Dog.bg Форуми : Нещо за чиповете и рака

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Нещо за чиповете и рака Оцени темата: ****- 3 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 April 2011 - 07:26 AM

Дали имплантираните микрочипове причиняват ракови заболявания сред кучетата и котките? Това е въпросът, който собственици си задават, след като зачестяват случаите, при които около микрочиповете на кучета скоротечно се развиват злокачествени тумори – едни от кучетата умират, други все още берат душа. Собствениците им предполагат връзка между чиповете и бързо развиващите се тумори – повод за това дават докладите на патолозите и тези от аутопсиите. Радиоводещата д-р Катрин Олбрехт, която е и авторка на бестселъри, наскоро ни разказа за петгодишния булмастиф на име Сиймъс, който миналия месец почина от саркома – злокачествена форма на рак, който убива дори хора в рамките на три до шест месеца. Д-р Олбрехт е отявлена противничка на чиповете за животни и често е търсена от собственици на болни животни заради чиповете.

Качена снимка

Имплантиран микрочип в куче – бомба с часовник в тялото.

Според един доклад от патолог туморът на Сиймъс се е появил миналата година между двете раменни лопатки, като до септември е нараснал до „голяма буца“ с опасност за разпространение в белите дробове, черния дроб и далака. На Сиймъс е била направена спешна операция, при която лекарите са извадили от кучето тумор с тегло 1.95 кг. Използвани са четири дренажни тръбички, за да се отстрани течността в областта, където се е развил туморът. Ветеринарят е уведомил собственика на кучето – Хауърд Гилис – че в Сиймъс са били имплантирани два микрочипа. Първият от тях вероятно е бил поставен още в развъдника, докато Сиймъс е бил само на 9 месеца. Единият от чиповете е бил в извадения тумор, а другият – около него.

Само три месеца по-късно ракът се завърнал. Сиймъс, някога енергично и игриво куче, вече едва можело да ходи. „Сиймъс беше едно голямо сърце“ – разказва Хауърд Гилис, собственикът, в едно наскорошно интервю. – „Той искаше да живее.“ Гилис обяснява, че „имплантирахме микрочипа, защото не исках да откраднат кучето. Смятах, че постъпвам правилно. Тогава не бях запознат с предупрежденията какво може да причини един микрочип, а трябваше да го видя лично. Този рак беше нещо, което растеше пред очите ми всеки ден, докато отнемаше живота му. Просто го изяде отвътре.“ За да спести все по-непоносимите мъки на Сиймъс, собственикът го е приспал през февруари тази година.

Качена снимка

Сиймъс – една от жертвите. Снимка: WND

Микрочипове, обвити в тумори

Д-р Олбрехт ни разказа и историята на друго куче – петгодишния йоркширски териер Скоти – което е било диагностицирано с рак в Мемфис, Тенеси. Скоти също е развил тумор между лопатките на гърба – там, където е бил имплантиран и микрочипът. Туморът, описан като злокачествена лимфома, е нараснал до размер на малък балон, а след това е бил опериран. Микрочипът на Скоти е бил в сърцевината на тумора. (Въпреки операцията) на кучето му остава едва година живот.

Собственичката Линда Хокинс споделя, че първоначално ветеринарят е бил скептичен, че чип може да причинява рак. В доклада за състоянието на Скоти лекарят пише: „В началото имах съмнения за по-ранна реакция към някоя инжекция. Все пак е възможно това възпаление да е било причинено от външен замърсител, вероятно от микрочипа.“ Лекарят пише още, че чипът е бил обвит от полупрозрачен материал, който пречи на микрочиповете да се движат из тялото. „Тази обвивка може да е материалът, предизвикал възпалителната реакция“, се казва още в доклада.

Г-жа Хокинс твърди, че компанията, осигуряваща микрочиповете и идентификационната база данни, е помолила друг ветеринар да прегледа доклада на първия. Във втория доклад от лекаря на компанията се казва, че чипът не е причината за тумора (Има си хас да се казва друго – бел. Стопанина). Но Хокинс е получила чек за $300, покриващ някои от медицинските разноски.

Собственичката коментира: „Трудно ми е да повярвам, че една компания ще даде $300 долара на всеки, който им се обади, освен ако там не става нещо нередно.“ От декември досега г-жа Хокинс е похарчила $4000 за лечението на Скоти. „Той е като бебе“ – казва тя. – „Няма да живее 15 години, както се очакваше… Направих нещо, което смятах, че трябва да направи всеки отговорен собственик. Сложих микрочип в кучето. Сега мисля, че това го уби… Сърцето ми се къса.“

Качена снимка

Обреченият Скоти след операцията. Снимка: WND

Доктор Олбрехт цитира и други случаи на животни, при които са се появили вредни последствия от имплантирането на микрочипове. Други кучета също са развили злокачествени тумори. При френския булдог Леон се е появила бучка на мястото, където се намира и чипът – това е станало в рамките на 8 месеца след имплантирането. Направената биопсия показва, че Леон вече има фибросаркома, агресивна форма на рак. Източник.

Както писахме още миналата година, при чихуахуа на име Чарли Браун е имало друг тип последствия от поставянето на чипа. Кучето е кървяло до смърт. Собственичката Лори Гинсберг казва: „Не ми се искаше да слагаме чип на Чарли, но законът го изискваше.“ Една наредба гласи, че на кучетата, навършващи четиримесечна възраст в района на Лос Анджелис, трябва да им се постави чип. Стопаните, които откажат да се подчинят, са заплашвани с глоба от $250 за първо провинение и до шест месеца затвор и глоба от 1000 долара, ако продължават да не се подчиняват. Лори Гинсберг казва: „Предполага се, че тази технология е много добра, но не и когато ти умре кучето. Не мога да повярвам, че Чарли вече го няма.“

Злокачествени тумори в лабораторни мишки и плъхове

Подобни са докладите, които Асошиейтид Прес обобщи през 2007 година: “Бяха проведени редица ветеринарни и токсикологични изследвания, започнали в средата на 1990-е, като заключението беше, че имплантираните чипове “индуцират” (изкуствено предизвикват) злокачествени тумори при някои лабораторни мишки и плъхове.” В докладите се казва още, че чиповете водят до образуване на подкожна саркома – ракът най-често се образува около имплантите, като ги капсулира. От Асошиейтид Прес цитират Кийт Джонсън – пенсиониран токсиколог и патолог, провеждал през 1996 г. изследване за Dow Chemical Co. в Мидланд, Мичиган. Той казва: “Излъчвателите (чиповете) са причинителите на тези тумори.”

Качена снимка

Д-р Катрин Олбрехт

Самата д-р Олбрехт е авторка на 52-странична публикация – “Тумори, причинени от чиповете в гризачи и кучета: преглед на насъбралата се литература”. Този материал е подкрепен и в рецензиите на други лекари, специализиращи в тази област. Д-р Олбрехт разглежда материалите, публикувани в списанията за онкология и токсикология за периода 1990-2006 г., като проследява влиянието на имплантираните радиочестотни микрочипове върху гризачите и домашните любимци. Тя е поканена да представи доклада си на конференция, която ще се проведе през юни в Institute for Electronic and Electrical Engineers, най-голямата професионална асоциация за нови технологии.

Д-р Олбрехт смята, че е важно хората да знаят за опасностите от имплантиране на микрочипове в кучета, тъй като някои правителства (включително българското – бел. пр.) правят тази процедура задължителна. Например британските власти наскоро обявиха плана си да налагат наказания на собствениците, които не се подчинят на изискванията за имплантиране на чип . Ирландия, Нова Зеландия, Малта, Норвегия, Швейцария, Австрия, Хърватска, Италия, Португалия и дори някои щати на САЩ изискват задължително “очипяване” на животните. Изданието USA Today писа, че в Колорадо ще бъдат поставяни чипове на всички кучета, които наранят някого. В Минесота има такъв закон от 2001 г., а във Вирджиния опасните кучета трябва да имат или микрочип, или идентифицираща татуировка от вътрешната страна на бедрото.

Запитана колко често срещан е проблемът, при който кучетата заболяват от рак след поставянето на чип, д-р Олбрехт казва: “Няма как да знаем. Това е причината просто да се надяваме, че ветеринарната общност поне ще има представа за този проблем и ще започне да съобщава за тези случаи. Смятам, че като цяло във ветеринарната общност масово си нямат представа за този проблем.”

* * *

Източник: WorldNetDaily
(Материалът е преведен без втората част)

* * *

Бел. Стопанина: И да имат представа за случаи като описаните в горния материал, ветеринарите в България взимат минимум 50 лева, за да сложат “задължителния” микрочип. Така че не очаквайте от ветеринар да ви разубеждава, че правите нещо опасно за домашния си любимец. По-скоро ще ви убеждава в позитивите, както и че няма никакви опасности. А ако има негативи, ветеринарят пръв ще ви вземе още няколко стотака, за да отстрани тумора от кучето ви.

Подобно на д-р Олбрехт, се надявам, че ще попаднете на информирано изключение от “ветеринарната общност”, което е склонно да прояви и някакъв морал. Все пак нищо “задължително” не е чак толкова задължително. Думата “задължително” цели да ви накара да се самозадължите! Важи и за детските ваксини, важи и за чиповете на домашните любимци.

Ще важи и за “задължителните” чипове, които един ден очакват самите хора…

http://www.ivanstame...m/2010/03/1048/

#2 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 08:01 AM

Здравето на кучето ми е по-важно от каквато и да е наредба,в която има риск за него.Отделно,смисълът на чипирането в Б-я е още само на теория.Арес си отиде от този свят на 2.8 год.чипиран-от фиброза на черния дроб.При аутопсията не бе открита причината за това заболяване,но ...знае ли човек.Пътят към ада е постлан с добри намерения,но аз повече не ща да минавам по него.
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#3 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 20 April 2011 - 08:39 AM

Ужас!!! Вкарах се във филма сега защо му сложих на животното чип,уж за хубаво,уж да сме изрядни :zz_020:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   georgia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 12:45 PM

И аз се филмирах... и в крайна сметка се успокоявам, че това са единични случаи, а не е "епидемия" и според мен въпросните кучета са били предразположени, а чипът, виновен или не, може да е ускорил нещата.
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 April 2011 - 12:46 PM

Е ха де...и аз онзи ден чипирах Чарли Уайт...сега ме гризе.
User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#6 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 12:53 PM

А има ли статистика колко от чипираните кучета са умрели вследствие на рак, причинен от чипа.

Защото ако в света има 1 000 000 чипирани кучета, а рак са развили 100-200 кучета, не мисля че трябва да се всява излишна паника.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#7 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 01:14 PM

Всеки сам решава какъв риск поема. Моето куче вече беше оперирано за премахване на тумор на врата (за щастие доброкачествен) и то преди да е навършило две години.
Не знам каква е относимостта на статистиката към общия брой на чипираните кучета, но е достатъчно поне една сигурна диагноза, че чипът е причината за рака, за да ме мотивират да не слагам чип. Освен цитираната статия в личен разговор с ветеринари ми бешепрепотвърдена информацията. До тук със закона и наредбата. Да ме извиняват институциите, ама кучето ми е мило като детенцето ми.

#8 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 03:52 PM

Аз смятах да го чипирам като заработи прослувутата база данни ама сега се отказах.Не че базата данни има намерение да започва работа.. :ab_041: Мъчих се да разбера защо да боцкам в кучето Неработещо нещо.. ии не успях :dh_188:

#9 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 03:59 PM

Показване на мнениетоg_tanov, в 20 April 2011 - 01:14 PM, написа:

Всеки сам решава какъв риск поема. Моето куче вече беше оперирано за премахване на тумор на врата (за щастие доброкачествен) и то преди да е навършило две години.
Не знам каква е относимостта на статистиката към общия брой на чипираните кучета, но е достатъчно поне една сигурна диагноза, че чипът е причината за рака, за да ме мотивират да не слагам чип. Освен цитираната статия в личен разговор с ветеринари ми бешепрепотвърдена информацията. До тук със закона и наредбата. Да ме извиняват институциите, ама кучето ми е мило като детенцето ми.

Това е така, само дето закона вече ни задължава.
90% от клубовете също чипират клубните кучета.

Доказано ли е със сигурност, че точно чипа е причина за рака???

А що се отнася до разговорите с ветеринари - колкото ветеринари, толкова и мнения.

Интересува ме всичко това защото човек трябва да има сигурни доказателства за да може да се противопоставя на даден закон.
Аз съм по-склонен да мисля, че причината за рака не е точно чипа, а нещо друго. Иначе ми се струва някак странно на милиони кучкари с чипирани кучета да им е безразличен проблема.

Освен това - едва ли всички чипове са еднакви - като технология, използвани материяли и т.н. Нали разбирате, че заради една китайска кола, която не е покрила ЕуроНкап, не може да се каже, че всички автомобили не стават.

Ако наистина чиповете са причина за рак, проблема никак не е малък. Но пък ако не е доказано, мисля, че не е необходима да се всява поредната психоза .
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#10 Потребителят е офлайн   evridika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 04:12 PM

Имаше твърдения, изследвания и пр., че мобилните телефони причинават рак. Може и така да е, но употребата им не се ограничи, а напротив - измислят все по-нови модели и технологии.
Същото и тук - може и да е така, но може и да не е така. И аз се филмирах в началото, но вече е късно за охкане, миналото лято сложих чип на куча. Нищо друго не ми остава, освен да се надявам, че няма да има проблеми. В крайна сметка каквото е писано това ще стане. Както и при хората, така и при животните болести и гадости се случват. По-малко стрес, тревоги и притеснения и да си пожелаем здраве и дълъг живот - и за хората и кучетата. :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 05:35 PM

Цитат

На 57-годишна възраст почина от рак бившата норвежка лекоатлетка Грете Вайц, наричана "кралицата на маратона", предаде БТА.

"Вайц почина тази нощ в университетската болница в Осло", каза за агенция Франс прес Хеле Аенесен, основателка на фондацията "Активни срещу рака".

Грете Вайц е световна шампионка по маратон на първото световно първенство по лека атлетика през 1983 година в Хелзинки и носителка на сребърен медал от първия женски маратон, включен в програмата на летните олимпийски игри през 1984 година в Лос Анжелис.

Грете Вайц на два пъти подобри световния рекорд в бягането на 3000 метра през 1975 и 1976 година. Вайц е деветкратна победителка в маратона на Ню Йорк при жените между 1978 и 1988 година и двукратна победителка в маратона на Лондон.

Грете Вайц е петкратна световна шампионка по крос и има 33 шампионски титли от първенствата на Норвегия.

След като прочетох тази статия, разбрах, че на който му е писано ....... :(, дано кучовците ни да са живи и здрави и да не мислим за такива работи, защото колкото повече го мислиме и се тревожим, толкова привличаме негативното към нас.

П.с. пушенето също причинява рак - спряхте ли да пушите? а знаете ли, че тровите и животните си като пушите...

пиенето също причинява рак- спряхте ли да пиете - битовите?

неправилното хранене също причинява рак ...

микровълновата също - изхвърлихте ли си микровълновата?

мобилните телефони също - спряхте ли да ги ползвате?
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 20 April 2011 - 05:54 PM

То като за начало, за здравословен живот, май най-напред трябва да спрем да дишаме, че едва ли отсъства нещо от Менделеевата таблица във въздуха :ab_041:
User's Signature

АКО ИСКАШ ДА РАЗСМЕЕШ ГОСПОД.......КАЖИ МУ, ЧЕ ИМАШ ПЛАНОВЕ....

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#13 Потребителят е офлайн   Ruva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 06:32 PM

Самия факт да слагам чуждо тяло в кучето ми още първия път не ми изнесе особено когато не е живото спасяващо......
User's Signature

Качена снимка Рува

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2011 - 06:36 PM

Показване на мнениетоvano, в 20 April 2011 - 03:59 PM, написа:

Ако наистина чиповете са причина за рак, проблема никак не е малък. Но пък ако не е доказано, мисля, че не е необходима да се всява поредната психоза .

Така е. Изчетох внимателно материалите. Няма данни, че чиповете са причина за рака. Има данни, че някои кучета са получили злокачествени тумори в областта на чипа.
Първото ми куче получи лимфом (злокачествен тумор точно като един от описаните - нещото растеше пред очите ми, за два месеца стана като футболна топка и изяде кучо). Беше точно в областта на поставяне на чипа. Само че кучо нямаше чип.
Други подобни материали твърдят, че да имаш куче причинява рак на гърдата. Беше пускано тук.
Напоследък чета пък, че самата мамография причинявала рак на гърдата.
Това са все още предподоложения.
Със сигурност, обаче, е доказано, че аспартамът причинява рак. И да не би да не го влагат? Пиете ли Кола лайт?
Нещичко и за уж доказаните причинители на заболявания. Масовите забрани на тютюнопушенето и манията по храни без наситени мазнини не са намалили грам сърдечносъдовите и раковите заболявания при хората през последните десетилетия. Доказани, доказани ... колко пък да са доказани ... Това май е по-вярно:

Показване на мнениетоdenicc, в 20 April 2011 - 05:54 PM, написа:

То като за начало, за здравословен живот, май най-напред трябва да спрем да дишаме, че едва ли отсъства нещо от Менделеевата таблица във въздуха :ab_041:

За съжаление нашите приятели са изключително податливи на рак. Статистиките сочат, че 90% от възрастните кучета умират от рак.

Нека се бие камбаната, за да започнат да се правят необходимите научни изследвания и статистически записи. Но за паника още е рано.

#15 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 20 April 2011 - 07:22 PM

Според мен чипът провокира рак .
Когато ми се забие трънче , или стерилна клечка дебела част от мм. и дълга дори 2мм
виждам , че организма и системите се борят да я изхвърлят с цената на всичко .
Системите се борят и с мн. по- малки частици , като бактерий , и кво ли не .

Забит дълбоко според мен организма няма такава възможност да го изхвърли , или при излъчването
променя ДНК то на 1 клетка , тъй като има пряк контакт с антената , клетката стартира самоунищожение ...
Телеграма , че това не трябва да се прави ...
Божа работа . :smile:

#16 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2011 - 07:42 PM

Показване на мнениетоemilvr, в 20 April 2011 - 07:22 PM, написа:

Според мен чипът провокира рак .
Когато ми се забие трънче , или стерилна клечка дебела част от мм. и дълга дори 2мм
виждам , че организма и системите се борят да я изхвърлят с цената на всичко .
Системите се борят и с мн. по- малки частици , като бактерий , и кво ли не .

Забит дълбоко според мен организма няма такава възможност да го изхвърли , или при излъчването
променя ДНК то на 1 клетка , тъй като има пряк контакт с антената , клетката стартира самоунищожение ...
Телеграма , че това не трябва да се прави ...
Божа работа . :smile:

А какво ще кажете за изкуствените стави, и пироните поставяни при счупвания?
User's Signature

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2011 - 07:46 PM

Пломби за зъби. Имплантанти за бюст. Изкуствени стави. Пирони в костите. Присаждане на коса. Пейсмейкъри. Присадени органи. Ангиопластики.
Как ли не сме се самовзривили.

Писали сме заедно с denicc.

Чиповете не са точно "забити". Те се инжектират подкожно и залепват за съединителната тъкан. За да стане това помага течността, заедно с която се инжектират, иначе щяха да си плуват на воля.

#18 Потребителят е офлайн   denicc Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 April 2011 - 08:02 PM

И на всичкото отгоре има хиляди деца в онкологиите, които нито са пушили, нито пили, нито им е имплантирано, каквото и да е, все още.....
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2011 - 08:03 PM

Чиповете нищо не излъчват - те са пасивни, излъчва четящото устройство, т.е. те се задействат само при четене.

Какво представлява микрочипът?
Микрочип или устройство за радио-честотна идентификация представлява високо-технологична система, съдържаща миниатюрен чип програмиран с уникален идентификационен номер поставен в стъклена обвивка. Микрочипа е с размери малко по-големи от тези на оризово зърно. Имплантира се в животното чрез безболезнена манипулация подобна на рутинна ваксинация. Микрочипът остава в животното до края на живота му и самия той не може да бъде изгубен или променен уникания му код. За да бъде отстранен чипът е необходима хирургична интервенция от ветеринарен лекар. При кучета и котки микрочипът се имплантира в областта на врата. Процедурата отнема секунди и не се налага предварителна анестезия. Веднъж имплантиран микрочипът остава неактивен до разчитането на уникалния му код от четящо устройство.
Какъв е принципа на действие на четящото устройство?
Четящото устройство изпраща ниско-радио-честотен сигнал до чипа и генерира магнитно поле от което микрочипа използва енергия за да изпрати обратен сигнал. Той се преобразува в идентификационен код, който се изписва върху дисплея на четящото устройство. Всеки микрочип е снабден с няколко баркод-стикери. Те се поставят съответно в паспорта на животното, при ветеринарния лекар и т.н.

За себе си аз съм убедена, че е необходима система за еднозначна идентификация на кучетата и ако трябва да се избира - чип е по-добре от татуировка на 15 цифри. :ud_009:

#20 Потребителят е офлайн   plamenko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2011 - 08:17 PM

Те скоро на нас ще ни слагат чипове.. така, че споко. Вървиме към края... отдавна сме се запътили натам с доста висока скорост.
User's Signature

Качена снимка

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни