Хранене - еднократно или двукратно?
Публикувано: 23 May 2006 - 11:11 AM
Кучето ми е на 10 и половина години. На едно хранене си е - вечерно. Обаче не знам защо, почвам да си мисля, не е ли добре предвид възрастта му да му разделя храненето на две или пък сутрин да давам съвсем мъничко, а вечер както си е била досега обичайната доза.
Ще се радвам да споделите мнения, опит и препоръки.
Публикувано: 23 May 2006 - 11:40 AM
Публикувано: 23 May 2006 - 02:24 PM
Публикувано: 23 May 2006 - 02:55 PM
trenertq,
значи по-добре да си остане на две хранения - сутрин и вечер - правилно ли разбирам? (Разделили сме дневната дажба на две)
Откъде идва практиката възрастно (над 1 год.) куче да яде веднъж на ден?

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 23 May 2006 - 05:53 PM
Публикувано: 23 May 2006 - 06:18 PM
Бях споменала в друга тема, че понякога кучето ми повръща след хранене. След като елиминирах една по една възможните причини в състава на храната, установявам, че става когато прегладнее и лапа като щур.
Когато му давам двукратно, подобни неща не се случват.
Ще си минем на двукратно хранене да ни е мирна главата.
Публикувано: 24 May 2006 - 08:58 AM
Публикувано: 24 May 2006 - 06:42 PM
Лично мнение: винаги съм смятала за глупаво животното да се храни само по веднъж на ден!
В природата нещата може да стоят по друг начин, но това са домашни животни и според мен всичко е по-различно.

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 25 May 2006 - 07:23 AM
А, защо са ти препоръчали да не храниш след 6-7. Ако вечерната разходка на кучо е по-късна, не е ли по-добре да изчакаш и да храниш след нея?

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 25 May 2006 - 12:44 PM
Цитат
А, защо са ти препоръчали да не храниш след 6-7. Ако вечерната разходка на кучо е по-късна, не е ли по-добре да изчакаш и да храниш след нея?
Не знам точно, но и от други места съм чувала, че не е хубаво много късно да се храни кучето. Дори знам, че е най-добре вечер час-два преди разходката да се дава храната. А това, че по-късно има още една разходка не смятам, че е проблем.
Може би колкото по-рано е вечерното хранене, толкова повече време има стомаха, за да смели храната. Може и смешно да звучи, но все пак има някаква причина! Лекар го е казал, не съм си го измислила!

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 25 May 2006 - 01:25 PM
Кучето разгражда храната на хранителни вещества с помощта на стомашния си сок и ензимите в него. Ако се извежда веднага след хранене, то храната още не е разградена. При тичане, скачане може да станат усложнения. Затова най добре е храненето да става след разходка или между храненето и разходката да му бъде осигурено достатъчно време, поне два часа, за да усвои храната.
Публикувано: 26 May 2006 - 01:28 PM
Публикувано: 29 August 2008 - 03:43 PM
Сега имам голдън и вета (друг - не първия) каза да го храня 2 пъти на ден, което и правя. Мисля, че за едрите породи определено е по-добре да ядат 2 пъти. За съотношението - забелязах, че сутрин хапва по-малко от вечер, затова разделям храната около 40:60 %.
Публикувано: 30 August 2008 - 12:03 AM
Сега давам на чау-чаувците сутрин и вечер храна,като редувам и съм доволна от режима който съм им създала.
Сутрин към 8.00 разходка и след това купичка със суха храна+ варено яйце (два пъти в седмицата) или лъжица кисело мляко (домашно) .... и вечер към 9.00 разходка и след това натурално хранене (варени дробчета,пилешко варено месо,сърца,риба,ориз,телешко месо ... и по някой път консерва)
Знам,че вечерния час в който ядат не е много полезен,но просто ми е невъзможно да ги извеждам преди това в жегата :rolleyes: зимата малко ни се променят часовете за хранене и разходки.
п.п по обяд се занимават с някой кожен кокъл ;D
Това ни е програмата

Публикувано: 30 August 2008 - 06:30 PM

Публикувано: 30 August 2008 - 08:25 PM