Как да научим кучето да не яде лайна?
Публикувано: 17 May 2011 - 11:51 AM
Първо се извинявам, за малко нецензурната думичка в заглавието, но реших, че такак ще е в полза народу, когато се използва търсачката :)
След като загубих някой друг час да чета из форума за бихейвиоризъм, 'positive punishment, negative punishment, reinforcement и positive reinforcement, classical conditioning и operant conditioning', кучешка психология, 'Антропоморфизм' и какво ли още не :) + изгледани няколко филмчета на Сизар Милан .. все още не мога да намеря отговор на наболелия ми проблем, който имам с мойте песове. Напълно възможно е да съм глупавичък и нищо да не съм разбрал от това което съм чел и гледал. И проблема е яднето на лайна. Смятам, да използвам думичката акита вече, защото се чуствам изцапан докато пиша :)
Ето и малко повечко детайли. Имам двама юнаци в пубертетска възраст на около 9 месеца. Сутрин и вечер ги разхождам из едни поляни до нас, където редовно се хранят и изхождат местните (не)чифтокопитни животински видове. По конкретно коне, крави, кози и овце. Не знам поради каква причина, но пресните кравешки акита са особено голям деликатес за домашните ми кучешки любимци. Личните ми вкусови предпочитания ми пречат да споделя удоволствието от тази храна с тях. Не го смятам за вкусно, нито за хигиенично, а като добавим и че като водач на глутницата трябва да ходя през 9 квартала в 10-и на лов за качественна храна и съвсем не се съгласявам с това тяхно поведение. Сутринта Saint Anger определенно надделя в моето поведение. Не знам дали и какво разбират животинките, но определено заобикалят акитата когато се разхождаме зедно и знаят, че ги наблюдавам. Проблема идва, когато се отдалечат малко (20-30м) и аз съм с гръб, не ги гледам и правя нещо друго. Тогава бързо си отхапват от забранения плод. Все още не са станали толкова умни, за да разберат, че ако искат съвсем да излъжат(опа забарвих, че кучетата нямат такива човешки качества), трябва да спрат да се облизват след това.
Ето въпроса ми - Как да накарам кучетата да не ядат акита, дори и когато мен ме няма или не ги наблюдавам? Моля за конкретни предложения базирани на някоя теория от кучешката психология. Може и предложения идващи от опита в подобна ситуация :)
Благодаря предварително за прагматичните идеи :)
Публикувано: 17 May 2011 - 11:57 AM

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 17 May 2011 - 12:18 PM
koniarska, в 17 May 2011 - 11:57 AM, написа:
Единственното полезно нещо което открих е чрез линк от твоя линк и гугъл ...
"Обработвайте фекалиите по избор с едно от по-долу изброените средства: черен пипер, горчица, хрян, чили, спрей анти гризин. В магазините има подходящи средства за облаботване на екскременти. Една от тези добавки трябва да се отзове вътре във фекалиите . След това предоставяме на любимеца обработения екземпляр за угощение . Напълно възможно е след това, кучето да не си и помисля повече за подобно пиршество!"
Сега оставя да намеря на кой са кравите и да му дам да ги храни с черен пипер и горчица :)
Публикувано: 17 May 2011 - 12:22 PM
Съдейки по предпочитанията на моите (на 3 г. и 1 г.) към човешките и котешките, както и по добрата храна, която ядат, явно нещата опират до въпрос на вкус

Също ще следя темата с интерес.

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 17 May 2011 - 12:26 PM

Публикувано: 17 May 2011 - 12:37 PM

До каква степен това може да е знак за засилен ловен инстинкт, защото съм чувала и такива теории?
Публикувано: 17 May 2011 - 01:13 PM

Публикувано: 17 May 2011 - 01:57 PM
dragonM, в 17 May 2011 - 01:13 PM, написа:
То и при мен върши работа НЕ. Дори от не няма нужда, когато сме заедно, въпроса е така да им е навик, че и да им оставя една паничка с пресни, топлли-топли акита, пак да не искат да ги хапват :)
Публикувано: 17 May 2011 - 03:43 PM
Ползвай думата "копрофагия" - ще имаш по-голям успех при търсенето.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 17 May 2011 - 05:26 PM
bushkata, в 17 May 2011 - 03:43 PM, написа:
Ползвай думата "копрофагия" - ще имаш по-голям успех при търсенето.
Това като една табелка на вратата на шефа. Нещо от рода "Попитай първо гугъл и ако не намериш отговор се върни". Ако си погледнал(а) някой от линковете по горе ще видиш, че в тях се говори с научния термин копрофагия :) И да, търсих с него :) Все пак въпроса ми е конкретно как да отуча мойте кучета да не папат акита и помолих за дейставащи рецепти - ако има такива :). В момента имам чуството, че мога да напиша докторска дисертация за копрофагията, но това не ми помага с практично решаване на моя проблем :)
Публикувано: 17 May 2011 - 05:56 PM
Вариант е да пробваш преди да излезеш на разходка с кучетата да минеш и да третираш колкото можеш повече акита с нещо неприятно за кучето ( например лютиви чушки.) И по време на разходката минаваш точно покрай третираните акита и се правиш на луд , че не гледаш кучетата и ако се излъжат да ги хапнат ще останат "очаровани". Можеш да пробваш и с друго , но черния пипер има силен аромат и кучето ще го заобиколи и няма да свършиш работа.А може и точно силния аромат да ги откаже от този техен навик.
Можеш да пробваш и да вземеш и евтина ракия и да полееш акитата.Това също може да ти помогне , но няма да е постоянен навик,защото след това кучетата като усетят , че не им мирише гадно пак може да почнат да си похапват.
Не съм имал подобен случай , и мога да ти дам само съвет , но лютивите чушки съм на 90 % сигурен , че може да ти помогнат.

и
техните собственици

Публикувано: 17 May 2011 - 06:03 PM
Успех!!!

Публикувано: 17 May 2011 - 06:11 PM

Метода с чушката може и да действа, ама е безкрайно гнусен и до колкото съм чела може и да бъде опасен за малко куче. А мойто примерно си намери люта чушка и си я излапа с голям кеф. Падаше на земята гърчеше се и продължаваше

Публикувано: 17 May 2011 - 07:27 PM

Публикувано: 17 May 2011 - 09:24 PM
Публикувано: 18 May 2011 - 06:09 AM
koniarska, в 17 May 2011 - 05:27 PM, написа:
Не е вярно! От къде го знаете това?Лютото не е вкус,усета за люто се дължи на вещества които се наричат Фитоноциди със силно изразено бактерицидно деиствие и силно изразен парлив ефект върху лигавиците.Лютото може да се разглежда по скоро като блокер на вкусовите рецептори.И да,кучетата усещат люто.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 18 May 2011 - 08:10 AM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 18 May 2011 - 10:41 AM
ShiBumi_GirL, в 17 May 2011 - 06:03 PM, написа:
Успех!!!

Ммм да, първия практичен съвет :) Danke :) Това е метод от рода 'Нещо лошо ще се случи(за кучето) ако продължи да прави това'. Аз съм съгласен с този принцип, но все пак има доста привърженици и на други методи за възпитание на кучета. Поощряване на доброто поведение, кликер с-ми и т.н. Ще ми е интересно да чуя и техен практичен съвет.
Все пак лично на мен ще ми е малко трудно с дългия повод, защото ги пускам да си ходят на по-големи разтояния, плюс никога не съм сигурен, защо точно е заровил муцуна в тревата. Може да души само - примерно е открил някаква дупка от животно, или е минала някоя женска и не може да си отлепи езика вече от там :) Понеже ми е проблем повода съм се замислил да си купя радио-коригиращ-нашийник. Има вариант с лек ток или последните по-хуманни модели с пускане на неприятна за кучето миризма.
Друг практичен начин, който съм чувал, но предупреждавам, че не е хуманен е да научиш кучето да яде само от паничката, като пускаш лек ток(няколко завързани една за друга батерии) по разпръснато ядене. Резултата е добър, защото кучето не яде нищо друго освен това в купичката + намаляваш много вероятността някой злобен комшия да ти отрови любимеца, понеже лаело вечерта или му подгонило овцата. Лично аз много бих искал да науча песовете да ядат само от определеното за това място, но вътрешния ми глас не ми разрешава да използвам такива гестаповски мерки. Така, че давайте още съвети :)
ShiBumi_GirL, все пак сигурна ли си, че ако оставиш кокалче в клетката или стаята къде живеят песовете и си тръгнеш няма да го изядат? :) Мисля(може и да бъркам), че ефекта който се постига като ги коригираш така е, че не правят това поведение в твое присъствие, защото ти уважават правилата като на лидер. Но ако са сами или ги разхожда друг не толкова високо в йерархията член на глутницата са склонни да кривнат от правия път. Аз лично наблюдавам такива криввания и в други техни поведения. Примерно в доминирането на едното куче над другото. Докато са с мен, никога няма никакви и помисли едното куче да доминира над другото. Когато ги оставя в клетката и ги гледам през прозореца, нещата са съвсем други :) Все пак нека да не разводнявам темата :)
Публикувано: 18 May 2011 - 11:01 AM
Това с яденето само от купичката на кучето с тока върху другата храна по тъпо нещо не бях чувала пък не знам кой би го ползвал.Тук надали ще срещнеш разбиране за елктрическите нашийници,въпреки,че съм виждала завидни резултати с тях.Колкото до дългия повод си е въпрос на навик и на разпознаване движението на кучето кога души и кога посяга да лапа нещо,другото важно нещо е дори да налапа нещо като чуе ФУ да плюе.Не съм запозната с кликер дресурата и лично аз не бих я ползвала(казват,че хората подсъзнателно отричат това което не разбират)