Dog.bg Форуми : Хранене - еднократно или двукратно?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хранене - еднократно или двукратно? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 May 2006 - 09:08 AM

Моля за компетентен съвет:
Кое е по-добре? Говоря при отраснало куче.
Винаги съм смятала, че еднократното хранене е достатъчно добро, но напоследък ме обзеха съмнения и си дадох сметка, че не знам каква е разликата.

#2 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 May 2006 - 11:11 AM

И мен ми се върти нещо подобно в главата от известно време.
Кучето ми е на 10 и половина години. На едно хранене си е - вечерно. Обаче не знам защо, почвам да си мисля, не е ли добре предвид възрастта му да му разделя храненето на две или пък сутрин да давам съвсем мъничко, а вечер както си е била досега обичайната доза.
Ще се радвам да споделите мнения, опит и препоръки.

#3 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 23 May 2006 - 11:40 AM

по принцип двукратното хранене е по добро от гледна точка на усвояването на храната - същото количество , но разделено на 2 хранения -така се избягва и излишното натоварване на храносмилателната система

#4 Потребителят е офлайн   кремена76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 May 2006 - 02:24 PM

Храня Рекс два пъти на ден откакто спряхме с 3-те b) . Ако не яде сутрин до вечерта прегладнява и няма апетит, гади му се - спомен от антибиотиците, когато беше помлян от кола. Той е едра порода и мисля, че е по-добре така, страхувам се от усукване на стомаха. Пък и той сам си търси закуската. Сутрин яде гранули, заляти с прясно мляко, а вечер готвено.

#5 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 May 2006 - 02:55 PM

Страхотен въпрос! И аз се чудех задължително ли е от две хранения да мине кучо на едно и защо пък да е задължително? Иначе Грита не два, а 20 пъти би яла - само да даде някой...
trenertq,
значи по-добре да си остане на две хранения - сутрин и вечер - правилно ли разбирам? (Разделили сме дневната дажба на две)
Откъде идва практиката възрастно (над 1 год.) куче да яде веднъж на ден?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#6 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
Публикувано: 23 May 2006 - 05:53 PM

от скоро започнаха да навлизат новости / отскоро визирам 2000г/ , изобщо във ветеринарната практика в Бг . тези неща са се знаели доста преди ние изобщо да чуем за тях така че доста митове и легенди ,както че кучето трябва да яде кокали или че няма панкреас примерно постепенно ще се опровергаят и забравят постепенно

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 May 2006 - 06:18 PM

Благодаря, trenertg.
Бях споменала в друга тема, че понякога кучето ми повръща след хранене. След като елиминирах една по една възможните причини в състава на храната, установявам, че става когато прегладнее и лапа като щур.
Когато му давам двукратно, подобни неща не се случват.
Ще си минем на двукратно хранене да ни е мирна главата.

#8 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 May 2006 - 06:55 PM

А дневната доза на равни части ли да бъде разделена? Или сутрин по-голямата, а вечер по-малката, примерно в съотношение 3:1.
И доколко късно има смисъл да се дава вечерната доза.

#9 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 24 May 2006 - 08:58 AM

АЗ ЛИЧНО Я РАЗДЕЛЯМ 50 НА 50% - СУТРИН СЛЕД РАЗХОДКА И ВЕЧЕР СЛЕД РАЗХОДКА , А ВРЕМЕТО ЗАВИСИ ОТ РЕЖИМА ,КОЙТО СТЕ СИ СЪЗДАЛИ НА КУЧЕТО

#10 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2006 - 06:42 PM

Нашия ветеринарен лекар ни е препоръчал вечер не по-късно от 6-7 часа да храним кучето. И да разделяме порцията за деня на две части.

Лично мнение: винаги съм смятала за глупаво животното да се храни само по веднъж на ден!

В природата нещата може да стоят по друг начин, но това са домашни животни и според мен всичко е по-различно.
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#11 Потребителят е офлайн   puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2006 - 10:54 PM

Ние сме на свободен режим d) Винаги има храна в купичката, но е добре, че не е лакома. Мисля, че така е най- добре за кучето- яде когато и колкото иска (и пак изяжда по-малко отколкото трябва)

#12 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2006 - 07:23 AM

b) Грита, ако има свободен достъп до купичката си, би изяла всичката храна, която съществува, за по-малко от 10 минути l) Понякога си мисля, че ще се пръсне и ще умре, но няма да спре да яде bl)
А, защо са ти препоръчали да не храниш след 6-7. Ако вечерната разходка на кучо е по-късна, не е ли по-добре да изчакаш и да храниш след нея?
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#13 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2006 - 12:44 PM

Цитат

b) Грита, ако има свободен достъп до купичката си, би изяла всичката храна, която съществува, за по-малко от 10 минути l) Понякога си мисля, че ще се пръсне и ще умре, но няма да спре да яде bl)
А, защо са ти препоръчали да не храниш след 6-7. Ако вечерната разходка на кучо е по-късна, не е ли по-добре да изчакаш и да храниш след нея?

Не знам точно, но и от други места съм чувала, че не е хубаво много късно да се храни кучето. Дори знам, че е най-добре вечер час-два преди разходката да се дава храната. А това, че по-късно има още една разходка не смятам, че е проблем.
Може би колкото по-рано е вечерното хранене, толкова повече време има стомаха, за да смели храната. Може и смешно да звучи, но все пак има някаква причина! Лекар го е казал, не съм си го измислила!
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#14 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 25 May 2006 - 01:25 PM

Зная, че не е хубаво кучето да се храни преди разходка, между храненето и разходката трябва да има достатъчно време за усвояването на храната.

Кучето разгражда храната на хранителни вещества с помощта на стомашния си сок и ензимите в него. Ако се извежда веднага след хранене, то храната още не е разградена. При тичане, скачане може да станат усложнения. Затова най добре е храненето да става след разходка или между храненето и разходката да му бъде осигурено достатъчно време, поне два часа, за да усвои храната.

#15 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 May 2006 - 01:28 PM

Нямам спомен да съм чел изследване относно колко пъти трябва да се храни възрастно куче ,но моето от както е пораснало вече пета година си яде два пъти дневно и това съветвам всичките които ме питат.Това винаги ми е изглеждало най-логично.Вече съм се отказал да споря с" кучкари ",който от краи време знаели че кучето трябва да яде веднъж дневно ,а някои даже ги оставят веднъж седмично без храна да се прочисти.Значи 6 яденета седмично и от какво се прочиства не е много ясно.Очаквам в скоро време някой да се похвали че е научил кучето да не яде.

#16 Потребителят е офлайн   Антония Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 August 2008 - 03:43 PM

Преди 17г., когато си взех първото куче и изчетох де що има литература, както и по съвет на вета, го хранех 1 път на ден. Кучо беше кокер и еднодневното хранене му се отразяваше добре.

Сега имам голдън и вета (друг - не първия) каза да го храня 2 пъти на ден, което и правя. Мисля, че за едрите породи определено е по-добре да ядат 2 пъти. За съотношението - забелязах, че сутрин хапва по-малко от вечер, затова разделям храната около 40:60 %.

#17 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 12:03 AM

От както имам кучета винаги ги храня 2 пъти дневно естествено с изключение на периода в който са още бебоци.
Сега давам на чау-чаувците сутрин и вечер храна,като редувам и съм доволна от режима който съм им създала.
Сутрин към 8.00 разходка и след това купичка със суха храна+ варено яйце (два пъти в седмицата) или лъжица кисело мляко (домашно) .... и вечер към 9.00 разходка и след това натурално хранене (варени дробчета,пилешко варено месо,сърца,риба,ориз,телешко месо ... и по някой път консерва)

Знам,че вечерния час в който ядат не е много полезен,но просто ми е невъзможно да ги извеждам преди това в жегата  :rolleyes: зимата малко ни се променят часовете за хранене и разходки.

п.п по обяд се занимават с някой кожен кокъл  ;D
Това ни е програмата
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2008 - 06:30 PM

Мишел е оставена да си яде когато тя пожелае и тя самичка си предпочита да яде вечер. През деня е прекалено заета с разни интересни работи по двора и не и остава време. Вечер, като се натича и се измори се прибира, лочи вода и се захваща с яденето. Ако не е изразходила достатъчно енергия се мръщи. Но върепки всичко най - много хрупа през нощта.
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   totschica Икона

• groomer
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Груминг на пудели, афганки, " космати" териери ( скоч, фокс, ердейл, " уести" ... )и др.

Публикувано: 30 August 2008 - 08:25 PM

Аз също винаги съм хранила по два пъти на ден. А от както имам супер- капризната Вивиан, съм готова и по 10 пъти да и давам, стига да яде.

#20 Потребителят е офлайн   veronika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2008 - 07:31 PM

аз киара също я храня по 2 пъти защото според мен така и тя самата се чувства по-добре!хем не и претоварвам стомаха хем е сита и денем и вечер :kuchence: :zaek:

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни