Dog.bg Форуми : Спорт

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (58 Страници) +
  • « Първа
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Спорт

#561 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 10 November 2010 - 09:12 AM

Здравейте , пиша тук ,защото в секцията на маламутите няма такъв. Можете ли да ми кажете как да запозная 2 хъскита с моя маламут за да можем да ги впрегнем в шейна и как се определя водача на впряга. Кучетата са мъжко и женско хъски, и мъжки маламут. Края на зимата правят година и три месеца и ще може да теглят. И от сега гледам да се подготвя с нужните неща, като шейна и други . Но ме притеснява дали няма да стане един хубав бои между 2-мата мъжкари . :dh_188:
User's Signature

Качена снимка

#562 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 November 2010 - 04:53 PM

Трудно е да се даде точна рецепта за това, но опитайте първо да запознаете двамата мъжки например на обща разходка. След това добавете "дразнещият" фактор женска с тях и ще прецените дали ще се получи. Когато кучетата работят те трябва да са отдадени на работата си, не на емоции и борби за лидерство.
Водачът се определя от човека. Това е куче, което трябва да има качества за това. Например може да има повече опит като за начало, но иначе трябва да знае добре какво се изисква от него, да реагира на командите и да може да увлече другите след себе си по волята на човека. Някои кучета претендират за лидерски качества сред другите, но това още не значи, че ще са добри водачи. Всеки трябва да си знае мястото. Като направите повече тренировки, сами ще разберете кое от кучетата е най-подходящо за това. По правило, начинаещите кучета се слагат последни като позиция във впряга.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#563 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 10 November 2010 - 07:30 PM

Благодаря , тея дни ще гледам да направя една 3-колка и да почна да го тренирам малко от малко. , но си мисля , че хамута му е малък я той е от Х -моделите.
А сега видях тези какво ви е мнението и как се слагат ?
http://shop.zoomania...-na-sheIni.html
User's Signature

Качена снимка

#564 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2010 - 01:00 AM

Принципа на подредба на кучешки впряг е физически силните и издържливи кучета са последна двойка(или последни двойки при по-голям впряг). Погледнато реално те отнасят най-голямата тежест и примерно при завой центробежните сили изхвърлят шейната в посока обратна на завоя и именно тази последна(ни) двойка кучета са тези които връщат шейната в правилната посока, ако се необучени-те няма да могат да се справят с това!
За водач се слага куче или двойка кучета, които изпълняват най-вече команди и водят впряга - тяхното качество е това, а не силата. В средата се слагат кучета, които играят ролята на подържащи впряга и точно това е мястото да се слагат необучените кучета.
dimy, във вашия случай, ако успеете да сработите двете мъжки кучета, най-добрия вариант ще е те да са отзад, а отпред да сложите женското(женските кучета са много по-добри водачи от мъжките).
Желая ви приятни емоции, сигурна съм,че ще има такива! :ab_041:

#565 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 November 2010 - 08:32 PM

Благодаря , до края на другата седмица се надявам да успеем да направим такава шейна само не разбрах за какво служи парчето дето се стъпва , не увеличава ли сцеплението ?
http://www.youtube.c...player_embedded

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#566 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2010 - 09:53 PM

офф/ Според неопитното ми око това трябва да служи за спирачка. /офф
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#567 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 November 2010 - 10:42 PM

Показване на мнениетоhrisi14, в 10 November 2010 - 10:05 PM, написа:

Принципа на подредба на кучешки впряг е физически силните и издържливи кучета са последна двойка(или последни двойки при по-голям впряг). Погледнато реално те отнасят най-голямата тежест и примерно при завой центробежните сили изхвърлят шейната в посока обратна на завоя и именно тази последна(ни) двойка кучета са тези които връщат шейната в правилната посока, ако се необучени-те няма да могат да се справят с това!
За водач се слага куче или двойка кучета, които изпълняват най-вече команди и водят впряга - тяхното качество е това, а не силата. В средата се слагат кучета, които играят ролята на подържащи впряга и точно това е мястото да се слагат необучените кучета.
dimy, във вашия случай, ако успеете да сработите двете мъжки кучета, най-добрия вариант ще е те да са отзад, а отпред да сложите женското(женските кучета са много по-добри водачи от мъжките).
Желая ви приятни емоции, сигурна съм,че ще има такива! :ab_041:

Към горния пост искам само да допълня, че подредбата на впряг не е просто механична - тоест не може да се очаква случайно събрани кучета да тръгнат и да заработят изведнъж - и то добре. За да стане това трябва да научите поне водачите да бягат и да дърпат по пистата без да обръщат впряга, без да се разсейват от отвличащи фактори наоколо и да изпълняват командите, които им задава човека - стой, тръгни, ляво, дясно и пр.
Също така е важно в двойки да се слагат кучета, които се разбират (традиционно това са мъжко-женско), ако някое куче е проблемно и не се разбира с другите, не пречи да бъде впрегнато само, желателно е най-отзад.

Отзад се слагат не само най-силните, но и най-проблемните и новите/младите кучета, които сега се учат, за да бъдат под контрола на човека.

Показване на мнениетоdimy, в 23 November 2010 - 05:37 PM, написа:

само не разбрах за какво служи парчето дето се стъпва , не увеличава ли сцеплението

Това парче (mat) е спирачка за намаляване на скоростта на шейната - то може да спре впряга, но не може да го задържи на място - за тази цел има друга спирачка (break) и кука (snow hook/anchor).
User's Signature

Щом Бог е създал глупака, значи има нужда от него

#568 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 November 2010 - 11:13 PM

Да аз куките ги видях и за това се чудех за другото :dry: , както и да е , проблема при тази шейна е как да се направят плазовете еластични , може би ще пробваме от 2-3 пласта в комбинация алуминий , неръждавейка и стъкломат.
User's Signature

Качена снимка

#569 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 November 2010 - 01:02 PM

Dimy, тази спирачка е много важна и удобна, ако имате възможност не я пропускайте, а за котвата е задължителна.

А за двойките кучета които се впрягат, по мое мнение трябва да са кучета които си отговарят на ръста, ако вържеш мъжко и женско е лошо защото едното тича повече и има по дълги крачки а другото трябва да набира и така си прецакваш едното куче. А разбирасе, че кучета които се бият нямат място във впряга. Аз като имам такова като за първо теглене го слагам до шейната защото така не може да ми се обръща и да ръмжи, но пък трябва да се внимава с кучето да не се претовари, защото първо теглене на най -силовото място до шената, не е добре.
Друго което използвам за по агресивни кучета е да ги поизморя отделно преди това, за да не се ежи много много, но факт е че нашите хъскита не са кучета, които не бият със всички мъжки и на всяка цена. За маламутите знам, че са по нервни и палят по бързо:-)))

Хайде снега наближава....
User's Signature

IcyLand siberians

#570 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 November 2010 - 07:46 PM

Така като гледам тая спирачка е от някакъв вид пластмаса или твърда гума :tb_195:, днес първия опит за огъване на п -образен 4мм алуминиев профил претърпя провал. Утре ще се разходя до практикер да видя какви има там :rf_011:
User's Signature

Качена снимка

#571 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 November 2010 - 10:53 PM

Показване на мнениетоdimy, в 24 November 2010 - 04:51 PM, написа:

Така като гледам тая спирачка е от някакъв вид пластмаса или твърда гума :tb_195:, днес първия опит за огъване на п -образен 4мм алуминиев профил претърпя провал. Утре ще се разходя до практикер да видя какви има там :rf_011:

По-нагоре в постовете, са ти обяснили необходимостта от спирачките. Ето как изглеждат двата вида спирачки:Прикачена снимка
Прикачена снимка
Дано са ти от полза!
А за тренирането - не чакайте само зимата! За самите кучета е хубаво да бъдат тренирани през цялата година, а не само зимата да се опъват! Намери вариант удобен за теб и ги тренирай и през останалото време на годината!

#572 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 November 2010 - 08:14 AM

И 2-те спирачки ги видях :dry: просто питах за матеряла на тази отдолу :smile:
относно тренировките сутрин и вечер теглим гума по 2 км
User's Signature

Качена снимка

#573 Потребителят е офлайн   icyland Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 November 2010 - 12:05 PM

Показване на мнениетоdimy, в 25 November 2010 - 05:19 AM, написа:

Първата спирачка е от твърда гума, която да не се счупи от студа. Все пак тя се валя в снега непрекъснато и при нужда мъшера стъпва на нея някой път и с два крака, но трябва да е така монтирана, че да може и да се дига, т.е. тя застава перпендикулярно на земята за да не те спира- примерно ако катерите баир. Нашите може да се вдигат само с едно движение докато шейната си върви и даже бутайки ги с крак падат за да може бързо да реагираш и да намалиш скорост или да вземеш завой, избегнеш препятствие за това много помага.
Още нещо като си вземеш котва - тази втората спирачка, не и слагай дълго въже...сам ще се увериш че не е опция. Защото кото я забиеш те успяват да те дръпнат 2-3 метра, защото искат да теглят, не да ги разплиташ и т.н. и после докато си вземеш котвата впяга избягал:-))))) голям купон е особенно като си сам.

Принципно когато кучетата се сработят те се нахъсват да теглят, придобиват по голяма увереност и удовлетворение и тогава търчат като луди - това им носи голямо удовлетворение и ето защо не е добре да бъдат спирани непрекъснато де за завой де за дърво, тогава мъшера трябва да маневрира ди колкото е възможно. Аз и по корем съм се влачила.....ама не пускам впряга :af_089:
Тук се вижда че е дигната точно тази гумената спирачка: http://www.ecokids.c...assets/sled.jpg
User's Signature

IcyLand siberians

#574 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 November 2010 - 07:30 PM

То шейната да стане и кучетата да се разберат , трасето за биатлон ми е на 200м :dog: :ab_041:
иначе хъскитата ги качват в събота :dog: :tb_195:
та цирка започва :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#575 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2010 - 11:48 AM

Показване на мнениетоicyland, в 25 November 2010 - 09:10 AM, написа:

Показване на мнениетоdimy, в 25 November 2010 - 05:19 AM, написа:

Първата спирачка е от твърда гума, която да не се счупи от студа. Все пак тя се валя в снега непрекъснато и при нужда мъшера стъпва на нея някой път и с два крака, но трябва да е така монтирана, че да може и да се дига, т.е. тя застава перпендикулярно на земята за да не те спира- примерно ако катерите баир. Нашите може да се вдигат само с едно движение докато шейната си върви и даже бутайки ги с крак падат за да може бързо да реагираш и да намалиш скорост или да вземеш завой, избегнеш препятствие за това много помага.
Още нещо като си вземеш котва - тази втората спирачка, не и слагай дълго въже...сам ще се увериш че не е опция. Защото кото я забиеш те успяват да те дръпнат 2-3 метра, защото искат да теглят, не да ги разплиташ и т.н. и после докато си вземеш котвата впяга избягал:-))))) голям купон е особенно като си сам.

Принципно когато кучетата се сработят те се нахъсват да теглят, придобиват по голяма увереност и удовлетворение и тогава търчат като луди - това им носи голямо удовлетворение и ето защо не е добре да бъдат спирани непрекъснато де за завой де за дърво, тогава мъшера трябва да маневрира ди колкото е възможно. Аз и по корем съм се влачила.....ама не пускам впряга :af_089:
Тук се вижда че е дигната точно тази гумената спирачка: http://www.ecokids.c...assets/sled.jpg

Има и друга система за монтиране на гумената спирачка - особено при саморъчно направените шейни и за по-малки впрягове: парче гума се прикрепя на баскета на шейната (между двата плаза), под основната желязна спирачка, така че да виси достатъчна част от нея надолу, за да може да се натиска с крак - ширината на тази гума трябва да е такава, че да не пречи при натискането на желязната спирачка над нея - понякога се налага да се натискат и двете едновременно - всяка с отделен крак. Когато е свободна от натиск тя се влачи по снега, но не пречи на хода на шейната, дори и при нанагорнище. Материалът, от който може да се направи, е примерно от гумената верига на снегомобил - хубаво е в гумата да има железни шипове, за да може да се сцепва с леда и снега по-добре.

Това за куката е много вярно - тя трябва при опънато въже да достига точно докъдето е крака нормално поставен на плаза - за да може при освобождаване само с приклякване да се освободи с ръка, или ако е много силно забита в леда да се удари лесно с единия крак, докато другия стои на желязната спирачка.

Прилагам снимки на гумената спирачка, съжалявам за качеството, но това имам само засега - там се вижда къде е поставена, колко е дълга и широка, как е закрепена и какво точно представлява материята.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Щом Бог е създал глупака, значи има нужда от него

#576 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 November 2010 - 11:14 PM

Показване на мнениетоhrisi14, в 10 November 2010 - 10:05 PM, написа:

Препоръката за слагане на начинаещите кучета на wheel позицията ми е дадена от човек, който се занимава именно с това от години на професионално ниво. Обучил е десетки кучета за работа във впряг и продължава да го прави, участвал е в Айдитарод и прочее интересни екстри. В същност всеки мъшер си изработва сам методите за трениране на нови кучета, знае си кучетата, пробва позициите и така се установавя в един момент кой къде да е. Когато имаш известен опит зад гърба си и се качваш на шейната и имаш и нови кучета, знаеш горе долу какво се очаква и за какво да внимаваш. Всяко wheel куче е имало своя първи ден на тази позиция и може да не се е справяло от пъвия път, което мисля и не се очаква в случая за някакви 100 процента и едва ли е проблем. Аз обикновенно не си позволявам да давам съвети за неща, за които не съм имала нужния опит или съответните знания.
Също така за класики в жанра, от типа - че кучетата не трябвало или не било хубаво да се спират докато теглят, или че може и да си теглят позаплетени във въжетата, за мен лично вече принадлежат (от едно известно време) към епохата на митовете и легендите. :md_064:
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#577 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2010 - 10:28 PM

Тримата – Ахак, Ник и аз използвахме хубавото есенно време и направихме съботно-неделната си тренировка в търсене на нови маршрути! След около 15 км. преход, успяхме да стигнем много нависоко в планината и беше невероятно хубаво! :be_107:
Макар и непрофесионално, под напътствията от професионалисти(които участват във всички по-големи състезания в Европа – La Grande Odyssee, Donovali, Pirena и др. ), Ахак вече трета година „работи” и според тяхното мнение той вече е изградения „професионалист” в нашата групичка! :ab_041: Не го интересува страничната обстановка, не се разсейва! Ник все още има какво да учи, но мисля, че с времето и това ще стане!
Професионално или не, аз чакам с нетърпение всяка събота и неделя, защото часовете прекарани в тичане през планината с мойте кучета, ме зареждат така, както нищо друго!

#578 Потребителят е офлайн   Meto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 29 November 2010 - 12:57 AM

Ревнувам тайничко ;)
User's Signature

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.

#579 Потребителят е офлайн   Letty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 November 2010 - 08:48 AM

hrisi14 много е хубаво! Поздравления
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

15.03.1997 - 10.12.2011 - R.I.P. Rino! Always in my heart...

#580 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2010 - 09:53 AM

Браво ! :af_089:
Аз направо завиждам - благородно разбира се ! :wub:
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева