Обучение на Кучета Професионално обучение на кучета
Публикувано: 24 April 2011 - 05:45 AM
Аз лично ако живея на място пълно със змии и кучето ми се спуска към тях и животът му е застрашен,а други методи не действат съм готова да му сложа ел.нашийник.Ако това ще ми помогне да опазя животът му.
Стана ясно че си против методите му,но има хора които извличат и полезното.Ти явно не си от тях.
Да обучаваш куче да седне и легне с награки става,да се потуши агресия в порастнало,чуждо куче чиито стопани са го предразположили към тази агресия с поведението си и незнанието си едва ли е толкова просто,колкото ти се струва на теб.Аз не се наемам,а ти?

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 24 April 2011 - 07:50 AM

Публикувано: 24 April 2011 - 07:57 AM
Естествено, че ще има. И то отдавна.
Който има глава на раменете няма да се подведе нито от захаросаната крайност, нито от плювалника, защото и двете са промиване на мозъци в нечия изгода. Просто ще извлече полезното. Така че за рационалния човек е доста по-полезно да гледа филмчетата, отколкото да не ги гледа.
Публикувано: 24 April 2011 - 01:19 PM
Публикувано: 24 April 2011 - 03:00 PM
Лая на кучето към другите кучета трябва да бъде отбелязан. Прилича по-скоро на квичене при болка.
Кучето е с примка на врата си и това, което бива наречено "релаксация", всъщност е =полузадушено, уморено от борбата куче, което лежи, за да събере силите си.
Как се учи бордър коли да не скача върху човек? Кучето не е агресивно (нищо, че в епизода см казва, че "това е много опасно!" (?) ) и би трябвало човек да може да се справи и без удари. http://www.youtube.c...&feature=relmfu
Естествено - удар (това бива наричано "потупване").
За да не скача кучето по човек най-простото нещо е да му обърнеш гръб. Но е непосилно за изключително великия см да устои на изкушението и да не удари.
Още едно интересно клипче. См няма как да изрита кучето пред треньорите

Чудя се защо треньора не почна да рита кучето в стомаха, за да го "изненада" и да "отвлече вниманието" му от другите кучета, към които кучето "е агресивно"? Може би защото една гранулка и една много интересна играчка ще свършат по-добра работа.
В един момент, когато кучето се обърна към кучетата, вместо да го "изненада" в стомаха, просто го обърна на другата страна. Резултата не е хаос и "борба за надмощие" и се вижда само след малко време.
http://www.youtube.c...&feature=relmfu
За сравнение, ето случай на "агресия" към други кучета и как се справя шоумена със ситуацията:
http://www.youtube.c...&feature=relmfu
С ръчкане на крехката италианска хрътка в стомахчето.
Това мнение е редактирано от kitana: 24 April 2011 - 03:42 PM

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 24 April 2011 - 04:26 PM

Публикувано: 24 April 2011 - 11:06 PM
Има хора които харесват Цезар,други харесват англичанката и така.След като има хора на които са помогнали,кои сме ние да ги отричаме.Просто харесваме или не харесваме.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 25 April 2011 - 08:20 PM
kitana, в 24 April 2011 - 01:00 PM, написа:
Лая на кучето към другите кучета трябва да бъде отбелязан. Прилича по-скоро на квичене при болка.
Кучето е с примка на врата си и това, което бива наречено "релаксация", всъщност е =полузадушено, уморено от борбата куче, което лежи, за да събере силите си.
Пълни глупости пишеш . Питът квичи от инат и/или ог ищах (типично е ,нищо свръх , такива звуци издават при превъзбуда ,да ) ,просто защото Иска ..неговото!. Иска много да се наложи и да направи каквото му е на ума. Просто едно лигаво изтървано куче.Аз щях да направя същото като Милан. Не плачи излишно .Защото наистина не знаеш на какво е способен един разлигавен пит.
П.П. Питовете са различни кучета.Тези кучета не лаят когато искат да изразят вълнение - те скрибуцат.Прилича на квичене.А всъщност е Големият опит за налагане.АКО МИНЕ.:)
П.П.П.Сизър е един от малкото хора, които са се наели с ужасно невъзможната задача - да измият "позора" от лицето на цяла една раса.И заклевам се- той го прави напълно успешно. Напълно!!!

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 25 April 2011 - 09:37 PM

и
техните собственици

Публикувано: 25 April 2011 - 11:09 PM
Реших все пак да се поинтересувам и потърсих разна информация. На български намерих една статия, която беше доста враждебна, след това разгледах и някои чужди сайтове, в самият сайт на НГ имаше въпроси относно Сизър и отговорите на НГ. Ако желаете мога да ги преведа, намерих ги само на италиански. После съответно намерих разни клипчета в тубата и така. Реших да изгледам сериите, които са качени в замундата, за да си съставя собствено мнение, след това си изтеглих от чуждите торенти някакъв негов курс от три серии в който има нещо като обобщение.
От друга страна реших да видя каква алтернатива предлагат противниците на Милан и попаднах на трудовете на Дейвид Меч. Той е човек, който е живял 14 лета сред вълците и е писал за доминантността между тях и социялната стълбица. Много е интересно, ако имате време ви препоръчвам да прочетете каквото намерите от неговите трудове, сигурно на английски са доста повече от тези на италиански, а на български нищо не намерих. Доста от неговите твърдения отричат тези на Милан.
В интерес на истината още не мога да си изградя някакво окончателно мнение, но има някои полезни съвети в предаванията, както и такива които никога не бих приложила, но и от НГ предупреждават тези методи да не се прилагат без консултация със специалист. Лошото е, че има много хора, които не се вслушват в това и опитвайки се да решат проблемите само ги задълбочават. Все пак това е и шоу, не бива всичко да се взима за чиста монета. Освен това страшно много уважавам НГ и някак си не ми се ще да вярвам, че подкрепят някакъв вид насилие.
Публикувано: 28 April 2011 - 03:29 PM
От друга страна реших да видя каква алтернатива предлагат противниците на Милан и попаднах на трудовете на Дейвид Меч. Той е човек, който е живял 14 лета сред вълците и е писал за доминантността между тях и социялната стълбица. Много е интересно, ако имате време ви препоръчвам да прочетете каквото намерите от неговите трудове, сигурно на английски са доста повече от тези на италиански, а на български нищо не намерих. Доста от неговите твърдения отричат тези на Милан.
[/quote] Няма истинска причина опита на Меч да отхвърля метода на работа на Милан- единият работи с диви животни, а другият рехабилитира невъзпитани домашни кучета.Разликата е от небето до Земята.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 29 April 2011 - 01:04 PM

Публикувано: 29 April 2011 - 03:50 PM
Публикувано: 30 April 2011 - 07:45 AM
Hello, в 29 April 2011 - 01:04 PM, написа:

Същественият сблъсък на идеи е следният:
Въз основа на последните си проучвания Меч твърди, че нашата представа за социалната организация на вълчата глутница е погрешна, защото се базира само върху наблюдения на вълци в плен.
Конвенционалната идея (и тази на Милан) e, че организацията представлява проста линейна йерархия от алфа до омега.
Меч твърди, че това се случва само в условия на плен, когато започва съревнование за ресурси, предоставяни от човека. И че в природни условия вълчата глутница не прилича на йерархична стълба, а на семейство, в което всеки изпълнява определена роля, но не са строго подчинени един на друг, едни са по-авторитетни както родителите, други - по-малко, но има взаимодействие, а не подчинение.
Респективно:
Милан счита, че човекът трябва да бъде безспорен лидер, алфа.
Меч твърди, че човекът и кучето трябва да имат отношения, подобни на договор - равностойни страни с взаимна изгода
Тоест, сблъсъкът е между контрастен и позитивен метод, като трябва да отбележа, че показваното от Милан е много, много мека форма на контрастен метод. Моите собствени теми за някои команди представляват значително по-твърд контрастен метод, на който ме учеха треньорите преди 6-7 години и който изобщо не прилагам в този вид вече.
Във всеки случай изобщо не става дума за насилие и прочие елементарни интерпретации на неграмотни хора. Това, което знаем е, че и въз основа на двете теории човек постига резултати и хармония с кучето си. Няма подробно да разсъждавам за вълците в плен и в дивата природа, кои закони доколко важат за кучетата, за ролята на човека и пр., просто става дума за съвсем различно нещо от елементарното "той бие и рита кучета".
Лично аз прилагам с предимство позитивни методи, но имам ситуации, в които ми трябват и корекции така, както и в човешките социални структури боравим с такива.
#96 Guest_navar_*
Публикувано: 30 April 2011 - 09:11 AM
факт е обаче ,че има случаи когато кучето не може да бъде пречупено ,по друг начин освен с груба сила -такива са законите в природата-водач е най силния...
и щото знам че доста хора няма да се съгласят с мен,преди да напишат каквото и да е,да си отговорят на въпроса с колко агресивни,но наистина агресивни животни ,тежащи над 50 кг са се сблъсквали очи в очи..и тогава да коментират...
като казвам агресивн нямам предвид такива които ръмжат когато ядат,или такива които лаят по хората вечер когато са на повод...а кучета които наистина са агресивни,доминнатни и изтървани ..
Публикувано: 30 April 2011 - 11:17 AM
Hello, в 29 April 2011 - 01:04 PM, написа:

Как се вписват подобни "слъзливи" изказвания в темата Обучение на кучета не знам.Като отричате физ. въздействие,да ви питам,дърпайки кучето с повода как му въздействате, "позитивно" ли?Или вашите кучета не познават повод и нашийник.Като вълците в природата

Публикувано: 30 April 2011 - 11:18 AM
Аз мисля, че ако имаш агресивно куче, е най-добре да се посъветваш с професионалист, а не да прилагаш сам разни методи видяни по телевизията, както между другото предупреждават и от самото предаване. Според мен негативите от предаването на Милан са най-вече тези, че много хора започват да прилагат при случай и без случай разни тактики... не знам дали съм права, имам куче от скоро и събирам наблюдения

Публикувано: 30 April 2011 - 11:37 AM
Да, не мога да се храня преди кучето си по няколко причини:
1. Не мисля, че малко куче трябва да ме гледа как ям при положение, че то е гладно.
2. Не мисля, че лесно ще го науча да не проси от масата, ако винаги аз се храня първа. Сега например стои 2-3 минути и след това отива да си играе или да спи.
3. Кучето зависи от мен, за да се нахрани, то не може да отиде в природата и да си налови храна. Първо изпълнявам задълженията си да го нахраня, а след това мисля за себе си.
И не, кучето ми много добре знае какво е нашииник, изобщо не виждам къде съм писала, че отричам физическия контакт и че то трябва да живее като вълк

Публикувано: 30 April 2011 - 12:24 PM
navar, в 30 April 2011 - 07:11 AM, написа:
В грешка си.Когато се работи с мотивация,корекцията е само и единствено помощ от водача, да изпълни коректно заученото кучето.Не е наказание или механичен начин за заучаване на дадено действие.Професионалистите/визирам треньори от ранга на Иван Балабанов/я изпълняват виртуозно и при това не влизат в конфликт с кучето и после не се получава така нареченото отхвърлящо поведение.
Темата за рехабилитация и агресивни кучета не я коментирам.