Dog.bg Форуми : Визла

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Визла

#121 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 November 2010 - 12:08 AM

За този убавец ли става въпрос?Хм,хммм не ми трябва да съм съдия за да дам оценка excellent .

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#122 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 November 2010 - 10:43 AM

Показване на мнениетоalexy, в 18 November 2010 - 11:13 PM, написа:

За този убавец ли става въпрос?Хм,хммм не ми трябва да съм съдия за да дам оценка excellent .

Качена снимка

Това куче е свтовен шампион 2006 и 2008 г. и Европейски - 2007 г.

Но дали за него става дума не знам. Просто много ми харесва и понеже също е вече в Русия, та затова попитах :smile:
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#123 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 19 November 2010 - 11:57 PM

Извинявайте, че се отнесох и забравих за темата тук. :smile: Да, за това куче става въпрос. С Елена Маряновская се познаваме много добре, но едва когато искаше да покаже визлите си тук, в Банско разбрах, че има и такива кучета. Оказа се, че имаме обща "рижа" слабост. Предполагам, че това те е подсетило за него, нали vano? :ab_041: Просто видях кучето и много ми хареса, дори не предполагах, че е толкова титулувано и известно. Даже преди ден като видях името му изписано, писах на Елена за да ми потвърди, че това е кучето, което харесах. Тази година, в Монако го беше довела и тогава говорихме и с човека, който го развъдил, но не помня името, извинявам се. Тогава тя ми спомена, че е станало два пъти световен шампион. Преминало един куп тестове за работни качества и прочее. Кучетата от нашето кучило минаха вече две години, но .... да ви призная .... толкова зор видяхме при намирането на хората, че .... не знам .... ние ли бяхме претенциозни, хората ли ..... не мога да кажа. Накрая беше нещо като спасителна акция. Женското куче е при Вихра Григорова. Много хубава женска и според мен много правилна, но ..... не ми се вкарва пак в такъв филм, поне не скоро. :md_064: Мъжкото е при моя приятелка и съм го показвала в Пловдив. Кодово име - Вито. Малко високоног и чипонос идва, но .... това да му е кусура. :ab_041:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#124 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 10:03 AM

Показване на мнениетоDessyD, в 19 November 2010 - 11:02 PM, написа:

Извинявайте, че се отнесох и забравих за темата тук. :smile: Да, за това куче става въпрос. С Елена Маряновская се познаваме много добре, но едва когато искаше да покаже визлите си тук, в Банско разбрах, че има и такива кучета. Оказа се, че имаме обща "рижа" слабост. Предполагам, че това те е подсетило за него, нали vano? :ab_041: Просто видях кучето и много ми хареса, дори не предполагах, че е толкова титулувано и известно. Даже преди ден като видях името му изписано, писах на Елена за да ми потвърди, че това е кучето, което харесах. Тази година, в Монако го беше довела и тогава говорихме и с човека, който го развъдил, но не помня името, извинявам се. Тогава тя ми спомена, че е станало два пъти световен шампион. Преминало един куп тестове за работни качества и прочее. Кучетата от нашето кучило минаха вече две години, но .... да ви призная .... толкова зор видяхме при намирането на хората, че .... не знам .... ние ли бяхме претенциозни, хората ли ..... не мога да кажа. Накрая беше нещо като спасителна акция. Женското куче е при Вихра Григорова. Много хубава женска и според мен много правилна, но ..... не ми се вкарва пак в такъв филм, поне не скоро. :md_064: Мъжкото е при моя приятелка и съм го показвала в Пловдив. Кодово име - Вито. Малко високоног и чипонос идва, но .... това да му е кусура. :ab_041:

Само да допълня, развъдчика му е Istvan Nagy, собственика на развъдник Malоmkozi. Интересувам се напоследък доста от визли, защото твърдо съм решил при физическа възможност (място за гледане) да се занивавам с тази порода, ама да видим :smile:
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#125 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 November 2010 - 12:39 PM

Ами аз подходих съвсем общо към ситуацията. Просто кучето ми хареса и говорихме по принцип за евентуални условия, но ..... както вече споменах, беше трудно с бебетата. То с кои ли бебета не е трудно когато търсиш собственици, но да ти кажа тогава така ни оплюха и мен в частност,и семейството, в което всъщност се родиха кучетата и което положи изключителни усилия да бъдат отгледани както трябва. Знаеш как е в повечето случаи. Аз съм и с лоша настройка спрямо ловците, защото считам, че повечето от тях не знаят какво означава тази дейност или са ограничени в познаването й, хабер си нямат какво куче им трябва, но по-лошото е, че са абсолютно безотговорни и незаинтересовани към кучетата си като обучение или начин на живот. Като веднага казвам, че не считам леженето по дивани за страхотен начин на живот за едно куче. Не говоря за това. Да, не мога да слагам всички под общ знаменател, но тези, за които говоря за значителна част и това много ме демотивира, а все пак се занимавам с ловна порода. Тъпо е. :dry: Затова и се отказах засега от ново кучило визли. Ще положа толкова усилия, за финансовия аспект не говоря, но поне да имаше хора, на които да мога да ги дам, щеше да е достатъчно.
Ще се опитам да направя снимки поне на двете кучета, които са около мен. Много емоционални същества са и наистина си трябва голям двор за тях. Не знам дали си виждал кучето на Елена Маряновская на живо. Много е готино и като екстериор и като характер.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#126 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 06:49 PM

За ловците си напълно права. Голямата част от тях се интересуват от кучето, дотолкова че да им върши някаква работа (макар че някой дори не са наясно какво искат). Да не говорим че голяма част от кучетата се гледат в супер мизерни условия. Все пак в последните една две години се забелязва раздвижване и там. Все повече ловци започват да разбират смисъла на лова с породисто куче. В някои от клубовете започнаха да се провеждат изпитания, организират се и различни ловни турнири, но ще трябва да мине още много време докато нещата стигнат някакво средно европейско равнище. Но то това се отнася не само за ловната а въобще за кинологията в България. Да не говорим че масово има хора, които притежават кучета, а нямат елементарна представа от това как трябва да се възпитават и дори как трябва да се грижат за тях. Но все пак аз съм оптимист, че рано или късно и тук нещата ще се пооправят.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#127 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 November 2010 - 08:36 PM

Дано да се подобрят нещата .... във всички аспекти, не само при ловците, а и в кинологията ни, иначе е страшно демотивиращо. Аз съм с добри впечатления от курцхаар-клуба. Мисля ,че се стараят да вдигнат летвата. Не знам колко успяват. Лабрадорите си правят също някакви изпитания и това е много обнадеждаващо. Дано повечето клубове се ориентират към такъв тип забавления, защото като останат само екстериорните изложби е много тъпо. Кучето (каквото и да е то по порода, а и безпородно) има много повече възможности и според мен идеята е да се забавляваш, а не да го превръщаш в тежка участ или сфера за изява.
Между другото, аз не съм виждала как ловува визла, нито съм била на такива изпитания. Ако някъде по темата има такова нещо - само ми кажете на коя страница. Ще ми бъде интересно. А ако случайно се навия на кучило и се получи с този пич от Русия - направо ще ти тропосам едно и няма "не искам", няма "недей", ще пиеш една бира. :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

#128 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 08:57 PM

:ab_041:
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#129 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 08:59 PM

Между другото сега прегледах темата от начало и видях кученцето Аслан, което бях снимал в София май месец. Но не съм го виждал повече това кученце. Ако собствениците му влизат във форума ще ми е интересно да пуснат снимки, да го видим колко е пораснало.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#130 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:03 PM

И за да я размърдаме темата малко да сложа и стандартите (може да имат леки неточности, но с моя анлийски толкова :ab_041: )

Унгарска късокосместа визла
(Hungarian Short-haired Pointing Dog, Rövidszörü Magyar Vizsla)

Качена снимка

FCI номер на стандарта: 57 от 13.09.2000 г.
Произход: Унгария
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 06.04.2000 г.
Предназначение на породата: Всестранно ловно куче, което трябва да бъде в състояние да работи в полето, гората и водата, притежаващо следните характерни качества: отличен нос, твърда стойка, отличен апорт и решителност да следва следата, дори когато плува, което явно използва. То се справя с труден терен, както и с екстремни климатични условия. Тъй като е предназначено да бъде ефективно ловно куче, страх от изтрел, нежеланиe да прави стойка и да апортира, както и неприязън към водата са нежелани. Поради своите прекрасен характер и адаптируемост, то лесно ще се превърне в домашен компаньон.
Класификация по FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 1 - Континентални кучета, работещи със стойка
Подсекция 1 - Тип континентални птичари

С работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Предците на унгарската визла са навлезли в Карпатския басейн с номадските унгарски племена. Писмени описания и графични илюстрации са намерени в документи датиращи още от XIV-ти век. От XVIII-ти век, неговото значение като ловно куче се увеличава постоянно. Още в края на XIX-ти век, в Унгария се организират конкурси за кучета работещи със стойка, на които унгарската визла (между другото) участва с голям успех. В онези дни други породи ловни кучета най-вероятно са изиграли важна роля в развитието на породата.
Специфичното съвременно развъждане стартира през 1920 г., в резултат на което, унгарската визла получава признание от FCI през 1936 г.

Общ вид:
Средно на размер, елегантно ловно куче, с благородно изражение, с къса червеникавокафяво-златиста козина. Неговата по-скоро лека, суха и опростена структура въплъщава хармония от красота и сила.

Важни пропорции:
- Дължината на тялото леко надвишава височината при холката;
- Дълбочината на гърдите е леко по-малка от половината от височината при холката;
- Муцуната е лако по-къса от половината от дължината на главата.

Поведение и темперамент:
Любвеобилно, приятелски настроено, със спокоен темперамент, лесно за обучаване. Забележителната му готовност за контакт със своя стопанин, по време на работа, е негово отличително качество. То неможе да притежава груб темперамент и никога не трябва да е агресивно, нито плашливо.

Глава:
Суха, благородна, много пропорционална.
Черепна област:
Череп: Умерено широк, леко заоблен. Леко изразена бразда тръгва от умерено развития тил към стопа. Надочните дъги са умерено развити.
Стоп: Умерен.
Лицева област:
Носна гъба: Добре развита и широка с колкото е възможно по-широки ноздри. Цветът на носната гъба хармонизира с тъмните нюанси на оцветяването на козината.
Муцуна: Тъпа, незаострена; със силни челюсти, силно замускулена. Горната костна част на муцуната е права.
Устни: Плътно прилепнали, без увиснали бърни.
Челюсти и зъби: Мощни челюсти с перфектна, правилна и пълна ножична захапка, горните резци плътно припокриват долните и са поставени перпендикулчрно на челюстите; с 42 здрави зъба, в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Здрави, добре замускулени.
Очи: Леко овални, със среден размер. Добре прилепнали клепачи. Интелигентно и живо изражение. Кафеви очи, в хармония с цвета на козината, като по-тъмното е за предпочитане.
Уши: Поставени средно високо, малко назад. Фини, висящи плътно по бузите, краят им е със заоблена V форма. Дължината им е приблизително три четвърти от дължината на главата.

Шия:
С умерена дължина, в хармония с цялостната външност. Тилната част е много замускулена и леко засводена. Плътно прилепнала кожа по гърлото.

Тяло:
Холка: Ясно изразена и замускулена.
Гръб: Твърд, здрав, добре замускулен, стегнат и прав. Гръбначният стълб трябва да е прикрит от мускулатурата.
Поясница: Къса, широка, стегната, замускулена, права или леко засводена. Частта от гърба към поясницата е добре споена.
Крупа: Широка и задоволително дълга, не е късо отсечена. Леко наклонена към опашката. Добре замускулена.
Гърди: Дълбоки и широки, с добре развита, добре замускулена и умерено засводена предна част; гръдната кост се простира толкова назад, колкото е възможно. Стернумът и лакътят трябва да са на едно и също ниво. Ребрата са умерено извити. Последните ребра достигат доста назад.
Долна линия: Елегантна, стегната, извита назад линия, леко прибрана.

Опашка:
Поставена леко ниско, силна в основата, след което изтънява. В страните където купирането на опашката не е забранено със закон, опашката може да се скъси с една четвърт, за да се избегнат опасностите при лов. Ако купирането на опашката е забранено, тя трябва да достига скакателните стави и се държи права или в леко саблевидна форма. При движение, тя се носи хоризонтално. Опашката е добре покрита с гъста козина.

Крайници:
Предни крайници:
Гледани отпред, прави и паралелни. Погледнато отстрани, крайниците са вертикални и добре поставени под тялото. Добри кости, силно замускулени.
Плешки: Дълги, наклонени и плоски, добре приложени плешки. Гъвкави. Силна, суха мускулатура. Добър ъгъл между плешката и рамото.
Рамо: Толкова дълго, колкото е възможно. Добре замускулено.
Лакти: Плътно прилепнали към тялото, без да са завъртени нито навътре, нито навън. Добър ъгъл между рамото и подрамото.
Подрамо: Дълго, право, достатъчно замускулено. Костта е здрава, но не груба.
Китки: Силни, стегнати.
Метакарпуси: Къси, само леко наклонени.
Предни лапи: Леко овални, добре подплатени, достатъчно засводени, силни пръсти. Здрави кафеви нокти. Жилави, устойчиви, сиви възглавнички.
Лапите са паралелни при стоеж или движение.
Задни крайници:
Гледано отзад, прави и паралелни. Добре заъглени. Здрави кости.
Бедра: Дълги и замускулени. Добър ъгъл между таза и бедрото.
Колене: Добре заъглени.
Подбедра: Дълги, добре заъглени и жилести. Дължината им е почти еднаква с тази на бедрата. Добър ъгъл между подбедрото и метатарзуса.
Скакателни стави: Силни, сухи и жилави, по-скоро ниски.
Мататарзуси: Вертикални, къси и сухи.
Задни лапи: Подобни на предните.

Походка и движения:
Типичната походка е бодър, лек тръс, елегантен и широкообхватен, с мощни тласъци и подобаващи крачки. Неизтощителен галоп, когато работи на полето. Гърбът е твърд, а горната линия остава постоянна. Добра, изправена походка. Раванът е нежелан.

Кожа:
Плътно прилепена, без гънки. Кожата е добре пигментирана.

Козина:
Косъм: Къс и дебел, трябва да е груб на пипане. По главата и ушите, той трябва да бъде тънак, коприноподобен и по-къс. Косъмът по долната част на опашката трябва да бъде малко, но незначително по-дълъг. Трябва да е окосмено цялото тяло; по корема е малко по-леко окосмено. Без подкосъм.
Цвят: Различни нюанси на златисто и тъмно червеникавокафяво-златисто (semmelgelb). Ушите могата да бъдет малко по-тъмни, в противен случай еднакви на цвят. Червено, кафяво или светъл цвят са нежелани. Малко бяло петно по гърдите или гушата, не по-голямо от 5 см в диаметър, а така също и бели петна по лапите не се считат за недостатък. Цветът на устните и клепачите, съответства на цвета на носната гъба.

Размери/Тегло:
Височина при холката:
Мъжки: 58 - 64 см;
Женски: 54 - 60 см.
Увеличението на височината при холката е неефективно. Средният размер трябва да се търси. Общият баланс и симетрия са много по-важни от самия измерен размер.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Всякакъв тип слабост на характера;
- Отделни отклонения от характеристиките на породата;
- Силни отклонения от половите характеристики;
- Нетипична глава;
- Пъстър (пеперуден) нос;
- Висящи или лигавещи се бърни;
- Прогения или прогнатия. Изкривена уста, включително и всички междинни форми;
- Един или повече липсващи резци и/или кучешки зъби, и/или премолари 2-4, и/или молари 1-2; Повече от два липсващи PM1; M3 се пренебрегва. Невидимите зъби се оценяват като липсващи такива. Излишен зъб, несъответстващ с другите;
- Сцепено небце, заешка устна;
- Светло жълти очи. Много отпуснати клепачи; ентропия, ектропия. Дистихиазис (двоен ред мигли);
- Ясно изразена гуша;
- Вълчи пръсти;
- Много неправилно движение;
- Нетипична козина;
- Тъмнокафяв или бледожълт цвят. Многоцветни, неравномерни цветове. Бяло гръдно петно, по-голямо от 5 см;
- Бели лапи;
- Липса на пигментация по кожата, устните или клепачите;
- Отклонение с повече от 2 см от посочените височини при холката.

Всяко куче с ясно изразени физически или поведенчески аномалии трябва да бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#131 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:04 PM

Унгарска острокосместа визла
(Hungarian Wire-haired Pointing Dog, Drotzörü Magyar Vizsla)

Качена снимка

FCI номер на стандарта: 239 от 13.09.2000 г.
Произход: Унгария
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 06.04.2000 г.
Предназначение на породата: Всестранно ловно куче, което трябва да бъде в състояние да работи в полето, гората и водата, притежаващо следните характерни качества: отличен нос, твърда стойка, отличен апорт и решителност да следва следата, дори когато плува, което явно използва. То се справя с труден терен, както и с екстремни климатични условия. Тъй като е предназначено да бъде ефективно ловно куче, страх от изтрел, нежеланиe да прави стойка и да апортира, както и неприязън към водата са нежелани. Поради своите прекрасен характер и адаптируемост, то лесно ще се превърне в домашен компаньон.
Класификация по FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 1 - Континентални кучета, работещи със стойка
Подсекция 1 - Тип континентални птичари

С работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Унгарската острокосместа визла е създадена чрез кръстосване на унгарска късокосместа визла и германски острокосмест птичар през 1930 г. Нейните породни характеристики са идентични с тези на унгарската късокосместа визла.

Общ вид:
Жизнено, червеникавозлатисто ловно куче, сухо и жилесто, но с по-здрава конструкция в сравнение с унгарската късокосместа визла.
Неговият вид въплащава неговите качества, като на многофункционално куче работещо със стойка, издръжливост, работоспособност и непретенциозен характер.

Важни пропорции:
- Дължината на тялото леко надвишава височината при холката;
- Дълбочината на гърдите е леко по-малка от половината от височината при холката;
- Муцуната е лако по-къса от половината от дължината на главата.

Поведение и темперамент:
Любвеобилно и интелигентно куче, смоуверено, лесно за обучение, непонасящо грубо отношение. То поддържа контакт със своя водач, страстно е в неговите приключения, упорито е, притежава добър нос и твърда стойка.

Глава:
Черепна област:
Череп: Умерено широк, леко заоблен. Леко изразена бразда тръгва от умерено развития тил към стопа. Надочните дъги са умерено развити.
Стоп: Умерен.
Лицева област:
Носна гъба: Широка и добре развита с възможно по-широки ноздри. Цветът на носната гъба хармонизира с тъмните нюанси на оцветяването на козината.
Муцуна: Тъпа, незаострена; със силни челюсти, силно замускулена. Горната костна част на муцуната е права.
Устни: Плътно прилепнали, без увиснали бърни
Челюсти и зъби: Мощни челюсти с перфектна, правилна и пълна ножична Лелпзахапка, горните резци плътно припокриват долните и са поставени перпендикулчрно на челюстите; с 42 здрави зъба, в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Здрави, добре замускулени.
Очи: Леко овални, със среден размер. Добре прилепнали клепачи. Интелигентно и живо изражение. Кафеви очи, в хармония с цвета на козината, като по-тъмното е за предпочитане.
Уши: Поставени средно високо, малко назад. Фини, висящи плътно по бузите, краят им е със заоблена V форма. Леко по-къси, отколкото при унгарската късокосместа визла.

Шия:
С умерена дължина, в хармония с цялостната външност. Тилната част е много замускулена и леко засводена. Плътно прилепнала кожа по гърлото.

Тяло:
Холка: Ясно изразена и замускулена.
Гръб: Солиден, добре замускулен, стегнат и прав. Гръбначният стълб трябва да е прикрит от мускулатурата.
Поясница: Къса, широка, стегната, замускулена, права или леко засводена. Поясницата е добре споена.
Крупа: Широка и задоволително дълга, не е късо отсечена. Леко наклонена към опашката. Добре замускулена.
Гърди: Дълбоки и широки, с добре развита, добре замускулена и умерено засводена предна част; гръдната кост се простира толкова назад, колкото е възможно. Стернумът и лакътя трябва да са на едно и също ниво. Ребрата са умерено извити. Последните ребра достигат доста назад.
Долна линия и корем: Елегантна, стегната, извита назад линия, леко прибрана.

Опашка:
Поставена леко ниско, силна в основата, след което изтънява. В страните където купирането на опашката не е забранено със закон, опашката може да се скъси с една четвърт, за да се избегнат опасностите при лов. Ако купирането на опашката е забранено, тя трябва да достига скакателните стави и се държи права или в леко саблевидна форма. При движение, тя се носи хоризонтално. Опашката е добре покрита с гъста козина.

Крайници:
Предни крайници:
Гледани отпред, прави и паралелни. Погледнато отстрани, крайниците са вертикални и добре поставени под тялото. Добри кости, силно замускулени.
Плешки: Дълги, наклонени и плоски, добре приложени лопатки. Гъвкави при движение. Силна, суха мускулатура. Добър ъгъл между плешката и рамото.
Рамо: Толкова дълго, колкото е възможно. Добре замускулено.
Лакти: Плътно прилепнали към тялото, без да са завъртени нито навътре, нито навън. Добър ъгъл между рамото и подрамото.
Подрамо: Дълго, право, достатъчно замускулено. Костта е здрава, но не груба.
Китки: Сухи, здрави.
Метакарпуси: Къси, само леко наклонени.
Предни лапи: Леко овални, добре подплатени, достатъчно засводени, силни пръсти. Здрави кафеви нокти. Жилави, устойчиви, сиви възглавнички. Лапите са паралелни при стоеж или движение.
Задни крайници:
Гледано отзад, прави и паралелни. Добре заъглени. Здрави кости.
Бедра: Дълги и замускулени. Добър ъгъл между таза и бедрото.
Колене: Добре заъглени.
Подбедра: Дъкги, замускулени и жилести. Дължината им е почти еднаква с тази на бедрата. Добър ъгъл между подбедрото и метатарзуса.
Скакателни стави: Силни, сухи и жилави, по-скоро ниски.
Мататарзуси: Вертикални, къси и сухи.
Задни лапи: Подобни на предните.

Походка и движения:
Типичната походка е бодър, лек тръс, елегантен и широкообхватен, с мощни тласъци и подобаващи крачки. Неизтощителен галоп, когато работи на полето. Гърбът е твърд, а горната линия остава постоянна. Раванът е нежелан.

Кожа:
Плътно прилепена, без гънки. Кожата е добре пигментирана.

Козина:
Косъм: Остър, плътно прилегнал, здрав, гъст и не е лъскав. Дължината на покривния косъм е 2-3 см; гъст водоустойчив подкосъм. Очертанията на тялото не трябва да се прикриват от по-дълъг косъм.

Със своята твърдост и гъстота, той трябва да предостави колкото е възможно защита срещу атмосферни условия и наранявания. Долната част на крайниците, така също и долната страна на гърдите и корамът трябва да са покрити с по-къс, по-мек и леко тънък косъм; козината по главата и ушите е по-къса и в същото време, малко по-тъмна, обаче не е мека и гъста.
Окосмените вежди подчертават стопа. Те и здравата, не много дълага (2-3 см), колкото е възможно по-твърда брада, от двете страни на муцната, подчертават решителното изражение. От двете страни на шията, козината образува V-образна четка.

Цвят: Различни нюанси на златисто и тъмно червеникавокафяво-златисто (semmelgelb). Ушите могата да бъдет малко по-тъмни, в противен случай еднакви на цвят. Червено, кафяво или светъл цвят са нежелани. Малко бяло петно по гърдите или гушата, не по-голямо от 5 см в диаметър, а така също и бели петна по лапите не се считат за недостатък. Цветът на устните и клепачите, съответства на цвета на носната гъба.

Размери/тегло:
Височина при холката:
Мъжки: 58 - 64 см;
Женски: 54 - 60 см.
Увеличението на височината при холката е неефективно. Средният размер трябва да се търси. Общият баланс и симетрия са много по-важни от самия измерен размер.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресия или прекален страх;
- Силни отклонения от половите характеристики;
- Нетипична глава.
- Пъстър (пеперуден) нос;
- Висящи или лигавещи се бърни;
- Прогения или прогнатия. Изкривена уста, включително и всички междинни форми;
- Един или повече липсващи резци и/или кучешки зъби, и/или премолари 2-4, и/или молари 1-2; Повече от два липсващи PM1; M3 се пренебрегва. Невидимите зъби се оценяват като липсващи такива.
- Излишен зъб, несъответстващ с другите;
- Сцепено небце, заешка устна;
- Светло жълти очи. Много отпуснати клепачи; ентропия, ектропия. Дистихиазис (двоен ред мигли);
- Ясно изразена гуша;
- Вълчи пръсти;
- Много неправилно движение;
- Тънка козина, липса на подкосъм. Дълга, мека, копринена, рошава, накъдрена или вълниста козина. Липса на четка по крайниците.
- Тъмнокафяв или бледожълт цвят. Многоцветни, неравномерни цветове. Бяло гръдно петно, по-голямо от 5 см;
- Бели лапи;
- Липса на пигментация по кожата, устните или клепачите;
- Всякакъв тип слабост на характера;
- Отклонение с повече от 2 см от посочените височини при холката.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#132 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:06 PM

Ето и последните световни шампиони при визлите

Късокосмести
Качена снимка
PISZKEI DICSO

Острокосмести
Качена снимка
KALASZ ZOLDMALI
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#133 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:16 PM

Ето и няколко снимки от работата на визлите

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#134 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:24 PM

User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#135 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 November 2010 - 09:25 PM

Тука има доста клипове на един от известните развъдници за породата Zöldmáli

http://www.youtube.c.../20/vCM9LaHbwe0
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#136 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 November 2010 - 12:01 PM

:ab_041: :ab_041: :ab_041: Какво се притесняваш за превода?! Много добре си го превел даже ! Само, който е имал визла знае за какво става дума:

Цитат

Поведение и темперамент:
Любвеобилно и интелигентно куче, смоуверено, лесно за обучение, непонасящо грубо отношение. То поддържа контакт със своя водач, страстно е в неговите приключения, упорито е, притежава добър нос и твърда стойка.

Аз не съм виждала по-емоционално същество. Излизаш за 5 минути от къщи и като се връщаш те посреща с "Олеее, откога не сме се виждали !!!! Супееер! Сега ще ти донеса нещо за подарък!" и хоп, носи чорапи, обувки, дърво .... каквото намери. :ab_041: :ab_041: :ab_041:
User's Signature

#137 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2010 - 12:25 PM

И аз така съм чувал, че са много привързани и не понасят да се отнасяш грубо с тях.

Вчера като си рових из нета и видях, че тази година на Crufts-a визла е спечелила BIS-a. Това си е завидно постижение, при положение, че са участвали 22000 кучета от 187 породи :)

Качена снимка
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#138 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2010 - 12:27 PM

Ето малко снимки от работните изпитания на Визла клуба в Унгария, миналата година:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#139 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2010 - 12:28 PM

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#140 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 November 2010 - 12:37 PM

Охоо,че сте раздвижили темата.И аз много ги харесвам тия Визлички.И заради екстериора,но най вече заради будния им нрав и неизчерпаемата енергия.Общо взето падам си по кучета "диванета" и "шилета". :ab_041: :ab_041: С тях се работи чудесно.
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема