Dog.bg Форуми : Родезийски Риджбек

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (64 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родезийски Риджбек

#141 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 May 2006 - 11:33 AM

Благодариа мил
Това куче са го измислили за мене маи имам диви говеда и аз наистина си е зор да ги хванеш ниакои.
Значи в комбинация със следогласни гончета става и за нашите земи.

а и да те питам тези "бронежилетки"каде им ги слагат как се изписват на англииски
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#142 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 May 2006 - 11:55 AM

Къде видя за бронежилетки? Не знам, не съм попадала, ако намеря нещо, ще пиша.

#143 Потребителят е офлайн   banga Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 01:10 PM

Цитат

Истинският талант на риджбека е да задържи едро опасно животно. Сам може да се справи с 40-50 кг глиган, но двойка ще се справи и с най-едрия. Работят най-добре на двойки, идеалното за едри животни са два риджбека. Сработват се добре и с други породи.
banga, по руските форуми, където се коментира лов с риджбек, единодушно твърдят, че двойка работи пъти по-ефективно от само куче, вземи си още един  b)
Гони тихо, но облайва, щом заклещи целта. Съчетава обоняние по въздух и земя и зрение. Отстъпва по скорост само на хрътките, но ги превъзхожда по обоняние. Може да преследва по кървава диря.
За способността да се пазят е вярно. Но трябва да се има предвид, че са универсална порода и е въпрос на индивидуалност. В Африка са подбирали и най-смелите не са ги използвали за лов, а за охрана.
Доколкото знам търси в ограничен регион. Гони след като види плячката.
Чувала съм, че женските били по-добри ловци, а мъжките - по-добри пазачи. Не знам дали е вярно.
Една статия на австралиец за особеностите на риджбека като ловец (той го нарича олраундер), по нещо за всеки вид лов:
http://boardogs.com/...n_Ridgeback.htm
Ако ви е интересна, ще преведа.

интересното при моя е , че първия път когато го пуснах се настърви веднага.После едно младо гонче беше ударено от 130 кг глиган и доста тежко пострада -направо му висяха меса от задния бут. Моито куче като че ли си взе "поука" и започна да гони на дистанци ии въпреки че нямаше опасност пак отскачаше. И друго, когато е в група лае с другите кучета и просто ги прескача за да бяга първо. мисля да го обуча за самостоятелен лов. на снимката е на 7 месеца

Прикачени файлове

#144 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2006 - 01:52 PM

banga, ето твоята снимка намалена.
Моля те, редактирай си поста и махни голямата снимка. Предният път беше изтрита заради размера.

#145 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 02:56 PM

Здравеите
Мил за бронежилетката,видях я в саита от където е статията но на риджбека яжно са сметнали че не му е нужна,погледни останалите породи повечето са облечени с такива.

Тука не е мястото да си говорим за това,но да ти кажа ,понеже имаш собствени прасета пускаи кучетата да се учат на големи,за да разберат че глигана не е шега работа но се постараи за зъбите(на прасето)предварително.

Каза че когато е в група лае с другите.В смисъл като вижда дивеча или и по следа

За самостоятелно едва ли ще е подходящ като чета преведеното от мил,не мислиш ли?Според мен силата му е в задържането,сигурно биха били добра комбинация със следогласни гончета,но ти си знаеш наи-добре все пак си е и до куче пък и го виждаш в деиствителност ,успех.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#146 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2006 - 04:33 PM

Офтопик, но за ловците:
petko, жилетка е "vest"
ако потърсиш с Google Dog hunting vest или Dog safety vest, ще откриеш купища.
Само че, доколкото разбирам, не са бронезащитни. Пазят от камънаци и остри клони из шубраците или пък за вода има неопренови. Има светещи за нощна работа или със светеща идентификация за полицейска работа. Ако щеш сигнални, ако щеш камуфлажни. Трябва да дишат, да не прегрее кучето. И, естествено, да са леки.
Ето ти един такъв сайт: http://www.theoutdoorstores.com
И още един: http://www.crosscree...el.com/vest.htm
Малко го избихме за към ловния подфорум.

Прикачени файлове

#147 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 04:44 PM

Благодаря отново
User's Signature

#148 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2006 - 06:37 PM

Риджбекът изобщо е слабо познат у нас, както и навсякъде извън Африка. Да, екзотично, мощно, темпераментно ... и какво от това?
Трябват много години, за да представи своите качества, после да ги утвърди в представите на евентуалните си ползватели.
Все още всички писани материали са в сферата на недоказаното, а за четящите изглежда като гола реклама.
Но като собственик на родезиец, бил той и "паркетен" ви уверявам, има уникално поведение и физика. Това не може да се разкаже, трябва да се види как прескача "по път" някакви дребни препятствия от метър и кусур, как се катери и спуска по отвес, как плува за плячка или кеф "пустинното сухолюбиво псе", как се държи с други животни и колко дълго е в състояние да бъде живак.
Най-интересното за мен е как преценява силите и противника си и какъв театър е в състояние да направи. Как е едновременно предпазлив и нападателен.
А за децата ... ами, няма такова куче. Само да не ги изплякатари с опашка, че боли.
Гледа се трудно и иска много, това е вярно във всички изписани материали.

#149 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 07:28 PM

само веднъж видях такова куче в София стопанката му явно бе тръгнала до близкия супер маркет ама направо и завидях тя една крачка то десет и души по земята сякаш току що е открило следа личи си че е енергично.
за паркетното не го взимаи на вътре човека бе леко засегнат
User's Signature

#150 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2006 - 07:34 PM

Никак не се засягам, той banga си е прав: кой ползва работните му качества тук, в Европа, Русия или Щатите? Единици.
Ама руснаците ги изкарват на работни изпитания. Кеф ти за лов, кеф ти за защита.
Хубавото им е, че са страхотни семейни кучета за активни хора, иначе щеше да си загине породата b)

ПП: Пък да ти кажа, тая стопанка не си е научила кучето да ходи ред.

#151 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 07:36 PM

мил, за бронежилетките, мисля че има някаква разлика не мислиш ли в саита с ловуващите кучета бяха кожени(дебела напа маи)и покриват врата и гърдите уязвимите места в случая
User's Signature

#152 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 May 2006 - 07:44 PM

Възможно е, аз не съм ловец и няма да стана, питай ловджиите.

#153 Потребителят е офлайн   axel Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 07:48 PM

Мил,
прочетох всичко което си превела изказвам ти мойте лични благодарности.
Това което казваш наистина си е така добре,че тази порода е невероятна и има всеки един ден с какво ново да те изненада.Как да не ги обичаме и боготворим?
Що се однася за нашата порода дали става за лов аз лично не съм компетентен,но всеки втори ловец които е видял мойте кучета ми казва,че биха станали добри ловджий,но за моя радост и годорст те не са,защота те и така си ме радват,а пък като знам и ловците как се грижат за кучетата си още повече съм горд от тях.
Невероятно куче и порода е Родезийския Риджбек,ние всички които имаме щастието да ги имаме сме щастливци.

#154 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 10:13 PM

Цитат

Мил,
прочетох всичко което си превела изказвам ти мойте лични благодарности.
Това което казваш наистина си е така добре,че тази порода е невероятна и има всеки един ден с какво ново да те изненада.Как да не ги обичаме и боготворим?
Що се однася за нашата порода дали става за лов аз лично не съм компетентен,но всеки втори ловец които е видял мойте кучета ми казва,че биха станали добри ловджий,но за моя радост и годорст те не са,защота те и така си ме радват,а пък като знам и ловците как се грижат за кучетата си още повече съм горд от тях.
Невероятно куче и порода е Родезийския Риджбек,ние всички които имаме щастието да ги имаме сме щастливци.

Аксел почвам те отзад напред може би защото съм на две ракии, да щастливци сте невероятна е може би ,нямам щастието да притежавам такава порода.Дали става за лов -че тя си е ловна ,друг е въпроса дали дали е подходяща за нас,а това зависи от много неща(местноста, дивеча,самия начин на лов,личните предпочитания на ловеца)
За ловците-........аз не съм ловец,те са странна порода хора(като кучкарите)макар да отнемат живот те го и ценят не по малко от наи-големите хуманисти на този свят,те знаят стоиноста на живота.
Какво искаш да кажеш с това "но за моя гордост и радост те не са"ловци
обиждаш не просто хора а цяла порода хора,затова и банга каза че неговите кучета не са "паркетни"(с което пък засегна мил),твоите са си твои и ще те радват да,но тези като него са си взели куче ловец за да го обучат като такова,защо си мислиш че неговото е нещастно,защото го извежда сред природата ,защото ловува или защото да речем не спи във диван.?
Гордееш се със произхода на риджбека а какъв е тои не произхожда ли от ловни кучета (които са ловували),според някои източници и на негри,и изведнъж ти ще го "спасиш"

мил......... дано не съм те обидил с нещо(не съм го искал),останах с такова впечатление от последния ти пост,пак благодаря
User's Signature

#155 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 10:31 PM

аз пък накъде четох за тази порода, не помня къде..., но парадоксалното е, че използвна в ЮАР срещу създателите си..в смисъл при апартейд и тем подбни глупости...кучетата са залавяли чернокожи бегълци от затвори и то с голям успех...не съм расист, но такава беше тематиката...това за мен е една универсална порода..аз съм виждал наживо едно в кр. село, софия, нямам контакти, но от това което съм чел се впечатлих.

#156 Потребителят е офлайн   axel Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 May 2006 - 11:36 PM

Петко,
прав си за това което пишеш,но аз лично не съм искал да обидия никого пък камоли някой ловец,защото аз самият имам приятели от таз порода.
Това което написах порано през деня беше само едно,че нашата порода е използвана за лов,но далеч от нашата родина.
Също така да ти кажа,че ние собствениците на Родезийския Риджбек поне до този момент бяхме горди с факта,че в този форум нямаше заяждане от рода на паркетно и ловно куче,кои къде спи и прочие.Просто искаме по някакъв начин да се получава информация за Родезийския Риджбек,защото не знам дали си запознат имаме клуб към БРФК,но за жалост дейността му почти е умряла-дане кажа направо.Незнаем каде какви кучета има коя кучка ще ражда коя е разгонена,кой с кого е роднина.Просто искаме да развиваме породата и в нашата скромна държавица.Бих желали да имаме хубави кучета с които да се гордеем било то на паркета на някоя изложба или с други които са се хвърлили върху прасето без капка страх.
Това искаме и си мечтаем,дано с общи усилия успеем да се гордеем.Надявам се нашите мечти да не ти се струват смешни,защото искаме както казах да развиваме породата.
Благодаря на всички ви за отделеното внимание

#157 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2006 - 09:54 AM

Цитат

аз пък накъде четох за тази порода, не помня къде..., но парадоксалното е, че използвна в ЮАР срещу създателите си..в смисъл при апартейд и тем подбни глупости...кучетата са залавяли чернокожи бегълци от затвори  и то с голям успех...не съм расист, но такава беше тематиката...това за мен е една универсална порода..аз съм виждал наживо едно в кр. село, софия, нямам контакти, но от това което съм чел се впечатлих.

Да, използвани са за залавяне на избягали роби, макар че официална информация по въпроса липсва. Очевидно е срамна страница в историята и кинологията.
Но не срещу създателите си, породата е създадена от европейските заселници - холандци и англичани, а не от местните. Също така е описана в стардарт и регистрирана от въпросните европейци.
Най-сериозна роля имат Корнелиус ван Ройен - знаменитият ловец, който е разпространил породата и създал ловната й слава (кръвта пък взел от Чарлз Хелмс).
После идва Франсис Барнс, който е създал стандарта и първия клуб на породата в Булавайо, Родезия.
Качена снимка
След това се е заел развъдчикът и ловецът Върнън Брисли, който й е дал днешния облик:
Качена снимка

По никакъв начин не се засягам нито от petko, нито от banga. Съгласна съм, че е страхотно кучето да работи това, за което е създадено, и бих се радвала да чуя за все повече кучета ловци. Засега са малко, защото качествата им не са изпробвани и доказани у нас, но който е виждал риджбек да ловува, се запалва. Вече срещам все повече хора, които са взели риджбек за лов.
Качена снимка
Другото е лично - за мен ловът е неразбираемо удоволствие, което не ми пречи да уважавам запалените по него.

Както казах, хубавото на породата е, че е универсална. Риджбек - приятел на семейството си и придружител по морета, гори и язовири е не по-малко щастлив от ловеца.

#158 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2006 - 10:59 AM

super best super best super best продължаваите преведеното ми е много интересно,ако намериш още ......не спираи.
User's Signature

#159 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 May 2006 - 06:11 PM

Има един такъв любопитен факт:
Стандартът на породата Родезийски риджбек е базиран на стандарта на далматина, въпреки, че далматин изобщо не е участвал в селекцията.
Когато Барнс се заел да изработи стандарт, кучетата били много разнообразни, вижда се и на последната картинка (това е известна литография, не е днешна детска рисунка). Имам много събрани материали, приличали са на ... всичко. Били са многоцветни или тигрови, високи, трътлести, стройни ... Единственото общо е бил гребенът на гърба.
Този човек (Барнс) е определил бъдещия вид на риджбека. В интерес на истината, голямо преписване е паднало, към стандарта на далматина е добавена секцията за риджа и окраската.
Има и един куриоз, който е останал в стандарта до днешно време.
В стандарта на РР се казва, че цветът на очите трябва да съотвестства на цвета на козината, което е безмислена фраза за нашата порода. Идва от там, че черно точкуваните далматини трябва да са с тъмни очи, а кафяво точкуваните - с кехлибарени.
При риджбека цветът на очите е вързан единствено с цвета на носа. Черен нос - тъмни очи, розов - кехлибарени. НЕЗАВИСИМО ОТ НЮАНСА НА КОЗИНАТА. Кучето може да има червено-пшеничен цвят в най-тъмното допустимо, но розов нос. На това съответстват кехлибарени очи. Подобно куче би изглеждало стряскащо, но е напълно в стандарта.

#160 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 May 2006 - 11:20 AM

CACIB София1 13 май 2006: Двата участника от Хърватия, развъдник Ayaba Kennel:
Така трябва да изглежда риджбекът 1super
Wamwara Ayaba:
Качена снимка

Twiny Ayaba (негова майка, която отмъкна на синчето си BOB-a)
Качена снимка

Още снимки тук:
http://www.flickr.co...57594133783730/

• (64 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема