Кучешки истории ... Погледа на хората без кучета
Публикувано: 11 April 2011 - 09:10 AM
Защото софийските градинки не са за хората, а за кучетата. Ама имало знак забранено да се разхождат кучета? Ама имало глоба за разхождане без каишка и намордник? Ама трябвало да се събират изпражненията в пликче? Моля? Казахте ли нещо?
Виждала съм точно трима души, собственици на кучета, да правят последното (просто непознати на улицата) и ми идваше и тримата да ги разцелувам.
За сметка на това се разправям всекидневно със съседи, които пускат животни от бойни породи да тичат свободно из квартала. С баби, хранещи с помия бездомните кучета, които се оформят в „опитомена” глутница и лаят по всеки случайно преминаващ човек. Или със стопани, които пускат кучетата си сами навън през деня, защото не можели да ги разхождат.
И знаете ли какво? Чувствам се напълно дискриминирана. Нищо не мога да направя срещу т.нар. защитници на кучетата, които не просто са повече, ами са и агресивни.
Споделих във Facebook новината, че общински инспектори щели да проверяват спазват ли собствениците на кучета изброените по-горе задължения. И като ме нападна една госпожа, как не ме било срам, тя си плащала данък на кучето, за разлика от нас, чиито деца акали по градинките.
Един приятел пък се оплака, че стар негов колега и познат го „блокирал” в социалната мрежа, защото се изказал против бездомните кучета.
Замислих се, че вместо проблемът с бездомните кучета, както и с неспазването на правилата за отглеждане на домашните, да ни накара да потърсим общо решение, той ни разделя на два враждуващи лагера.
Единият, определено по-безгласен, е този на хората като мен, които искат просто да се спазват правилата и да се поддържат редът и хигиената в града. Сред тях има и доста собственици на кучета, които обаче се държат като нормални хора и не превръщат съгражданите си в заложници на криворазбрана любов към животните.
Другият лагер е на гръмогласните защитници на бездомните кучета и на собствениците, които не желаят да се съобразяват с никакви ограничения.
От доста време една банда от 4-5 едри бездомни кучета обитава градинката между нашия блок и детската градина отсреща. Причината е, че няколко любезни баби от околните блокове хранят „кученцата”, които им отвръщат с „охрана” на територията, като лаят и ръмжат всеки непознат човек или животно.
Оказа се, че това е проблем за дъщеря ми, която се страхува да мине покрай кучетата на път за градината. Звъннах в „Екоравновесие” да помоля да ги съберат. Отговорът беше, че след като си живеят тука, понеже покровителите им ги хранят, след като ги кастрират и ги пуснат, пак ще се върнат. Та да съм се обадела на районния еколог. И той какво, питам, ще глоби ли бабите, дето ги хранят? Ми не. И каква е ползата тогава?
Излишно е да уточнявам, че разговорите с кучешките благодетели са безполезни, защото веднага съм обявена за коравосърдечна и безжалостна към бедните същества.
Междувременно открих, че в т.нар. Долен Лозенец тече вътрешноквартално съревнование за най-мръсна улица в контекста на кучешките разходки. Дотук първото място си оспорват „Цанко Церковски“, „Крум Попов“ и „Криволак“. Да не се обиждат други квартали, които може би претендират за по-предна позиция.
И на този омазан и миризлив фон т.нар. защитници на животните претендират само за права. Извинете, но грижата не предполага ли отговорност, задължения? Дори ако прибегнем до паралела с децата, направен от цитираната от мен госпожа – какво мислите за хората, които имат деца и не се грижат за тях?
Ако ви е еня за бездомните животни, осиновете си някое. Приберете го, нахранете го, направете му паспорт, ваксинирайте го, плащайте му данък, разхождайте го, събирайте му изпражненията. С децата така се прави, най-общо казано.
Общината пък има грижата да реши въпроса с бездомните животни, а природозащитните организации, моля вместо да организират шествия в защита на кучетата, да организират приюти за отглеждането им.
Какво смята местната власт по въпроса можете да разберете от проекта на Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община
Аз лично нямам нищо против кучетата. Но съм твърдо против това желанието на някои да имат куче или да обичат уличните кучета да нарушава моите лични права и да застрашава моята и на децата ми сигурност.
Не може да се страхувам да мина по улицата и да се налага да заобикалям, защото там се е разположила глутница. Не желая да извеждам децата си в паркове и градинки, където се внимава като в минно поле.
Хора, не сте ли чували, че пясъчниците по детските площадки са за игра на децата, а не са тоалетни за кучетата ви?!
Вижте пак снимката. Това е Будапеща. Няма ли да е хубаво, ако и в София можем да сядаме по тревата и да играем свободно с децата си? Можете да играете и с кучето си, ако предпочитате, и ако на съответното място е разрешено.
Стига преди това да възпитаме първо себе си, после животните, че когато живееш в общество, трябва да спазваш определени правила. В противен случай не разбирам защо да не си отглеждам прасе зад блока? Нали така се казваше в култовия филм: „Прасета не може, а кучета и котки може?!”
www.dnes.bg
Публикувано: 11 April 2011 - 09:28 AM
Публикувано: 11 April 2011 - 09:32 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 11 April 2011 - 04:06 PM
2. Поздрав от Будапеща (жалко, че успях да уловя когато цялата глутница си тича..и хората и голями и малки им се радват на кучетата, няма да те гледат все едно си престъпник)
1. Поздрав от Горен Лозенец (и причина защо моето дете няма да стъпи на детската площадка, която НИЕ чистим. И може да дойде да ма цуне, ако поиска )
Ама винаги съм се чудила...кои са тея кучета, които използват пясъчниците за тоалетни?
Мен пък ми писна от жени, които използват детето си само за една единствена цел - да се оплакват и да мрънкат. Пречи им шум, пречат им пушачи, пречат им баби, пречат им хората, които не подкрепят кърмене на 10 годишни деца, пречат им когато някой от съседите пръцне по силно и тн. и всички са длъжни да се съобразяват само и единствено с тях.
И аз съм за спазването на правилата, но новата песен на нов глас - пак горката се лутала из Лозенец, че я чакали глутница , кръвожадни песове, пак горкото дете с голяма уплаха се прибира, пак насадиха пясъчници, където от доста време насам не съм виждала поддържани и тн.
П.С. И да се оплача...днес , след 2 дена като чистихме квартала, тея "майки" не се успокоиха , докато не направят свинюрник отново, сега като се върнах с кучето видях как са се изнизали, като са оставили всичко зад себе си... КАКВО му е толкова трудно да си изхвърлиш семките, мокрите кърпички и боклука след себе си, като кошчето е на 2 метра??? Утре ще снимам и тази гледка - навсякъде сравнително чисто, само на детската площадка - кочина.

Beauty always comes with Dark Thoughts!
Публикувано: 11 April 2011 - 04:16 PM
Punky, в 11 April 2011 - 02:06 PM, написа:
2. Поздрав от Будапеща (жалко, че успях да уловя когато цялата глутница си тича..и хората и голями и малки им се радват на кучетата, няма да те гледат все едно си престъпник)
1. Поздрав от Горен Лозенец (и причина защо моето дете няма да стъпи на детската площадка, която НИЕ чистим. И може да дойде да ма цуне, ако поиска )
Ама винаги съм се чудила...кои са тея кучета, които използват пясъчниците за тоалетни?
Мен пък ми писна от жени, които използват детето си само за една единствена цел - да се оплакват и да мрънкат. Пречи им шум, пречат им пушачи, пречат им баби, пречат им хората, които не подкрепят кърмене на 10 годишни деца, пречат им когато някой от съседите пръцне по силно и тн. и всички са длъжни да се съобразяват само и единствено с тях.
И аз съм за спазването на правилата, но новата песен на нов глас - пак горката се лутала из Лозенец, че я чакали глутница , кръвожадни песове, пак горкото дете с голяма уплаха се прибира, пак насадиха пясъчници, където от доста време насам не съм виждала поддържани и тн.
Публикувано: 11 April 2011 - 04:30 PM
Защо в Шотландия няма едно лайно по улиците,защото глобата е 500 паунда за несъбиране на фекалии ами нека и тук да я направят толкова,за хвърлен фас,за хвърлена опаковка.....ама кога ли.?Питам и отговор не искам
Публикувано: 11 April 2011 - 05:31 PM
Публикувано: 11 April 2011 - 06:38 PM

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 11 April 2011 - 10:56 PM
ShiBumi_GirL, в 11 April 2011 - 02:30 PM, написа:
Защо в Шотландия няма едно лайно по улиците,защото глобата е 500 паунда за несъбиране на фекалии ами нека и тук да я направят толкова,за хвърлен фас,за хвърлена опаковка.....ама кога ли.?Питам и отговор не искам

Публикувано: 12 April 2011 - 01:27 PM
blaze, в 11 April 2011 - 09:28 AM, написа:
...и докато си казваме...:да,какво можем да направим с/у подобни нарушители,като всъщност те са представителите на полицията и патрулират точно за нарушители?"-ще си върви керванът и ще си лае кучето.Аз съм едно много зло псе,когато видя подобно нещо.Ама кой се....,какъв е водачът му-не ми дреме.Отивам и му правя забележка,звъня където трябва,снимам,алармирам.Случвало ми се е да вдигна на един деди,който непрекъснато си караше голдъна в клетката за разходка на кучета изпражненията на кучето му и да ги....поднеса на изтривалката му,където живее,за да се изкефи и той,когато стъпи в тях.Защото не му отбираше пенсионерската глава,че след куче се почиства-гнус го било.Даже ми предложи да почистя вместо него веднъж пресното произведение на неговото собствено куче.Преди това бях му направила любезна забележка,последвана с подкана да не стъпва повече вътре.И това не помогна.Просто аз не си трая.Сега вече,след като му стана ясно колко не толерираме в клетката подобни проявления,спря да си пуска кучето в нея и обикаля парка обиден.Кучето му пие вода от чешмичката,избутвайки наредените около нея деца,после си върши голямата работа до пейките с насядалите майки и те...автоматично поглеждат към нас,в клетката,готови да ни нападнат,че сме си изтървали куче.Но ние само се провикваме,че собственикът в този момент се крие зад ъгъла и го посочваме.Да се оправят те с него.Както си имаме деца,за които да се грижим и да ги възпитаваме на всичко,включително и на хигиена,с личен пример,така трябва да процедираме и когато имаме куче.Въпрос най-вече на култура-без значение подир кого почистваш.

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 13 April 2011 - 09:36 AM
Аз, като майка, ходеща по детски площадки, като кучкарка, водеща кучетата си в гората, за да не се занимавам с истерясали "родители", като човек, разхождащ се сред "хора", смея да твърдя, че дори кучетата не цапат колкото майките! И мога спокойно да застана зад думите си и да ги подкрепя с доказателства!
Разхождах се миналата събота на Камчия на плажа и както всичко беше красиво и чисто, нагазих рязко в купчини мръсни памперси, бивши мокри кърпички, шишета от слънцезащитни лосиони за деца, остатъци от кофички и лопатки и някакви гумени играчки и още подобни. Кучешки фекалии нямаше никъде! Нито помен! В Морската градина майките по пейките редовно изхождат децата си в храстите. Оставят след себе си тонове шлюпки от семки, фасове, опаковки от десерти и обелки от банани... Каква е разликата между кучешко и човешко лайно? И двете могат да са редки и много да миришат! Като стъпиш в лайно, не го изследваш дали е от невинно бебе, или от омразно куче! Замирисва ти, псуваш и се бършеш в тревата и бордюра!
"Сектата" "Майки с колички" смята, че всички са длъжни да се съобразяват с тях! Но не е така. Всички имаме права. Когато колите са спрели на тротоара, аз не се движа с количката и детето по средата на улицата с риск да ме отнесе някоя кола и не вдигам скандал на шофьора, който не ми е дал предимство, или ми е свирнал с клаксона. Най-мразя да видя майки да бутат количките си по улицата и да се пречкат на колите. Отклоних темата малко, но аз съм и от двата вида - кучкар и майка с малко дете! И двете крайности пряко ме засягат.
Иначе най-обичам да разхождам детето си с кучетата и хората да ме гледат като изкопаемо!
Публикувано: 14 April 2011 - 03:21 PM
Не глоби,ами сам господ да слезе да ни дебне,пак ще се скрием и пак ще си изхвърлим боклука/ще си изходим кучето/детето без да почистим.
Нямаш ли спирачка в съзнанието,нищо не помага.

Публикувано: 14 April 2011 - 07:16 PM

Публикувано: 15 April 2011 - 08:36 AM
celtic soul, в 14 April 2011 - 01:21 PM, написа:
А! Ето това е Въпросът! Кога еволюирахме толкова, че да гледаме само себе си и всички други да са длъжни да се съобразяват с нашата Особа и Его!?!? Майка ми разказва утопични истории от нейната младост, когато по улиците е било чисто, децата са играели до тъмно и никой не се е тревожел дали ще се приберат и какво правят. Никой не си е изхвърлял боклука през терасата. Никой не е стрелял с пушка в квартала, или ако е - имало е последствия за него.
Чета сега из форумите и слушам по новините за случващото се днес и ми настръхват косите. И се замислям, ей така, възможно ли е това, което ми разказва майка ми, да е било истина, или звучи прекалено хубаво, за да се е случило в България. Но пък и други възрожденски мисли се въртят в главата ми. Явно от край време сме такива - егоцентрични идиоти. Защото дори Левски е бил предаден от сънародник и пак сънародник е бил палача му... Мисълта ми е, че когато мислим само за себе си, ние всъщност не мислим за себе си. Аз не си изхвърлям боклука разделно, но поне го изхвърлям в контейнера. А "великият българин" от горния етаж, който го мята през балкона си, после също гази в него, докато минава край блока, но когато стъпи в изгнилата бананова кора, той псува съседите и общината, че не си вършат работата. Същото е и с майките с деца по градинките. Люпят семки по пейките, където децата им играят, хвърлят си фасовете в пясъчника, а после недоволстват, че общината не им поддържа градинките и скъпоценните им деца, играели сред боклуци. А когато аз мина с кучетата си наблизо, ме гледат все едно водя цербер, който ръси зарази. Само че аз почиствам след цербера и следя да е ваксиниран и обезпаразитен, защото живее с мен и детето ми, а ме е грижа в каква среда расте моето дете. А потресената жена става и остява семките и фасовете около пейката, както и памперса на съкровището си...
Взех да се повтарям....
Публикувано: 15 April 2011 - 08:39 AM
Публикувано: 15 April 2011 - 09:35 AM
Camellia, в 13 April 2011 - 07:36 AM, написа:
Аз, като майка, ходеща по детски площадки, като кучкарка, водеща кучетата си в гората, за да не се занимавам с истерясали "родители", като човек, разхождащ се сред "хора", смея да твърдя, че дори кучетата не цапат колкото майките! И мога спокойно да застана зад думите си и да ги подкрепя с доказателства!
Разхождах се миналата събота на Камчия на плажа и както всичко беше красиво и чисто, нагазих рязко в купчини мръсни памперси, бивши мокри кърпички, шишета от слънцезащитни лосиони за деца, остатъци от кофички и лопатки и някакви гумени играчки и още подобни. Кучешки фекалии нямаше никъде! Нито помен! В Морската градина майките по пейките редовно изхождат децата си в храстите. Оставят след себе си тонове шлюпки от семки, фасове, опаковки от десерти и обелки от банани... Каква е разликата между кучешко и човешко лайно? И двете могат да са редки и много да миришат! Като стъпиш в лайно, не го изследваш дали е от невинно бебе, или от омразно куче! Замирисва ти, псуваш и се бършеш в тревата и бордюра!
"Сектата" "Майки с колички" смята, че всички са длъжни да се съобразяват с тях! Но не е така. Всички имаме права. Когато колите са спрели на тротоара, аз не се движа с количката и детето по средата на улицата с риск да ме отнесе някоя кола и не вдигам скандал на шофьора, който не ми е дал предимство, или ми е свирнал с клаксона. Най-мразя да видя майки да бутат количките си по улицата и да се пречкат на колите. Отклоних темата малко, но аз съм и от двата вида - кучкар и майка с малко дете! И двете крайности пряко ме засягат.
Иначе най-обичам да разхождам детето си с кучетата и хората да ме гледат като изкопаемо!

Life Sucks,And Then You DIE!
It's such a brutal planet,it's such a living HELL!
Публикувано: 15 April 2011 - 10:25 AM
celtic soul, в 14 April 2011 - 01:21 PM, написа:
Нека да не сме толкова (само)критични.
Има една хубава поговорка , които казва , че лъжица катран разваля каца с мед.
Ако през градинката минат 20 или 100 души и всички си почистят, ние няма да знаем колко са почистили, нито дори дали някой е бил там. Но ако един мине и си остави мръсотията, ще е мръсно. А пък за следващия ще изглежда безсмислено да чисти, защото вече е мръсно.
Впрочем един социолог ( или психолог) наскоро беше правил подобни експерименти, само че с чупене и вандализиране
Паркирал една кола в сусвсем нормален квартал. Kолата си стояла с месеци. Една нощ той самият счупил един от прозорците и. Веднага след това се започнало: друг счупен прозорец, изтръгнат фар, надраскана , смачкана , окрадена.
Експериментът не е в България и няма нищо общо с кучета. Но изводът е общовалиден за човешкото поведение.
Изводите бяха в смисъл, че не трябва да резрешаваш на първия ( нарушител) защото след това ще последва лавина от нарушения и няма спасение
А иначе по повод на
" Майка ми разказва утопични истории от нейната младост, когато по улиците е било чисто, децата са играели до тъмно и никой не се е тревожел дали ще се приберат и какво правят. Никой не си е изхвърлял боклука през терасата. Никой не е стрелял с пушка в квартала, или ако е - имало е последствия за него. "
И майка ми разказва такива неща за едно мнооого старо време. Изхвърляла си семките в кошчето , но духнал вятър и ги разпилял. Пазачът на парка ( тогава е имало такава професия) буквално се "материализирал от нищото" и я глобил 5лв. ( по време , когато заплатите за били около 100лв ) Това е пример за пресичане на лошо поведение веднага. Та нищо чудно , че е било чисто.
Публикувано: 16 April 2011 - 03:56 PM

Публикувано: 25 April 2011 - 03:23 PM
dog.bg, в 11 April 2011 - 09:10 AM, написа:
Защото софийските градинки не са за хората, а за кучетата. Ама имало знак забранено да се разхождат кучета? Ама имало глоба за разхождане без каишка и намордник? Ама трябвало да се събират изпражненията в пликче? Моля? Казахте ли нещо?
Виждала съм точно трима души, собственици на кучета, да правят последното (просто непознати на улицата) и ми идваше и тримата да ги разцелувам.
За сметка на това се разправям всекидневно със съседи, които пускат животни от бойни породи да тичат свободно из квартала. С баби, хранещи с помия бездомните кучета, които се оформят в „опитомена” глутница и лаят по всеки случайно преминаващ човек. Или със стопани, които пускат кучетата си сами навън през деня, защото не можели да ги разхождат.
И знаете ли какво? Чувствам се напълно дискриминирана. Нищо не мога да направя срещу т.нар. защитници на кучетата, които не просто са повече, ами са и агресивни.
Споделих във Facebook новината, че общински инспектори щели да проверяват спазват ли собствениците на кучета изброените по-горе задължения. И като ме нападна една госпожа, как не ме било срам, тя си плащала данък на кучето, за разлика от нас, чиито деца акали по градинките.
Един приятел пък се оплака, че стар негов колега и познат го „блокирал” в социалната мрежа, защото се изказал против бездомните кучета.
Замислих се, че вместо проблемът с бездомните кучета, както и с неспазването на правилата за отглеждане на домашните, да ни накара да потърсим общо решение, той ни разделя на два враждуващи лагера.
Единият, определено по-безгласен, е този на хората като мен, които искат просто да се спазват правилата и да се поддържат редът и хигиената в града. Сред тях има и доста собственици на кучета, които обаче се държат като нормални хора и не превръщат съгражданите си в заложници на криворазбрана любов към животните.
Другият лагер е на гръмогласните защитници на бездомните кучета и на собствениците, които не желаят да се съобразяват с никакви ограничения.
От доста време една банда от 4-5 едри бездомни кучета обитава градинката между нашия блок и детската градина отсреща. Причината е, че няколко любезни баби от околните блокове хранят „кученцата”, които им отвръщат с „охрана” на територията, като лаят и ръмжат всеки непознат човек или животно.
Оказа се, че това е проблем за дъщеря ми, която се страхува да мине покрай кучетата на път за градината. Звъннах в „Екоравновесие” да помоля да ги съберат. Отговорът беше, че след като си живеят тука, понеже покровителите им ги хранят, след като ги кастрират и ги пуснат, пак ще се върнат. Та да съм се обадела на районния еколог. И той какво, питам, ще глоби ли бабите, дето ги хранят? Ми не. И каква е ползата тогава?
Излишно е да уточнявам, че разговорите с кучешките благодетели са безполезни, защото веднага съм обявена за коравосърдечна и безжалостна към бедните същества.
Междувременно открих, че в т.нар. Долен Лозенец тече вътрешноквартално съревнование за най-мръсна улица в контекста на кучешките разходки. Дотук първото място си оспорват „Цанко Церковски“, „Крум Попов“ и „Криволак“. Да не се обиждат други квартали, които може би претендират за по-предна позиция.
И на този омазан и миризлив фон т.нар. защитници на животните претендират само за права. Извинете, но грижата не предполага ли отговорност, задължения? Дори ако прибегнем до паралела с децата, направен от цитираната от мен госпожа – какво мислите за хората, които имат деца и не се грижат за тях?
Ако ви е еня за бездомните животни, осиновете си някое. Приберете го, нахранете го, направете му паспорт, ваксинирайте го, плащайте му данък, разхождайте го, събирайте му изпражненията. С децата така се прави, най-общо казано.
Общината пък има грижата да реши въпроса с бездомните животни, а природозащитните организации, моля вместо да организират шествия в защита на кучетата, да организират приюти за отглеждането им.
Какво смята местната власт по въпроса можете да разберете от проекта на Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община
Аз лично нямам нищо против кучетата. Но съм твърдо против това желанието на някои да имат куче или да обичат уличните кучета да нарушава моите лични права и да застрашава моята и на децата ми сигурност.
Не може да се страхувам да мина по улицата и да се налага да заобикалям, защото там се е разположила глутница. Не желая да извеждам децата си в паркове и градинки, където се внимава като в минно поле.
Хора, не сте ли чували, че пясъчниците по детските площадки са за игра на децата, а не са тоалетни за кучетата ви?!
Вижте пак снимката. Това е Будапеща. Няма ли да е хубаво, ако и в София можем да сядаме по тревата и да играем свободно с децата си? Можете да играете и с кучето си, ако предпочитате, и ако на съответното място е разрешено.
Стига преди това да възпитаме първо себе си, после животните, че когато живееш в общество, трябва да спазваш определени правила. В противен случай не разбирам защо да не си отглеждам прасе зад блока? Нали така се казваше в култовия филм: „Прасета не може, а кучета и котки може?!”
www.dnes.bg
Все си мисля, че това е София, България - може пък и да е село в провинцията. Нали схващаш мисълта, навсякъде има "градинки за кучета"
Нали не вярваш, че в детските градинки водят немски овчарки и питбули? Или искаш и йоркширските териери да носят наморници.
За любезните баби - и аз храня бездомните кучета, разбирай го както искаш. Вместо да пишеш сърцераздирателни статии, което между другото не ти се отдава много много, за това как дъщеря ти неможела да мине през глутница от 3 кучета... ами придружи я.
Как пък все при вас се оформят глутници, дето са някакви страшни вампири и ви смучат кръвчицата. И моят брат е мъничък, но него все не го нападат и лаят, пък ваще деца - да. А защо си мисля че е имало 'ела бау бау' между кучето и момиченцето?
Дано не приемеш мнението ми навътре - аз съм един от любезните дядковци дето хранят глутниците дето лаят по всеки невинен човек.

Вход

Горе
Цитиране +