На мен ми се струва малко смешно за тези 300 лева. Човека си купил куче за 500 лева и после плаща 300 лева, макар и на година.
Все пак ще видим като се обнародва закона. Само, че сетили са се добре. Един закон много трудно се атакува за разлика от Наредба. От опит го знам.
И нека не забравяме, че служителите на Инпекторатите, които трябва да следят за изпълнението и на закона и на Наредбите са в повечето случай некомпетентни.
Аз си направих експеримента с паспорт на женско кастрирано куче разходих мъжко куче. И всичко беше наред при проверката

Като ме спряха представих паспорта на кучето и членската си карта от Федерацията и всичко беше ОК. Милите инспектори те не могат българските ветринарни паспорти да разчетатат, камо ли чуждестранния ветринарен паспорт, който им представих. При други породи може и да не може да мине този номер, но при йоркширите минава.
След няколко дни сложих едно куче в една чанта и седнах в едно заведение на средата на пазара (имаме там табели, че е забранено разхождането на кучета, само, че бездомните там, не са се научили да ги четат

) и като дойдоха да ме проверят, нахъсани да ме глобяват, казах, че не нарушавам нищо, тъй като забраната е за разхождане, а аз си нося кучето в чанта, при това съм в откритата част на заведението. Те само стояха и мигаха насреща.
Ако инспекторите имаха четящо устройство за чипове и връзка с базата данни просто няма нужда нито от паспорт на кучето да носиш, нито квитанции.
А сега какво? Пак каруцата пред коня. Базата им данни не е готова, няма връзка с ветринарните кабинети и със службите по Екология към общините. Инспекторите в повечето случай са запознати само с Наредбата на дадена община, която в повечето случай си противоречи със законите.
Българска му работа.