Dog.bg Форуми : Каква порода ще ми препоръчате?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (32 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Каква порода ще ми препоръчате?

#21 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 May 2005 - 08:54 AM

Цитат

Здравейте. Много благодаря на всички за бързите и пълни отговори:) Наистина са от помощ. :)
Face, относно далматина - те са страхотни кучета. Като бях малка прочетох около 101 пъти "101 Далматинци":) Единственото, което ме спира е приетото схващане, че са малко глупавички:) Не ме притеснява това, че няма да ми говори с човешки глас и да ходи на дв крака, а по-скоро как ще се псравям с него ако реши да бяга:) Навсякъде четох, че, за да се възпита едно куче, трябва доста строго отношение на моменти, а на мен ми става толкова миличко само като видя сладката физиономия на някое куче, че не мога да си рпедставя да съм строга. Притеснявам се, че един далматин съвсем ще ми се качи на главата или бъркам?

Не мога да ти кажа, какво точно ще се случи. Всичко зависи от теб и от никой друг. Важен е подхода. r) Само пример- дадох си едно женско кученце - пъро във Варна. Момчето кеото я взе беше възхитен от нея и от това как го слуша и т.н. Но сле случиха разни неща и той не можеше да я гледа и аз си я взех отново. После тя замина за Севлиево при други хора. Това което знам е, че вече е голяма дивачка, прави белички и всякакви такива нещата. Но собсрениците и казват, че те са я залигавили и т.н. Момчето което я взе отначало не може да повярва, че може да прави такива неща. Той още е очаровам от нея и колко лесно я научила на някой неща за много кратко време r) така че всичко зависи от човека и подхода. r)

#22 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 01:55 PM

Леле, откакто почнах да чета за различните породи ми се струва, че още повече ми се разбърка главата:) Никога например не се бях замисляла за боксер. Незнам защо бях останала с впечатлението, че са малко зли:) А сега като чета за тях и ми стават все по-милички и милички:) Да не говорим за породите, за които дори не бях чувала:). Е, и доста повече грижи се искат, отколкото бях очаквала, но това ще го преживея:). Целта оправдава средствата l)
Наистина много благодаря за помощта и съветите. За някои неща просто няма как да се сетя (например какво точно трябва да гледам в една порода, за да преценя най обективно). Никога не се бях замисляла, дали чау-чау например са по-"студени" и независими кучета. Като ги погледна ми приличат на плюшени играчки просто:). Майка ми е луда специално по тях, душата ми извади, но като че ли лабрадора и голдъна си остават номер 1.
Колкото за големите кучета - вчера видях в един ветеринарен магазин да влиза огромен дог:) Беше толкова сладък. Но като си представя, че с две крачки може да обиколи стаята ми - надали ще се чувства комфортно в апартамент:). МИслех си и за бобтейл, но тях съм ги виждала много рядко в България пък и са много космати:), няма да мога да си различа леглото от стола като почне да си сменя козината:) Само за информация, тук в България има ли развъдник за такива кученца или се купуват само от чужбина? bl)
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#23 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 02:24 PM

Цитат

МИслех си и за бобтейл, но тях съм ги виждала много рядко в България пък и са много космати:), няма да мога да си различа леглото от стола като почне да си сменя козината:) Само за информация, тук в България има ли развъдник за такива кученца или се купуват само от чужбина? bl)

Позволявам си да се намеся и аз,защото става дума за британски овчарски породи,а те са ми слабост.
По принцип всяка една порода изисква специфична подръжка.Аз например отглеждам 10 шелтита и 3 колита.Както знаеш и двете породи са дългокосмести.Едва ли обаче това че са дългокосмести и това че винаги пада по някой и друг косъм е причина да се откажа да ги отглеждам.С бобтейла положението е същото,но ако тази порода наистина ти допада,козината не е причина да се откажеш.В България има много малко бобтейли и незнам дали въобще е имало кучила. Препоръчвам ти да си купиш такова куче от чужбина.Най-близките до нас страни в които има бобтейли и то на много високо ниво са Унгария и Словения.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#24 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 03:40 PM

Ами аз вчера споменах на една приятелка за тази порода и тя ми каза за една съученичка, която има бобтейл:). Аз нямам много контакти с нея за съжаление, но ще попитам за нейния бобтейл> Аз бях виждала най-много 5-6 досега и затова въобще не съм се замисляла за такова куче. Пък и ме притеснява и факта, че са големи, не толкова породата. малко ще му е тясно в раменете у дома:). Но момичето с бобтейла е имало малки кученца преди две три години. Незнам обаче дали са били с родословие и какво е родословието на нейния бобтейл. Но ще попитам и ако искаш ще ти кажа - може пък да останем изненадани, но не вярвам:). А иначе е жалко, че няма развъдник тук в България - мн са симпатични тези кучовци:) Като тръгнат да тичат са голяма веселба:)
Исках да попитам за колито - лесно ли се поддава на обучение? Нямама предвит толкова да ме слуша безпрекословно, а по-скоро да не бяга, така че да се загуби:). Това ми е кошмара - да си взема куче и то да изчезне.
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 04:02 PM

Цитат

Исках да попитам за колито - лесно ли се поддава на обучение? Нямама предвит толкова да ме слуша безпрекословно, а по-скоро да не бяга, така че да се загуби:). Това ми е кошмара - да си взема куче и то да изчезне.

Колитата са едни от най-интелигентните кучета и лесно се поддават на обучение.Аз обаче си имам закон който не нарушавам,никога не пускам кучетата си без каишка,освен когато пространството където тичат е заградено и кучетата ми са под контрол.Ако те притеснява големината на бобтейла,то явно и големината на колито няма да те устройва.Аз също преди време имах проблем относно размера на кучето,но тъй като безкрайно харесвах колитата,реших че шелтито напълно ще ме удовлетвори като размер,тъй като е по-малко но е точно копие на коли.След време обаче си взех и колита и така кучетата ми постепенно започнаха да се увеличават и вече свикнах и с броя им и с размерите им. b) При всички положения те съветвам да си вземеш порода куче която най-много ще отговаря на желанията ти и разбира се на възможностите ти(не само финансови,но и колко време имаш възможност да отделиш на кучето).
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#26 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 04:32 PM

Ами аз честно да ти кажа нямам много добра предтсава какво точно представлява шелтито. Досега си мислех, че всичките са колита ама с различни размери:))) Вчера с майка ми обсъждахме варианта коли и тя каза, че били много големи и тогава се замислих. Аз съм виждала едни космати сладки черно-бели сладури, които ми приличат на колита ама черно-бели, но са много по-мънички:) Тези какви са колита или шелти? И също съм виждала различни по големина космати кафяво (или рижо не мога точно да определя) кучета, с доста различни размери - едните са малко доста големи, докато другите не ми се струват толкова големи:) Вторите явно са шелти, така ли? Аз досега си мислех, че са различна разновидност на колито просто? r)
User's Signature

#27 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 04:34 PM

О, щях да забравя - като водя кучто на разходка само на каишка това достатъчно ли му е? Аз изпадам в ужас само като си помисля като го пусна колко мн неща могат да му се случат ама все пак не трябва ли да тича. Аз не мога да се сетя за мн места, където мога да го пусна да бяга и които да са заградени. Нямат ли нужда от лично пространство?:)
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 04:43 PM

Цитат

Ами аз честно да ти кажа нямам много добра предтсава какво точно представлява шелтито. Досега си мислех, че всичките са колита ама с различни размери:))) Вчера с майка ми обсъждахме варианта коли и тя каза, че били много големи и тогава се замислих. Аз съм виждала едни космати сладки черно-бели сладури, които ми приличат на колита ама черно-бели, но са много по-мънички:) Тези какви са колита или шелти? И също съм виждала различни по големина космати кафяво (или рижо не мога точно да определя) кучета, с доста различни размери - едните са малко доста големи, докато другите не ми се струват толкова големи:) Вторите явно са шелти, така ли? Аз досега си мислех, че са различна разновидност на колито просто? r)

В България има много погрешна представа за колитата тъй като тези които се срещат по улиците в повечето случаи са доста над стандартните размери.Счита се че у нас колитата са доста разпространена порода,но на практика се оказва че родословните колита са доста малко.Черно-бели колита няма.Ако си виждала такива кучета,то те не са колита.Една от стандартните окраски при колито се нарича триколор - бял,черен и риж цвят.
Относно шелтито: Шелтита в България освен нашите няма.По стандарт максималния размер на шелтито е 40 см.Явно че това което си виждала просто не е шелти.Ако те интересува нещо повече за породата можеш да посетиш нашия сайт или пък да питаш мен.Ще се радвам да ти помогна ако породите които отглеждам ти харесват.

http://sheltiebg.com/bg/OurDogs/
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 05:04 PM

О! Ама те са много сладки! r) Особено това мъжкото с по-късата козина. То всъщност не е ли черно-бяло? Много са симпатични:) Ама то 40 см не е много:) А относно разходките? Много ли разходки искат?
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2005 - 05:59 PM

Цитат

О! Ама те са много сладки! r) Особено това мъжкото с по-късата козина. То всъщност не е ли черно-бяло? Много са симпатични:) Ама то 40 см не е много:) А относно разходките? Много ли разходки искат?

Само кучето което се казва Valerina Ross Renessans е черно бяло или както се казва окраската по стандарт - би-колор.Въпреки голямата си козина,шелтита не изискват кой знае какви грижи за козината при положение че се хранят с висококачествена добре балансирана храна. Те са изключително мили кучета и безкрайно всеотдайни.Не изискват дълги продължителни разходки.Аз например имам заградено пространство в двора на кооперацията в която живея,в което те тичат и това им е напълно достатъчно,но когато сме на улицата задължително ги водя на каишки.Шелти е порода която изобщо не е капризна,но въпреки всичко,както за всяко едно куче ,трябва да се полагат грижи. Аз се справям от доста време с 10 шелтита.Ако беше трудно отглеждането само на едно,едва ли бихме живяли с 10 в двустаен апартамент.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 12:51 PM

Адски са хубави:) Майка ми направо откачи като ги видя на снимки. Тя много харесва колита, но нямаше идея за породата шелти и се влюби в тях направо. Жалко, че са толкова малко тук в България d)
User's Signature

#32 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 01:10 PM

Една от целите ни е да популяризираме породата и се надяваме това скоро да стане.Вече доста хора ни познават,а и кандидатите да имат кучета от тази порода не са малко.
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 01:52 PM

хмм, на мен много би ми харесало да имам такова куче. Но без да го разбираш като пресметчийство, колко горе-долу струва едно кученце? Не е въпроса в това, че не ми се дават много пари, но просто едно от условията да имам куче е да си събера парите за него обсолютно сама....... завърши преди един ден училище, нямам работа естествено и ще ми се наложи доста да събирам:). За това и питам за цените. Пък и аз никога не съм имала куче, не вярвам да мога да се справя с отглеждането на много класно куче, което просто е родено да ходи по изложби. Би било нечестно да си взема такова - няма да мога да реализирам потенциала му. просто имам много да уча. Струва ми се по-подходящо да си взема кученце пет клас, за да не се чувствам виновна, че не съм го направила изложбено куче, а да мога да му се радвам и обичам като приятел :)
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 03:13 PM

Цитат

не вярвам да мога да се справя с отглеждането на много класно куче, което просто е родено да ходи по изложби. Би било нечестно да си взема такова - няма да мога да реализирам потенциала му

То, човек не се ражда научен r) , а и разликата между изложбено и не-изложбено куче е главно в това, че изложбеното е с пъти по-ефектно на външен вид... иначе и най-великият шампион обича да го почесват зад ушите и да гризка кокалче ;)
--
Казано сериозно, разликата е и в цената, разбира се; но най-вече ти си човекът, който трябва да прецени какво иска в действителност. Важен факт е, че изложбите са интересни и човек бързо се "запалва" - ако притежава пет-куче, ще се почувства много нещастен от невъзможността да участва в тях... Самата поддръжка на изложбеното куче не е в никой случай чак толкова сложна. Да, вярно е, че начинаещите "изложбари" често правят сериозни грешки - примерно в развъждането на класното си куче - или в прическата му и т.н., но ако не се мине през този етап, как ще се научи човек??
С други думи, медалът има две страни - ако си вземеш изложбено куче, то ще има всички качества на пет-кучето и същевременно предимството да ходи на изложби и да те учи r) ; ако вземеш пет-куче трябва да ЗНАЕШ, че няма да можеш да отидеш на изложба, но пък ще можеш да отдадеш повече време на обучението му, примерно... Т.е. отговори си най-вече какво предпочиташ: куче за "работа", на което да посветиш енергията си, или куче за изложби, което освен това ще бъде и куче за работа...
--
И, впрочем, една сериозна препоръка:
НАВЪН има много прекрасни кучета, голяма част от тях са страхотни чаровници. Между купуването на "някакво" куче от пазара, по обява без родословия и т.н. и спасяването на един чаровник от улицата на практика няма разлика, кучето все няма да бъде "от порода". Така че се замисли и по този въпрос: дали, ако искаш куче за дома... няма да е по-благородно... да спасиш някое? Аз бих го направила. И съм го правила.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#35 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2005 - 03:53 PM

Мда, определено съм мислила по въпроса да си "осиновя" малък, чаровен бездомник. Но, "но"-тата всъчщност са прекалено много и категорично ме отказаха. Първо в кучкарник за бездомни кучета съм влизала само веднъж и откровено казано никога повече не искам да влизам. Към нещастните животини отношението е наистина гадно. Притеснявам се, че поради злобата на хората, които са ги гледали, кученцата ще са озлобени и с доста разстроена психика. А за кученце от улицата - притеснявам се, че може да има прекалено много нелечими болести, а не мога да понеса да умре едно малко такова топче.
Иначе, благодаря на всички за съветите. В крайна сметка благодарение на тях взех поне едно решение - трябва да бъде породисто кученце. Надявам се поне малка част от трудностите покрай отглеждането му, като изненадващи болести и нежелани "метаморфози" да бъдат избягнати. За породата обаче имам наистина сериозен проблем. Шелтитата и колитата са страхотни, лабрадора и голдъна са ми слабост отдавна, хъскито е много сладко куче също, а и чау-чау са големи бонбони. Хаоса е пълен. b)
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2005 - 07:51 PM

Вземи си басет r)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#37 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2005 - 06:48 PM

Има ли развъдник за басети в БГ? Ще ми се да си взема кученцето то БГ. Така ще мога да отделя всичките спестени пари за самото кученце, а не да харча половината за транспортирането му. от посочените породи, за кои има развъдници у нас?
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2005 - 06:55 PM

Най-добре ще е ако твърдо се установиш на дадена порода и тогава ще можем по-конкретно да ти помогнем. b) d)
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   Eli i Droopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2005 - 08:26 PM

Цитат

Има ли развъдник за басети в БГ? Ще ми се да си взема кученцето то БГ. Така ще мога да отделя всичките спестени пари за самото кученце, а не да харча половината за транспортирането му. от посочените породи, за кои има развъдници у нас?

Теди- Вабанк ще събират тяхната Нойзи с един красавец(не български) и ще се чака кучило-може да разгледаш темата за басета в форум ПОРОДИ.ако наистина се интересуваш пиши ми и на мейл-надявам се да успея да ти помогна r) d)
User's Signature

Качена снимка[br]BG Басет сайт изцяло за породата басет хаунд.[br]Кога ми се преработи сядам и чeкaм да ми мине.

#40 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 May 2005 - 02:27 AM

Цитат

Вземи си басет r)

Е, ама и ти много й помогна сега... b) Тя тъкмо ги беше свела до около 10-на породи, и ти пак и даде сложна задачка... n)

• (32 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни