Привет...
Виж ситуацията ми е позната и бих искала да ти споделя някои мои наблюдения.
Принципно предвид опита, които имаш би трябвало да знаеш, че при маците, много е в сила теорията за 'първият път' или както аз го наричам "отварянето на очите и последващите проблеми"

.Не искам да те обезсърчавам, но наистина се надявам да си поставиш на везни ситуацията и да си прецениш рисковете и ползите.Досега не си имал проблеми, Но мога да те уверя, че за в бъдеще ще ти е по трудно и неспокойно..Защо?!
Защото, ако досега си успял да го опазиш котака...от момента, в които е завъртял любовната игра със съседската мацка и даже си е позволил да прекрачва установени правила тип...Ходене по съседските балкони и т.н..бих искала да те уверя, че това е само началото и ако Тя(мацката) те е впечатлила с поведение и наглост просто ти е бедна фантазията пък от него, какво можеш да очакваш за в бъдеще.Сега всичко е въпрос ти какви мерки ще предприемеш и въобще в какви условия живееш...Дали ще си обезопасиш балкона, дали ще го кастрираш, дали ще затвориш необратимо всички прозорци и пролуки не знам, но знам със сигурност, че ако не предприемеш нещо рано или късно ще се ядосваш и ще страдаш.Вярвай ми толкова са упорити и най лошото е , че всеки път ще е някое ново 200...Да не говорим, че всеки път ще става все по смел и ще ти скапва здравето и психиката да го сваляш от покриви, балкони,да го търсиш по улиците, градинките...Да не говорим, че много вероятно ще започне да увеличава дистанциите,от което ти ще продължиш да се скапваш, защото вероятността да не се върне или да ти се върне полу жив и болен

ще нараства с всеки изминал ден, а и съседите ти едва ли биха били много щастливи,ако започнат да си го намират по всяко време на балконите, в комплект естествено с прекрасната им любовна песничка, която може да изкара извън нерви и най голямия темерут

.Въобще няма да ти разказвам за 'красивата' миризма с която ще ти се оцвети живота

(знаеш за маркирането говоря)...
Как да ти обясня...Твоят прекрастник е станал мъж и дори и да не е имал полов контакт все още няма значение...
Това е психологическата и гледна точка от страна на човека...Сега да погледнем медицинската...
Ще ти пусна един link, които като си копираш текста и го сложиш на google-преводач ще ти станат ясни доста неща.Добра статия е мнение на ветеринарен лекар, така, че съвсем спокойно можеш да се довериш(а и можеш да си сигурен в информацията, защото за да бъде публикувано наистина е така, иначе жална му майка на тоз лекар

)...Преводача отвратно се справя(хвърлих поглед , как би изглеждал превода), но основните акценти се разбират...
Специално за мъжките, освен всички останали мотиви се споменава Голямият риск от коварните Hелечими болести(това при евентуални хапания, драскания, полов контакт), а основното, което би трябвало да те накара да се замислиш е, че се препоръчва изрично дори и на репродуктивни котки да бъдат кастрирани след , като приключат с тази си дейност и тя да не е особено продължителна.Освен това докторката най отговорно заявява, че от мнoгoгодишният и личен опит и наблюдения...кастрацията удължава живота на нашите любими

.И не е само тя де, тук поне засега няма лекар , които да ми е твърдял обратното, а Вярвай ми винаги търся няколко и доста компетентни мнения.Води се абсолютно рутинна операция.Ако имаш търпение прочети я цялата, ако не за друго просто ей така за информация.
Има и по пълни статии,просто в момента нямам време да търся, ако те интересува ще ти намеря и за чисто мединските обяснения, какво се предотвратява по отношение евентуални проблеми с половите пътища специално при мъжките.
Надявам се разбираш, че аз предоставям информация, която би могла да бъде полезна, ако не на теб, поне на някой друг

.Ти лично няма да си нито първият, нито последният с некастриран мъжки котарак, Но все пак е важно всички да са информирани и да им бъде предоставен избор.А пък по натам кой, какво ще избере и предприеме си е индивидуално и лично решение.
Аз лично съм си кастрирала И мъжките , защото съм преценила, че така е по добре и здравословно за тях, това не означава, че непременно трябва да налагам моите преценки на околните, Но поне ми дава право да предоставям информация и оттам нататък всеки да си решава сам.
Лек ден от мен и успех в решенията.
http://www.centrovet...com/blog/?p=368
P.P..Забравих да ти кажа, че успя да ме усмихнеш с хубавия и закачлив начин по които си разказал котешките си неволи.