Eпидемия от ДИРОФИЛАРИЯ NB! Неприятни снимки! Да вземем мерки!
Публикувано: 08 April 2011 - 11:40 AM
На куче му е правен тест за дироф.репенс през февруари. Правен му е и тест комбиниан за няколко болести, не помня точното име, довечера мога да го кажа. Тогава тя е третирана само с Фронтлайн. Тъй като ще заминава в приют в чужбина откъдето точно ни поискаха тези тестове, аз се страхувам сега да не би да има опасност за този междинен период от февруари до сега. Кучето, пак казвам, не е третирано със стронгходл, а с фронтлайн. Има ли смисъл да й правя нов тест (ще засече ли този тест нещо) или да започна обезпаразитяване с Ивермектин. На поляната, на която се разхождаме съм виждала комари вече. Притеснено ми е и бих се радвала на компетентен отговор.

Публикувано: 08 April 2011 - 12:18 PM
Моите ветеринари вчера направиха и двата теста, и след като излязоха отрицателни, започнахме схема за цялото лято - инжективно Цевамек, външно Адвантикс плюс редовното вътрешно обезпаразитяване с Дронтал и др. подобни - всеки месец до края на сезона .
Публикувано: 08 April 2011 - 12:28 PM
NB! Ако се даде на ВЕЧЕ БОЛНО животно, може да го убие. Много е важно превенцията и дозировката, изследванията и всичко останало свързано с тази болест да се съгласува с ветеринар.
какво правя аз, без да претендирам и ангажирам никой с тази схема
1. Тест за диро
2. Ако е отрицателен - спот-он репелент + Цевамек ( може през устата, може и инжективно подкожно ВСЕКИ МЕСЕЦ )
Цена на доза Цевамек - около 3-4 лв. за 30 кг. животно ( това пак е много относително, но разликата няма да е голяма )
Публикувано: 08 April 2011 - 03:36 PM
Затова и прерових спецификациите на наличните на българсия пазар продукти и направих таблица, в която визуално става ясно къде се разминава покритието на препаратите. Не претендирам за пълнота - включила съм сравнително популярните продукти, за които намерих информация онлайн. Можете да я използвате, ако искате.

Аз лично вероятно ще се спра на варианта Advantix + Cestal/Drontal + Cevamec - всичко това всеки месец, като все пак ще предвидя леко разминаване на продуктите, за да не прилагам всичко в един и същи ден.
Поне за мен стана очевидно, че хапчетата за вътрешно обезпаразитяване са единствените за профилактика срещу тении и затова няма как обезпаразитяването да бъде само с препарати с външно прилагане.
Публикувано: 08 April 2011 - 05:30 PM
Та някой, ако знае къде има Цевамек, нека бъде така добър да ми каже плс....?

Публикувано: 08 April 2011 - 05:39 PM
Някои лекари препоръчват да се поставя подкожно, други пък - през устата (течност е). Но профилактиката ще бъде ефективна само ако го даваш всеки месец, иначе рискуваш.
Публикувано: 08 April 2011 - 05:41 PM

А защо каишките SCALIBOR не са включени в таблицата?
В листовката им пише :
* 6 месеца защита от кърлежи
* 5 до 6 месечен ефект срещу ухапване от флеботомуси
* 5 до 6 месечен летален ефект при 40-70% от флеботомусите
* 4 месеца защита от бълхи
* 6 месечен ефект срещу ухапване от възрастни комари
Това значи ли, че предпазват от дирофилария, след като предпазват от ухапване на комари? Говорих с моя приятелка в Гърция и тя ми препоръча тези каишки и каза че там много се ползвали, защото предпазвали и от лайшманиоза.
Публикувано: 08 April 2011 - 05:47 PM

Ще ги добавя след малко и ще обновя файла.
Но не, не предпазва от дирофилария, защото профилактика означава продукта да има препарат, който умъртвява попадналите в животното ларви на самата дирофилария.
Публикувано: 08 April 2011 - 06:19 PM

Какво мислите ? Сбърках ли някъде ?

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !
Публикувано: 08 April 2011 - 06:26 PM
Ако рефрешнете с Ctrl+F5 картинката ще се обнови.
Вещество против конските мухи и комарите съдържа и Advantix спот-он. А по принцип някои от препаратите се водят и репеленти, но никой от тях няма 100% отблъскващ ефект, затова не съм взела този фактор предвид.
Публикувано: 08 April 2011 - 08:21 PM
иначе редуваме празимек с канидон или бихелдон по препоръка на вета и не сме имали проблеми досега