Родезийски Риджбек
Публикувано: 21 July 2008 - 12:25 AM
За сега нямам нови фотоси на бебчо, но само мога да ви кажа, че изкарахме два тревожни, но и приятни дена на вилата. Този малкия не спира да дъвче каквото види, а и аз, като собственичка само от 21 дена, не знам кое е изключително опасно и кое става за игра.
Дядото наистина е красавец, но нали по принцип тези бели петна не са за предпочитане... (или аз пак нещо не съм разбрала)

Няма лоши кучета, има лоши стопани!
Публикувано: 21 July 2008 - 06:49 AM
kali, честито за малкия, ще имате много прекрасни преживявания.
Няма нищо нередно в белите петна. Те са в породата. Не трябва да са прекалено големи. Няма стремеж да се "изчисти" бялото от породата. Аз го намирам за красиво.
Публикувано: 21 July 2008 - 09:16 AM
Деси, ще чакам се нетърпение да се видим, имаш много много да разказваш и "изиграваш" ;)
Кали, задължително измисли на младежа някакви играчки, с които е позволено да се прави абсолютно всичко, да са си само негови :) "Кака" Бела например напоследък се съдира да играе с един моп (такова с ресни за чистене на пода), който вече е отделен само за игрални цели. Прибираме го след "тренировка", защото иначе ще го унищожи напълно и няма да има с какво да се забавлява. С този моп открихме, че може да скача над два метра височина, много впечатляващо. Ще гледам да направя снимки, защото е много красива, когато го прави.
Слагам и една скорошна снимка на двете девойки в нашата глутница... такваз любов, такова нещо! Яна понякога я подлага на безмилостен тормоз - връзване на джуфки по врата, тръшкане върху нея, та веднъж дори я хванах да й прави "прическа", като й събираше ушите на върха на главата с една щипка - ужас! Ако бях аз, сигурно щях да я ухапя, но Бела трае всичко и не дава никой да повишава глас на малката. Невероятна е с деца, просто страхотна.
Гледам я на тази снимка и сравнявам с аватара на Мил (бебока до Реджи е точно Бела). Ей на това му се казва порасване!
Поздрави на всички и дерзайте!

Доброто е заразно!
Публикувано: 21 July 2008 - 08:25 PM
Наистина се надявам да съм ви направила съпричастни с моите емоции. Те бяха толкова .... големи, че все още се чудя, дали съм била там в действителност. :rolleyes:
Най-много съжалявам, че не успях да отида на специалката на шведския клуб. Тя се провеждаше на 50 км от мястото, където бяхме ние с Таня и Глени, а милия петнист сладур също трябваше да се покаже :blink: На следващия ден, обаче, докато "клюкарствахме" до ринга, колегите дружно ми разказваха колко са впечатлени от начина на провеждането й. Били в нещо като замък, имали организирана лека закуска, всичко било като провеждане на някакъв аристократичен прием. Нямам много време да се ровя в нета, но може би има някакви снимки.
Сега пак се сещам за специалката в Хърватска и пак ви предлагам да помислим дали не може да се организираме за един уикенд до там. То е ясно, че започвам да се държа маниакално, ама как да го обясня .... като те ухапе комар започва едно чесане .... ;D .... накрая сигурно ще банкрутирам с тия разходки. ;D
Кали, имате си един малък тайфун, който расте с всяка минута. Убедена съм, че ще стане хубавец !!! А ти не се притеснявай, като му минат ваксинациите, не е лошо да го покажеш на някоя САС-изложба. Да свиква! Пък и момите да го виждат ;D !!! Прочети раздела за възпитанието и по-специално постовете на mil_ ! Ще ти бъдат много полезни, убедена съм! А съм сигурна, че какъвто и проблем с възпитанието му да имаш, тя ще ти предложи решение. Не защото си е "наш човек", а тя просто си ги разбира нещата (mil_ , извадих баданарката ;D).
Кали, за белите петна mil_ е абсолютно права, това е част от породата. Едни от най-добрите производители са кучета с бели петна. Според някои развъдчици от Южна Африка те имат пряка връзка с уравновесения характер на риджбека. Имам един много хубав материал, но е само разпечатка. Не мога да се сетя откъде съм го извадила. Руски превод на един разказ на Лори Вентер, наследничка на един от първите развъдници за РР в Южна Африка. Нейната майка е основателя на развъдника и пряк участник в създаването на първите варианти на стандарта за РР. Та в този разказ тя обяснява, че избягването на белите петна е въпрос на модно течение. Те са присъщи за породата и не трябва да се изолират кучетата с такива петна. Има си посочени места, на които е позволено да ги има - гърдите и долапието. Здраве и живот до края на септември ще сме готови с нашия сайт и там ще прочетеш целия материал. Както ти писах, надявам се това, което сме направили да е един от най-добрите в информационно отношение сайтове за РР, при това на български език. Само дано да ни стигнат силите за всичко това.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 22 July 2008 - 06:47 AM
Чакам с нетърпение РР сайт на български! Двуезичен ли ще бъде? Ако може с нещо да помогна да го надвуезичим, хубаво ще бъде :)
Кали, напълно поддържам мнението на Деси да прочетеш всичките постинги за възпитанието на мил. Най-лесно е като щракнеш на името й и оттам отидеш на "Прочети всички мнения на този потребител". Има доста да почетеш....но си струва всяка минута! При нас и до ден днешен действа положителното стимулиране, Бела не обича да й се повишава тон, понякога, разбира се, играе "глухия", понеже повече й отърва, въпросът е никога да не оставяш да му се размине по тоя начин, защото ще му стане твърде неприятен навик. А те са умни и хитри, колкото си искат! Например най-силно й действа една фраза (на английски), не знам защо, но много я стряска, дори когато я прошепнеш "Наблюдавам те!". За нея това означава веднага да помисли какво не е позволено от това, което прави, и да спре. Действа безотказно! Вие ще си измислите свой си език, разбира се, въпросът е той винаги да знае кой е началник и кой-подчинен.
Такива едни риджбешки работи.
Ах, забравих да разкажа за пилетата. Поведох се по детски акъл и взехме да отглеждаме малки пиленца, точно осем броя, бяха на по три дни, когато ги купихме - цялата група се събираше в една малка чиния! Бела просто трепереше от нетърпение да види какво е това чудо и дали може да се играе с него. Седеше до мрежата им и пристъпваше нетърпеливо и "подсвиркваше" (Мил знае за кой звук говоря). Направо се видях в чудо, викам си, ако влезе вътре и ги докопа, дотам с пиленцата, те няма да издържат на такваз игра.
Обаче Бари реши да я запознае отблизо, хвана един избраник и й го даде да го огледа. Ама какво ти гледане, Бела извади огромния език и шлюп, шлюп, шлюп, изми горкото пернато така, че то изглеждаше като мокро от яйцето - страшна гледка. Помириса го, огледа го, пак го облиза, и толкоз. Оттогава никакво желание да влиза при пилетата. Само като излезе за първи път сутрин на двора, веднага се затичва към оградата им и ги подплашва, та те тичат до другия край на ограждението. И Бела е доволна (демек "А, тичкате още, тичкате, браво".) Така решихме пилешкия проблем.
А сега, спорен ден, и поздравиии!

Доброто е заразно!
Публикувано: 22 July 2008 - 11:25 AM
Аз малко досадна ще стана, ама Бела какъв Реджовски поглед вади! Умирам от желание да я видя, скоро ще стане.
Деси, разбирам какво е чувството да си там, аз обаче миналата година на Европейското съвсем не се справих като теб. От лакомия да не пропусна някой ринг всъщност си останах без нито една свястна снимка и с много разпокъсани спомени. Браво на теб, че ни предостави такъв разказ.
Статията за бялото съм я чела на сайта на руския клуб Элита, тук във форума им има хубави материали, ето я статията:
За белите петна
Публикувано: 22 July 2008 - 02:33 PM

Публикувано: 22 July 2008 - 05:56 PM
kali, петното на мой Реджо беше съвсем същото и на същото място, ама че чудна работа. Не помня кога изчезна, след като док ми каза да не се притеснявам аз спрях да се притеснявам и да го оглеждам и по едно време гледам - няма го.
Коронките на някои снимки изглеждат симетрични, на други - не съвсем. За да разбереш наистина постави го в стойка (доколкото можеш с лакомство под носа го накарай да стои прав мирен), сложи показалеца и средния пръст в коронките и ще разбереш дали има отклонение. Отклонение от половин сантиметър е в нормата.
Публикувано: 22 July 2008 - 06:40 PM
Много е сладък малкия!!! Само не се "вторачвай" в него - води до промяна на психиката и то не тази на кучето ;D ;D ;D (личен опит). Всичко ще бъде наред ! Той е прекрасен и ще става все по-прекрасен и бесен !!! ;D ;D ;D

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 22 July 2008 - 08:36 PM

Публикувано: 23 July 2008 - 07:13 AM
Кали, от собствен опит, колкото повече внимаваш за него и прекалено го обгрижваш и го поставяш в самия център на вселената, толкова по-склонни са да стават щуротии - не знам защо, има природен закон вероятно някакъв такъв. Юнак без рани не може, гледай да го пазиш, колкото е възможно, но напълно да го опазиш съвсем не може, така че "споко".
Бела вече уж е голяма, а все още прави разни щуротии, просто ни хвърля в публиката от време навреме. Вчера примерно отнесе двукратно цапардосване с метлата (каква класика!), защото я хванах на местопрестъплението да пишка в избата, понеже, разбираш ли, навън валеше и ние не можем да си намокрим безценните лапички! Поседя точно четири минути на одеалото си сърдита и размишляваща, а после идва при мен да ме дърпа за ръката да играем. Аз викам, не, сега ще чакаш, в момента хич не си ми най-любимото същество на света. По едно време цялото семейство бяхме изпаднали в такова едно налудно състояние, та желанията на Бела се бяха извисили едва ли не до първо място в класацията. Именно състоянието, описано така хубаво от Деси ;) Добре, че се съпикясахме, то така с никой не трябва да се отнасяш, човек или куче.
Мил, аз пък искам да видя Реджовския поглед наживо - на снимките наистина си приличат много :)
Кога идват "имриканците"? Ще можем ли да съчетаем програмите, че и моята е една такава сложна.
А сега поздрави и дерзайте!

Доброто е заразно!
Публикувано: 23 July 2008 - 06:13 PM
С малкия племенник са същата картинка като вашите. Детето като си полегне върху кучето, кучето започва да гледа с най-сериозния и съсредоточения си поглед и застива като статуя - да не вземе да помръдне, че да избяга детето.
Обаче като сме с тях е малко опасен за кучешко общество. Така ги пази и тях, и вещите им, не дай боже някое куче да им открадне топката, въх!
Публикувано: 28 July 2008 - 04:06 PM

Публикувано: 28 July 2008 - 04:12 PM
Подарява се!
Кучето е породисто - родезийски риджбек. Ричи е много игрив и интелигентен .Тъсиме му нов стопанин , за предпочитане с двор или някой , който ще може да му отделя достатъчно време и любов :)
За контакти:
Боян
0878311518
София
Имейл: gp_boyan@abv.bg
Публикувано: 28 July 2008 - 08:09 PM
Така могат да се избегнат ненужни телефонни обаждания.
Цитат
Подарява се!
Кучето е породисто - родезийски риджбек. Ричи е много игрив и интелигентен .Тъсиме му нов стопанин , за предпочитане с двор или някой , който ще може да му отделя достатъчно време и любов :)
За контакти:
Боян
0878311518
София
Имейл: gp_boyan@abv.bg

Доброто е заразно!