тръгват без да изкомандват "ред". Кучето тръгва, защото са му познати жестовете, не бива коригирано заради това че не изпълнява командата "седни" и хоп, ето ти проблем със задръжката.
А най-използваната команда трябва да е освобождаващата.
Стойка наистина явно не работи на повод, което е грешка. Тя се лишава от най-добрия начин за корекция на кучето. Вместо да му дава винаги лакомства, трябва да ги разреди малко, да не дава всеки път, еле пък ако кучето се е изправило и си проси лакомството. В този случай никога не трябва дасе награждава, а да се коригира.

#13 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 05 May 2006 - 01:32 PM

Цитат

Седни означава "ще седиш докато не ти кажа нещо друго" .
В нашето училище е голям проблем на собствениците именно това.

М дам, и аз не се бях сещала за това. Когато учех далматина да седи на мястото си, докато излизам - казвах му "седни" и той сядаше, а аз излизах. Мисля, че точно ти ми каза, че трябва да давам освобождаваща команда, преди да изляза. Не се бях сещала до тогава!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 May 2006 - 01:44 PM

Със сигурност ти го казах b) В твоя случай той, горкият, нямаше шанс да не наруши командата Седни.

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 05 May 2006 - 01:49 PM

Цитат

Със сигурност ти го казах b) В твоя случай той, горкият, нямаше шанс да не наруши командата Седни.

Тогава смених командата "седни" с команда "чао" - идеята ми беше "седни" си е седни, а "чао" да е команда, която означава "стой на мястото си, докато изляза". По този начин, мислех, че не "развалям" командата "седни". Просто въвеждам нова комнада, с ново значение.
Дали разсъждавам правилно?(разсъждавам, защото нямах много време за да проследя как се развива усвояването)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#16 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 May 2006 - 01:53 PM

Цитат

Тогава смених командата "седни" с команда "чао" ... Просто въвеждам нова комнада, с ново значение.

Да, било е правилно, що се отнася до неразвалянето на седни.
Но не бива да въвеждаме излишно много команди. Можело е спокойно да си остане седни с освобождаване (основни и неизбежни команди, хем седни ще си се отработва всеки път), без да се въвежда нова команда. Да си запазим място в капацитета на кучето за усвояване на други важни команди.
С други думи, било е правилно тактически, но не и стратегически.

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 May 2006 - 04:33 PM

Сетих се още нещо, Dara обърна внимание на една честа грешка.
Друга много честа грешка: Хората забравят да хвалят и кучето не може да схване контраста. Като им кажеш 5 пъти "Къде ти е похвалата" хвалят, но вътрешно приемат похвалата за освобождаване. В момента, в който кажат "Браво" и ааайде, ойде коня у реката.
Браво и освобождаване са коренно различни неща!

#18 Потребителят е офлайн   giannis Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 May 2006 - 08:41 PM

Imam malak problem,za komandata:Myasto !
Sedni i podavane na lapite posledovatelno samo s pokazvane s prast!
Sega nyamam problem i bes pukanki,vaspriema barzo no S myasto neshto nestava!
Kakvo da napravya?

1. Моля, пишете на кирилица.
2. Не пикачвайте снимки, по-големи от 600 px

Прикачени файлове

• Прикачен файл  Dogo.jpg (30.61K)
    Брой сваляния: 97

#19 Потребителят е офлайн   stoyka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2006 - 01:05 PM

Цитат

Не. Командата е една и съща и означава да седи, докато не му кажеш друго.
За тази цел трябва да си имаш освобождаваща команда.
Има теми за отделните команди, там е описано подробно всичко.
Седни
Легни

Ей, страшно готина си в обясненията, супер.
Ама и аз съм една обучителка... да ти стане лошо като ме слушаш какви работи пиша.
Моля за извинение, че съм чела- недочела постовете за командата...Сори.
Та сега вече като се светнах, че "седни" е всъщност "седни без да мърдаш, докато..", лъсна истината, че ку4о ми сяда и ляга, просто щото чака "папото", а не щото ме слуша.
Сега да питам пак (извинете ме ако е тъпо), като кажа "седни" , ку4о сяда, някак след като дръпна повода, аз викам браво и/или го галя.
След това остава така пак 10-15 сек и става. Аз реших пак да го накарам да седне, и така пак и пак.
Понякога сяда и като види че няма "папото" ляга без нищо да съм казала, аз пак го изправям , "седни" и така.
Става ли да продължавам така или пак ще огелпя нещата?

#20 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 May 2006 - 02:23 PM

Цитат

След това остава така пак 10-15 сек и става. Аз реших пак да го накарам да седне, и така пак и пак.

Недей да стигаш до момента, в който става. Това значи, че прибързваш. Намали времето на задържане и хвали, целта е да има положителност, повече правилни изпълнения, отколкото корекции.
Не хвали веднага, щом седне, а след като задържи така.
Увеличавай времето много постепенно.
Вместо само да увеличаваш времето започни да ходиш около него с повод в ръка, както е описано в темата за седни.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни