И си намерих това - любим начин за комуникация там:
Спас ЛАзаров, в 11 April 2011 - 11:47 AM, написа:
gerdan, в 10 April 2011 - 10:36 PM, написа:
Стефан Попов - председател НКБОК, в 10 April 2011 - 06:12 AM, написа:
gerdan, в 10 April 2011 - 12:28 AM, написа:
Стефан Попов - председател НКБОК, в 09 April 2011 - 10:38 PM, написа:
Д.БАЛЧЕВ-БАЛКАН, в 09 April 2011 - 11:03 PM, написа:
Стефан Попов - председател НКБОК, в 09 April 2011 - 08:45 PM, написа:
Спас ЛАзаров, в 09 April 2011 - 10:18 PM, написа:
Д.БАЛЧЕВ-БАЛКАН, в 09 April 2011 - 10:08 PM, написа:

А и да ви кажа нещо г-н Балчев с риск да се обидите,но мен вашето мнение грам не ме интересува.Човек като Бай Иван Катевия ми каза,че кучето ми е много добро това ми достатъчно.Той е гледал кучета много преди вас и мен и смятам,че знае много повече.Думите на човека бяха,че едно време кучетата са били дори по големи от моята свиня

Спасе, кучето ти го харесаха всички, които го видяха и Ефти и Антон Тумбев Синджеро, който каза че точно това е като старИте кучета сред които е израстнал. И бай Иван Коцаков и Симеон Янакиев и Емин Гичмен и Алеко Гальов и всички тези и други имена в породата са с много по-важна оценка от тая на някой, който не че не му се иска, а просто няма куче като твоя прекрасен Куби!!! Хората, които ти пишат са не само много след мен, но и много след тези имена в породата и на тях още не им е ясно как се променя едно куче във времето. Показват престарели и поизмъчени кучета с някои редки изключения, дето да те е грях да ги гледаш, да не говорим че не са произвели нищо с подобна на тях визия. Като престарее и твоя ще стане такъв но старостта не е красива. Красива е младостта и и се радвай защото и твоя Кубрат Лазар Тичо Елит ще стане с времето такъв, но тогава на такива изложби, като тези, на които те водя няма кой да е така възторгнат, а пък сега тия дето ги показват като застанат до него или се спраскат или побягнат в къра шще разберат какво е това анатомия, конституция и кинематика. Ама сам виждаш че никой не употребява тия термини защото не е наясно с тях а селекция без такива категории просто няма. Ти гледай да не станеш като тия момчета, които купуваха кучета от овчарите а по- добри от тях приплоди и въобще някаква няма. Да не говорим че много често не знаят нищо или повече от една-две генерации за кучетата си, а твоя е с 12. Като стигнат до произход толкова дълбоко и до такова куче като Кубрат тогава да си позволят приказки. Да не говорим за останалите критерии а те са много и нито един не е в тяхна полза!

.............г-н Попов,по-добре ще е Те,хората, да се наричат със истинските им имена

тоя разговор ,ще го продължим като се видим,надявам се скоро,да не правим сеир на душманите

Избора ми никога не е бил ограничен, тъй като работя с голяма популация и бройката около мен винаги е била огромна, с каквато едва ли някой ще може да се похвали. Все пак съм Стефан Попов не съм Фидан Бакалина и с годините в породата и кинологията съм понаучил нещичко и друго за тая порода и кучкарлъка като цяло! Кучето е не само много красиво голямо и породно, но и в в много голяма, дори максимална степен се доближава до стандарта на овчарското куче изработен от БРФК и при участието на всички радетели и структури и приет от НК БОК. А на изложбите на FCI само представителите на БРФК могат да представляват България и съответно българските кучета и породи и смятам че всички са наясно че така е правилно справедливо и затова единствено възможно.

...подкрепям Балчев ! - такива дискусии не са излишни а необходими, защото както всички може би забелязват Българското куче май е на кръстопът!Забелязват се ясно оформени два лагера да не кажа три и в нашия отбор - дано да е за добро но как като всички работят в противоположна посока ! Аз лично съм на мнение че кучето ни трябва да е специфично екстериорно, с уникална физиономия и характер.Лично мое мнение е че ръста и килограмите над един необходим минимум не са ни необходими защото водят до патологични изменения на по-горните посочени качества и като пример за това бих дал Немското овчарско куче - ето при него не се гонят килограми като на свиня или пък ръст като на кон а е най-разпространената и една от най-уважаваните и ценени породи!Що се отнася до работни качества и в частност борбата с хищници аз определено вярвам, че и тук основно и определящо е куража и характера... ! Каква полза от сто кила с подвита опашка , а да не говорим че такова куче не вярвам да върви редом с овцете стръмните баири, а и кой овчар ще насмогне в изхранването на пет такива "прасета"!Не един и два са случаите в които нашето куче макар и отстъпващо по килограми на Кавказката овчарка и други ръстови породи се справя много по-добре срещу хищника и то най-вече заради куража си и повечето овчари ще предпочетат едно истинско наше куче пред десет Кавказки или Азиатски овчарки!Факт е обаче, че ръстовите и високо килограмови екземпляри се търсят от високо платежни купувачи - казвам го от чисто лични наблюдения но това е разбираемо, така че щом като има търсене има и предлагане но пък кучето на малка България за мен трябва да едно ... ! Така мисля аз а бъдещето и историята ще покаже кой крив кой прав ... !

И, разбира се - хубави снимчици:

Много е удобно да се оставят нещата на смотек, но някак грозно ми се струва. И не, няма да стане само с изтриване на тая или оная снимка.